ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ: «ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΗΠΕΔΟ ΓΚΟΛΦ»

Άναψε φωτιές στη Βουλή το γήπεδο γκολφ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2009 3:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:08
 ΑΘΗΝΑ, Γραφείο «Ε»
Το θέμα της κατασκευής γηπέδου γκολφ στη Μαγνησία κυριάρχησε στη χθεσινή δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τους Μεσογειακούς Αγώνες.
Όσον αφορά στα άρθρα του νομοσχεδίου ψηφίστηκαν ως το 31ο από την πλειοψηφία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν και να επαναλαμβάνουν την κριτική για «εμπορευματοποίηση των αγώνων» και για «εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων».
Όσον αφορά στη Λάρισα, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ κ. Σοφία Σακοράφα πρότεινε να μετέχουν στην οργανωτική επιτροπή και οι δήμαρχοι Λάρισας και Νέας Ιωνίας κι όχι μόνο ο δήμαρχος Βόλου, όπως προβλέπεται ως τώρα.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Αγοραστός άφησε νέες αιχμές κατά του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αστέριου Ροντούλη δίνοντας συνέχεια στην προχθεσινοβραδινή κόντρα τους. Μιλώντας για τις προσπάθειες ώστε να γίνει Μεσογειακό Χωριό και στη Λάρισα ανέφερε δηκτικά: «μερικοί ήταν απόντες γιατί δεν είχαν πάρει είδηση, όπως απόντες είναι και σήμερα εδώ, διότι και πάλι δεν έχουν πάρει είδηση τι γίνεται».
Ο κ. Κ. Αγοραστός καταφέρθηκε κι εναντίον των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ καθώς όπως είπε «άφησαν το κολυμβητήριο Λάρισας στα μπετά από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004».
«Το Πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» όντως ήταν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά σταμάτησε αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν ένα πρόγραμμα που είχε ως σκοπό να αναπτυχθούν οι υποδομές σε όλη την περιφέρεια και δυστυχώς, πέντε χρόνια μετά δεν έχει κινηθεί απολύτως τίποτα. Και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που είπε και ο συνάδελφος, το Κολυμβητήριο της Λάρισας, το οποίο, κ. συνάδελφε, νομίζω ότι ακριβώς επειδή ήσασταν εσείς κυβέρνηση, θα μπορούσατε ήδη να το έχετε ήδη αποτελειώσει», ανταπάντησε η κ. Σακοράφα.
Στην ομιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός αξιολόγησε τους Μεσογειακούς Αγώνες ως «ένα κρίσιμο στοίχημα επιτυχίας για τη Θεσσαλία» και τόνισε: «έχουμε στο μυαλό μας και το λάθος των Ολυμπιακών Αγώνων που ήταν η μεταολυμπιακή χρήση. Γι’ αυτό εδώ θέλουμε να υπάρχει και μεταμεσογειακή χρήση, διότι εκεί είναι το κρίσιμο ζήτημα. Δεν είναι το κρίσιμο ζήτημα η περίοδος κατασκευής των έργων, η λειτουργία της κρίσιμης περιόδου των Αγώνων, που ούτως ή άλλως θα είναι λειτουργικά, διότι θα γίνουν 29 αθλήματα, θα συμμετέχουν 23 χώρες, θα εργάζονται 10.000, θα είναι 500.000 φίλαθλοι, 900 οικογένειες, 3.300 αθλητές. Εκεί θα λειτουργήσει. Μετά τι θα γίνουν. Μην πέσουμε σε αυτήν τη διαδικασία να τροποποιούμε, να κάνουμε νόμους, να προσπαθούμε να βρούμε διαδικασίες για να λειτουργήσει η μεταμεσογειακή χρήση.
Γι’ αυτό πάμε σταθερά, αλλά με το μυαλό μας στο μέλλον, γιατί είναι μια μεγάλη διοργάνωση, αλλά και μεγάλη κληρονομιά για την περιοχή. Την κληρονομιά αυτή, εμείς θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε με προστιθέμενη αξία για την περιοχή και όχι μετά να ψάχνουμε να βρούμε τι να κάνουμε».
Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στις ευκαιρίες διεθνούς προβολής της χώρας αλλά και τη δημιουργία έργων υποδομής στη Λάρισα και τη Θεσσαλία αναφέρθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων-Βόλος 2013».
Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 αποτελεί για το δίπολο Βόλου-Λάρισας, για τη Θεσσαλία, την ελληνική περιφέρεια, αλλά και γενικότερα για τη χώρα μας μια πρώτης τάξεως δυνατότητα προβολής της πατρίδας μας μέσω της τέλεσης των σπουδαιότερων, μετά τους Ολυμπιακούς, Αγώνων.
Η ανάληψη των 17ων Μεσογειακών Αγώνων βάσει της σύμβασης που υπογράφτηκε την 27η Οκτωβρίου του 2007 στην Πεσκάρα της Ιταλίας μάς θέτει όλους μπροστά στις ευθύνες μας αναφορικά με τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τον τόπο μας, ευκαιρίες που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Ευκαιρίες για έργα υποδομών στην Περιφέρεια, ευκαιρίες για διεθνή προβολή της Ελλάδας.
Βεβαίως οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν έχουν τα τελευταία χρόνια τη λάμψη που είχαν στο παρελθόν. Το στοίχημα για τη χώρα μας είναι να ανακτήσουν οι Μεσογειακοί Αγώνες την αξία τους ως αθλητικό γεγονός παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Το περίσσευμα τεχνογνωσίας που μας κληροδότησε η επιτυχής έκβαση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αφενός συνέβαλε στην επιτυχή διεκδίκηση των Αγώνων και αφετέρου λειτουργεί ως οδοδείκτης για την επιτυχή διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων στο Βόλο και τη Λάρισα το 2013. Χρέος μας είναι να διδαχθούμε από την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τις αστοχίες όσον αφορά στην αξιοποίηση των έργων και των υποδομών μετά τη λήξη των αγώνων.
Οι απαιτήσεις της διοργάνωσης με τις οποίες θα έρθουμε αντιμέτωποι είναι υψηλές. Τα νούμερα επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές: 3.300 αθλητές, 1.500 δημοσιογράφοι, 900 μέλη της Μεσογειακής οικογένειας, 10.000 εθελοντές, 500.000 θεατές και συμμετοχή 23 χωρών χρωματίζουν το μέγεθος του στοιχήματος το οποίο καλούμαστε να κερδίσουμε. Στοίχημα που είναι σύνθετο και πολυμετωπικό», τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος.
 
ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
Εξάλλου, σε καταγγελία για την κατασκευή γηπέδου γκολφ, ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, στο Βόλο, σε καταπατημένη από την Μητρόπολη Δημητριάδος έκταση, προέβη χθες στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Έχουμε 1.361 στρέμματα του Δημοσίου που η Μητρόπολη τα εκχωρεί εις την εταιρία «Golfing Development» Μελετητική Α.Ε., η οποία ανήκει εις το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον υπουργού της κυβέρνησης. Μαζεύτηκαν από τη μία μεριά ο Μητροπολίτης και από την άλλη πλευρά η οικογένεια της υπουργού, έκαναν το compromis και περνούν εις την οικογένεια της υπουργού. Θα πρέπει να καλέσουμε τη συμβολαιογράφο, η οποία εξηπατήθη», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και συμπλήρωσε: «Καταθέτω έγγραφα, αναμένω πρωτοβουλίες. Οι άνθρωποι που ήξεραν πού θα οδηγήσουν τους Μεσογειακούς Αγώνες, ειδοποίησαν, πήγε η οικογένεια, «διπλάρωσαν» το Δεσπότη με τον οποίον είχαν σχέσεις και έγινε το μεγάλο deal».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Αμανατίδου-Πασχαλίδου, υπενθύμισαν πως τα κόμματά τους έχουν ταχθεί εναντίον της δημιουργίας γηπέδου γκολφ στη Μαγνησία, καθώς η λειτουργία του αναμένεται να επιβαρύνει το πρόβλημα ύδρευσης, που αντιμετωπίζει η περιφέρεια.
«Μιλάμε για δύο περιοχές», σημείωσε ο κ. Γκατζής, «η μία στην τοποθεσία Σωρός στην οποία η ΑΓΕΤ έχει κλεμμένη έκταση που συμπεριλαμβάνει και αρχαιολογικό χώρο - και η άλλη στις Νηές που έχει καταπατηθεί από το Δεσποτάτο της Δημητριάδας. Δεν είναι 1.300 στρέμματα, που κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αλλά 3000 στρέμματα».
«Έχουμε ήδη πει κατά τη συζήτηση του θέματος του γηπέδου γκολφ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, ότι το γκολφ είναι στα προαιρετικά αθλήματα. Επομένως, αν δεν το θέλει η τοπική κοινωνία, ξεκάθαρα δεν θα γίνει», απάντησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης και πρόσθεσε: «Αν μας υποχρεώσει η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων να κάνουμε το γκολφ, έχουμε γκολφ και στην Αθήνα για να το κάνουμε. Επομένως, δεν θα βάλουμε την τοπική κοινωνία σε πρόβλημα εάν τυχόν δεν το θέλει, εάν δεν είναι για το καλό της, ή εάν έχει έλλειψη νερού».
 «Πετάτε το μπαλάκι στους δήμους και τους δημάρχους, οι οποίοι φαντάζομαι πως ίσως πιεστούν από τους τοπικούς επαγγελματίες του τουρισμού, χωρίς όμως να είναι διασφαλισμένη η οικονομία της τοπικής κοινωνίας», υποστήριξε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Είμαστε στο σημείο που οι κλιματικές αλλαγές διογκώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη και θα έπρεπε να υπάρχει και από την πλευρά της κυβέρνησης μία πρόληψη, όταν γνωρίζουμε ότι οι γεωτρήσεις στον θεσσαλικό κάμπο έχουν φτάσει τα 500 με 600 μέτρα βάθος».
«Στους Μεσογειακούς Αγώνες τη "σημαία" θα τη φέρει ο δήμαρχος. Είναι θέμα πόλης, επομένως, και θα πρέπει να προφυλάξει την πόλη του, εφόσον υπάρχουν όλα αυτά, τα οποία είναι εναντίον», απάντησε ο Γιάννης Ιωαννίδης.
«Το γκολφ είναι ιδιωτικό έργο και θα χρησιμοποιήσει αφαλατωμένο νερό. Δεν πρόκειται να το στερήσει από τους ήδη υπάρχοντες υδάτινους πόρους», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Αγοραστός, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος παρατήρησε πως «κάποια στιγμή, αν είμαστε σοβαροί και ενδιαφερόμαστε να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν, θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά, γιατί στην Ελλάδα απορρίπτουμε σε πολλές περιπτώσεις τη δημιουργία γηπέδων γκολφ».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass