«ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΙΟ ΤΡΕΛΟ ΟΝΕΙΡΟ

Ότο, σε ευχαριστούμε

* ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ * ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟΣ ΣΑΝΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Η Ε.Π.Ο.

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2010 2:59 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:04
Το «τέλος εποχής» του Ότο Ρεχάγκελ στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής σηματοδότησε η τελευταία αναμέτρηση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο 2ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στην Αργεντινή. Ο Γερμανός ομοσπονδιακός, ο οποίος ανέλαβε τα «ηνία» της γαλανόλευκης το 2001, αποχωρεί μετά από εννέα χρόνια από το «τιμόνι» της Εθνικής, απόφαση την οποία ανακοίνωσε χθες το πρωί στους παίκτες της Εθνικής ομάδας. Προάγγελος αυτής της εξέλιξης μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση Τοπαλίδη, μετά τον αγώνα με την «αλμπισελέστε» ότι αποχωρεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο βοηθός του Γερμανού όσο και ο ίδιος ο Ρεχάγκελ είναι πλέον εκτός συμβολαίου.
Ο «Όθωνας», ανακοίνωσε στους διεθνείς την απόφασή του να αποχωρήσει από το «τιμόνι» της Εθνικής, στη διάρκεια της προχθεσινοβραδινής πτήσης προς το Ντέρμπαν, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ήταν μια ωραία εμπειρία αυτά που ζήσαμε». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός δεν θα γυρίσει με την αποστολή, καθώς στη Νότια Αφρική βρίσκονται η σύζυγός του, η Μπεάτε, και ο γιός του, με αποτέλεσμα να κάνει διακοπές.
Η ΕΠΟ αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα του προπονητή, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ότο Ρεχάγκελ έως τις 10 Ιουλίου. Δεδομένου ότι στις 3 Σεπτεμβρίου η «γαλανόλευκη» ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του EURO 2012, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, με την ΕΠΟ να επιβεβαιώνει ότι ο Φερνάντο Σάντος είναι ο πρώτος υποψήφιος.
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ
Η νύχτα ήταν, ούτως ή άλλως, ψυχρή προχθές το βράδυ στο Πολοκουάνε. Ο αποκλεισμός της Εθνικής, παρά τη μεγάλη προσπάθεια των ποδοσφαιριστών, την έκανε παγωμένη. Η ζωή όμως συνεχίζεται, κι έτσι χθες το πρωί ξημέρωσε με λιακάδα στη Νότια Αφρική και το Ντέρμπαν, εκεί που μερικές ώρες πριν ο Ότο Ρεχάγκελ είχε αποκαλύψει στους διεθνείς ότι εφεξής θα τραβήξουν δρόμους χωριστούς. Ούτως ή άλλως, με την περάτωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Μουντιάλ ολοκληρώθηκε και το έργο του Γερμανού εκλέκτορα, που αφήνει βαριά παρακαταθήκη στο διάδοχό του.
Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004, η συμμετοχή της Εθνικής στην τελική φάση του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής και του Euro 2008, η αναρρίχηση της "γαλανόλευκης" ομάδας σε πολύ υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη και η διεθνής αναγνώριση που απολαμβάνει η Εθνική, ανέβασαν τον πήχη πολύ ψηλά για τον διάδοχό του.
Ποιος θα είναι αυτός; Ο Φερνάντο Σάντος, εκτός και αν υπάρξει κάποια θεαματική όσο και απρόβλεπτη ανατροπή των δεδομένων που ισχύουν έως τώρα. Η πρόσληψη του Πορτογάλου τεχνικού ή όποιου τέλος πάντων επιλεγεί από την ΕΠΟ για να συνεχίσει το έργο του Ρεχάγκελ, ούτε σίριαλ θα γίνει ούτε πολύ θα διαρκέσει. Οι υποχρεώσεις είναι διαδοχικές, αφού περίπου δύο μήνες μετά το Μουντιάλ θα ξεκινήσει η προκριματική φάση του Euro 2012, που σημαίνει ότι θα πρέπει να "τρέξει" ο προγραμματισμός. Η ανακοίνωση του νέου προπονητή θα γίνει σε κάποια από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας, οπότε θα επικυρωθεί και τυπικά η πρόσληψή του.
Οι λόγοι που συνηγορούν στο ότι το "τιμόνι" της Εθνικής ομάδας θα περάσει στα χέρια του Σάντος είναι αρκετοί, και πολύ πειστικοί: μας ξέρει και τον ξέρουμε, τον θέλουμε και μας θέλει, χαίρει εκτίμησης μεταξύ των περισσότερων διεθνών αλλά και των Ελλήνων φιλάθλων, είναι "δουλευταράς", εργάζεται με νέα παιδιά, έχει να επιδείξει έργο και, πρωτίστως, γνωρίζει πρόσωπα, καταστάσεις και φυσικά την ελληνική πραγματικότητα.
Τι θα σημάνει ενδεχόμενη έλευση του Φερνάντο Σάντος στην Εθνική; Πρωτίστως, δύο πράγματα. Πρώτα απ' όλα θα προσπαθήσει να κάνει ανανέωση, προωθώντας αρκετούς από τους ταλαντούχους παίκτες που διαθέτει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι Μήτρογλου, Παπασταθόπουλος, Νίνης, Μάκος, Τζαβέλας, Μανιάτης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Κουτσιανικούλης, πρωτίστως, αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση στην οποία θα στηριχθεί τα προσεχή χρόνια η Εθνική ομάδα. Αυτό όμως συνεπάγεται ότι και αρκετοί από τους διεθνείς που ήταν στην αποστολή για το Μουντιάλ, δεν θα ξανακληθούν στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Λίγο-πολύ αυτοί είναι γνωστοί ή μπορεί να τους φανταστεί κάποιος, αφού ο καθένας θα κριθεί από την προσφορά και τις δυνατότητες συνεισφοράς του στο νέο μοντέλο, που θέλει την ομάδα πιο γρήγορη, επιθετική και παραγωγική. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αναμένεται να τρέξουν γρήγορα, αφού χρόνος δεν υπάρχει και επόμενος στόχος είναι η πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012, που θα συνδιοργανώσουν η Πολωνία με την Ουκρανία.
 
ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ
Ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της Εθνικής
Περίπου εννέα χρόνια πριν (Πέμπτη 9/8/2001), ο Ότο Ρεχάγκελ έλεγε το πολυπόθητο «ναι» στην πρόταση της Ε.Π.Ο. για συνεργασία έως το EURO 2004, παρά τις αντιρρήσεις συμβούλων της ομοσπονδίας, οι οποίοι προτιμούσαν την πρόσληψη του Ιταλού Νέβιο Σκάλα για τον πάγκο της Εθνικής. Οι υψηλές οικονομικές απαιτήσεις του τελευταίου έδωσαν στην Ε.Π.Ο. το «πράσινο φως» για την πρόσληψη του 63χρονου τότε Ρεχάγκελ, οι απολαβές του οποίου θα έφταναν τα 150 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο. Η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας υποχρέωσε τους Έλληνες να τον λατρέψουν και την ΕΠΟ να του στρώσει... κόκκινο χαλί, προκειμένου να τον κρατήσει στον πάγκο της έως και το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.
Ο Ρεχάγκελ πρόλαβε να γίνει ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της Εθνικής ομάδας με 106 παρουσίες στον πάγκο της (Παναγούλιας 74, Παπαποστόλου 46, Πετρόπουλος 36, Πολυχρονίου 34). Ο απολογισμός του είναι 53 νίκες, 23 ισοπαλίες και 30 ήττες, ενώ το εθνικό συγκρότημα είχε και θετικό συντελεστή τερμάτων (138-111).
Η δουλειά του δεν άργησε να φέρει καρπούς και η Εθνική προκρίθηκε στην τελική φάση του EURO 2004, εκεί όπου γράφτηκε η πιο «χρυσή» σελίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια νίκη, μία ήττα και μία ισοπαλία στον α` γύρο και άλλες τρεις νίκες στη συνέχεια έφεραν την Ελλάδα στον... έβδομο ουρανό και έχρισαν τον «Όθωνα» ως τον κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass