ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το νέο λύκειο και οι διπλές πανελλαδικές εξετάσεις

* Τι είναι το «μπόνους», πώς διαμορφώνεται ο βαθμός του απολυτηρίου και ο βαθμός εισαγωγής σε σχολές

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2017 22:30

Οι εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν καταργήθηκαν, απλά άλλαξαν μορφή.

Το… βάρος της κρίσης των υποψηφίων δεν «σηκώνουν» πια οι γνωστές μέχρι σήμερα, τριών εβδομάδων σχεδόν, πανελλήνιες εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς, αλλά μεταφέρεται εν μέρει και σε ένα πάντρεμα επιδόσεων των μαθητών, που κορυφώνεται με τις αποκαλούμενες ως «κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις», τριών μαθημάτων, στο τέλος της χρονιάς.

Η ανακοίνωση του προτεινόμενου νομοσχεδίου για το νέο λύκειο και τις εισαγωγικές εξετάσεις προκάλεσε σύγχυση στους μαθητές και παράλληλα πολλά ερωτήματα: «Οι εξετάσεις είναι «διπλές»; Σε πόσα μαθήματα θα εξεταζόμαστε στις πρώτες εξετάσεις του Ιανουαρίου; Τι σημαίνει ότι αυτές οι εξετάσεις θα αποτελούν «μπόνους» στην τελική βαθμολογία; Και πώς θα υπολογίζεται; Διαλέγουμε από την αρχή της χρονιάς τα μαθήματα που θα διαγωνιστούμε στις τελικές εξετάσεις του Ιουνίου, ή έχουμε το δικαίωμα να αλλάξουμε επιλογή μετά τις εξετάσεις του Ιανουαρίου; Ο βαθμός των επιδόσεων του 1ο τετραμήνου θα εξαρτάται και μόνο από τα διαγωνίσματα;

ΤΟ «ΜΠΟΝΟΥΣ»

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα: «Οι κεντρικά οργανωμένες εξεταστικές διαδικασίες πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο: τέλος Ιανουαρίου (διαγωνίσματα τετραμήνου) και τον Ιούνιο. Τα διαγωνίσματα του Ιανουαρίου θα συμμετέχουν στον βαθμό πρόσβασης με ένα ποσοστό μόνον αν βελτιώνουν τον βαθμό του Ιουνίου, αλλιώς δεν θα μετράνε. Αυτή η ευκαιρία για βελτίωση είναι ένα πολύ σημαντικό «μπόνους» για τους μαθητές και ταυτόχρονα «αποδραματοποιεί» τις τελικές εξετάσεις.

Τα πλεονεκτήματα του διαγωνίσματος 1ου τετραμήνου (Ιανουάριος) δεν περιορίζονται στην «ελάφρυνση» της αγωνίας των υποψηφίων και την ψυχολογική βοήθεια που αυτή συνεπάγεται. Λειτουργεί, ταυτόχρονα, και ως ένας «αντικειμενικός» δείκτης για την αξιολόγηση του υποψηφίου από τον εκπαιδευτικό, συμβάλλει συνεπώς στην εγκυρότητα της βαθμολογίας του τετραμήνου (όπως και η εκτενής εργασία που θα παραπέμπεται σε εξωτερικό αξιολογητή) και εν τέλει στο κύρος και στην αξιοπιστία του απολυτηρίου.

Τέλος, το διαγώνισμα του Ιανουαρίου (για το οποίο επαναλαμβάνουμε η απόδοσή του δεν θα μετρά αν δεν βελτιώνει το βαθμό του Ιουνίου) βοηθά τους μαθητές/τριες να αντιληφθούν κατά πόσο η προετοιμασία τους βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση».

Ο ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Σύμφωνα με το Υπουργείο: «Ο βαθμός πρόσβασης προκύπτει από τις κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις και από τον βαθμό του απολυτηρίου. Την πρώτη χρονιά εφαρμογής η συμμετοχή του απολυτηρίου στον βαθμό πρόσβασης θα είναι περιορισμένη (μέγιστο 20%) και σταδιακά θα αυξάνεται, καθώς θα εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη στην ενδοσχολική αξιολόγηση.

Με το νέο σύστημα, που δεν περιορίζεται στην επίδοση σε τρίωρες πανελλαδικές εξετάσεις αλλά συμπεριλαμβάνει και την αξιολόγηση της επίδοσης των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της φοίτησης στη Γ’ τάξη, η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσδένεται ισχυρότερα στην εντός του σχολείου εκπαιδευτική πράξη.

Οι κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις του Ιουνίου αφορούν τρία (3) μαθήματα. Πλην της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, που είναι μάθημα κοινό για όλους, τα υπόλοιπα δύο είναι μαθήματα εμβάθυνσης, που επιλέγει κάθε μαθητής/τρια.

Εφόσον επιδιώκει την εισαγωγή του/της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιλέγει ζεύγος μαθημάτων, που δίνει πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Ως 3ο μάθημα εμβάθυνσης , είτε επιλέγει μάθημα που συνδυάζεται με κάποιο μάθημα του αρχικού ζεύγους δημιουργώντας νέο ζεύγος, που δίνει πρόσβαση και σε άλλο επιστημονικό πεδίο, είτε επιλέγει μάθημα που προαπαιτείται για συγκεκριμένα τμήματα (σε συνδυασμό με το ζεύγος που επέλεξε), δηλ. σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική, είτε απλώς επιλέγει ένα μάθημα που τον ενδιαφέρει».

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Για πρώτη φορά καθιερώνεται ο «αλληλο-δανεισμός» μαθημάτων (διά ζώσης στην περίπτωση που τα δύο σχολεία συστεγάζονται, διαφορετικά εξ αποστάσεως, μέσω ειδικής πλατφόρμας), μεταξύ Γενικών και Επαγγελματικών λυκείων. Βέβαια η ευκολία διαχείρισης και οργάνωσης αυτού του εγχειρήματος θα φανεί στην πράξη, αλλά προβλέπονται τα εξής: «Η Α’ τάξη του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ, αποτελεί συνέχεια του γυμνασίου, δηλαδή σχεδόν όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά για όλους/ες.

Η Β’ τάξη είναι μια μεταβατικήτάξη, προβλέπονται περισσότερα μαθήματα επιλογής, ώστε οι μαθητές/τριες να δοκιμάσουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους (στο ΓΕΛ με τη μορφή επιλογών εμβάθυνσης, στο ΕΠΑΛ με τη μορφή μαθημάτων τομέα).

Στη Γ’ τάξη, που είναι τάξη προπαρασκευαστική είτε για τα ΑΕΙ είτε για την επαγγελματική ζωή μετά το λύκειο, δίνεται έμφαση στα ενδιαφέροντα των μαθητριών και μαθητών, που διαμορφώνουν το προσωπικό τους ωρολόγιο πρόγραμμα, με λίγες διδακτικές ώρες αφιερωμένες στα κοινά για όλους μαθήματα.

Επιδιώκεται αύξηση των ωρών ανά μάθημα και μείωση των μαθημάτων. Στη Β’ ΓΕΛ τα περισσότερα μαθήματα θα είναι 4/ωρα και στη Γ’ ΓΕΛ είναι 6/ωρα».

Το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι: «Με αυτό το σύστημα επιτυγχάνονται τα εξής: α) τα «ειδικά» μαθήματα (σχέδιο, μουσική, ξένες γλώσσες) διδάσκονται στο σχολείο, δεν επαφίενται σε εξωσχολική προετοιμασία, β) όλα τα εξάωρα μαθήματα που παρακολουθούν οι μαθητές/τριες είναι μαθήματα που μετράνε στον βαθμό πρόσβασης στα ΑΕΙ, (άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο), οπότε θεραπεύεται η παθογένεια της αδιαφορίας που παρατηρείται σήμερα στα μαθήματα που δεν παίζουν ρόλο στην εισαγωγή, γ) επειδή αφιερώνονται 6 ώρες στα 4 μαθήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση, μειώνεται η ανάγκη εξωσχολικής υποστήριξης.

Αν κάποιος μαθητής/τρια δεν προτίθεται να συνεχίσει σπουδές στην τριτοβάθμια, επιλέγει μαθήματα που δίνουν εφόδια για την επαγγελματική ζωή του/της (ξένες γλώσσες, πληροφορική, πρακτική λογιστική…)».

Στη Β’ ΓΕΛ στο ισχύον σύστημα υπάρχουν 18 μαθήματα (16 υποχρεωτικά και 2 προσανατολισμού σε 35 ώρες διδασκαλίας) στο προτεινόμενο 10 συνολικά (7 υποχρεωτικά και 3 επιλογής σε 34 ώρες διδασκαλίας). Στη Γ’ ΓΕΛ στο ισχύον σύστημα υπάρχουν 15 μαθήματα (9 υποχρεωτικά και 5 προσανατολισμού και 1 επιλογής σε 32 ώρες) στο προτεινόμενο υπάρχουν 7 μαθήματα (3 υποχρεωτικά και 4 επιλογής σε 29 ώρες)

Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Πώς κρίνεται ο βαθμός του απολυτηρίου: «Το απολυτήριο της Γ’ Λυκείου προκύπτει σε ένα ποσοστό από τους βαθμούς των δύο τετραμήνων. Οι βαθμοί των τετραμήνων λαμβάνουν υπόψη τη συνολική συμμετοχή στην τάξη, καθώς και το διαγώνισμα 1ου τετραμήνου, το οποίο διεξάγεται σε όλα τα σχολεία συγκεκριμένη μέρα για κάθε μάθημα, με θέματα που καταθέτουν σε ειδική πλατφόρμα τα χαράματα της ίδιας μέρας επιτροπές έμπειρων εκπαιδευτικών από όλες τις περιφέρειες και με αυτόματη διόρθωση των απαντήσεων (ηλεκτρονικό σύστημα). Επίσης ο βαθμός θα εξαρτηθεί και από εργασία που πραγματοποιείται για κάθε μάθημα εντός του σχολείου υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του/της εκπαιδευτικού του μαθήματος, που κατατίθεται σε ειδική πλατφόρμα όπου ελέγχεται για την περίπτωση αντιγραφής και που βαθμολογείται ανώνυμα από αξιολογητές ειδικού μητρώου. Τέλος θα κριθεί σε ένα ποσοστό από τους βαθμούς κεντρικά οργανωμένων εξετάσεων στις οποίες τα γραπτά διορθώνονται ανώνυμα».

ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 18

Παράλληλα ένα σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου, αποτελεί η επέκταση του ορίου ηλικίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Όλοι οι μαθητές μετά το γυμνάσιο θα είναι υποχρεωτικό να συνεχίζουν τη φοίτηση στα Γενικά και Επαγγελματικά λύκεια (μέχρι και το 18 έτος), γεγονός που θα μειώσει τη μαθητική διαρροή (εγκατάλειψη του σχολείου), στη χώρα μας.

Επιμέλεια Λένα Κισσάβου

2PINAKAS nomosxedio

3PINAKAS nomosxedio1

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass