Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις βάσεις των Σχολών

ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜ. ΠΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2018 22:04

Με την ανάρτηση των βαθμολογιών χθες, η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων έλαβε τέλος. Προς το παρόν δηλαδή, καθώς μετά ξεκινά η αγωνία για το πού θα κινηθούν οι βάσεις των Σχολών και αν θα καταφέρουν να «πιάσουν» εκείνη της επιλογής τους. Φέτος, οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι προβλέψεις θα πρέπει να είναι μετριοπαθείς καθώς η εξεταστική διαδικασία πραγματοποιήθηκε με νέα και ανατρεπτικά δεδομένα.

Ο σύμβουλος Σταδιοδρομίας δρ. Χρήστος Ταουσάνης μίλησε στην «Ε» για τους παράγοντες που θα επηρεάσουν καταλυτικά τις βάσεις. Η αλλαγή του αριθμού των επιστημονικών πεδίων, η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η αύξηση των εισακτέων, η αύξηση του ποσοστού εισαγωγής από τα ΕΠΑΛ και φυσικά οι προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αναφέρει, είναι οι ρυθμιστές του φετινού χάρτη εισαγωγής στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια.

Σε κάθε περίπτωση όπως σχολιάζει, πρωταγωνιστές θα είναι το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (που προέκυψε από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), αλλά και η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Τμημάτων, που μοιράστηκαν στα υπόλοιπα πεδία.

«Η αλλαγή του αριθμού των πεδίων από 5 σε 4, με τα παιδαγωγικά κατανεμημένα θα προκαλέσει διασπορά των προτιμήσεων. Οπότε δεν θα είναι παράξενο να δούμε μεγάλες διακυμάνσεις. Ο αριθμός των υποψηφίων που θα τα επιλέξουν και από άλλα πεδία, θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο των βάσεων, για τις παιδαγωγικές σχολές» λέει χαρακτηριστικά.

Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που έκανε φέτος την εμφάνισή του στο μηχανογραφικό σχολιάζει: «Πλέον τα παιδιά έχουν και ένα τρίτο πανεπιστήμιο στο λεκανοπέδιο. Κάποια πανεπιστημιακά τμήματα περιφερειακά κυρίως ενδέχεται να χάσουν τη δυναμική τους, κάποιες προτιμήσεις να χαθούν και ίσως να υπάρχει πτώση εκεί». Το θέμα των μετεγγραφών, αλλάζει επίσης τα δεδομένα για τα περιφερειακά εκπαιδευτικά ιδρύματα. «Φέτος η δυνατότητα μετεγγραφής και σε αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη θα οδηγήσει πολλούς υποψήφιους να επιλέξουν περισσότερες επαρχιακές σχολές».

Επίσης η αύξηση του αριθμού των εισακτέων, σχεδόν 4.000 περισσότεροι φέτος, θα παίξει καθοριστικό ρόλο. «Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε κάποιες σχολές θα αυξηθούν οι εισακτέοι ακόμη και κατά 15%. Επίσης φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε αύξηση των μαθητών από τα ΕΠΑΛ που θα εισαχθούν σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, κατά 10 και 5% αντίστοιχα. Αυτό βοηθά να πιεστούν οι βάσεις προς τα κάτω».

Εξίσου σημαντικός και καθοριστικός είναι ο παράγοντας που έχει να κάνει με τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Η σειρά προτίμησης για κάποια σχολή επηρεάζει σημαντικά την πορεία των βάσεων όπως και η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής όπου κατοικοεδρεύουν.

Φυσικά, στο τέλος όλα θα εξαρτηθούν από το πώς έγραψαν τα παιδιά. Τις προσεχείς ημέρες, λέει ο κ. Ταουσάνης, θα είναι ασφαλέστερο να κάνει κάποιος εκτίμηση για το ποιες σχολές θα έχουν πτώση ή άνοδο στις βάσεις τους.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass