ΧΘΕΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 100 ΕΤΩΝ

«Έφυγε» ο Αχ. Γραμματικόπουλος

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2008 2:04 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:11
Πέθανε χθες σε ηλικία 100 ετών ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Φτωχότερη είναι πλέον η οικογένεια του Ολυμπιακού, μετά τον θάνατο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και σύμβολο της ιστορίας του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς (ΟΣΦΠ).
Η νεκρώσιμη ακολουθία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 από τον Άγιο Βασίλειο Πειραιώς και η ταφή του θα γίνει στο Γ΄ Νεκροταφείο.
Όπως αναφέρει η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Ολυμπιακού «επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος είναι να μην κατατεθούν στεφάνια στη μνήμη του, αλλά να δοθούν τα χρήματα ως ενίσχυση στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα».
Από τον σύνδεσμο βετεράνων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο σύνδεσμος βετεράνων ποδοσφαιριστών Ολυμπιακού με θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του θρυλικού Αχιλλέα Γραμματικόπουλου, που ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του συνδέσμου με συνεχή παρουσία και προσφορά σε κάθε εκδήλωσή μας. Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος υπηρέτησε τον Ολυμπιακό για πολλές δεκαετίες καθώς ζούσε και ανέπνεε για τον Ολυμπιακό. Ο μεγάλος βετεράνος διεθνής τερματοφύλακας και σπουδαίος άνθρωπος, που είχε την αγάπη και τον σεβασμό όλων μας, υπήρξε μεταξύ άλλων ο ιδρυτής των ακαδημιών ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού και με τις τεράστιες γνώσεις και την εμπειρία του βοήθησε πολλούς ποδοσφαιριστές να αναδειχθούν και να φορέσουν την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος είναι πλέον στο πάνθεον των ηρώων της θρυλικής ιστορίας του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Τιμή και Δόξα στον θρυλικό Αχιλλέα Γραμματικόπουλο».
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος γεννήθηκε το 1908 στον Πειραιά και ξεκίνησε τον αθλητισμό σε ηλικία οχτώ ετών ως αθλητής του στίβου και συγκεκριμένα της αναρρίχησης επί κάλω, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Ποδόσφαιρο πρωτόπαιξε στον Αήττητο ο οποίος μετονομάστηκε σε Άρη Πλατείας Αλεξάνδρας και το 1926 μεταπήδησε στον Ολυμπιακό όπου παρέμεινε ως το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας το 1944.
Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος με τον Ολυμπιακό κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1931,1933,1934, 1936,1937 και το 1938 και το πρωτάθλημα Πειραιά το 1929,1930,1931,1934, 1937,1938 και το 1940. Θεαματικός και πανέξυπνος τερματοφύλακας, βαφτίστηκε από τους φιλάθλους της εποχής του με το παρατσούκλι «Ζαμόρα». Έτσι λεγόταν ο διασημότερος μαζί με τον Ρώσο Γιασίν, τερματοφύλακας όλων των εποχών που τον καιρό εκείνο έπαιζε στην Μπαρτσελόνα και αργότερα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του «Αθλητικού Χρόνου», δημοσιευμένο στις 12 Σεπτεμβρίου του 1934: «Τερματοφύλαξ μεγάλης κλάσεως, ο αίλουρος των πειραϊκών δικτύων. Σταθερός στις αποκρούσεις του και αποτελεσματικός στις επεμβάσεις του. Τολμηρός όσον ουδείς άλλος γκολκίπερ στο Πανελλήνιον».
Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος ήταν πέντε φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδας, σταματώντας το ποδόσφαιρο έγινε διαιτητής ενώ το 1967 ίδρυσε την Ακαδημία Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε ενεργά δίπλα σε όλες τις δραστηριότητες του ενιαίου Ολυμπιακού.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass