ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Οι χαμηλοί βαθμοί «ρίχνουν» τις βάσεις

Βουτιά στα σχολές των επαρχιακών πανεπιστημίων

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2015 8:10

 

 

 

ΑΘΗΝΑ

Αποκλιμάκωση των βαθμολογιών σε Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές αλλά μικρότερη πτώση στις Οικονομικές και Ανθρωπιστικές Σχολές δείχνουν τα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αγωνία για τους 100.000 υποψηφίους θα λάβει τέλος την Τρίτη, 23 Ιουνίου οπότε θα ανακοινωθούν τα βαθμολογικά τους στοιχεία στα λύκεια όλης της χώρας.

Η γενική εικόνα είναι οτι οι χαμηλοί βαθμοί «ρίχνουν» τις βάσεις καθώς πτωτική θα είναι η πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Ακόμα και οι περιζήτητες σχολές, όπως η Ιατρική θα έχουν πτώση ενώ η καθοδική πορεία των βάσεων σε κάποιες σχολές θα ξεπεράσει και τα 2000 μόρια.

Λόγω του δραστικού περιορισμού των μετεγγραφών από του χρόνου, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την περιφέρεια αναμένεται να είναι μεγάλο.

Εκτιμάται ακόμα οτι οι σχολές εκτός μεγάλων αστικών κέντρων αναμένεται να «πέσουν» και πάνω από 2000 μόρια, αγγίζοντας ακόμα και τα 3000 μόρια.

Αναλυτικά:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο: Αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων σε αρκετές υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές αναμένεται να φέρουν οι χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι σε τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα μαθήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση των βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας, όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων, ενώ σε τμήματα όπως Κοινωνικής Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας και Θεατρικών Σπουδών, όπου έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση θα είναι μεγαλύτερη.

Ειδικά για τις Νομικές, σύμφωνα με το Έθνος η πτώση θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη στο αντίστοιχο της Κομοτηνής.

Αναφορικά με τα 3 τμήματα Κοινωνιολογίας, όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση των θέσεων, η πτώση των βάσεων θα είναι μεγάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μικρότερο στο τμήμα της Κρήτης και ακόμη μικρότερης έντασης στο Πάντειο.

Σε 2ο-4ο επιστημονικό πεδίο:  Αναμένεται σημαντική πτώση στις βάσεις εισαγωγής αρκετών πρωτοκλασάτων σχολών σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που επιβεβαιώνουν το «βαθμολογικό φιάσκο» στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Μαθηματικά και Φυσική).

Εάν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, θα υπάρχει ελεύθερη πτώση των βάσεων σε αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών Μηχανολόγων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις έχουν μειωθεί. Μεγάλη θα είναι η πτώση και στις σχολές , μεσαίων βαθμολογιών του 2ουΕπιστημονικού Πεδίου, όπως οι Φυσικομαθηματικές.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο: Σημαντική υποχώρηση των βάσεων – για τα δεδομένα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου – θα πρέπει να περιμένουν οι υποψήφιοι εξαιτίας των αισθητά χειρότερων επιδόσεων που διαγράφονται στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία), αλλά και σε άλλα δύο μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης.

Φαίνεται πως οι βάσεις πιέζονται προς τα κάτω στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα της Ιατρικής, στις Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές Σχολές.

Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας.

Στο 5ο επιστημνονικό πεδίο: Οι εκτιμήσεις για καλύτερες επιδόσεις στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, σε συνδυασμό με τη μικρή μείωση των θέσεων σε αρκετά τμήματα, συγκλίνουν σε μικρή αύξηση των βάσεων ή σε διατήρηση στα περσινά επίπεδα σε ομάδες σχολών όπως Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Ναυτιλιακών Σπουδών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Επιστήμων.

Στα ΤΕΙ εκτιμάται ότι η πτώση δεν θα είναι πολύ μεγάλη ωστόσο η είσοδος σε κάποιες σχολές θα επιτυγχάνεται με βαθμολογίες από 6 έως και 8.

Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις εξάλλου χαρακτηρίστηκαν ως μεταβατικές για το σύστημα που θα ακολουθήσει.

Το επόμενο σύστημα προσομοιάζει με αυτό των δεσμών, οι υποψήφιοι, δηλαδή, θα εξετάζονται σε λιγότερα μαθήματα, αλλά και λιγότερη - και κατ’ επέκταση δυσκολότερη ύλη - σε κάποια μαθήματα τουλάχιστον, οπότε την ερχόμενη χρονιά εκτιμάται ότι τα θέματα θα είναι δυσκολότερα, καθώς η ύλη θα είναι πιο συμπυκνωμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ερχόμενη σχολική χρονιά το μηχανογραφικό δελτίο θα συμπληρώνεται πριν από την ανακοίνωση της βαθμολογίας, όπως άλλωστε γινόταν και με το σύστημα των δεσμών.

Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass