ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Αγιασμός με δασκάλους, «χωρίς» αίθουσες!

* Νηπιαγωγεία συνεχίζουν να στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους – Οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής παραμένουν «φτωχός συγγενής» της δημόσιας εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2015 8:05

Με ελάχιστα κενά εκπαιδευτικών, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και…. ελάχιστα βήματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των υποδομών, αρχίζει σήμερα η νέα σχολική χρονιά με χιλιάδες Λαρισαίους μαθητές, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να επιστρέφουν στα θρανία μετά τις θερινές τους διακοπές.

Οι πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι διαδικασίες που αφορούσαν στις μεταβολές εκπαιδευτικού προσωπικού (δεύτερες αποσπάσεις κ.λπ.) και σε συνδυασμό με μια πρακτική δεκαετιών, όπως η καθυστέρηση στις προσλήψεις αναπληρωτών, έχει ως αποτέλεσμα τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία της Λάρισας να ξεκινούν με ελλείψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (ξενόγλωσσοι , θεατρικής αγωγής κ.α.) σε αντίθεση με τα γυμνάσια και λύκεια του νομού όπου κυρίως καταγράφονται πλεονάσματα καθηγητών, με εξαίρεση ελάχιστες ειδικότητες.

Οι ελπίδες για την κάλυψη των κενών θέσεων στηρίζονται πλέον στις προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ, θέσεις που δύσκολα θα καλυφθούν πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου οπότε για μια ακόμη σχολική χρονιά, με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, θα χαθούν διδακτικές ώρες.

«Φτωχός συγγενής» της εκπαίδευσης αποδεικνύονται και φέτος οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όπου και σε τοπικό επίπεδο καταγράφονται ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού (σ.σ. περί τα 100 κενά σε πανθεσσαλικό επίπεδο σύμφωνα με την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελ. Αναστασοπούλου) ενώ δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υποδομών.

Ο Δήμος Λαρισαίων αναζητεί λύση για τη στέγαση Τμημάτων ΔΑΔ (παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές) που ακόμη φιλοξενούνται στο 31ο Δημοτικό όπως και για τη μεταστέγαση του ειδικού σχολείου, από τους Αγ. Αναργύρους στη Λάρισα.

ΚΤΙΡΙΑΚΟ

Με εξαίρεση το νηπιαγωγείο Τερψιθέας, που φέτος θα λειτουργήσει στο ανακατασκευασμένο πρώην δημοτικό σχολείο, και τις προκάτ αίθουσες στις οποίες θα μεταστεγασθεί, το επόμενο δίμηνο, τα 10ο και 48ο Νηπιαγωγεία (στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου) και ενεργειακές παρεμβάσεις σε παλιά σχολικά κτίρια, φέτος δεν έγιναν άλλα βήματα, όπως η ανέγερση νέων κτιρίων, για την ουσιαστική αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος.

Έτσι παραμένει το πρόβλημα του κορεσμού, μεταξύ άλλων, του 9ου Δημοτικού Σχολείου στη Φιλιππούπολη, του 15ου Γυμνασίου και λυκειακών τάξεων στη Νέα Πολιτεία, όταν βεβαίως όμορα σχολεία διαθέτουν κενές αίθουσες ή ολιγομελή τμήματα, διάσταση που αναδείχθηκε φέτος με αφορμή και το θέμα της χωροταξικής κατανομής μαθητών.

Στα όριά τους βρίσκονται επίσης το 13ο (ΣΕΚΦΟ) και 44ο Δημοτικά (Ν. Πολιτεία) καθώς αδυνατούν πλέον να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών. Το αποτέλεσμα είναι, αντί να κατασκευάζονται καινούργια σχολεία με βάση τις πραγματικές ανάγκες αναπτυσσόμενων συνοικιών κλπ, διάδρομοι και αποθηκευτικοί χώροι να μετατρέπονται σε αίθουσες.

Νηπιαγωγεία συνεχίζουν να στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα του 6ου Νηπιαγωγείου (στη συνοικία της Νεράιδας) ή των 12ου – 16ου Νηπιαγωγείων που στεγάζονται στο ισόγειο του 38ου Δημοτικού Σχολείου (στη συνοικία των Αμπελοκήπων) και διαθέτουν μια υποτιθέμενη «αυλή».

ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Με ρύθμιση στο παρά -πέντε της σχολικής χρονιάς, λύνεται το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Εσωτερικών, που επανέρχεται κάθε χρόνο, καθώς πολλοί διαγωνισμοί δεν είχαν ολοκληρωθεί ή είχαν αποβεί άγονοι, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να αδυνατούν να παρακολουθήσουν μαθήματα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

«Έτσι» τονίζεται από το Υπουργείο «εισάγονται πάγιες διατάξεις για την ορθολογική κάλυψη τόσο των αδιάθετων όσο και των νέων δρομολογίων, με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων, με μεταφορά σε ομάδες δρομολογίων ή / και σε μεμονωμένα δρομολόγια.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, προβλέπει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να οργανώνουν τη μεταφορά μαθητών και συγκεκριμένα, μπορεί να γίνει ανάθεση κατά περίπτωση:

Σε προσωρινούς μειοδότες που προκύπτουν από διαγωνισμούς που έχουν προχωρήσει, σε μεταφορείς που ήταν την προηγούμενη σχολική χρονιά με νέα διαπραγμάτευση».

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Λάρισας σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει πως «η νέα χρονιά, βρίσκει τα σχολεία σε χειρότερη κατάσταση από την περσινή, τους γονείς και τις περισσότερες οικογένειες σε δυσχερή θέση να στενάζουν κάτω από το βάρος της ανεργίας, της φτώχειας, της φοροληστείας που συνεχώς μεγαλώνει, με νέα μέτρα και νέα μνημόνια.

Τα σχολεία ανοίγουν με λιγότερους εκπαιδευτικούς, με λιγότερα χρήματα και υπερχρεωμένες σχολικές επιτροπές, με λιγότερα τμήματα και παιδιά στοιβαγμένα σε αίθουσες «κλουβιά», χωρίς μεταφορά, με τον κατάλογο των προβλημάτων, να μεγαλώνει κάθε μέρα που περνάει.

Για ακόμη μια χρονιά, μαθητές θα περιφέρονται από τάξη σε τάξη περιμένοντας τον δάσκαλο ή τον καθηγητή τους να διοριστεί. Για ακόμη μια χρονιά τα ολοήμερα θα υπολειτουργήσουν. Για ακόμη μια χρονιά τα σχολεία θα μείνουν χωρίς χρήματα, για τα απολύτως αναγκαία, αφού η 3η δόση για τα λειτουργικά έξοδα δεν έχει καν αποσταλεί.

Για ακόμη μια χρονιά, η μεταφορά χιλιάδων μαθητών βρίσκεται στον αέρα με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, γιατί δεν είναι δική της αρμοδιότητα. Για ακόμη μια χρονιά θα υπάρχουν παιδιά που υποσιτίζονται και λιποθυμούν από την πείνα πάνω στα θρανία και η κυβέρνηση να επαίρεται πως ψήφισε τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση που δεν αφορά παρά ένα ελάχιστο αριθμό εξαθλιωμένων.

Για ακόμη μια χρονιά οι γονείς θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν μέρος του κόστους λειτουργίας των σχολείων. Στη δύσκολη σημερινή κατάσταση, μόνο η οργανωμένη πάλη και αντίσταση μπορεί να βάλει φραγμό στη σαρωτική επίθεση που έρχεται και να ανοίξει ο δρόμος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας.

Η απογοήτευσή, η αναμονή, οι ψεύτικες ελπίδες, η ανάθεση και η προσμονή λύσης από νέους σωτήρες, οδηγούν μόνο σε νέες υποχωρήσεις και νέες απώλειες. Σήμερα η απάντηση του κάθε συλλόγου, της κάθε Ένωσης, στα παλιά και νέα μέτρα που έρχονται πρέπει να είναι άμεση με οργάνωση του αγώνα παντού» καταλήγει η Ενωση καλώντας του Συλλόγους Γονέων να βρίσκονται «σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην μείνει αναπάντητο κανένα πρόβλημα στα σχολεία» παρουσιάζοντας παράλληλα το διεκδικητικό πλαίσιο.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass