ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ

Ετοιμα μέχρι 15 Φεβρουαρίου τα 7 Κέντρα για πρόσφυγες

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2016 5:12

ΑΘΗΝΑ

Τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης, για την ολοκλήρωση των εργασιών στα 5 κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Λέσβο, Χίο,Σάμο Κω και Λέρο και στα κέντρα μετεγκατάστασης προς προώθηση τους σε Σχιστό και Σίνδο, παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, διαβεβαιώνοντας ότι τα 7 κέντρα θα είναι έτοιμα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος:

-Συγκροτείται συντονιστικό κέντρο των αρμοδίων φορέων σε χώρο μη διαβαθμισμένο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τον Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στο συντονιστικό κέντρο θα συμμετέχουν με πιστοποιημένους συνδέσμους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (αστυνομία, λιμενικό υπουργείο Μετανάστευσης, ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ , εκπρόσωποι της ΕΕ ΜΚΟ κλπ).

-Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε ότι ακραία στοιχεία ή ΜΚΟ που θέλουν να παίξουν ρόλο καθοδηγητή ή άτομα που θέλουν να εκμεταλλευθούν οικονομικά τους πρόσφυγες, δεν θα έλθουν σε επαφή μαζί τους. Θα υπάρχει έλεγχος. Όλοι όσοι εισέρχονται ή εξέρχονται από τα κέντρα θα είναι πιστοποιημένοι, κατέστησε σαφές.

Ανάλογα συντονιστικά κέντρα με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων θα δημιουργηθούν στα 7 κέντρα υπό ανώτατο αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Η φύλαξη των κέντρων θα είναι αρμοδιότητας της αστυνομίας, ενώ ο στρατός θα περιοριστεί στη φύλαξη των εγκαταστάσεων και θα ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για την όποια αξιόποινη πράξη περιέλθει στην αντίληψη του για να κινηθούν οι περαιτέρω νόμιμες διαδικασίες.

-Η Ελλάδα ζητά να περιέλθει στη διάθεση της, η τράπεζα πληροφοριών με βιομετρικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία προώθησης των προσφύγων στο πλαίσιο που έχει οριοθετήσει η ΕΕ εντός των 24 ωρών στα κέντρα υποδοχής τους στα νησιά και των 72 ωρών στα κέντρα μετεγκατάστασης τους προς προώθηση τους. Η διαχείριση των στοιχείων θα γίνει από τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς αυτό προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπων, ότι οι πρόσφυγες στα 7 κέντρα δεν θα μείνουν στη χώρα και ότι εάν έχει πετύχει ή όχι η κυβέρνηση, αυτό θα το δούμε από το πόσοι θα έχουν μείνει στη χώρα.

Την Τετάρτη ο Πάνος Καμμένος θα επισκεφθεί τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα 5 νησιά του Αιγαίου.

Δηλώσεις Μουζάλα

Ο παριστάμενος υπουργός Μετανάστευσης Γ. Μουζάλας, παρατήρησε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στο θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, στο βαθμό των δυνατοτήτων του.

Σημείωσε ακόμη ότι "η εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Καμμένο έχει διαφωνίες αλλά αυτό δεν αναιρεί την εξαιρετική συνεργασία".

Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, αναφέρθηκαν στη συνεργασία του Στρατού με τις ΜΚΟ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Επίσης αναφέρθηκαν στο συντονιστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην όλη προσπάθεια, εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα, και με αυτόν τον τρόπο όπως είπε ο κ. Βίτσας, θα μπορούμε να απαιτούμε και απαιτούμε από τους άλλους -ΕΕ-Τουρκία- να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ 413 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Εν τω μεταξύ , γέμισε από ανθρώπους -παιδιά γυναίκες και άνδρες, πρόσφυγες και μετανάστες- ο περίκλειστος χώρος του λιμανιού της Μυτιλήνης.

Το πλωτό σκάφος ανοικτής θάλασσας «ΠΑΘ 80-Άγιος Ευστράτιος» του Λιμενικού Σώματος διέσωσε 413 ανθρώπους -αριθμός που αποτελεί ρεκόρ- τους οποίους και μετέφερε σώους στο σύνολό τους, στο λιμάνι της πόλης.

«Περιπολούσαμε ανοικτά της Μυτιλήνης μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όταν εντοπίσαμε ένα "στόλο" από εννέα πλαστικές βάρκες που κατευθύνονταν στο νησί. Οι περισσότερες ήταν ακινητοποιημένες λόγω βλάβης και κινδύνευαν από στιγμή σε στιγμή να ανατραπούν, αφού σε καθεμιά επέβαιναν με τα πράγματά τους από 40 μέχρι και 50 άνθρωποι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κυβερνήτης του σκάφους υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Αργύρης Φραγκούλης.

«Ήταν μια δύσκολη μέρα, είπε, αλλά τα καταφέραμε. Ασφαλείς και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα περισυλλέχθηκαν και σώθηκαν 413 άνθρωποι».

Και πραγματικά 413 μετανάστες και πρόσφυγες, όλοι πάνω στο πλωτό σκάφος ανοικτής θάλασσας, ακόμα και στα επικαθήμενα στο σκάφος πλαστικά σκάφη (όπου όλοι αυτοί οι άνθρωποι σχεδόν δεν χωρούσαν με το σύνολο των αποσκευών τους) έφθασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, χωρίς ούτε καν να βραχούν στο ελάχιστο.

«Είναι αυτή η ελάχιστη ικανοποίησή μας. Να καμαρώνουμε πως σώσαμε τόσους πολλούς ανθρώπους σε τόση λίγη ώρα. Το Λιμενικό Σώμα κατοχυρώνει κάθε μέρα την ασφάλεια όλων αυτών των ανθρώπων. Τους παραλαμβάνουμε και τους μεταφέρουμε με ασφάλεια όλους στη στεριά. Με απόλυτη ασφάλεια όπως κάναμε σήμερα με τη βοήθεια όλου του πληρώματος που δούλεψε κυριολεκτικά σαν ένας άνθρωπος», λέει ο υποπλοίαρχος.

Ας σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερις μήνες που το «ΠΑΘ 80» του Λιμενικού Σώματος επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και τουρκικών ακτών έχει σώσει κυριολεκτικά χιλιάδες ανθρώπους αλλά ποτέ τόσους πολλούς σε μια και μόνο επιχείρηση.

Για το ρεκόρ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η λιμενοφύλακας Πολυτίμη Περδίκα. Αυτή και μια άλλη λιμενοφύλακας είναι οι μόνες γυναίκες μέλη του πληρώματος του σκάφος. Χθες παραλάμβαναν και αποβίβαζαν ένα ένα τα δεκάδες παιδιά που σώθηκαν. Παιδιά λίγων ετών έως και λίγων ημερών. «Ήταν μια δύσκολη κατάσταση», λέει η κ. Περδίκα.

«Απόβαση»

Σήμερα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο βορειοανατολικό Αιγαίο να είναι πολύ καλές, αποβιβάσθηκαν περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες στις βόρειες και τις ανατολικές ακτές του νησιού.

Περίπου 1.000 άνθρωποι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex.

Μόνο το νορβηγικό σκάφος της Frontex μετέφερε στο λιμάνι της Μυτιλήνης περισσότερους από 200 συνολικά ανθρώπους σε τρεις επιχειρήσεις διάσωσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass