Παιδικές χαρές από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2020 22:08

Από τις αλάνες και το παιχνίδι στους δρόμους, τα παιδιά βρέθηκαν στις παιδικές χαρές. Σήμερα οι παιδικές χαρές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των πόλεων και τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον εξοπλισμό τους με όργανα που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, αλλά και στις προδιαγραφές ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό οι φοιτητές του τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα ανέλαβαν μια πρόκληση -την οποία και έφεραν εις πέρας με επιτυχία- να σχεδιάσουν παιδικές χαρές με φυσικά υλικά και εναρμονισμένες με το περιβάλλον. Προτάσεις που θα μπορούσαν εύκολα να υιοθετηθούν από τους Δήμους, αφού για τον σχεδιασμό τους οι φοιτητές έλαβαν υπόψη τους ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στον σχεδιασμό παιδικών χαρών και το αποτέλεσμα είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό. Με την καθοδήγηση των καθηγητών τους Γιώργου Μαντάνη και Αθανασίου Μακρή, οι 12 φοιτητές σχεδίασαν και μοντελοποίησαν σύγχρονες παιδικές χαρές με κύρια χαρακτηριστικά τους την ασφάλεια, την οικονομία και την καινοτομία.

Οι σύγχρονες παιδικές χαρές διαθέτουν εξοπλισμό-όργανα που είναι αμιγώς ψυχαγωγικά. Οι παιδικές χαρές είναι από τα πιο σημαντικά «περιβάλλοντα» για τα παιδιά, έξω από το σπίτι. Οι περισσότερες μορφές παιχνιδιού είναι απαραίτητες για την υγιή, ψυχική και σωματική ανάπτυξη, αλλά και το ελεύθερο, αυθόρμητο παιχνίδι. Έχουν σχεδιαστεί διάφορες μορφές παιδικών χαρών και με τον χρόνο ο σχεδιασμός εξελίσσεται και τα υλικά που χρησιμοποιούνται αλλάζουν. Κάποια από τα είδη παιδικών χαρών είναι οι κλασικές και οι σύγχρονες-περιπέτειας. Οι κλασικές παιδικές χαρές περιλαμβάνουν απλά όργανα, όπως κούνιες, τραμπάλες, τσουλήθρες, μύλοι. Ενώ στις πιο σύγχρονες παιδικές χαρές, εκτός από τα κοινά όργανα, υπάρχουν κι άλλα όπως πύργοι, κάστρα, καράβια, σχοινιά, τούνελ και παιχνίδια που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να παίξουν ομαδικά και να «ζήσουν» μία ξεχωριστή εμπειρία. Στις σύγχρονες παιδικές χαρές, αρκετοί σχεδιαστές λαμβάνουν υπόψη και παιδιά με κάποια κινητικά προβλήματα (ΑμεΑ).

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γ. Μαντάνη, η κατασκευή των παιδικών χαρών απαιτεί άριστη γνώση τεχνολογικών θεμάτων, καθώς και καλές σχεδιαστικές δεξιότητες. «Ένας καλός σχεδιασμός (design) θεωρείται ασφαλής, αισθητικά ευχάριστος, οικονομικά αποδοτικός και καινοτόμος. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν: ξύλο και προϊόντα ξύλου, εμποτισμένο ξύλο (σε ορισμένες χώρες), HPL, HDPE, χάλυβα, χυτοσίδηρο, κράματα αλουμινίου, σχοινιά, πολυεστέρες, καουτσούκ, τεχνητό γρασίδι και αρκετά άλλα. Η πιο σύγχρονη παιδική χαρά περιλαμβάνει όλα τα υλικά. Το ξύλο είναι σήμερα πολύ διαδεδομένο, ιδίως στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, λόγω του ότι είναι φυσικό, οικολογικό και ανανεώσιμο υλικό. Στην ελληνική αγορά, ο χάλυβας, τα πλαστικά και το HPL ανταγωνίζονται το ξύλο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην εργασία των φοιτητών, ο κ. Μαντάνης σημείωσε ότι στους φοιτητές του 7ου εξαμήνου, που παρακολούθησαν το κατ’ επιλογήν μάθημα «Τεχνολογία Ξύλινων Κατασκευών ΙΙ», το οποίο είχε φέτος ως κύριο θέμα τις παιδικές χαρές, δόθηκε ως εργασία εξαμήνου μια κάτοψη πλατείας με αποστολή να την εξοπλίσουν με όργανα παιδικής χαράς. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές κλήθηκαν να σχεδιάσουν παγκάκι τριών θέσεων, κάδο απορριμμάτων, περιμετρική ξύλινη περίφραξη, ξύλινη ζαρντινιέρα, τραμπάλα 2 θέσεων, κούνια 2 θέσεων, πύργο δραστηριοτήτων, ξύλινη αμμοδόχο.

 Ο σχεδιασμός-μοντελοποίηση κάθε αντικειμένου πραγματοποιήθηκε με λεπτομέρεια σε πρόγραμμα CAD (AutoCAD® ή Inventor®). Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού εισήγαγαν όλα τα όργανα με τις αντίστοιχες ποσότητές τους σε ένα σχεδιαστικό περιβάλλον με σκοπό να αποδοθεί φωτορεαλιστικά η πρότασή τους. Η πρόταση των φοιτητών αιτιολογήθηκε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στον σχεδιασμό παιδικών χαρών (EN 1176).

Οι φοιτητές που παρακολούθησαν το μάθημα επιτυχώς και εκπόνησαν τη σχετική εργασία/project ήταν οι εξής, χωρισμένοι σε ομάδες: α) Χαράλαμπος Ερωτοκρίτου και Στυλιανός Σούττος, β) Ελένη Γονιδάκη, γ) Μύρωνας Μαργαριτάκης και Κωνσταντίνα Οικονόμου , δ) Στέφανος Αγγέλης, ε) Πηνελόπη Μούτου και Αγάπη Μποζαρδένη, στ) Αλέξιος Χατζησωτηρίου, ζ) Αγγελική Κομνηνού και Δημήτρης Παπαδόπουλος και η) Ισμήνη Τσούμπαρη. Οι εργασίες τους παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, http://mantanis.users.uth.gr/TXK-II-projects-2019.pdf

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass