ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» ΣΤΗ Γ.Ε.Χ.Α.

Νευροεπιστήμες, Τρεις Ιεράρχες και Εκπαίδευση

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2018 15:40

Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί της περιοχής μας παρακολούθησαν την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Ο Μέγας Βασίλειος» στην αίθουσα της ΓΕΧΑ την περασμένη Τρίτη, ημέρα εορτασμού των προστατών της Παιδείας μας, Τριών Ιεραρχών.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Ιωάννης Τσολάκης, επισημαίνοντας τη δυναμική διείσδυση των Νευροεπιστημών στην εκπαιδευτική έρευνα, και τις προσδοκίες που δημιουργεί για την ανάπτυξη περισσότερο αποτελεσματικών διδακτικών μεθοδολογιών. Θέτοντας μάλιστα τον προβληματισμό μήπως σήμερα η διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών αρχίζει να φαντάζει απαρχαιωμένη, κάλεσε στο βήμα τον ομότιμο καθηγητή Νευρολογίας κ. Σταύρο Μπαλογιάννη –ο οποίος αφενός κατέχει όσο ελάχιστοι τις θεωρίες των Νευροεπιστημών και αφετέρου έχει εντρυφήσει στη διδασκαλία των «τριών μεγίστων φωστήρων»– να αναπτύξει το θέμα «Οι τρεις Ιεράρχες θεμελιωτές των Νευροεπιστημών».

Ο κ. Μπαλογιάννης με καταπληκτική ενάργεια, και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών επί μία ώρα, παρουσίασε τη μεγάλη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στις Νευροεπιστήμες, που σκοπό τους έχουν να γνωρίσουν σε βάθος το ανθρώπινο πρόσωπο.

Τόνισε μεταξύ άλλων: Οι τρεις Ιεράρχες, «του Πνεύματος ρείθρα τα ωκεάνεια», δεν ασχολήθηκαν με τις επιμέρους νευρολογικές επιστήμες, έδωσαν όμως ένα πρότυπο σκέψης που για ένα νευρολόγο, έναν ψυχίατρο, έναν ψυχολόγο, αλλά και έναν εκπαιδευτικό έχει τεράστια βαρύτητα. Διατύπωσαν απόψεις και προτάσεις που σήμερα οι Νευροεπιστήμες επιβεβαιώνουν και εφαρμόζουν. Κορυφαίο παράδειγμα η περιγραφή του εγκεφάλου από τον ιερό Χρυσόστομο, που αποτελεί την καλύτερη στο είδος της. Ίδρυσαν νοσηλευτικά ιδρύματα –όπου μάλιστα διακόνησαν και οι ίδιοι προσωπικά– τα οποία αποτέλεσαν πρότυπα για μεταγενέστερα σπουδαία νοσοκομεία. Τόνισαν την ανάγκη να αντιμετωπίζεται ο άνθρωπος ως μία ψυχοσωματική οντότητα και πρότειναν αξεπέραστες μεθόδους θεραπείας της ψυχής (π.χ. ψυχοθεραπεία των ψαλμών, της ιεράς εξομολόγησης). Οι Τρεις Ιεράρχες μπορούσαν να μιλήσουν στην εποχή τους σαν σύγχρονοι νευροεπιστήμονες.

Και κατέληξε: «Είναι ανεξάντλητα αυτά που προσέφεραν στις Νευροεπιστήμες οι Τρεις Ιεράρχες. Λένε στον σύγχρονο επιστήμονα: «Καρποφορήσωμεν ημάς αυτούς το τιμιώτατον Θεώ κτήμα και οικειότατον. Αποδώμεν τη εικόνι το κατ’ εικόνα, γνωρίσωμεν ημων το αξίωμα, τιμήσωμεν το αρχέτυπον».

Την εισήγηση ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στον ομιλητή και το ακροατήριο.

Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου εκπροσώπησε ο ιεροκήρυκας της Ι.Μητροπόλεως πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Ιατρός.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο προϊστάμενος του Τμ. Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας, κ. Χρήστος Ντάμπλιας, ο οποίος κατά την έναρξη απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας πως αν θέλουμε να τιμήσουμε τους Τρεις Ιεράρχες δεν φτάνουν οι ακίνδυνες τυπικές γιορτές, αλλά απαιτείται μελέτη του έργου τους και κυρίως μίμηση της στάσης ζωής τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass