ΙΣΛΑΝΔΙΑ:

Μια χώρα με... Έλληνες οδηγούς

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2009 21:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:10
Η Ισλανδία τις μέρες που βρέθηκε η αποστολή της ΑΕΛ και οι εκατό περίπου Λαρισαίοι φίλαθλοι, αποφάσισε να ζητήσει την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είχε προκαλέσει αντιδράσεις καθώς υπήρχε και πορεία διαμαρτυρίας εναντίον αυτής της απόφασης στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.Αλήθεια ποια είναι αυτή η χώρα για την οποία πριν λίγους μήνες μιλούσαμε για τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση και τώρα διεκδικεί την είσοδό της στην Ε.Ε.Η Ισλανδία είναι ένα νησί με 320.000 κατοίκους και με δύο εποχές, τον χειμώνα με χιόνι και τον χειμώνα χωρίς χιόνι αφού η θερμοκρασία σπάνια ξεπερνάει τους 15 βαθμούς. Φέτος έφθασε 28 βαθμούς και μιλούσαν για το πιο σπάνιο φαινόμενο ζεστού ήλιου.
Λόγω της μικρής διάθλασης του ήλιου νομίζει κάποιος ότι θα πιάσει τον ουρανό και αυτή την εποχή η μέρα διαρκούσε είκοσι δύο ώρες (τον Δεκέμβριο υπάρχει είκοσι δύο ώρες νύχτα).
Οι Ισλανδοί είναι πολύ φιλήσυχοι και είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μόνο τριάντα ένοπλοι, ενώ ακόμα και η Αστυνομία δεν οπλοφορεί. Τα φαινόμενα βίας ελάχιστα και η ποιότητα ζωής υψηλή κάτι που βοηθάει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγάλα σπίτια και η χώρα είναι αραιοκατοικημένη(δεν χρειάζεται να γίνονται δικαστικές μάχες για ένα τετραγωνικό μέτρο γης).
Η Ισλανδία θυμίζει Ελλάδα στην οδήγηση και μάλιστα όσοι εκπρόσωποι τύπου επιστρέφαμε από το γήπεδο μετά την προπόνηση που έκανε η ομάδα παραμονή του αγώνα εκπλαγήκαμε από γυναίκα οδηγό που έκανε προσπέραση το λεωφορείο από παράδρομο! Και δικαιώθηκε ο ξεναγός της αποστολής Κώστας που είπε ότι οι Βορειοευρωπαίοι χαρακτηρίζουν την Ισλανδία στην οδήγηση ως Ελλάδα της Βορείου Ευρώπης. Τα ατυχήματα σπάνια καθώς οι δρόμοι είναι υπερβολικά μεγάλοι.
Οι Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στην Ισλανδία είναι πέντε τον αριθμό, ενώ ο υπεύθυνος του ελληνικού προξενείου στην Ισλανδία είναι Ισλανδός που εργάζεται αμισθί και φροντίζει τα διαδικαστικά μεταξύ των δύο χωρών
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι οι Ισλανδοί διαφημίζουν τα φυσικά φαινόμενα της πατρίδας του (καταρράκτες, χώρισμα του Ατλαντικού ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική) αλλά κυρίως τα γεωθερμικά φαινόμενα που έχει κάνει το «Μπλου Λαγκούν» σημείο αναφοράς για πολλούς με τα ζεστά λουτρά που προσφέρει και πραγματικά είναι πολύ εντυπωσιακά (δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι Λαρισαίοι πήραν το... μπάνιο τους).
Το φαγητό της χώρας που φημίζεται είναι η φάλαινα και ο... «σάπιος» καρχαρίας (αποξηραίνεται στη φύση) αλλά και σίγουρα ο σολομός με τον μπακαλιάρο.
Οι τιμές της Ισλανδίας μετά την κρίση είναι σε επίπεδα Ελλάδας σε γενικές γραμμές όπως παράδειγμα στο φαγητό και στο ποτό. Ο καφές φθηνότερος (η Ελλάδα είναι η πρωτεύουσα στην τιμή του καφέ...), ενώ είναι η μόνη χώρα που το νερό βρύσης είναι καλύτερο από το εμφιαλωμένο.
Έχουν επηρεαστεί από τους Βίκινγκς που την ανακάλυψαν το 870 μ.Χ. ενώ το θρήσκευμά τους είναι Προτεστάντες.
Το νόμισμα τους η κορώνα που το ευρώ ισοδυναμεί με 175 κορώνες ενώ στα μαγαζιά η ισοτιμία ήταν αρκετά… διαφορετική 1:150.
Το όριο ταχύτητας είναι τα 90 χιλιόμετρα αλλά ειδικά το χειμώνα οι περισσότεροι όταν οι παγετώνες αρχίζουν και απλώνονται κυκλοφορούν με μεγάλα τζίπ και ξεφούσκωτα λάστιχα.
Επίσης τα μαγαζιά τους δουλεύουν συνεχόμενο οκτάωρο με εξαίρεση κάποια τουριστικά που είναι μία ή δύο ώρες ανοιχτά επιπλέον. Όσο για τους τουρίστες που την επισκέπτονται φθάνουν το 1.000.000 και οι κυβερνώντες έχουν ως στόχο να φθάσουν τα 2.000.000 σε βάθος πενταετίας.  
Αν κάποιος θέλει να κάνει διακοπές σε καθαρή χώρα, με υψηλή ποιότητα ζωής (το άγχος  απουσιάζει) και να απολαύσει κάποιες εξαιρετικές φυσικές ομορφιές τότε η Ισλανδία είναι μια καλή επιλογή με κοντινότερο δρομολόγιο να είναι από την Δανία γιατί δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ισλανδίας. Εμεί αυτό που θα προσθέσουμε είναι ότι αξίζει τον κόπο να επισκεφθεί ένας τουρίστας την Ισλανδία και το μόνο που θα του λείψουν είναι οι πανέμορφες ακρογιαλιές της Ελλάδας και τα απίθανα παιχνίδια στις αμμουδιές. Ο Ατλαντικός δεν έχει τέτοιες χάρες...            
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass