ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Οι διευθυντές σχολείων οφείλουν να διδάσκουν το παράδειγμα

* Ενημέρωση για τη «Διοικητική και παιδαγωγική ηγεσία στο σύγχρονο σχολείο»

Δημοσίευση: 09 Σεπ 2017 22:06

Με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών στα σχολεία, τόσο στον παιδαγωγικό τους ρόλο, όσο και στις διοικητικές τους ευθύνες, πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα, ειδική ημερίδα ενημέρωσης, στους διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.

Την ημερίδα οργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στο αμφιθέατρο του 4ου και 37ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας και στο πλαίσιό της παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων.

«Ελπίζουμε δε, ότι η ημερίδα θα συμβάλει στην ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας όλων όσων αναλαμβάνουν υπεύθυνες θέσεις στη διοίκηση της εκπαίδευσης. Ελπίζω ακόμη ότι θα αποτελέσει αφορμή για εσωτερική ενεργοποίηση και διάθεση ποιοτικής αναβάθμισης των υπηρεσιών του δημόσιου σχολείου…» υποστήριξε σε χαιρετισμό της η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου και τόνισε μεταξύ άλλων, στους διευθυντές: «Ο William A. Ward ( 1921-1994 , Αμερικανός συγγραφέας) υποστήριζε ότι «η διδασκαλία είναι κάτι περισσότερο από το να διανέμεις τη γνώση. Είναι να εμπνέεις την αλλαγή». Η έμπνευση κάνει τη διαφορά. Και η έμπνευση δεν έχει σχέση με μεταφυσικές διεργασίες, ούτε έχει να κάνει με καμιά επιφοίτηση.

Είναι αποτέλεσμα στάσης, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, γνώσεων και προσωπικότητας. Όταν λοιπόν κάποιος καταφέρνει να εμπνέει τους άλλους να μαθαίνουν περισσότερα από αυτά που ξέρουν, να θέλουν να κάνουν περισσότερα, να ονειρεύονται και να γίνονται κάτι περισσότερο από αυτό που είναι, τότε αυτός εκτός από δάσκαλος είναι και ηγέτης.

Τα στελέχη της εκπαίδευσης και ειδικότερα ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας, καταρχήν και καταρχάς, δηλαδή ως θέμα αρχής αλλά και προτεραιότητας, είναι δάσκαλος με την επιστημονική και ηθική διάσταση, οφείλει να είναι ηγέτης και πρέπει να είναι δημόσιος υπάλληλος με τις δεοντολογικές και διοικητικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν τον ρόλο.

Είναι, οφείλει, πρέπει: αυτά τα τρία ρήματα καθορίζουν και περιγράφουν τη μορφή του εκπαιδευτικού στελέχους και κυρίως του Διευθυντή του σχολείου, ο οποίος ηγείται ενός οργανισμού της δημόσιας διοίκησης.

Οι δύο έννοιες, ηγεσία και διοίκηση, αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, κι ως τέτοιες πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία για να παράγεται έργο και για να υπάρχει αποτελεσματικότητα.

Είναι αποδεδειγμένο ότι αποτελεσματικό είναι εκείνο το μοντέλο ηγεσίας και διοίκησης κατά το οποίο η λήψη αποφάσεων βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες, στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί στη σχολική μονάδα έχουν την ίδια κουλτούρα, δηλαδή τις ίδιες πεποιθήσεις και αξιακό σύστημα, τον σεβασμό, την ωριμότητα και το μορφωτικό επίπεδο για την καλλιέργεια της συνεργατικότητας και την ανάληψη ευθύνης. Σε τέτοιο περιβάλλον ο Διευθυντής πρώτος αυτός έχει χρέος να δημιουργήσει αλλά και να μεταδώσει το όραμα του σχολείου», καταλήγοντας : «ο Διευθυντής είναι καταρχήν και καταρχάς δάσκαλος κι ως δάσκαλος διδάσκει με το παράδειγμά του.

Προσπαθεί να είναι δυνατός αλλά όχι αυταρχικός, ευγενικός αλλά όχι αδύναμος, τολμηρός αλλά όχι παράτολμος (παλικαράς), προσεκτικός αλλά όχι αδρανής, μετριόφρων αλλά όχι σεμνότυφος, περήφανος αλλά όχι αλαζόνας, να έχει χιούμορ αλλά να μην είναι περιπαικτικός. (Jim Rohn,1930-2009, Αμερικανός συγγραφέας )».

Ακολούθως ο κ. Χρήστος Γκόβαρης, καθηγητής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής Σπουδών του ΜΠΣ, " Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης" ανέπτυξε το θέμα «Σχολική ηγεσία και ̟πρακτικές ̟παιδαγωγικής ανά̟πτυξης του σχολείου», ο Κων/νος Πα̟παϊωάννου, προϊστάµενος Ε̟πιθεωρητής του Περιφερειακού Γραφείου Λάρισας του Σώµατος Ε̟πιθεωρητών Ελεγκτών Δηµόσιας Διοίκησης Θεσσαλίας μιλησε για τον «κοµβικό ρόλο του Διευθυντή στην εύρυθµη λειτουργία του σύγχρονου σχολείου, σύµφωνα µε το ισχύον θεσµικό πλαίσιο», η κ. Παρασκευή Αγα̟πητού, προϊσταµένη Ε̟πιστηµονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβλάθµιας Εκ̟παίδευσης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στην «παιδαγωγική καθοδήγηση και τη συνεργασία των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων µε τους Σχολικούς Συµβούλους», η κ. Ξένια Πα̟παϊωάννου, νοµικός, διοικητικός υ̟πάλληλος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκ̟παίδευσης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στις «Θεµελιώδεις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας-Νοµολογία αναφορικά µε την εφηµερία» και τέλος ο κ. Αστέριος Μ̟παλής, διευθυντής Σχολείου, ανα̟πληρωτής δ/ντής Εκ̟/σης Λάρισας παρουσίασε «Το Π.Δ 79/2017 µε µια σύντοµη µατιά- Ε̟ισηµάνσεις σε θέµατα καθηµερινής λειτουργίας του σχολείου».

Να σημειωθεί ότι η ημερίδα θα επαναληφθεί την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, για όλους τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.

Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass