Οι ιώσεις «αδειάζουν» τις σχολικές αίθουσες

* ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2019 22:04

Σε έξαρση βρίσκονται αυτή την εποχή οι ιώσεις όπως και η γρίπη, γεγονός που έχει οδηγήσει στο φαινόμενο των άδειων -ή για την ακρίβεια μισοάδειων- τάξεων στα σχολεία.

Εκατοντάδες παιδιά αυτή την περίοδο ασθενούν και αναρρώνουν στα σπίτια τους, καθώς ο υψηλός πυρετός τούς χτύπησε την πόρτα. Μάλιστα πρόκειται για ιώσεις που κρατούν τους μαθητές μακριά από το σχολείο και τα μαθήματά τους για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ τα συμπτώματά τους είναι ιδιαίτερα έντονα. Ιδίως στα σχολεία όπου υπάρχει συνωστισμός, η εξάπλωση της γρίπης είναι πολύ εύκολη. Από τη λίστα των αρρώστων δεν λείπουν εκπαιδευτικοί που «λαμβάνουν» τον ιό και αναγκάζονται να λείψουν από τις αίθουσες διδασκαλίας. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο όταν οι άρρωστοι μαθητές επιστρέφουν στις αίθουσες χωρίς να έχουν ιαθεί πλήρως με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν και τα υγιή παιδιά.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής - Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Συρογιαννόπουλος μιλώντας στην «Ε» παραδέχεται ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση οι ιώσεις και αναμένεται και κλιμάκωση του φαινομένου και το επόμενο διάστημα. «Με οδηγό τα κλινικά ευρήματα αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν σίγουρα ο ιός της γρίπης, επικρατών τύπος είναι ο Α (Η1Ν1), το λεγόμενο και πανδημικό στέλεχος και εντεροϊοί (κοξάκι) και αδενοϊοί (εμπύρετο και σημάδια αμυγδαλίτιδας). Τα κρούσματα είναι αυξημένα όχι μονάχα στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες καθώς οι ιώσεις αυτές μεταδίδονται εξαιρετικά εύκολα» τονίζει ο κ. Συρογιαννόπουλος.

Αναφορικά με τον αν έχουν επιβεβαιωθεί περιστατικά που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στην Παιδιατρική Κλινική με γρίπη, ο κ. Συρογιαννόπουλος αναφέρει ότι το νοσοκομείο δεν κάνει τέτοιον έλεγχο, ούτε στέλνει τους γονείς να πληρώσουν τέτοιου είδους εξέταση εκτός αν το επιθυμούν οι ίδιοι, όμως -όπως τονίζει- υπάρχουν κλινικά συμβατά περιστατικά με τη γρίπη. «Σε κάθε περίπτωση όλα είναι ιώσεις. Είναι γεγονός ότι ο ιός της γρίπης φέτος έχει αυξημένο φορτίο σε σχέση με πέρυσι και αναμένουμε και κλιμάκωση το επόμενο διάστημα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα παιδιά το αντιμετωπίζουν καλύτερα έχοντας τις λιγότερες επιπλοκές, ενώ τα περιστατικά είναι συνήθως πιο βαριά στις ηλικίες 50 έως 70 ετών».

Σχετικά με τον αν θα πρέπει τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο ακόμη και τώρα που είναι σε έξαρση το φαινόμενο, σημειώνει: «Στη χώρα μας το αντιγριπικό εμβόλιο δεν έχει περάσει στο σύστημα του εθνικού εμβολιασμού. Το συγκεκριμένο εμβόλιο καλύπτει συνήθως για ένα χρόνο και απευθύνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου π.χ. ηλικιωμένους ή άτομα που έχουν σοβαρές παθήσεις. Για τα παιδιά δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη και συνήθως γίνεται σε ετήσια βάση είτε επειδή το θέλει ο γονιός, είτε κατόπιν παρότρυνσης του γιατρού. Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο που υπάρχει αύξηση κρουσμάτων μπορούν όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν».

Τέλος όσον αφορά στα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι γονείς τόσο για την αντιμετώπιση των ιώσεων όσο και για την πρόληψη ο κ. Συρογιαννόπουλος τονίζει με έμφαση ότι η ίωση θέλει αντιπυρετικά και καλή ενυδάτωση και συστήνει προσοχή στη χρήση των αντιβιοτικών που θα πρέπει να δίνονται μόνο με υπόδειξη γιατρού και όταν υπάρχουν επιπλοκές. Επίσης, αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνεται χρόνος στον άρρωστο για να αναρρώσει και στην περίπτωση των παιδιών ιδιαίτερα, τόσο για την αποφυγή επιπλοκών αλλά και για την αποφυγή διασποράς στον υγιή μαθητικό πληθυσμό.

Ο καλός αερισμός των χώρων, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή χώρων όπου παρατηρείται συνωστισμός είναι τα καλύτερα μέτρα προφύλαξης, σημειώνει. Τέλος συνιστά ψυχραιμία και αξιολόγηση του κάθε περιστατικού «Δεν χρειάζεται να τρέχουμε σε νοσοκομεία και γιατρούς μόλις το παιδί μας ανεβάσει πυρετό. Παρακολουθούμε πρώτα την πορεία του για δύο ή τρία 24ωρα και αν το παιδί έχει διάθεση για φαγητό και παιχνίδι τότε είναι σίγουρα σε καλό δρόμο. Αν υπάρχουν όμως συμπτώματα που μας ανησυχούν τότε επικοινωνούμε αμέσως με τον γιατρό μας» καταλήγει.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass