ΦΟΡΟΥΜ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Ευρώπη του σήμερα με τα μάτια των νέων

* 150 νέοι από 22 χώρες «μίλησαν» από τη Λάρισα

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2013 3:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:59
Της Μαρίνας Αποστολοπούλου
Δεν έχουν μόνον σημασία οι απόψεις που καταθέτουν για τα προβλήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας, η «φρέσκια» και καθαρή ματιά που οι νέοι τα αντιμετωπίζουν αλλά και ο τρόπος που τα διαχειρίζονται και ψηφίζουν γι’ αυτά, φωνάζοντας ρυθμικά, κάνοντας κωμικές κινήσεις και παρατηρήσεις, ακόμη και τραγουδώντας, αποπνέοντας την «υγεία» εκκολαπτόμενων-ίσως- αυριανών πολιτικών, που δεν έχουν χάσει τον αυθορμητισμό τους και δεν έχουν απορροφηθεί από το σύστημα. Τουλάχιστον, όχι ακόμη. Και αυτό για όποιον, έστω και για λίγο, παρακολούθησε τις εργασίες του 4ου Διεθνούς Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από τις 2 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε χθες στη Λάρισα με ολομέλεια του σώματος, είναι ίσως πιο σημαντικό, από τη διαδικασία αυτή καθεαυτή.
Όχι γιατί τα 10 ψηφίσματα που εκδόθηκαν από τις αντίστοιχες επιτροπές που συγκροτήθηκαν για τον σκοπό αυτό δεν έχουν την ιδιαίτερη βαρύτητά τους, αλλά γιατί όταν 150 νέοι από 15 έως 23 ετών, από 22 χώρες συγχρωτίζονται και συγχρονίζονται σε πνεύμα αλληλεγγύης και ομαδικότητας, με την ίδια τους την παρουσία, αποδεικνύουν στην πράξη, αυτό που αποτελούσε και το κεντρικό σύνθημα του φόρουμ: «Αλλάζοντας τη Θεσσαλία-Αλλάζοντας την Ευρώπη». Και πώς θα μπορούσε να αλλάξει είτε το ένα είτε το άλλο, αν δεν αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι αντιλήψεις;
Το φόρουμ «ξεκίνησε» από την Καλαμπάκα, συνέχισε στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, κορύφωσε τις εργασίες του με την ολομέλειά του στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας – αναπληρώτρια περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Ρένας Καραλαριώτου και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, Γρηγόρη Παπαχαραλάπους.
Όσο για τα θέματα που επεξεργάστηκαν οι σύνεδροι: Μείζονος σημασίας και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Τα εργατικά δικαιώματα («Από το Κιλελέρ στη Μανωλάδα» ήταν ο τίτλος), η ορθολογική χρήση του νερού, η θέση των τοπικών επιχειρήσεων στη διεθνή οικονομία, η περιφερειακή ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων στη διεθνή αγορά, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το δημοκρατικό έλλειμμα και πώς μπορούν να προσεγγίσουν ζήτημα οι πολίτες της Ε.Ε., η γλωσσική πολυμορφία στην Ε.Ε., οι αποσχιστικές τάσεις επίσης στην Ε.Ε. όπως η περίπτωση της Σκωτίας και της Καταλονίας, τα εργασιακά δικαιώματα των νέων της Ευρώπης και το κατά πόσο η Ε.Ε. μπορεί να εγγυηθεί για αυτά τα δικαιώματα, οι ατομικές ελευθερίες των Ευρωπαίων πολιτών, σε περιόδους μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας, ρατσισμού και εθνικισμού κ.ά., η Ευρωμεσογειακή συνεργασία και η ευρωπαϊκή συνοχή.
Τα συμπεράσματα θα προωθηθούν αρμοδίως και εγχωρίως και στα ευρωπαϊκά όργανα, με την ελπίδα ότι θα ληφθούν υπόψη.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Όπως ανέφερε στην «Ε» η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας, Μαριάνα Γεωργιάδη, τα προγράμματα αυτά έχουν και εκπαιδευτική και κοινωνική διάσταση διότι δίνουν τη δυνατότητα στους νέους να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς αλλά ταυτόχρονα και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους μέσω της πολυεθνικής συναναστροφής και να... εκπαιδευτούν στο να γίνουν πιο ανεκτικοί στη διαφορετικότητα, να αποκτήσουν ομαδικό πνεύμα, και εν προκειμένω να έρθουν και πιο κοντά στην ελληνική περιφέρεια.
Εξάλλου η πρόεδρος τους 4ου Διεθνούς Φόρουμ, η Ισπανίδα Αντριάνα Ντίαθ, μιλώντας στην «Ε» υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνεισφέρει σε τρεις κυρίως τομείς: τον ακαδημαϊκό γιατί αναλύονται ενδιαφέροντα θέματα για τα οποία λαμβάνουν γνώση οι σύνεδροι. Τον επαγγελματικό διότι τους δίνεται η δυνατότητα να διερευνήσουν διάφορες δεξιότητες όσον αφορά την ομαδικότητα, την ικανότητα διοίκησης, κ.λπ., που αργότερα μπορεί να φανούν χρήσιμες και, το κυριότερο, στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων. Γιατί αποτελεί έναν ανοιχτό κύκλο γνωριμιών διαφορετικών ανθρώπων. Οι νέοι είναι περίεργοι και θέλουν να τα μάθουν όλα, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 4ο διεθνές φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας διεξάχθηκε στην Καλαμπάκα, στα Τρίκαλα και στη Λάρισα, όπου και κορύφωσε τις εργασίες του με την ολομέλειά του στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας – αναπληρώτρια περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Ρένας Καραλαριώτου και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κ. Γρηγόρη Παπαχαραλάπους.
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Στον χαιρετισμό της, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, κ. Ρένα Καραλαριώτου, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους στη Θεσσαλία και ειδικότερα στη Λάρισα, έκανε λόγο για μία σημαντική πρωτοβουλία από μέρους της οργανωτικής επιτροπής, που στόχο έχει να φέρει τους νέους της Ευρώπης πιο κοντά μεταξύ τους, προκειμένου να ανταλλάξουν τα διαφορετικά στοιχεία των πολιτισμών τους και να προβληματιστούν γύρω από θέματα ευρωπαϊκής φύσεως.
Είναι μεγάλη η ικανοποίησή μας, ανέφερε, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την απόλυτη επιτυχία από την οποία χαρακτηρίστηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ευελπιστούμε να υπάρξει συνέχεια μελλοντικά. Επιθυμία μας είναι η κοινοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων του συνεδρίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατάλληλα αλλά και για να γίνουμε κοινωνοί των ανησυχιών των νέων ανθρώπων. Μέλημά μας, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι να κρατήσουμε το Ευρωπαϊκό όνειρο «ζωντανό», προσαρμοσμένο, όμως, στα νέα κοινωνικοικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις χώρες της Ε.Ε. και θεωρούμε ότι διοργανώσεις σαν και αυτή βοηθούν για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου», κατέληξε η κ. Καραλαριώτου.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαχαραλάμπους, αφού καλωσόρισε με τη σειρά του τους συνέδρους, έθεσε επί τάπητος σοβαρούς προβληματισμούς για τον ρόλο που διαδραματίζουν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις σχέσεις μεταξύ των κρατών – μελών αλλά και το κατά πόσο οι τυχόν αποφάσεις των οργάνων αυτών είναι, εντέλει, προς όφελος των πολιτών της Ευρώπης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι το διεθνές αυτό φόρουμ πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα αλλά και λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές δίνει μεγάλη βαρύτητα στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ωστόσο, αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συζητηθούν ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση να εμπλουτιστούν με τις ιδέες και τις προτάσεις των νέων συνέδρων. Ειδικότερα, βασικό ερώτημα ακόμα παραμένει αν χρειάζεται να ενδυναμωθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και εάν τελικά, θα καταλήξουν κάπου οι συζητήσεις για το αν οι ευρωεκλογές θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με επιλογή προσώπων από τα κόμματα σε λίστα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα ή αν θα γίνονται με σταυροδοσία των υποψηφίων ευρωβουλευτών, που είναι και το προτιμότερο. Αυτά τα ερωτήματα τα θέτω ενώπιον των συνέδρων προς συζήτηση και με τη σειρά μου θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου που βλέπω νέους ανθρώπους από πολλές ευρωπαϊκές χώρες να συνδιαλέγονται πολιτικά αλλά και ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης»
Εξάλλου, ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, κ. Βασίλης Κουτσομάρκος επισήμανε τα εξής: «Είχαμε την ευκαιρία να καταφέρουμε να φέρουμε στη Θεσσαλία 150 νέους ανθρώπους από ολόκληρη την Ευρώπη και μέσω αυτού του διεθνούς συνεδρίου, να θέσουμε στο «τραπέζι των συζητήσεων» τους προβληματισμούς μας, να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ουσιαστικά για το μέλλον το δικό μας, δηλαδή των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη. Το φόρουμ χαρακτηρίστηκε από μεγάλη επιτυχία, ενώ παράλληλα, μέσω του συνεδρίου, προβάλλαμε τον τόπο μας, τη Θεσσαλία αλλά και γενικότερα την Ελλάδα στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι εντέλει καταφέραμε να το πραγματοποιήσουμε είναι πολύ ελπιδοφόρο. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την υποστήριξη στο εγχείρημά μας, καθώς και τους Δήμους Τρικκαίων και Καλαμπάκας, για την παραχώρηση των χώρων διεξαγωγής του συνεδρίου, το Γραφείο Πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Europe direct, αλλά και τις τοπικές επιχειρήσεις, που βοήθησαν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου με τα προϊόντα τους».
*Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούσαν οι Λαρισαίοι φοιτητές Ευανθία Κατσιώρα, Κατερίνα Κούκα, Αθανάσιος Σαϊτης και Βασίλης Κουτσομάρκος.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass