Επιδημία η λανθασμένη χρήση του Διαδικτύου

ΤΟ 1ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΔΙΔΑΞΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2018 22:06

Χαμόγελα, αισιοδοξία, δημιουργικότητα και ασφάλεια, ήταν μερικά από τα συναισθήματα των μικρών μαθητών την Παρασκευή, τελευταία ημέρα των εργασιών του 1ου Σχολείου Ψηφιακής Νοημοσύνης στην Ελλάδα (www.life4.gr), το οποίο υλοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, με κύριο μέλημα την καλλιέργεια της ψηφιακής νοημοσύνης των παιδιών, αλλά και των γονέων!

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών μελετημένο από ειδικούς επιστήμονες (Μηχανικούς, Γιατρούς, Νομικούς, Φυσικούς κ.ά.). Έτσι, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον βασισμένο στην τεχνολογία, όπου η δημιουργικότητα και η καινοτομία συναντήθηκαν με την εκμάθηση δεξιοτήτων ζωής. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστίασε σε εξειδικευμένα θέματα με σκοπό οι μαθητές να αποκτήσουν κριτική σκέψη, αυτοπεποίθηση, να μπορούν να καινοτομήσουν ως ψηφιακοί πολίτες του αύριο, αλλά και να είναι σε θέση να προστατέψουν την προσωπική τους υγεία και ασφάλεια σερφάροντας στο Δημιουργικό Διαδίκτυο!

Το Summer Camp ξεκίνησε με το Εργαστήριο Αστρονομίας υπό την καθοδήγηση των κ. Μπιρσιάνη Γιώργου και Χουινάβα Ιωάννη και έκλεψε την παράσταση. Ο κ. Martin Swinκels εντυπωσίασε τους μαθητές σχετικά με το Ψηφιακό Αποτύπωμα - Digital Footprint, ενώ οι κ. Αθανάσιος Λαϊνάς και Βασίλειος Κωτούλας ξενάγησαν τους μαθητές στον μαγικό χώρο της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο.

Τη σκυτάλη πήραν οι κ. Κωνσταντίνος Σιώμος και Μιχάλης Κυριακίδης οι οποίοι ενημέρωσαν με βιωματικό τρόπο τους μαθητές σχετικά με την Κακόβουλη Επικοινωνία στο Διαδίκτυο, τα Προσωπικά Δεδομένα στο Διαδίκτυο και τους τρόπους προστασίας από τους κινδύνους, ενώ ακολούθησε η εισήγηση του κ. Αλέκου Καπανιάρη για το Δημιουργικό Διαδίκτυο, καθώς επίσης και το εργαστήριο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) με χρήση Εκπαιδευτικής Ρομποτικής - από τον Γιάννη Μπαρά και τους εκπαιδευτές της STEM ACADEMY.

Στη συνέχεια, μοναδική ευκαιρία είχαν οι μαθητές να παρακολουθήσουν Εφαρμογές coding και Αυτοματισμών καθώς και Εφαρμογές στις Θετικές Επιστήμες από τους εκπαιδευτές της SMART BOX (Ιωάννης Γιαλαμάς και Αχιλλέας Καρβούνης) και την Polytech. Τέλος, διδάχθηκαν Πρότυπα Μαθηματικά και Γεωγραφία με Tablet από τον κ. Βασίλη Οικονόμου, των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, και Αξιόπιστες Πληροφορίες στο Διαδίκτυο από τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Γιαννακόπουλο.

Το 1ο Σχολείο Ψηφιακής Νοημοσύνης στην Ελλάδα διοργανώθηκε από την ΕΕΠΕΚ (Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.

Παρών καθ΄ολη τη διάρκεια του summer camp ο διεθνούς φήμης παιδοψυχίατρος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για το υψηλότατο επιστημονικό και παιδαγωγικό επίπεδο των σεμιναριακών μαθημάτων, και τόνισε την επιβεβλημένη ανάγκη όλοι οι έφηβοι να συμμετέχουν σε αυτό το καινοτόμο σχολείο, καθώς οι συμπεριφορές υψηλού κινδύνου από τη συνεχώς αυξανόμενη και λανθασμένη χρήση του Διαδικτύου, τείνουν να πάρουν μορφή επιδημίας τα τελευταία χρόνια.

Τα παιδαγωγικά οφέλη που προκύπτουν από την ενασχόληση των μαθητών με το δημιουργικό Διαδίκτυο επισήμανε με τη σειρά του και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ) Δρ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης, χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση μοναδική στην Ελλάδα, και τονίζοντας τη χρησιμότητά της στη σύγχρονη οικογένεια.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης και πλούσιου ενημερωτικού υλικού (έντυπου και ψηφιακού) στους μαθητές και στους γονείς, ενώ διάχυτη ήταν και η επιθυμία να επαναληφθεί σύντομα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass