ΓΙΑ ΤΟΝ 18ΧΡΟΝΟ ΑΦΓΑΝΟ ΠΟΥ ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ ΚΑΙ ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΜΕ «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ» ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΩΝ

Μοναχικό ταξίδι σε ζωή και θάνατο

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2016 0:12
Από την πρώτη ημέρα των ερευνών για τον εντοπισμό του 18χρονου Said Sajjad Musavi στον Πηνειό Από την πρώτη ημέρα των ερευνών για τον εντοπισμό του 18χρονου Said Sajjad Musavi στον Πηνειό

 

Στο Τμήμα Αλλοθρήσκων του νέου νεκροταφείου της Λάρισας εκτυλίχθηκε την περασμένη εβδομάδα και με… «επείγουσες» διαδικασίες, η τελευταία πράξη του δράματος του 18χρονου Αφγανού Said Sajjad Musavi που έχασε τη ζωή του κολυμπώντας στον Πηνειό το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Απριλίου.

Η ταφή του έγινε τη Μεγάλη Τετάρτη, στο Τμήμα των Αλλόθρησκων με μόνους παριστάμενους – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - τους υπαλλήλους του γραφείου κηδειών και χωρίς να τελεσθεί κάποια τελετή, όπως θα άρμοζε ή θα συνέβαινε στην πατρίδα του με βάση και το θρήσκευμά του, με τους γονείς του να μην διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα για τον επαναπατρισμό της σορού.

Ένας 18χρονος πρόσφυγας που αφήνοντας πίσω τους γονείς του, εγκατέλειψε την πατρίδα του λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης.

Για να εγκλωβισθεί τελικά στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων, ενώ μετά την τελευταία απόφαση Ε.Ε. και Τουρκίας, που έγινε αποδεκτή από την Ελλάδα, ήταν αμφίβολο εάν θα κατάφερνε να πραγματοποιήσει το όνειρό του αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις άσυλο αναμένεται να χορηγηθεί καταρχήν σε Σύριους υπηκόους, ενώ για υπηκόους άλλων χωρών ως επικρατέστερο θεωρείται το ενδεχόμενο της επαναπροώθησης στην πατρίδα τους.

Ο 18χρονος Αφγανός, με βάση και τις ελάχιστες πληροφορίες που έγιναν γνωστές για τη ζωή του, σε αυτό το ταξίδι για ένα καλύτερο αύριο, ήταν μόνος του. Τον τελευταίο μήνα φιλοξενείτο στον καταυλισμό των προσφύγων στο Κουτσόχερο όπου σύμφωνα με άλλες πηγές, συνάντησε κάποιους συγγενείς που βρέθηκαν στον καταυλισμό της Λάρισας στο πλαίσιο της μεταφοράς προσφύγων σε πιο οργανωμένες δομές.

Όπως είναι γνωστό, το νήμα της ζωής του 18χρονου κόπηκε πρόωρα, το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Απριλίου όταν μαζί με άλλους ομοεθνείς του, ξεκίνησαν από τον καταυλισμό για να φθάσουν στον Πηνειό, στην περιοχή «Πάτωμα Γουνίτσης» στην Αμυγδαλέα, όπου και αποφάσισαν να κολυμπήσουν.

Ο Πηνειός «ρούφηξε» τον 18χρονο, με τους ομοεθνείς του να μην καταφέρνουν να τον σώσουν και λίγη ώρα αργότερα μέσω του σκοπού του γειτονικού στρατοπέδου της Πολεμικής Αεροπορίας να καλούν σε βοήθεια. Μετά από πέντε ημέρες ερευνών, από άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ Λάρισας αλλά και δύτες της 2ης ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, ο άτυχος νέος ανασύρθηκε, πνιγμένος, την Κυριακή 24 Απριλίου.

Για να ξεκινήσουν και τα αναρίθμητα γραφειοκρατικά προβλήματα αφού το Αφγανιστάν δεν διαθέτει προξενική αρχή στη χώρα μας ενώ δεν υπήρχε και προηγούμενο στο τοπικό Συντονιστικό για το τι προβλέπει το «θρησκευτικό πρωτόκολλο» για παράδειγμα αφού ο 18χρονος Said Sajjad Musavi ήταν ο πρώτος νεκρός του καταυλισμού του Κουτσοχέρου.

Αστυνομικοί του Τμήματος Περιφέρειας Λάρισας της ΕΛ.ΑΣ. επικοινώνησαν με την Προξενική Αρχή του Αφγανιστάν στη Σόφια της Βουλγαρίας καθώς το Αφγανιστάν δεν διαθέτει αντίστοιχη αρχή στη χώρα μας. Έτσι εντοπίσθηκε ο πατέρας του άτυχου 18χρονου που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ενώ θέλησε να μεταφέρει στη γενέτειρά του το άψυχο σώμα του παιδιού του στη συνέχεια δήλωσε οικονομική αδυναμία για να το πράξει.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι οικείοι του 18χρονου διαμένουν στο Πακιστάν και δήλωσαν ότι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα, ούτε για τον επαναπατρισμό της σορού του παιδιού τους ούτε για τα έξοδα ταφής του στην Ελλάδα.

Δήμος Λαρισαίων και Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας αναζητούσαν λύση για την ταφή του 18χρονου με τον χρόνο να πιέζει λόγω της προχωρημένης σήψης της σορού. Έτσι, στις 26 Απριλίου, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας εκδόθηκε παραγγελία ταφής, που έγινε την επομένη με «επείγουσες» διαδικασίες λόγω της κατάστασης της σορού, με μοναδικούς παρισταμένους τους υπαλλήλους του γραφείου κηδειών και χωρίς να είναι γνωστό αν προηγήθηκε κάποια τελετή όπως θα προέβλεπε ίσως το θρήσκευμα του 18χρονου.

Την κηδεία ανέλαβε γραφείο κηδειών ενώ η ταφή έγινε ατελώς από τον Δήμο Λαρισαίων, στο Τμήμα Αλλόθρησκων του νέου Κοιμητηρίου. Να σημειωθεί τέλος ότι ομοεθνείς του 18χρονου, που δεν πληροφορήθηκαν έγκαιρα τα της ταφής, ζήτησαν τη συνδρομή του Δήμου Λαρισαίων προκειμένου τις επόμενες ημέρες να επισκεφθούν τον τάφο του 18χρονου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass