ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΛΙΣ»

Προτάσεις και ενημέρωση για το χαμένο έδαφος των Μεσογειακών

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2009 2:17 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 12:55
 Μια ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική εκδήλωση για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, που θα γίνουν σε Λάρισα και Βόλο, με θέμα «Μεσογειακοί Αγώνες 2013, πού βρισκόμαστε; Τι Αγώνες θέλουμε;», διοργάνωσε χθες η δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Πόλις» στη Δημοτική Πινακοθήκη. Κατά τη διάρκεια αυτής ακούστηκαν απόψεις σχετικά με την πορεία της προετοιμασίας αλλά συζητήθηκαν και προτάσεις για εναλλακτικά σχέδια. Προλογίζοντας τις ομιλίες ο επικεφαλής της διοργανώτριας παράταξης, Γιάννης Σάπκας ανέφερε: «Οι Μεσογειακοί Αγώνες 2013 είναι χωρίς αμφιβολία το κορυφαίο αθλητικό γεγονός που ανέλαβε ποτέ η Θεσσαλία. Είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη διοργάνωση γίνεται στην επαρχία. Η Δημοτική Παράταξή μας «Λαρισαίων Πόλις» δήλωσε από την αρχή ότι θα στηρίξει την προσπάθεια και θα είναι συμπαραστάτης στις δράσεις των φορέων της Θεσσαλίας για το κοινό καλό, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει διαφάνεια και συμμετοχή.
Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια υπάρχει διάχυτη ανησυχία και προβληματισμός για την έκβαση των Μεσογειακών Αγώνων. Στην παράταξη μας η σιωπή δεν μας ταιριάζει, δεν μας εκφράζει, δεν μας αξίζει. Γι΄ αυτό και αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια ανοικτή εκδήλωση για τους Μεσογειακούς Αγώνες με την πρόθεση να βοηθήσουμε και να συμμετάσχουμε σε μια νέα πλέον προσπάθεια, σε μια νέα αρχή που θα έχει πλέον ως στόχο μάλλον τη διάσωσή τους και τη συνέχεια της προσπάθειας κάτω από καινούριες συνθήκες.
Ο πρόεδρος της ΔΕΜΑ δήλωσε προ ενός μηνός ότι ανησυχεί έντονα για τα χρονοδιαγράμματα των αθλητικών έργων αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις για το κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας και την ιστιοπλοΐα. Συγχρόνως όμως ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες 2013 αποτελούν για την κυβέρνηση «γεγονός διεθνούς σημασίας» και δεν πρόκειται να υποβιβαθμιστούν. Για το χώρο το δικό μας οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν ένα γεγονός που απαιτεί μια Εθνική πολιτική που θα στοχεύει πρώτον στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στη Μεσόγειο και δεύτερον σε μια νέα πορεία ανάπτυξης για τις πόλεις μας και για την περιοχή μας. Οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν μπορεί να είναι ένα απλό αθλητικό γεγονός έστω και μεγάλης εμβέλειας.
Η παράταξή μας πιστεύει ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες 2013 μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης έτσι ώστε να κινηθούνε ταχύτερα οι διαδικασίες για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε θέματα υποδομών, τουριστικής εξέλιξης, πολιτιστικής ανάδειξης, ένας καταλύτης για την ανάπλαση των πόλεων της Λάρισας και του Βόλου, μια χρυσή ευκαιρία για την εξέλιξη του αναπτυξιακού διπόλου Λάρισα - Βόλος.
Στο σημείο που βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά από την ανάληψή τους, δηλαδή στο σημείο μηδέν, είναι επείγον να τα δούμε όλα από την αρχή και να κηρύξουμε ένα νέο ξεκίνημα με διαφορετικές προϋποθέσεις, με άλλες νοοτροπίες και με ανθρώπους που ακολουθούν άλλες πολιτικές γιατί μέχρι σήμερα ο δρόμος που ακολουθήθηκε δεν μας οδήγησε πουθενά και αυτό είναι κάτι που δεν μας ταιριάζει, δεν μας εκφράζει και δεν μας αξίζει».
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Οι ομιλητές ήταν ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Δημήτρης Γκουντόπουλος, ο Γιώργος Καζαντζόπουλος γεωλόγος και σύμβουλος βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και ο Γιώργος Τσιτρούλης πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Αθλητισμού,
Ο κ. Γκουντόπουλος ως πρώτος ομιλητής μεταξύ άλλων ανέφερε πως η κουβέντα αυτή έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δύο χρόνια. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση. Η δικής μας λογική είπε πως είναι να μετατρέπουν οι μικρές κοινωνίες τα εφόδια αυτά σε πλεονεκτήματα για το μέλλον και να έχουν πραγματικά μέγιστα οφέλη. Συνεχίζοντας ανέφερε πως σταδιακά κατεβάζουμε τον πήχυ γιατί οι τρεις Νομάρχες πλην του κ. Παπατόλια πέρασαν στο περιθώριο.
Σημασία πλέον τόνισε πως έχει πως κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να απαντήσουμε τι αγώνες θέλουμε να κάνουμε αλλά τι αγώνες μπορούμε. Πλέον οι ενέργειες θα πρέπει να μεγιστοποιηθούν κάτω από την «ομπρέλα» των δημάρχων.
Ολοκληρώνοντας υπογράμμισε πως «αν δεν παρθεί η απόφαση από τους δύο δημάρχους της Λάρισας και του Βόλου τότε θα πρέπει να παρθεί από κάποιον άλλο για να γνωρίζουμε πού μπορούμε να στηρίξουμε την προσπάθεια».
Από την πλευρά του ο κ. Καρτάλης ξεκίνησε ως εξής: «Εμένα δεν μου αρέσει να βάζουμε στοιχήματα για καλύτερους αγώνες από την Πεσκάρα. Το ζήτημα είναι να είναι πετυχημένοι οι αγώνες σύμφωνα με τις ανάγκες της Λάρισας και του Βόλου. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σχεδιάσει να προσαρμόσει τις πόλεις στους αγώνες» ενώ πρόσθεσε πως οι αγώνες αυτοί δεν έχουν απλώς περιφερειακό χαρακτήρα αλλά είναι μια μείζων διεθνής υποχρέωση της χώρας.
Για τις καθυστερήσεις είπε πως πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε τις απώλειες ενώ πρότεινε να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο για να κοπούν οι υπερβολές. Εγώ δεν θέλω να κοπεί κανένα έργο. Πιστεύω πως πρέπει να γίνουν όλα αλλά δεν ξέρω αν προλαβαίνουν. Αν οι μηχανικοί πουν πως να προλαβαίνει να γίνει τότε να γίνει. Ακόμα για τα έργα τόνισε πως πρέπει να συσταθεί μια ειδική υπηρεσία Μεσογειακών έργων για να γίνουν γρήγορα. 
Επίσης αναφέρθηκε στη μεταμοσογειακή χρησιμότητα και στάθηκε στις προσλήψεις του προσωπικού. Είπε πως δεν μπορούν να προχωρήσουν αγώνες αν οι προσλήψεις γίνουν μέσω ΑΣΕΠ.
Σχετικά με τους πολίτες είπε πως θα πρέπει να τους ενεργοποιήσουμε όπως και να υπάρχει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κλείνοντας είπε πως βρισκόμαστε σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή για τον προαστιακό αναφέροντας πως θα πρέπει να γίνει ένα μικρό θαύμα για τον προαστιακό με σκοπό να προλάβει τους Μεσογειακούς Αγώνες.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Τσιτρούλης που αναφέρθηκε σε έναν συνδυασμό. Στο συνδυασμό των αγώνων με την ποιότητα ζωής των πολιτών. «Δεν έχει ανάγκη ο αθλητισμός από χολιγουντιανές εγκαταστάσεις αλλά από χρήσιμες» είπε και συνέχισε λέγοντας προτείνοντας πως για να γεμίσουν οι κερκίδες θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία των κρατών με σκοπό να αγωνιστούν οι ποιοτικότεροι αθλητές. Επίσης στάθηκε στα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στους πολίτες για την εθελοντική τους εργασία. Ο κ. Τσιτρούλης μίλησε για εκεχειρία αλλά για την ανάγκη εκμετάλλευσης και προβολής όλου του πολιτισμικού πλούτου της θεσσαλίας. 
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Καζαντζόπουλος που δίνοντας ένα αισιόδοξο τόνο είπε πως η αργοπορία αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό πνεύμα. Αυτό που θα πρέπει να αποφύγουμε είπε είναι να πάρουμε σαν μέτρο σύγκρισης τους δύο προηγούμενους Μεσογειακούς αγώνες που δεν συνέβη κάτι το ουσιαστικό.
Εστίασε στο πώς θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να πειστούν οι πολίτες από τα άλλα κράτη να έρθουν στις πόλεις που φιλοξενούν τους αγώνες αυτούς. Αυτές οι πόλεις τόνισε πως θα πρέπει να έχουν όραμα και χαρακτήρα.
Ακόμη αναφέρθηκε στους «Πράσινους Μεσογειακούς Αγώνες» κάνοντας λόγο για τη διατροφή των αθλητών αλλά και τα καταλύματά τους. Δεν ξέχασε να τονίσει πως οι τοπικές αυτοδιοικήσεις θα πρέπει να πάρουν ρόλο και όχι άνθρωποι που ήταν στους Ολυμπιακούς του 2004 καθώς είναι άλλα τα μεγέθη.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΣΑΝ
Αρκετοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν την εκδήλωση ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Παπατόλιας, ο δήμαρχος Βόλου κ. Βούλγαρης, ο δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Πασχόπουλος, ο δήμαρχος Νίκαιας, κ. Κομίτσας, ο δήμαρχος Μελιβοίας κ. Γκουντάρας, ο αντιδήμαρχος Λάρισας, κ. Τερζούδης, ο αντινομάρχης κ. Κουτσογιάννης, ο πρώην δήμαρχος κ. Καφφές, ο δημοτικοί σύβουλοι κ. Γεωργάκης, Σούλτης, ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Καλογιάννης, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων κ. Σιάκας, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γραμμένος, ο πρόεδρος του ΝΟΛ, κ. Κουρέτας, ο πρώην πρόεδρος του ΕΑΚΛ, κ. Στουκογεώργος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προπονητων Ν. Λάρισας κ. Σουλούκος, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ, Κυριλλίδης, Βαλαώρας, Γκαλίτσιος, ο γενικός διευθυντής του Γυμναστικού - Ολύμπια, κ. Γερακίνης.
Τηλεγραφήματα απέστειλε ο υφυπουργός κ. Σαχινίδης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας, οι κ.κ. βουλευτές Έξαρχος, Ζήση.
Αξίζει φυσικά να τονίσουμε εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, κ. Μάριος Ξηρομερίτης ενώ συντονιστές ήταν οι δημοσιογράφοι κ. Γιαννακόπουλος και Κολλάτος. 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass