Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2019 16:12

Περιγραφή

Το τμήμαέχει στόχο να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση στους τομείς μάρκετινγκ, επικοινωνίας, πωλήσεων, διοίκησης δικτύων διανομής, εξαγωγών, διαφήμισης, έρευνας αγοράς, διοίκησης παραγωγής, διοίκησης εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), σχεδιασμού και ανάλυσης διαδικασιών, διοίκησης της ποιότητας, προβλέψεων ζήτησης, προγραμματισμού παραγωγής, διαχείρισης αποθεμάτων. Το τμήμα του Ο.Π.Α., εκτός από το μάρκετινγκ επικεντρώνεται και στην επικοινωνία.

Το μάρκετινγκ προσπαθεί με κύριο εργαλείο την έρευνα αγοράς, να αντιστοιχίσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παράγει με τον πελάτη-στόχο που τα χρειάζεται ή τα επιθυμεί, ή ακόμα καλύτερα αφού κατανοήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, να κατασκευάσει τα αντίστοιχα προϊόντα / υπηρεσίες με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που ο πελάτης επιθυμεί, να του τα γνωστοποιήσει (διαφήμιση και προώθηση), να τα καταστήσει διαθέσιμα μέσα από τα κανάλια διανομής (τα μαγαζιά και οι τοποθεσίες που αυτά είναι διαθέσιμα) στην τιμή που θα πρέπει αυτά να πωλούνται.

Το Μάρκετινγκ είναι κλάδος της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Μελετά και αναπτύσσει επιστημονικές μεθόδους που βοηθούν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να προσαρμόζουν τη δραστηριότητά τους στις ανάγκες των πελατών τους. Επικεντρώνεται κυρίως σε αποφάσεις σχετικές με το προϊόν (Product), την τιμή (Price) του, την προβολή (Promotion) και τη διάθεσή (Placement) του στην αγορά (τα τέσσερα «P» του Μάρκετινγκ).

H Επικοινωνία είναι ένας ευρύτατος και δυναμικά εξελισσόμενος επιστημονικός χώρος. Εδώ επικεντρώνεται βασικά στην επιχειρηματική επικοινωνία. Μελετά και αναπτύσσει επιστημονικές μεθόδους που βοηθούν τα στελέχη, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να σχεδιάζουν και να μεταδίδουν μηνύματα, που έχουν στόχο να δημιουργήσουν θετική εικόνα για τα προϊόντα και τη δραστηριότητά τους και για να βελτιώσουν τη λειτουργία τους.

Μαθήματα

Το τμήμα χωρίζει το πρόγραμμα σπουδών του σε τέσσεριςκατευθύνσεις στο τέταρτοέτος σπουδών:

1.Διεθνής Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2.Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ανθρώπινου Δυναμικού, 3.Επιχειρησιακή Αναλυτική και 4. Ψηφιακό Μάρκετινγκ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα μαθήματα που διδάσκονται στα τμήματα:

Εργασιακά

Οι απόφοιτοι του τμήματος εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του οικονομολόγου.Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δουλέψουν σε όλους τους τομείς μιας επιχείρησης, αλλά, βάση των σπουδών τους, πλεονεκτούν ιδιαίτερα στους τομείς:

* Μάρκετινγκ

* Έρευνα Αγοράς

* Εταιρική επικοινωνία

* Διαφήμιση

* Δημόσιες Σχέσεις

* Πωλήσεις

* Εμπόριο

* Εξαγωγές

* Social Media

* Δίκτυα διανομής

* Διοίκηση Παραγωγής

* Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)

* Διοίκηση της Ποιότητας

* Προγραμματισμό Παραγωγής

* Διαχείριση Αποθεμάτων

Πιο συγκεκριμένα οι παραπάνω τομείς επαγγελματικής σταδιοδρομίας των αποφοίτων του τμήματος περιλαμβάνουν θέσεις σε τμήματα μάρκετινγκ:product manager, category manager, brand manager, διευθυντής μάρκετινγκ, κ.λπ., σε τμήματα εμπορικά και πωλήσεων: επιθεωρητής πωλήσεων, merchandisers, εμπορικός διευθυντής, key account manager,κ.λπ., σε εταιρείες έρευνας αγοράς, σε επιχειρήσεις στα τμήματα εταιρικής επικοινωνίας, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων, σε διαφημιστικές εταιρείες, στα τμήματα εξαγωγών, στα τμήματα δημοσίων σχέσεων και διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και σε πολλά άλλα συναφή αντικείμενα (εξυπηρέτηση πελατών, ανάπτυξη και διαχείριση δικτύων franchising, κ.λπ.)

Η παράλληλη προσέγγιση των επιστημονικών πεδίων του Μάρκετινγκ και της Επικοινωνίας προετοιμάζει εξειδικευμένα στελέχη για επιχειρήσεις και οικονομικούς οργανισμούς, ικανά να αντιμετωπίζουν με επιτυχία προβλήματα εσωτερικής διασύνδεσης των διαφόρων διοικητικών λειτουργιών και διεπιχειρησιακών συνεργασιών για την ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς και τις εξατομικευμένες ανάγκες / επιθυμίες των πελατών. Η αγορά εργασίας ζητά σήμερα εξειδικευμένα στελέχη Μάρκετινγκ που θα ασχοληθούν κυρίως με τη λήψη αποφάσεων σχετικών με τα προϊόντα, τις τιμές τους, την προβολή και διάθεσή τους στην αγορά.

Τέλος, οι απόφοιτοι εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 80 Οικονομίας και μπορούν να διοριστούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητές.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα667 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2019»

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass