Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟ ΚΥΡΟΣ ΒΑΣΣΑΡΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε.τ.Δ.»:

«Η Λάρισα δικαιούται να έχει διαιτητή στη Σούπερ Λίγκα»

«ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΠΑΙΖΕ ΠΑΝΤΑ ΡΟΛΟ. ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ»

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2009 3:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:21
 Η παρουσία σημαντικών ανθρώπων της Ελληνικής διαιτησίας στα ερασιτεχνικά γήπεδα της περιφέρειας είναι αναμφισβήτητα ένα φαινόμενο σπάνιο ωστόσο η περίπτωση αυτή δεν ισχύει όταν μιλάμε για τον Κύρο Βασσάρα. Ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης Διαιτησίας της ΕΠΟ, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του Δέσποινα, βρέθηκε χθες στο γήπεδο Πυργετού μετά από πρόσκληση της διοίκησης του συλλόγου και παρακολούθησε το φιλικό παιχνίδι της τοπικής ομάδας με την Αναγέννηση Καρδίτσας που έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1.
Από την πλευρά της η διοίκηση του Πυργετού τίμησε τον Κύρο Βασσάρα για τη διαιτητική του καταξίωση σε παγκόσμιο επίπεδο και την ευδόκιμη προσφορά του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο με απονομή πλακέτας στο ημίχρονο της αναμέτρησης από τον πρόεδρο του συλλόγου και πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κάτω Ολύμπου κ. Κώστα Κολλάτο.
Η «Ε.τ.Δ.» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον καταξιωμένο Έλληνα διαιτητή για τις ευρύτερες αλλαγές που αναμένονται στη δομή της Ελληνικής διαιτησίας μετά την εφαρμογή της σύμβασης της ΟΥΕΦΑ και κυρίως για το επίμαχο θέμα της παρουσίας Λαρισαίου διαιτητή στη Σούπερ Λίγκα.
-Διανύουμε ένα καλοκαίρι καθοριστικών αλλαγών για την Ελληνική διαιτησία με την εφαρμογή της σύμβασης της ΟΥΕΦΑ. Ουσιαστικά αλλάζει η δομή της Ελληνικής διαιτησίας…
«Αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε ένα πρότζεκτ σύμφωνα με τη συνθήκη διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ούτως ώστε η διαιτησία να αναπτύσσεται βάσει ενός σωστού προγράμματος. Το πρόγραμμα αυτό έχει να κάνει με την αναπαραγωγή των διαιτητών, την ανίχνευση των ταλέντων, τη σωστή επιμόρφωση και εκπαίδευση των διαιτητών καθώς επίσης και τη συνεχή πορεία με σκοπό την ενιαία εφαρμογή των κανονισμών.
Για το σκοπό αυτό έχουμε ξεκινήσει διάφορα προγράμματα ενημέρωσης. Το ένα έχει να κάνει με τους ίδιους τους διαιτητές, με τους παρατηρητές και εκπαιδευτές αλλά και με τους ποδοσφαιριστές. Παράλληλα θέλουμε να μπούμε πιο δυναμικά και στην ενημέρωση των σχολείων, των αθλητικών κολεγίων κ.ά. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ και πιστεύουμε να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που κληθήκαμε να το κάνουμε».
-Τι αλλαγές αναμένεται να λάβουν χώρα; Τι σκέπτεστε να εφαρμόσετε;
«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε πρώτα απ’ όλα σε όλο τον κόσμο να καταλάβει ότι κινούμαστε σε πλαίσια στα οποία όλοι έχουν δικαίωμα για την εξέλιξή τους και θέλουμε ως συνεργάτες τους διαιτητές για να μπορούμε να προχωρήσουμε στη δική τους βελτίωση. Αυτοί που θα ανταποκριθούν και θα βελτιώσουν τον εαυτό τους όσο το δυνατόν καλύτερα θα είναι εκείνοι που θα λάβουν τους καλύτερους καρπούς από αυτή τη διαδικασία».
 
-Πρόσφατα συγκροτήθηκαν οι νέοι πίνακες διαιτησίας. Υπήρξαν ωστόσο κάποιες έντονες αντιδράσεις…
«Συνήθως αντιδρούν εκείνοι που δεν επιλέγονται. Αλλά είναι ένα θέμα καθαρά της ΕΔ/ΕΠΟ. Εγώ από τη δική μου πλευρά, από το πρόγραμμα ανάπτυξης, υποβάλαμε όλους τους διαιτητές σε μία διαδικασία εξετάσεων για τη γνώση του κανονισμού, το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης και επίσης με τα σεμινάρια, τις συνεντεύξεις και τα τεστ αυτοσυγκέντρωσης είδαμε το πόσο μπορεί ο κάθε διαιτητής να ανταποκριθεί. Φυσικά αυτά που έπαιξαν αποκλειστικό ρόλο για την επιλογή ήταν η πορεία, η εξέλιξη του διαιτητή και επίσης η γνώση του κανονισμού και το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης. Τα υπόλοιπα ήταν συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία δεν έπαιξαν ρόλο στο να μην επιλεγεί κάποιος επειδή δεν ήταν αυτοσυγκεντρωμένος σε κάποιο τεστ που κάναμε.
Όλος ο κόσμος ξέρει ότι όλοι αυτοί που δεν τα κατάφεραν δεν ήταν έτοιμοι. Σε όλους νομίζω όμως ότι έχουμε δώσει την ευκαιρία το Φεβρουάριο να μας δείξουν ότι ήταν μια άτυχη στιγμή και να επανεξεταστούν. Από κει και πέρα αφήνουμε κάποιες κενές θέσεις που θα τις συμπληρώσουν αυτοί που θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.
Από την άλλη θεωρώ ότι δώσαμε ευκαιρία σε όλους αυτούς που ήταν να τρέξουν και στα αγωνιστικά τεστ. Τους είχαμε πει ότι αν έχουν την παραμικρή ενόχληση να μην το ρισκάρουν γιατί εμείς θέλουμε να είναι 100% έτοιμοι. Θα δούμε λοιπόν το πόσο έτοιμοι είναι και εκείνοι που θα δώσουν πάλι τα αγωνιστικά τεστ και από κει και πέρα αν δεν είναι έτοιμοι θα τους φτιάξουμε εμείς».
 
-Η Λάρισα δικαιούται να έχει διαιτητή στη Σούπερ Λίγκα;
«Ναι, όλος ο κόσμος δικαιούται να έχει. Αυτό που παίζει ρόλο είναι να βλέπουμε για τον καθένα πόσο έτοιμος είναι. Από τη δική μου τη μεριά θα κάνω το παν για να ετοιμαστούν όλοι οι διαιτητές που ενδιαφέρονται για την εξέλιξή τους ώστε να μπορούν να έχουν δικαίωμα για τη Σούπερ Λίγκα ή ακόμη και για διεθνείς. Από κει και πέρα η ΕΔ/ΕΠΟ είναι αυτή που θα κρίνει εάν κάποιος είναι έτοιμος ή όχι».
-Το μέλλον είναι ευοίωνο; Υπάρχουν αξιόλογοι Λαρισαίοι διαιτητές;
«Βεβαίως και υπάρχουν αξιόλογοι Λαρισαίοι διαιτητές. Καταλαβαίνω, αυτή τη στιγμή, ότι με την ενασχόλησή μου είτε με τη Σούπερ Λίγκα είτε με τα διεθνή παιχνίδια δεν είχα τη δυνατότητα να εκφράσω οποιαδήποτε άποψη. Δεν ήμουν σ’ αυτό το χώρο για να παρακολουθώ τα πράγματα πιο στενά. Τώρα νομίζω ότι θα είμαι σε θέση να το κάνω και θα είμαι ο πρώτος που θα μπορώ να έρθω στη Λάρισα για να δω τα πράγματα».
 
-Για το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών…
«Ακόμα δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι που δεν μπόρεσα να το παρακολουθήσω γιατί ήμουν εν ενεργεία διαιτητής. Αυτά τα συμπεράσματα θα βγουν στο τέλος του χρόνου. Έχουμε κάνει βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και θεωρώ ότι για να δούμε τα αποτελέσματα θα πρέπει να περάσουν τρία χρόνια».
-Τηλεκριτικοί…
«Όλοι αυτοί ήταν πρώην διαιτητές αλλά από κει και πέρα δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι άνθρωποι οι οποίοι εκφράζουν απόλυτα τον κανονισμό ή ενημερώνονται τόσο συχνά. Λένε την άποψή τους και δεν είναι κακό. Ο σκοπός δεν πρέπει να είναι το σωστό ή το λάθος. Ο στόχος πρέπει να είναι η εκμάθηση των κανονισμών. Άρα το τι βλέπει ο καθένας το βλέπει από μόνος του, δεν χρειάζεται να σου πει κανένας τι βλέπεις, το τι λέει ο κανονισμός και ποια η κρίση στη συγκεκριμένη φάση θα πρέπει να το αναλύσει και από κει και πέρα ο κόσμος θα βγάλει το συμπέρασμα αν είναι σωστό ή λάθος».
-Η σχέση σας με τη Λάρισα;
«Έχω αρκετούς φίλους εδώ. Είναι ένα μέρος που το έχω επισκεφθεί συχνά, έχω παίξει αρκετά παιχνίδια ακόμη και κάποια μπαράζ που έχουν γίνει στη Λάρισα, έχω πάρει μέρος σε τεστ και σε πολλά πράγματα. Άλλωστε η πορεία μου είναι εδώ και 26 χρόνια, οπότε έχω περάσει από τη Λάρισα αρκετές φορές.
Και από την ομάδα της Λάρισας οι αναμνήσεις μου είναι εξίσου καλές. Θυμάμαι τον τελικό κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό που ανέδειξε νικήτρια την ομάδα της Λάρισας σ’ ένα πολύ ωραίο ματς. Δεν έχω κανένα παράπονο και ποτέ δεν είχα από τον κόσμο της Λάρισας αλλά και από την ομάδα της Λάρισας.
-Τι πιστεύεται για την ομάδα της Λάρισας και τη θέση της στο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου;
«Έπαιζε πάντα ρόλο το ποδόσφαιρο της Λάρισας. Έδειξε ότι έχει τεράστια δυναμική. Έχει ένα ιστορικό παρελθόν αλλά και παρόν καθώς αυτή τη στιγμή είναι στη Σούπερ Λίγκα με διακρίσεις στο εξωτερικό και είναι υποχρεωτικό να έχει και μέλλον σε μια περιοχή που έχει βγάλει κατά το παρελθόν και βγάζει συνέχεια ταλέντα. Γι΄ αυτό θα πρέπει να προσεχτεί γιατί το ποδόσφαιρο της Λάρισας είναι ιδιαίτερα αξιόλογο».
-Ποιο το μήνυμά σας προς τους Έλληνες φιλάθλους;
«Το άσχημο που έχει αναδείξει το Ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι έχουν επικεντρωθεί όλοι στις αποφάσεις του διαιτητή και δεν κοιτάμε δίπλα μας τι γίνεται. Έχουμε φαινόμενα ρατσισμού, έχουμε πρόβλημα στην ανάδειξη ταλέντων στις ομάδες, έχουμε θέματα συγκέντρωσης των φιλάθλων στα γήπεδα, μιλάμε για μεμονωμένη μετακίνηση φιλάθλων μίας μόνο ομάδας οπότε καταλαβαίνετε ότι έχουμε τόσα πολλά πράγματα να λύσουμε και η διαιτησία θα πρέπει να είναι το τελευταίο».
-Τι έχετε να πείτε στους παράγοντες…
«Να κοιτάξουν τον Έλληνα ποδοσφαιριστή και να κάνουν τέτοιες επενδύσεις που να είναι πραγματική βοήθεια για το Ελληνικό ποδόσφαιρο».
-Τέλος τι θα θέλατε να τονίσετε στους νέους διαιτητές...
«Η συνεχής δουλεία και η ενασχόλησή τους με το αντικείμενο θα τους φέρει σίγουρα καρπούς βελτίωσης και ‘μεις θα είμαστε οι πρώτοι που θα τους δώσουμε το δικαίωμα γι’ αυτό».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass