ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ

«Καμία θέση εκπαιδευτικού δεν κινδυνεύει»

* Από τις 8 το βράδυ ξεκινά απόψε η ολονύκτια διαμαρτυρία στο Α’ Αρχαίο Θέατρο - «Σουρωτήρι» η εγκύκλιος των υποχρεωτικών μετατάξεων, τονίζουν ΕΛΜΕ Λάρισας και Επιτροπή Αγώνα

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2013 2:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:10
 
«Καμία θέση εκπαιδευτικού δεν κινδυνεύει», διαβεβαιώνει ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος με το υπουργείο να δίνει χθες στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα που περιλαμβάνει πέντε ερωτήσεις – απαντήσεις σχετικά με τις μετατάξεις.
Το σημείωμα του υπουργείου, ανακοινώνεται στην εκπνοή της προθεσμίας που ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι για τις υποχρεωτικές μετατάξεις των καθηγητών και παρά την έκκληση ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών να δοθούν έγκαιρα διευκρινήσεις. Από το σημείωμα ωστόσο, προκύπτει και μια διάσταση που για πρώτη φορά σημειώνεται, ότι δηλαδή «όσοι υπηρετούν σε συγκεκριμένη Διεύθυνση προηγούνται κατά τη μετάταξη, εφόσον έχουν ζητήσει μετάταξη εντός της ίδιας Διεύθυνσης σε σχέση με άλλους που υπηρετούν σε άλλη Διεύθυνση».
Η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για το σκέλος των μετατάξεων αφού πολλά θα κριθούν από τον αριθμό των καθηγητών που θα καταθέσουν τη σχετική αίτηση και με δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για 6.028 πλεονάζοντες καθηγητές εκ των οποίων οι 4.712 θα μεταταχθούν. Δεν αποσαφηνίζεται δηλαδή η τύχη 1.316 καθηγητών.
Με αφορμή τη λήξη της προθεσμίας και κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους, Λαρισαίοι καθηγητές προχωρούν απόψε σε μια πρωτότυπη εκδήλωση, διοργανώνοντας ολονύκτια διαμαρτυρία στο Α’ Αρχαίο Θέατρο. ΕΛΜΕ Λάρισας και Επιτροπή Αγώνα συνεχίζοντας τις δράσεις τους, «ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης, που διαλύουν το δημόσιο σχολείο» απευθύνουν έκκληση για συμμετοχή, σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.
Όπως σημειώνεται και στο σχετικό κάλεσμα «τα σχολεία είναι των παιδιών και της κοινωνίας. Η εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό, που καλυτερεύει τις ζωές των ανθρώπων». Στο πλαίσιο της ολονύκτιας διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει στις 8 απόψε, θα γίνει ενημέρωση για την διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ανάγνωση ποιημάτων, προβολή ταινίας, προβολή δράσεων της επιτροπής αγώνα και μουσικά δρώμενα.
Με αφορμή την αποψινή διοργάνωση το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «καλεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετάσχουν μαζικά στις προγραμματισμένες δράσεις της ΕΛΜΕ Λάρισας ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.
Η επίθεση στον χώρο της εκπαίδευσης είναι δείγμα αναλγησίας και έλλειψης σεβασμού απέναντι σε αυτούς που προετοιμάζουν το μέλλον της γενιάς που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Η συγκρότηση πανεκπαιδευτικού –πανεργατικού μετώπου αποτελεί απάντηση στις μνημονιακές πολιτικές».
ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ
 «Θέλω να διαβεβαιώσω το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι καμία θέση εκπαιδευτικού δεν κινδυνεύει. Αυτή ήταν, άλλωστε, και η απόφαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης την 23η Ιουλίου» δήλωσε χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.
Για να προσθέσει ότι «η διαδικασία των μετατάξεων, με την οποία θα καλυφθούν κενά από πλεονάζοντες, εξελίσσεται ομαλά και θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι προτιμήσεις των εκπαιδευτικών.
Για την διαθεσιμότητα, για τους συναδέλφους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, έχει – όπως γνωρίζετε ήδη - ληφθεί μέριμνα, ώστε αυτοί που έχουν να κάνουν με επαγγέλματα υγείας, και αυτό είναι περίπου το 60% του αριθμού, να απορροφηθούν από Οργανισμούς του Υπουργείου Υγείας. Αλλά γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ούτως ώστε και οι υπόλοιποι να απορροφηθούν από άλλους Οργανισμούς του Δημοσίου, αλλά και Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας που σχετίζονται με την κατάρτιση.
Θέλω ακόμη να πω ότι, επειδή σήμερα η ελληνική οικογένεια σηκώνει αρκετά βάρη και περνάει δυσκολίες, το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέτουμε βάρη, αγωνίες και ανασφάλεια, ιδίως όσον αφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Μέριμνα όλων και ιδιαίτερα ημών, πρέπει να είναι – και είναι - η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία μας, τα πανεπιστήμιά μας θα είναι ανοιχτά, οι εκπαιδευτικοί θα είναι στη θέση τους, τα βιβλία στη θέση τους και η ελληνική οικογένεια δεν θα έχει κανένα άγχος και καμία αγωνία» καταλήγει ο υπουργός.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Με αφορμή λοιπόν ερωτήματα σχετικά με μετατάξεις, που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, δόθηκαν χθες οι παρακάτω διευκρινήσεις «υπό τη μορφή ενημερωτικού σημειώματος ερωτήσεων – απαντήσεων:
Όταν έχω οργανική θέση, επειδή δεν έχω στο σχολείο μου πλήρες ωράριο (πάνω από 12 ώρες) και θεωρούμαι υπεράριθμος, χρειάζεται να κάνω αίτηση μετάταξης; Απάντηση: Οχι, εκτός εάν θέλεις να μεταταχθείς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή σε Διοικητική θέση.
Εάν κάποιος αιτηθεί και τελικά δεν μεταταχθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή σε Διοικητική θέση χάνει την οργανική του θέση ή τη θέση του ως υπεράριθμου ή στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ της Διεύθυνσης Δ.Ε που υπηρετεί; Απάντηση: Οχι, παραμένει στο προηγούμενο υπηρεσιακό καθεστώς. Η υποβολή αίτησης προτίμησης δεν έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της υπηρεσιακής θέσης, εάν δεν μεταταχθεί.
Όσοι υπηρετούν σε συγκεκριμένη Διεύθυνση προηγούνται κατά τη μετάταξη, εφόσον έχουν ζητήσει μετάταξη εντός της ίδιας Διεύθυνσης σε σχέση με άλλους που υπηρετούν σε άλλη Διεύθυνση; Απάντηση: Ναι γιατί η πολιτική βούληση είναι οι μετατάξεις να έχουν το μικρότερο κόστος για τον μετατασσόμενο καθηγητή. Άρα, πρώτα θα ικανοποιηθούν, όσοι προτιμούν μετάταξη εντός Διεύθυνσης που υπηρετούν, εφόσον φυσικά τα κενά της ειδικότητας/κλάδου τους είναι ισάριθμα των πλεονασμάτων στην οικεία τους Διεύθυνση, έπονται όσοι αιτηθούν μετάταξης εντός της οικείας Περιφέρειας, εφόσον υπάρχουν κενά και ακολουθούν όσοι αιτηθούν μετάταξης εκτός αυτής.
Μπορεί η μία επιλογή προτίμησης να είναι σε διαφορετική Περιφερειακή Διεύθυνση από την δεύτερη; Απάντηση : Ναι.
 Όσοι μεταταχθούν σε ΕΑΕΠ τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, υπάρχει κίνδυνος, εφόσον σταματήσει η χρηματοδότηση, να ακυρωθεί η θέση τους; Οι θέσεις στην Πρωτοβάθμια είναι οργανικές θέσεις ή λειτουργικά κενά;
Απάντηση: Οχι, διότι καταλαμβάνουν οργανική θέση και ως γνωστόν το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόνο θέσεις αναπληρωτών στα ΕΑΕΠ. Οι θέσεις στην Πρωτοβάθμια ή στη Διοίκηση είναι οργανικές θέσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.
 «ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ»
Στο μεταξύ, η Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας και η ΕΛΜΕ χαρακτηρίζουν «σουρωτήρι» την εγκύκλιο των υποχρεωτικών μετατάξεων και ζητούν την απόσυρσή της. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «στην ιστοσελίδα σας κ υφυπουργέ της Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, με ημερομηνία 21-8-2013, το γραφείο τύπου σας, έχει αναρτήσει ανακοίνωση με τίτλο: «Μουσική και Καλλιτεχνικά παραμένουν ως έχουν στο γυμνάσιο».
Επίσης κυκλοφορούν δημοσιεύματα σχετικά με την πληροφορική που γίνεται πανελλήνια εξεταζόμενο μάθημα, την τεχνολογία κ.λπ. Συγχρόνως έχετε σε ισχύ την εγκύκλιο για τις υποχρεωτικές μετατάξεις , όπου έχετε πλεονάζοντες σ αυτές τις ειδικότητες και μάλιστα με αριθμό πλεοναζόντων.
Γίνεται κατανοητό ότι η εγκύκλιος πλέον δεν στέκει , αφού οι καθηγητές των παραπάνω ειδικοτήτων δεν πλεονάζουν πια. Το ίδιο θα συμβεί και με τις άλλες ειδικότητες. Αποδεικνύεται ότι ο υπολογισμός είναι αυθαίρετος , δεν πήρατε υπόψη τί θα ισχύει ακριβώς την νέα χρονιά, αλλά άλλος ήταν ο σκοπός σας.
Αρχίζετε να το καταλαβαίνετε σιγά - σιγά . Με την ακατανόητη εγκύκλιο σας , ξέρετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη, αφού δεν εξασφαλίζετε τους καθηγητές που θα δουλέψουν σ αυτά. Γνωρίζουμε όμως και μείς ότι ο στόχος της εγκυκλίου είναι ένας. Να πέσουν στην παγίδα οι εκπαιδευτικοί και να βγάλουν μόνοι τους, τους εαυτούς τους πλεονάζοντες.
Έτσι θα βγείτε να πείτε ότι, ορίστε, μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί συμφώνησαν και έκαναν αίτηση οικειοθελώς. Επειδή λοιπόν όλοι καταλαβαίνουμε και, επειδή εμάς τους καθηγητές μας νοιάζει η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, γιατί εμείς ,περνάμε την μισή μας ζωή σ αυτά, μαζί με τα παιδιά. Αποσύρετε την εγκύκλιο των υποχρεωτικών μετατάξεων. Δεν έχει νόημα πια. Σταματήστε να ταπεινώνετε τους καθηγητές. Αλλοίμονο στην κοινωνία που έχει ταπεινωμένους δασκάλους και καθηγητές» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΕΝΩΤΙΚΗ
Με αφορμή το θέμα των μετατάξεων η Ενωτική Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Λάρισας σημειώνει πως «η επιχειρούμενη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για τις υποχρεωτικές μετατάξεις είναι μια καλοστημένη παγίδα για τους εκπαιδευτικούς. Στα πολλά που έχουν γραφεί περί δήθεν προχειρότητας του Υπουργείου και προσωπικών ευθυνών συσκοτίζεται η αλήθεια και αποσιωπάται ο βασικός ένοχος.
 Επιταγές της Τρόικας εκτελούν οι εντολοδόχοι για το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Τα αριθμητικά δεδομένα όπως οι ίδιοι ομολογούν εντάσσονται στον αριθμό των 150 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να απολυθούν μέχρι το 2015. Γι` αυτό και άλλωστε οι μετακινήσεις γίνονται χωρίς να υπάρχουν υπαρκτά οργανικά κενά ούτε και νέες συνιστώμενες οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια. Σε προγράμματα ΕΣΠΑ θα εντάξουν τους συναδέλφους με ημερομηνία λήξης το 2015. Το στοιχείο της πολικής τους ανεντιμότητας είναι ότι δεν το διευκρινίζουν σε καμία εγκύκλιο.
Αποδεικτικό των προθέσεων τους είναι η παράγραφος για τις προσωποπαγείς θέσεις των 302 της Τεχνικής Εκπαίδευσης που εξαιρέθηκαν είναι η επισήμανση : «Οι ανωτέρω συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις καταργούνται αυτοδίκαια με την κατά οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση των υπαλλήλων».
Το κατά οποιονδήποτε τρόπο απλά σημαίνει θα τις καταργήσουν σε χρόνο που οι ίδιοι θα επιλέξουν. Το εκβιαστικό στοιχείο της νέας φάσης κινητικότητας ( μετατάξεις ) είναι η υφαρπαγή της συναίνεσης των εκπαιδευτικών .Ποντάροντας στην εργασιακή ανασφάλεια επιδιώκουν μαζικές αιτήσεις για να εμφανίσουν τη Δευτέρα την επιχείρηση ως εθελοντικές και όχι υποχρεωτικές μετατάξεις.
Εμείς τι κάνουμε; Στην αποδεδειγμένη σκόπιμη ολιγωρία του ΔΣ της ΟΛΜΕ πρέπει να αντιτάξουμε τη δική μας ενωτική, συλλογική , μαζική και αγωνιστική στάση μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Η μαχητική στάση όλο το καλοκαίρι στην ΕΛΜΕ Λάρισας με το ποιοτικό στοιχείο που έδρασε καταλυτικά , την Επιτροπή Αγώνα, δείχνει το δρόμο που πρέπει να συνεχίσουμε» καταλήγει η ανακοίνωση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass