ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΩΝ

Πρώτη επιτυχία για τον Μπιτσαξή

* ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΤΟΜΑ

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2009 1:45 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:00
Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, ζήτησε από τον ΠΣΑΚ και πέτυχε την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, για εύλογο χρονικό διάστημα, ανακοινώνοντας παράλληλα ορισμένες σημαντικές θέσεις του, για τα θέματα που αφορούν στους Έλληνες και ξένους μπασκετμπολίστες, που αγωνίζονται στην Α1 και την Α2 κατηγορία.
Πιο συγκεκριμένα, μετά τις συναντήσεις που είχε ο ΓΓΑ με εκπροσώπους του ΠΣΑΚ, της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ και μετά από ενδελεχή εξέταση των πλευρών, δήλωσε τα ακόλουθα:
 «1. Οι συμβάσεις του συνόλου των παικτών της Α2 εθνικής κατηγορίας πρέπει να είναι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας με πλήρη κάλυψη από το ΙΚΑ. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των παικτών της Α2 θα πρέπει να γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο, που γίνεται των παικτών της Α1. Θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ως προς τα παραπάνω ζητήματα. Η ελληνική Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ιδιαίτερα προς ορισμένα αθλητικά σωματεία, θα συμβάλει οικονομικά για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
2. Οι οικονομικές διαφορές των παικτών της Α2 θα επιλύονται από τις ΕΕΟΔΑΚ και θα γίνει, αν απαιτείται, νομοθετική παρέμβαση και σε αυτό το θέμα.
3. Η οικονομική επιχορήγηση των ΤΑΚ και των αθλητικών σωματείων της Α2 θα δίδεται υπό τον όρο του ανεκχωρήτου μέχρι ποσοστού 80% και θα καταβάλλονται από την επιχορήγηση αυτή, πρώτα οι νόμιμες υποχρεώσεις προς τους αθλητές, προπονητές και λοιπούς εργαζόμενους του τμήματος μπάσκετ του σωματείου ή ΤΑΚ. Δεν θα εκταμιεύονται επιχορηγήσεις, αν δεν υπάρχει αποδοχή του ανεκχωρήτου από τους επιχορηγούμενους φορείς. Η λύση αυτή θα προωθηθεί διοικητικά εντός της προσεχούς εβδομάδος.
4. Τα λοιπά θέματα που αφορούν την Α2 θα επιλυθούν κατόπιν διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών και της Πολιτείας.
5. Κατόπιν επικοινωνίας του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και της ΕΡΤ, καταβάλλεται προσπάθεια καταβολής, εντός του Ιανουαρίου, των οφειλομένων και δεδουλευμένων τηλεοπτικών δικαιωμάτων του μπάσκετ.
6. Το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης των αθλητών της Α1 και Α2, λόγω τυχόν χρεών είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, αφού έλαβε υπόψη του τις θέσεις των ενδιαφερομένων πλευρών, επισήμανε ότι η Πολιτεία θα λάβει θέση στο θέμα αυτό, ώστε να εξευρεθεί, κατόπιν τετραμερούς διαλόγου, η μέση λύση ώστε, αφενός οι αθλητές να μην αισθάνονται ότι βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία και αφετέρου να λαμβάνεται υπόψη η δυσμενής οικονομική συγκυρία. Η Πολιτεία ωστόσο θεωρεί ότι η διαδικασία ενώπιον των δύο οργάνων δικαιοδοτικής δικαιοδοσίας, αφενός πρέπει να συντομευτεί, να μην φέρει τυπικό χαρακτήρα παρέλκυσης του θέματος η πρωτοβάθμια απόφαση, πρέπει δε, να είναι εκτελεστή άμεσα πλην ελαχίστων περιπτώσεων, ειδικά αιτιολογημένης απόφασης του πρωτοβάθμιου οργάνου.
7. Η εγγυητική επιστολή των σωματείων της Α1, λαμβανομένων υπόψη των θέσεων των πλευρών, πρέπει να αναπροσαρμοσθεί στο ποσοστό 15% του προϋπολογισμού των σωματείων και κατόπιν διαλόγου να καθοριστεί το ελάχιστο ύψος της, έτσι ώστε η εγγύηση να αποκτήσει σταδιακά ουσιαστικό χαρακτήρα. Για τα λοιπά θέματα της Α1 και Α2, τόσο από την πλευρά των αθλητών, όσο και από την πλευρά της Ομοσπονδίας και των σωματείων, τα μέρη θα κληθούν σε διάλογο στην αρχή της νέας χρονιάς, προκειμένου να επιτευχθεί με συναίνεση μια γενική συμφωνία.
Κατόπιν των ανωτέρω, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού ζήτησε από τον Π.Σ.Α.Κ. την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, για εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς να εξαρτήσει, για λόγους προσωπικής του αρχής, την πρόοδο των συζητήσεων και εξουσιαστικές θέσεις, τις οποίες λαμβάνει κατόπιν του διαλόγου του με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, από την αναστολή αυτή».
Μόλις πληροφορήθηκε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών τις θέσεις του ΓΓΑ αποφάσισε να αναστείλει την προαναγγελθείσα για την 1η Ιανουαρίου απεργία σε ένδειξη καλής θέλησης απέναντι στο νέο γενικό γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή.
Η σχετική ανακοίνωση του ΠΣΑΚ αναφέρει:
 «Επί του παρόντος οι διοικούντες το ελληνικό μπάσκετ δεν έχουν κάνει ούτε μία κίνηση ώστε να αποφευχθεί η γενική απεργία που έχουν αποφασίσει οι Έλληνες καλαθοσφαιριστές. Κατά γενική ομολογία, μία απεργία την παρούσα χρονική στιγμή θα μπορούσε να είναι καταστροφική για το ελληνικό μπάσκετ. Το διαβάζουμε παντού, ο ΕΣΑΚΕ το υποστηρίζει και η ΕΟΚ το επιβεβαιώνει. Ρωτάμε λοιπόν, πώς μπορεί να υποστηρίζουν ότι αγαπάνε το μπάσκετ, να λένε ότι πάει να γίνει κάτι τόσο κακό σε αυτό και ταυτόχρονα να μην προσπαθούν ούτε στο παραμικρό να το αποτρέψουν; Διότι είναι κοινώς γνωστό ότι δεν έγινε η παραμικρή κίνηση από τον ΕΣΑΚΕ και την Ομοσπονδία ώστε να σταματήσει η απεργία ενώ, αντιθέτως μας προκαλούν να την πραγματοποιήσουμε. Ίσως κάποιους να τους συμφέρει όντως να γίνει η απεργία για να κρύψουν τις αποτυχίες τους, ώστε να βρουν άλλοθι για την κατάντια στην οποία έχουν οι ίδιοι οδηγήσει τα πρωταθλήματά μας στα οποία επικρατεί η απόλυτη αναρχία. Δεν το γνωρίζουμε και δεν μας ενδιαφέρει.
Εμάς μας ενδιαφέρει ΜΟΝΟ να βγει το άθλημά μας από το αδιέξοδο. Έτσι λοιπόν, μετά την παρέμβαση του νέου Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή ο οποίος μπαίνει θεματοφύλακας του διαλόγου και εγγυάται ότι θα προχωρήσουμε σε αλλαγές, ανακοινώνουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου η προαναγγελθείσα απεργία ώστε να δοθεί χρόνος στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού να αντιμετωπίσει τα τόσο σοβαρά προβλήματα στα οποία έχουν οδηγήσει το μπάσκετ αυτοί που το διοικούν τόσα χρόνια-δεκαετίες. Αναμένουμε άμεση δραστηριοποίηση όλων των πλευρών και λήψη αποφάσεων υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Μπορεί εμείς οι καλαθοσφαιριστές για κάποιους να «ΜΗΝ είμαστε το μπάσκετ» αφού αυτό το σλόγκαν θέλουν να το οικειοποιηθούν σχεδόν όλοι οι φορείς (οι οποίοι βέβαια ΔΕΝ αγωνίζονται μέσα στα παρκέ, ΔΕΝ ιδρώνουν τις φανέλες, ΔΕΝ κάνουν τον κόσμο να θέλει να τους παρακολουθήσει) παρόλα αυτά θα δείξουμε για άλλη μία φορά ότι πονάμε για αυτό που αγαπάμε και θα πράξουμε με γνώμονα το καλό του μπάσκετ. Περιμένουμε τώρα από όλες τις άλλες πλευρές οι οποίες διατείνονται ότι αποτελούν το μπάσκετ να πράξουν το ίδιο».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass