Και καύσωνας και παγίδες και δύσκολα θέματα...

* ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΕΛ ΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ * ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΡΟΣΕΡΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ * ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΕΠΑΛ * «ΒΑΤΑ» ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ * ΑΠΟ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ * ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2024 17:00

Της Νατάσας Πολυγένη

Φινάλε έγραψαν χθες, εν μέσω καύσωνα, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ στις Πανελλαδικές με Ιστορία, Φυσική και Οικονομία. Η διαδικασία των εξετάσεων, σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας, κ. Νίκο Ζέρβα, κύλησε ομαλά, δίχως απρόοπτα, καθώς σε όλα τα εξεταστικά κέντρα είχαν δοθεί οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα, όπως και στους μαθητές και τις μαθήτριες.

Όπου χρειάστηκε μετακινήθηκαν σε πιο δροσερές αίθουσες, ενώ ανεμιστήρες και παγωμένα νερά επιστρατεύτηκαν προκειμένου να μην καταπονηθούν θερμικά οι διαγωνιζόμενοι. Ωστόσο, τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν και στα τρία μαθήματα σε κάποιες περιπτώσεις τους δυσκόλεψαν αρκετά και σε γενικές γραμμές ήταν απαιτητικά και για καλά προετοιμασμένους μαθητές και μαθήτριες.
Δυστυχώς η αυλαία των Πανελλαδικών επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις στους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν σε Ιστορία και Φυσική, αφού τα θέματα ήταν απαιτητικά για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές και μαθήτριες και στη Φυσική ιδιαιτέρως απαιτητικά σε χρόνο.
Ειδικότερα, για τα θέματα της Ιστορίας η φιλόλογος του φροντιστηρίου «Μόρφωση» κ. Παγώνα Πετροπούλου σχολιάζει ότι ναι μεν ήταν πιο απαιτητικά σε σχέση με τα περσινά, ωστόσο ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και ξεκάθαρα τα όρια των απαντήσεων. «Τα όρια των απαντήσεων ήταν ξεκάθαρα, όπως σαφείς ήταν και στη σύνθεση των απαντήσεων οι νοηματικοί άξονες, ήταν ευδιάκριτοι. Τα θέματα κάλυπταν όλο το εύρος της ύλης και σίγουρα ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής/μαθήτρια μπορεί να επιτύχει υψηλή βαθμολογία» σημειώνει χαρακτηριστικά
Η φιλόλογος κ. Αμαλία Φολούλη του φροντιστηριακού ομίλου «Πρότυπο» στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρει ότι οι ερωτήσεις στο μάθημα της Ιστορίας προσανατολισμού κάλυπταν ευρύ τμήμα της εξεταστέας ύλης και απευθυνόταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές και μαθήτριες. «Στην ομάδα Α οι ερωτήσεις της εξέτασης ήταν πολύ καλά διατυπωμένες, χωρίς ασάφειες. Απαιτούσαν, ωστόσο, πολύ καλή γνώση των ιστορικών γεγονότων, χωρίς να χρειάζεται να συνδυάσουν στοιχεία διαφορετικών κεφαλαίων. Η ομάδα Β αφορούσε ιστορικά παραθέματα από το κεφάλαιο για τα κόμματα και από το κεφάλαιο του προσφυγικού ζητήματος. Ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και απαιτούσαν σύνθεση ιστορικών γνώσεων και στοιχείων από τα παραθέματα» προσθέτει.

ΦΥΣΙΚΗ: ΔΥΣΚΟΛΑ, ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΓΙΔΕΣ
Οι φυσικοί Κρεμαστάς Ιωάννης και Παπαγεωργίου Αλέξανδρος κάνουν λόγο για αυξημένης δυσκολίας θέματα, ενώ τονίζουν ότι αρκετοί υποψήφιοι αντιμετώπισαν θέμα με τον χρόνο. Τα θέματα στο μάθημα της Φυσικής εμφανίζουν σαφώς μεγαλύτερη δυσκολία σε σχέση με τα περσινά. Η έκταση των θεμάτων είναι μεγάλη και αναμένεται αρκετοί υποψήφιοι να αντιμετωπίσουν θέμα με τον χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα Α χαρακτηρίζεται βατό, διατυπωμένο με σαφήνεια, αλλά έκρυβε παγίδες στο Α2 και στο Α3 που απευθύνονται σε υποψηφίους που έχουν εμβαθύνει στη θεωρία σε αρκετά υψηλό βαθμό. Στο θέμα Β, το Β1 χαρακτηρίζεται ως εύκολο. Το Β2, συνδυαστικό θέμα από το κεφάλαιο της κβαντομηχανικής, σε συνδυασμό με στροφορμή από το κεφάλαιο της μηχανικής των στερεών, κρίνεται απαιτητικό. Το Β3 εύκολο, αποτελούμενο από δύο σκέλη, κυμαίνεται στη λογική θεμάτων των τελευταίων ετών που αφορούν την οριακή ισορροπία στερεών σωμάτων, όπως και την κινηματική των σωμάτων.
Το θέμα Γ είναι από το κεφάλαιο των κυμάτων. Το Γ2 περιλαμβάνει ερώτηση ανάπτυξης στη θεωρία, κάτι που δε συνηθίζονταν τις προηγούμενες χρονιές. Αν εξαιρέσουμε το ερώτημα αυτό, δεν υπήρχαν δυσκολίες στην αλγεβρική τους επίλυση.
Το θέμα Δ ήταν απαιτητικό, με αρκετά ερωτήματα, πολλά από αυτά και με αποδεικτικό χαρακτήρα. Για να ανταποκριθούν οι υποψήφιοι επαρκώς σε αυτό το θέμα θα έπρεπε να έχουν καλλιεργήσει πολλές δεξιότητες και παράλληλα να έχουν παρατηρητικότητα και ψυχραιμία».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΒΑΤΑ, ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
Ο οικονομολόγος Γιάννης Στεφανίδης σχολιάζει ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ωστόσο τα θέματα ήταν βατά. Χαρακτηριστικά αναφέρει τα εξής: «Στην πρώτη ομάδα στο Α1 έχουμε 5 προτάσεις σωστού-λάθους, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
Στο Α2 έχουμε 2 θέματα πολλαπλής επιλογής που χαρακτηρίζονται βατά. Στη δεύτερη ομάδα έχουμε ένα θέμα από το 5ο κεφάλαιο με γραφικές παραστάσεις ζήτησης και προσφοράς σχετικά αναμενόμενο.
Στην τρίτη ομάδα έχουμε άσκηση 3ου κεφαλαίου, πάλι αναμενόμενη, με συμπλήρωση κενών ενός πινάκα αρχικά και στη συνέχεια υπάρχει μια κλιμάκωση στις ερωτήσεις.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να είναι προσεκτικοί στις πράξεις τους.
Στην τέταρτη ομάδα έχουμε συνδυαστική άσκηση που αφορά τα κεφαλαία 1, 7, 9, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Παρατηρούμε πάλι μια διαβάθμιση μέχρι το τέλος. Στα φετινά θέματα θα ξεχωρίσουν οι πολλοί καλά προετοιμασμένοι μαθητές και μαθήτριες».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι Πανελλαδικές συνεχίζονται για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ σήμερα, αύριο Παρασκευή και τη Δευτέρα 17 Ιουνίου με τα μαθήματα ειδικότητας. Οι εξετάσεις ειδικών και μουσικών μαθημάτων, τόσο για τα ΓΕΛ όσο και για τα ΕΠΑΛ, ξεκινούν την Τρίτη 18 Ιουνίου και τελειώνουν την Παρασκευή 28 Ιουνίου. Σήμερα Πέμπτη (13.06.2024) οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα εξής μαθήματα: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές. Αύριο Παρασκευή (14.06.2024) θα εξεταστούν στα μαθήματα: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους την ερχόμενη Δευτέρα (17.06. 2024). Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου. Όσον αφορά τις βάσεις εισαγωγής, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουλίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass