ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2018 15:30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών ασχολούνται με την προώθηση της γνώσης πάνω στο αντικείμενο της δομοστατικής και υδραυλικής μηχανικής, της γεωτεχνικής, της συγκοινωνιακής υποδομής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στόχος των τμημάτων είναι η παροχή της αντίστοιχης τεχνογνωσίας και κατάρτισης στους φοιτητές τους ως προς τα παραπάνω αντικείμενα.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:

Γεωλογία Μηχανικού, Γραμμική Άλγεβρα, Μαθηματική Ανάλυση, Παραστατική Γεωμετρία, Τεχνική Μηχανική, Τεχνικό Σχέδιο, Αρχές Οικολογίας & Περιβαλλοντικής Χημείας, Γενική Οικοδομική, Δομικές Μηχανές και Κατασκευαστικές Μέθοδοι, Τεχνικά Υλικά, Αντοχή των Υλικών, Αριθμητική Ανάλυση, Γεωδαισία, Διαφορικές Εξισώσεις, Στοιχεία Αρχιτεκτονικής, Φυσική, Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία, Εισαγωγή στην Παραγωγή Τεχνικών Έργων, Πολεοδομία – Χωροταξία, Γεωδαιτικές Εφαρμογές, Μέθοδοι Επίλυσης με Η/Υ, Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις & Μιγαδικές Συναρτήσεις, Μηχανική των Ρευστών, Πιθανότητες – Στατιστική, Στατική, Μηχανική του Συνεχούς Μέσου, Πειραματική Αντοχή Υλικών, Εδαφομηχανική, Εφαρμοσμένη Υδραυλική, Οδοποιία, Περιβαλλοντική Τεχνολογία, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους οδηγούς σπουδών των τμημάτων, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πολιτικών μηχανικών ορίζονται από τον Ν. 4663/1930 (Φ.Ε.Κ. 149Α), καθώς και από άλλα μεταγενέστερα διατάγματα. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (www.tee.gr). Οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.).

Οι απόφοιτοι των Σχολών Πολιτικών Μηχανικών μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη και κατασκευή δομοστατικών, υδραυλικών, συγκοινωνιακών καθώς και γεωτεχνικών έργων. Οι πτυχιούχοι αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τ.Ε.Ε (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) μετά από εξετάσεις, σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 149Α 9/5/1936.

Οι πολιτικοί μηχανικοί κυρίως εργάζονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα σε θέσεις της άμεσης ειδίκευσής τους:

* Σε τεχνικές, κατασκευαστικές εταιρίες ή έχουν δικό τους γραφείο σχεδιασμού και μελετών οικοδομικών κατασκευών. Σε μια οικοδομική κατασκευή πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε υπογραφή πολιτικού μηχανικού για τα στατικά και τη δόμηση του κτιρίου.

* Σε βιομηχανίες ασχολούμενοι με τις περιοχές της στατικής και της αντοχής των υλικών.

* Ως συγκοινωνιολόγοι μηχανικοί σε έργα των μεταφορών, κυκλοφοριακής τεχνικής και οδοποιίας - οδοστρώματος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ή σε αντίστοιχους οργανισμούς.

* Ως υδραυλικοί μηχανικοί σε έργα περιβάλλοντος, αρδεύσεων, λιμένων, σε αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά, υδροηλεκτρικά έργα κ.α.

 Επομένως, τα έργα που μπορούν και υπογράφουν είναι τα έργα οδοποιίας, οικοδομικά, υδραυλικά, λιμενικά και βιομηχανικά – ενεργειακά, γεωτεχνικά κ.α.

Επίσης, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 12.01 Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων (Κωδικός Π.Ε.12.01 Πολιτικών Μηχανικών) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στο συγκεκριμένο κλάδο εντάσσονται όσοι έχουν πτυχίο Πολιτικών Μηχανικών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής και πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Το τμήμα του Ε.Μ.Π. λειτουργεί από το 1887, ακολουθεί το τμήμα της Θεσσαλονίκης το 1955, η Πάτρα το 1972 και, τέλος, ο Βόλος το 1993.

* Η διπλωματική εργασία είναι το τελικό ολοκληρωμένο συνθετικό θέμα των αρχιτεκτονικών σπουδών και έχει ερευνητικό χαρακτήρα. Το θέμα της εμπίπτει στα γνωστικά αντικείμενα του τμήματος. Είναι υποχρεωτική και εκπονείται στο τελευταίο έτος.

* Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε), Νίκης 4, 10563, Αθήνα, Τηλ.: 210 32.91.200, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.tee.gr/

* Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (Σ.Π.Μ.Ε.), Καλλιρρόης 89, 11745, Αθήνα, Τηλ.: 210 92.38.170, 92.38.800, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.spme.gr/

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., Α.Π.Θ., Πάτρας, Θράκης (Ξάνθη) και Θεσσαλίας (Βόλος) δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 372 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass