Γιατί πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά;

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2022 15:40

Τα παιδιά το χρειάζονται για εκπαίδευση- Το χρειάζονται όμως και οι οικογένειες για τη φροντίδα των παιδιών

 

Στην πρώτη καραντίνα του Covid-19, όλοι επαινούσαν τους εκπαιδευτικούς που πήραν στους ώμους τους το βάρος της τηλεκπαίδευσης και την έφεραν εις πέρας με όποιο μέσο διέθετε ο καθένας προσωπικά. Τώρα, ακούμε το αντίθετο: «Οι δάσκαλοι είναι τεμπέληδες. Δεν θέλουν να δουλέψουν».

Η Μαρίνα, μητέρα τεσσάρων παιδιών και εκπαιδευτικός, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ γονέων, νομοθετών και εκπαιδευτικών στην οποία κανείς δεν είναι ικανοποιημένος και όλοι είναι τρελοί. Οι γονείς κατηγορούν τους δασκάλους που θέλουν τα σχολεία κλειστά. Οι δάσκαλοι απαντούν ότι το φταίξιμο είναι άστοχο - σε τελική ανάλυση, δεν φταίνε καθόλου εάν ένα σχολείο πρέπει να κλείσει επειδή η πλειοψηφία των μαθητών και των εκπαιδευτικών νοσεί. Ταυτόχρονα, οι δάσκαλοι ανησυχούν για τη διατήρηση της ασφάλειας των μαθητών αλλά και των οικογενειών τους εν μέσω μιας συνεχιζόμενης πανδημίας και για το βάρος που φαίνεται να επωμίζεται η κοινωνία στους ώμους τους.

Στον πυρήνα της σύγκρουσης βρίσκεται το γεγονός ότι οι γονείς δεν χρειάζονται το σχολείο μόνο για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους — κάτι που μπορεί, σε πολλές περιπτώσεις, να επιτευχθεί και ηλεκτρονικά (αν και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η εξ αποστάσεως μάθηση είναι λιγότερο αποτελεσματική από τον χρόνο στην τάξη). Χρειάζονται επίσης το σχολείο, αν και μπορεί να είναι αμφιλεγόμενο, ως παιδοφύλαξη- είναι ένα εποπτευόμενο μέρος που μπορούν να πάνε τα παιδιά ενώ εργάζονται οι γονείς, και τουλάχιστον στην περίπτωση του δημόσιου σχολείου, είναι δωρεάν.

Αυτή είναι η λειτουργία που κατέρρευσε στην πανδημία, με τα σκληρά lockdown να δίνουν τη θέση τους σε κυλιόμενες καραντίνες και δυσεπίλυτες ελλείψεις προσωπικού που έχουν αφήσει τους εργαζόμενους γονείς συνεχώς στην αβεβαιότητα, να αναρωτιούνται πότε η επόμενη ειδοποίηση κλεισίματος θα τους στείλει να αναζητήσουν ένα εφεδρικό σχέδιο. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις όπως βλέπουμε ιδιαίτερα στην Αμερική με το μεγάλο κύμα παραιτήσεων, η κατάσταση αυτή οδήγησε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες και φυσικά καλύτερα ωράρια εργασίας.

Η σύγκρουση μεταξύ δασκάλων και γονέων, ωστόσο, συσκοτίζει το κρίσιμο γεγονός ότι το σχολείο αντίθετα με ότι μπορεί να ψιθυρίζεται στους γονεϊκούς κύκλους δεν είναι υπηρεσία παροχής μπέιμπι σίτινγκ και δεν έχει ως ρόλο να παρέχει φροντίδα για τα παιδιά προκειμένου να πηγαίνουν οι γονείς τους να εργαστούν. Ο ρόλος του σχολείου είναι η παροχή εκπαίδευσης. Φυσικά τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει η ευαισθησία προς τις οικογένειες με δύο εργαζόμενους γονείς και προγράμματα όπως η πρόωρη προσέλευση από τις 7 και το ολοήμερο που σχολάει στις 16:00 παρέχουν μια κάποια διευκόλυνση. Αυτό όμως δεν αλλάζει τον ρόλο και τον λόγο ύπαρξης του.

Οι γονείς που εργάζονται πέραν του μεσημεριού από την άλλη, φροντίζουν χρόνια για την απογευματινή απασχόληση των παιδιών τους με ποικίλους τρόπους. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες (Zurich kinder) που μπορεί να περιλαμβάνουν μαθήματα ξένων γλωσσών, μουσικής, διάφορα αθλήματα και μαθήματα εικαστικών όπως πηλό, ζωγραφική κ.α. Υπάρχουν επίσης κέντρα δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ) που αναλαμβάνουν τη μελέτη αλλά και τη δημιουργική απασχόληση (όπως υποδηλώνει το όνομά τους) των παιδιών τις ώρες μετά το σχολείο. Κάποια από αυτά είναι μάλιστα δημόσια και κάποια ιδιωτικά είναι επιχορηγούμενα. Τέλος υπάρχει πάντα η λύση της γιαγιάς ή κάποιας μπέιμπι σίτερ η οποία όμως περιλαμβάνει και ένα σεβαστό κόστος για κάθε οικογένεια.

Τόσο ο κορονοϊός όσο και η καραντίνα ανέδειξαν μεγάλα προβλήματα και παθογένειες της κοινωνίας μας. Μια από αυτές ήταν και η εσφαλμένη άποψη ότι το σχολείο υπάρχει για να παρέχει παιδοφύλαξη προκειμένου οι γονείς να μπορούν να εργάζονται. Τώρα που η πανδημία πλησιάζει στο τέλος της και καθαρίζει το τοπίο μπορούμε όλοι να δούμε τα πράγματα με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Τα παιδιά μας πηγαίνουν σχολείο για να μάθουν, σε ένα ασφαλές περιβάλλον που στην χώρα μας είμαστε τυχεροί που παρέχεται δωρεάν. Για την εξωσχολική τους απασχόληση, ιδιαίτερα στην περίπτωση που εργαζόμαστε πολλές ώρες, μπορούμε να φροντίσουμε μέσα από την πληθώρα εξωσχολικών δραστηριοτήτων που παρέχονται σε κάθε περιοχή. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass