Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ

«Έλληνες, ενωμένοι αγωνιστείτε για τη Βόρειο Ήπειρο»

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2016 0:22

Μέλη του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου (Π.Ε.Σ.) «Ελληνοκρατείν», με επικεφαλής τον πρόεδρο Αστέριο Χάμο έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική έδρα της Μητροπόλεως Κονίτσης στο Δελβινάκι, υπό την αιγίδα του μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και αρχηγού του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνος (ΠΑΣΥΒΑ) κ.κ. Ανδρέα, επ' ευκαιρία της 102ης επετείου από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), δυνάμει του οποίου χορηγήθηκε εκτεταμένη αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο, ύστερα από τον ένοπλο αγώνα των Βορειο-Ηπειρωτών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος «η ημέρα ξεκίνησε με αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο των υπέρ Πίστεως και Ελευθερίας αγωνισαμένων και διωχθέντων Βορειο-Ηπειρωτών. Εν συνεχεία, ο Μητροπολίτης Ανδρέας, ο διάδοχος του αειμνήστου Σεβαστιανού, τον οποίο πάντα μνημονεύει, εκφώνησε επίκαιρη ομιλία στο προαύλιο του Ναού, με θέμα την τρέχουσα κατάσταση, την αδιαφορία κυβερνήσεως και αντιπολιτεύσεως για το Βορειοηπειρωτικό και περί το τι δέον γενέσθαι. Σκόρπισε ρίγη συγκινήσεως ο σεβασμιότατος Ανδρέας όταν ετόνισε ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε στην Αυτονομία, αλλά να αγωνιζόμαστε για Ένωση της Βορείου Ηπείρου με τη μητέρα Ελλάδα. Ακολούθησε πορεία ανά τας οδούς του Δελβινακίου, με δυναμικά τραγούδια και συνθήματα, όπως το «Έλληνες, ενωμένοι αγωνιστείτε, τη Βόρειο Ήπειρο μη λησμονείτε» και το εμβατήριο «Έχω μια αδελφή». Η πορεία κατέληξε στο Ηρώο του Δελβινακίου, όπου ψάλθηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνου από τον ίδιο τον Μητροπολίτη. Παράλληλα, εκφωνήθηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα, όπερ ανέγνωσε ο μητροπολίτης και ενέκρινε ο παριστάμενος λαός διά βοής. Η σεμνή, πλην δυναμική εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο. Κατόπιν, ο μητροπολίτης Ανδρέας παρέθεσε γεύμα στους μακρόθεν ελθόντες, σε οικογενειακή ταβέρνα στην Κόνιτσα, όπου είχαν την τιμή να προσκληθούν και να παρακαθήσουν τα μέλη του ΠΕΣ».

Και η ανακοίνωση του Πατριωτικού συνεχίζει: «Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι στο αγωνιστικό κάλεσμα-σάλπισμα του Ποιμενάρχη της ακριτικής μητροπόλεως Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα για τη σωτηρία του βορειο-ηπειρωτικού ελληνισμού και τη συνέχιση μετ' επιτάσεως του Βορειοηπειρωτικού Αγώνος, ανταποκρίθηκε και φέτος πλήθος κόσμου από την Κόνιτσα, τη Βόρειο Ήπειρο και την ελλαδική επικράτεια. Συνέρρευσαν και φέτος, εκτός από τη ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης και τον ΠΕΣ, ο Σύλλογος «Βόρειος Ήπειρος 2014» εξ Αθηνών, ο Σύλλογος Βορειο-Ηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο Πύρρος», ο ακάματος γαμβρός του εθνομάρτυρος Αριστοτέλους Γκούμα Μόντης Κολλίλας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass