ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΙ

Βασικά εργαλεία ανάπτυξης η Ερευνα και η Καινοτομία

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2018 22:04

Σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης που μπορούν να αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, επιχειρήσεις, φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, προσφέρουν η έρευνα και η καινοτομία, όπως επισημάνθηκε χθες το απόγευμα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Την ημερίδα οργάνωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΑΤΕΙ – Θεσσαλίας και το ΙΒΟ/ΕΚΕΤΑ Θεσσαλίας με θέμα την Έρευνα, την Καινοτομία και τη Δημιουργία στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης – RIS3, όπως αυτή εκφράζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αλληλοεπιδρά με την Εθνική Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας.

Ο αναπληρωτής πρύτανης Ερευνας και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) κ. Ζήσης Μαμούρης σημείωσε ότι το συμβούλιο έχει σκοπό να ενισχύσει την καινοτομία και την έρευνα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσα από δράσεις υποστήριξης και από συμβουλευτικές δράσεις, με ζητούμενο την κινητοποίηση ερευνητών, επιχειρήσεων και φορέων, για να μπορέσει η Περιφέρεια να αποκτήσει ένα στίγμα καινοτομίας στον εθνικό και στον διεθνή χώρο, αλλά και να μπορέσει να κινητοποιήσει τις παραγωγικές και ακαδημαϊκές δυνάμεις, ώστε να στηριχτεί η παραγωγή στη Θεσσαλία.

Το συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας αποτελείται από 11 μέλη, οι έξι ακαδημαϊκούς και ερευνητές και πέντε εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και Επιμελητηρίων της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη, στα ιδρύματα της Θεσσαλίας καταγράφεται μια τάση αύξησης των ερευνητικών προγραμμάτων που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα.

Την τελευταία πενταετία, έχουν εξασφαλιστεί ερευνητικά προγράμματα ύψους 45 εκατ. ευρώ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ 12 εκατ. ευρώ αντλήθηκαν από το μεγάλο πρόγραμμα «Ερευνώ, δημιουργώ, καινοτομώ». Οι προτάσεις έχουν εγκριθεί, βρίσκονται στη φάση ένταξης και θ’ αρχίσουν να εισρέουν στο Πανεπιστήμιο από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Σ. Έρευνας και Καινοτομίας.

Ο αναπληρωτής πρύτανης, αναφέρθηκε στην ανάγκη πλήρης αξιοποίησης του ερευνητικού δυναμικού των περιφερειών και της ενίσχυσης της απασχόλησης νέων αποφοίτων σε εθνικό, ενωσιακό ή διεθνές επίπεδο, με μέτρα, όπως:

-Η υποστήριξη δημόσιων ερευνητικών οργανισμών για την απόκτηση κατάλληλου ερευνητικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη υλικού περιβάλλοντος που τους επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του διαθέσιμου ερευνητικού δυναμικού.

-Η παροχή ενισχύσεων για ερευνητικές υποδομές, στις οποίες εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε διαφανή βάση που δεν εισάγει διακρίσεις.

-Η στήριξη για τη διοργάνωση συναντήσεων εργασίας (workshops) και συνεδρίων για τη διευκόλυνση της μεταφοράς γνώσεων ή την ανάπτυξη δραστηριοτήτων προβολής και δημοσιοποίησης, καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών διασποράς και μεταφοράς ερευνητικών αποτελεσμάτων στον παραγωγικό τομέα της χώρας, σε άλλες χώρες και σε διεθνείς αγορές.

-Ο προσδιορισμός των αναγκών και δυνατοτήτων ενίσχυσης της ερευνητικής ικανότητας των δημόσιων ερευνητικών φορέων που υπάρχουν στις Περιφέρειες και οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτούνται.

«Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο ερευνητικό δυναμικό και πρέπει να το κινητοποιήσει για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση» τόνισε ο προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού-ΓΓΕΤ κ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης. Παράλληλα, ανέφερε ότι στην Οικονομία η Έρευνα και η Καινοτομία αποτελούν τα σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία, καθώς παράγουν τη γνώση και την αξιοποίησή της, είναι όπως είπε χαρακτηριστικά «τα κεντρικά εργαλεία για την Αναπτυξιακή Στρατηγική μίας Χώρας ή μίας Περιφέρειας».

Ακόμη μίλησε για την Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης-RIS3 (Research and Innovation for Smart Specialization Strategy) σημειώνοντας ότι είναι ένα νέο concept πολιτικής που δεν αρκείται σε οριζόντιες προσεγγίσεις αλλά δίνει έμφαση στην επικέντρωση πόρων και την προτεραιοποίηση δραστηριοτήτων.

Στην Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης- RIS3, αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Ειδικής Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μελίνα Σαραφίδου. «Παραγωγικός τομέας, Ακαδημαϊκός Ερευνητικός τομέας, Δημόσια Διοίκηση Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία των πολιτών εργάζονται από κοινού για την επίτευξη του οράματος, έτσι ώστε οι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στις δημόσιες και στις ιδιωτικές επενδύσεις» τόνισε. Στόχος είναι, όπως υπογράμμισε η συνεργασία και εφαρμογή της έρευνας για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ανάπτυξη επιχειρήσεων, θέσεις εργασίας, συγκράτηση επιστημόνων και ερευνητών στη Θεσσαλία, καινοτόμα προϊόντα, άνοιγμα στις αγορές, μέσω της αξιοποίησης όλων των ιδεών, όλων των πόρων της Θεσσαλίας, συνεργασίας των μερών, συμπόρευση της δημόσιας διοίκησης και της ερευνητικής κοινότητας με την επιχειρηματική κοινότητα, επί των προτεραιοτήτων της RIS3.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων δράσης ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας του Α’ κύκλου «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», έκανε ο Δρ. Θωμάς Θωμαΐδης από το Γραφείο Υποστήριξης Έρευνας και Αξιοποίησης Αποτελεσμάτων ΕΛΚΕ Θεσσαλίας. Ο κ. Θωμαϊδης απάντησε σε ερωτήματα όπως «Τι είναι η έξυπνη εξειδίκευση;», «Πώς φτιάχνεται μια στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης;», «Ποιος φτιάχνει μια στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης;». «Η Έξυπνη Εξειδίκευση τεκμηριωμένη θεωρητικά και ποσοτικά, λαμβάνει υπόψη όλα τα στοιχεία του περιβάλλοντος στην περιοχή εφαρμογής με εξωστρεφή προσανατολισμό (κρίσιμη μάζα, ευκαιρίες, αριστεία, δικτύωση, αλυσίδες αξίας), σχεδιασμένη από τους ενδιαφερόμενους με δυναμικά χαρακτηριστικά (επιχειρηματική ανακάλυψη), αναζητά πόρους και συνέργειες σε όλες τις πιθανές κατευθύνσεις και καλύπτει όλες τις μορφές καινοτομίας (οργανωσιακή, προωθητική, κοινωνική, επιχειρηματικού μοντέλου) και όχι μόνο την τεχνολογικά οδηγούμενη» πρόσθεσε.

Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της Θεσσαλίας με συντονιστή το Δρ. Θωμά Μπαρτζάνα παρουσίασαν τις ερευνητικές προτεραιότητες του Β’ Κύκλου. «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», στους τομείς : Αγροδιατροφή, Υγεία-Φάρμακα, Ενέργεια, Υλικά , Περιβάλλον, Πολιτισμός-Τουρισμός, Μεταφορές. Ειδικότερα παρουσίασαν τα εξής έργα:

-Βιοαπαραγωγικό σύστημα κυκλικής γεωργίας ακριβείας.

-Ανάπτυξη συστήματος παραγωγής ορνίθειου κρέατος μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος με πλήρη απουσία χρήσης αντιβιοτικών (Green poultry production, antibiotic free).

-Καινοτόμο υποστηρικτικό σύστημα λήψης ιατρικής απόφασης για τη χειρουργική αποκατάσταση του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου βασισμένο σε εξατομικευμένα νευρομυοσκελετικά μοντέλα.

-Oλιστική προσέγγιση του κύκλου παραγωγής φυτού Stevia Rebaudiana Bertoni ελληνικής καλλιέργειας με συνδυαστική χρήση καινοτόμων μεθόδων γεωργίας ακριβείας και τεχνικών απομάκρυνσης πικρής επίγευσης.

-Αξιοποίηση των ασύρματων αισθητήρων φωσφίνης και της τεχνολογίας δικτύων στην προστασία αποθηκευμένων γεωργικών προϊόντων και τη διασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων.

Η ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμούς του εκπροσώπου του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Βασίλη Πινακά, του αντιπρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Στέφανου Ζαούτσου και του προέδρου του ΤΕΕ Θεσσαλίας κ. Νίκου Παπαγεωργίου.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass