ΜΕ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Οικονομικό «σούβλισμα» και στις ΠΑΕ...

Δημοσίευση: 03 Απρ 2010 17:26 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:38
Σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να σουβλίζουν το αρνί κατά τα πατροπαράδοτα έθιμα αλλά σε λίγο θα αρχίζει και το οικονομικό «σούβλισμα» των ΠΑΕ που αγωνίζονται στις τρεις μεγάλες κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου και ειδικά στη Σούπερ Λίγκα και με βάση τα νέα δεδομένα θα δούμε πλέον περισσότερες προσφυγές αλλά και περισσότερες ΠΑΕ (ήδη πολλές έχουν καθυστερήσεις σε καταβολές δόσεις συμβολαίων) να μην καταφέρνουν να εκπληρώσουν οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Το «σούβλισμα» άρχισε με την πρόσφατη ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή που με αφορμή τα γεγονότα βίας που σημειώθηκαν τελευταία σε γήπεδα της Σούπερ Λίγκα αποφάσισε να κόψει τις επιχορηγήσεις του ΟΠΑΠ προς αυτές τις ομάδες αλλά και τις ομάδες της Β’ και Γ’ εθνικής κατηγορίας. Παράλληλα το μέτρο επεκτάθηκε και στην ΕΠΟ αλλά και στη Σούπερ Λίγκα ως συνεταιρισμό. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε ως αποτέλεσμα να μην εισρεύσουν 3,5 εκατομμύρια ευρώ στη Σούπερ Λίγκα (και κατ’ επέκταση στις ομάδες) που ήταν προγραμματισμένα από τον ΟΠΑΠ για τα τέλη Μαρτίου.
Για να αντιληφθεί κάποιος τη χασούρα των ΠΑΕ αρκεί να αναφέρουμε ότι τη σαιζόν που διανύουμε από τον ΟΠΑΠ οι ομάδες πήραν 23 εκατομμύρια ευρώ είτε ως επιχορήγηση είτε για διαφήμιση μεμονωμένα σε σορτσάκια και φανέλες ομάδων.
Κάτι που σημαίνει ότι η ΑΕΛ αν ισχύσει αυτό θα έχει απώλεια για τη νέα σεζόν 2 εκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να τα βρει από άλλη αγορά και αυτή είναι οι ιδιωτικές εταιρίες στοιχημάτων του εξωτερικού (είναι άγνωστο αν αυτό είναι νόμιμο) ή από άλλους χορηγούς σε μια περίοδο που οι χορηγίες είναι είδος δυσεύρετο.
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΑΕΛ Κωστής Πηλαδάκης για το θέμα αυτό είπε: «Είμαι αισιόδοξος, πως αν απευθυνθούμε σε όλες τις εταιρίες στοιχημάτων θα μπορέσουμε να καλύψουμε την όποια ζημία από τον ΟΠΑΠ. Θεωρώ πως είναι λάθος να χρεώνουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο όλα τα κακά του ποδοσφαίρου, όταν κάθε παραβάτης που υπάρχει σε αυτή τη ζωή, πρέπει να συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Δεν καταλαβαίνω γιατί λένε πως ευθύνονται οι ΠΑΕ για αυτό που συμβαίνει. Η αστυνομία εισπράττει περίπου 6 εκ. κάθε χρόνο από εμάς από αυτά τα 19 που μας δίνει ο ΟΠΑΠ και από αυτά πληρώνουμε και άλλα 3-4 όλες οι ΠΑΕ σε πρόστιμα. Αυτή η μπαρούφα που δημιούργησαν, δεν έχει βάση. Φταίνε οι ΠΑΕ δηλαδή και για αυτούς που βγαίνουν στους δρόμους και σπάνε τα μαγαζιά; Ή νομίζουν πως είναι άλλοι; Είναι εντελώς λάθος η απόφαση του ΟΠΑΠ και θα κάνει κακό στο ποδόσφαιρο».
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Το «σούβλισμα» δεν περιλαμβάνει μόνο το σταμάτημα των επιχορηγήσεων των ομάδων αλλά και την αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών.
Αρκεί να αναφέρουμε ένα παράδειγμα. Ο Βενετίδης που έχει διετές κλειστό συμβόλαιο με 600.000 ευρώ περίπου με βάση τη φορολογία που ίσχυε θα πλήρωνε 130.000 ευρώ. Τώρα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πληρώνει 240.000 ευρώ. Και το ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν ο φόρος μετακυλισθεί στις ΠΑΕ, αν γίνει συμψηφισμός μεταξύ των δύο πλευρών ή θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους παίκτες.
Αν η φορολογία επιβαρύνει τους ποδοσφαιριστές τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μία «έκρηξη» συμβολαίων προς τα πάνω ή θα πρέπει να υπάρχουν υψηλές προκαταβολές που θα είναι αφορολόγητες για να χαμηλώνει η δήλωση εισοδήματος του κάθε ποδοσφαιριστή. Τέτοιες προκαταβολές είναι δύσκολο να δώσει μια ΠΑΕ καθώς χρειάζεται άμεση ρευστότητα. Φέτος υπέρβαση σε προκαταβολή παίκτη από την ΠΑΕ ΑΕΛ (πήρε σύμφωνα με πληροφορίες πολύ υψηλή) έγινε για τον Κουζέν και αυτός ήταν ο λόγος που πείστηκε να έρθει στη λαρισινή ομάδα. Και σίγουρα η ΑΕΛ για να γλιτώσουν όλοι φόρο θα πρέπει να έχει ρευστότητα πάνω από 2.000.000 ευρώ.  
Για το θέμα της νέας φορολογίας, ο πρόεδρος της ΑΕΛ Κωστής Πηλαδάκης προβλέπει έξοδο των παικτών στις αγορές του εξωτερικού και πτώση ενδιαφέροντος στο ελληνικό πρωτάθλημα . Είπε χαρακτηριστικά: «Θα αναγκαστούν όλες οι ομάδες να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους, αυτό σημαίνει πως πολλοί παίκτες μπορεί να φύγουν για ομάδες του εξωτερικού, σε πρωταθλήματα που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ακριβά συμβόλαια. Άρα θα απαξιωθούν και άλλο οι ελληνικές ομάδες και ο θεσμός της Super League και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στο θέαμα και την προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα. Τα τελευταία 20-30 χρόνια έχουμε γίνει εθνικά υπερήφανοι μέσω του ελληνικού αθλητισμού και μόνο. Ολυμπιάδες, ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λπ. Δεν θυμάμαι κανείς μας να ένιωσε περηφάνια για κανένα άλλο γεγονός στη χώρα».
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
Για τη νέα χρονιά είναι άγνωστο τι θα γίνει και με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η Σούπερ Λίγκα και συγκεκριμένα οι 14 ομάδες έχουν υπογράψει πριν την οικονομική κρίση τριετή συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και πληροφορίες θέλουν το συνδρομητικό κανάλι και ο ΣΚΑΪ που έχουν πάρει το ποδοσφαιρικό προϊόν της Σούπερ Λίγκα να θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία αφού η πτώση της διαφήμισης είναι κατακόρυφη.
Στις ΠΑΕ υπάρχει αντίδραση για το θέμα αυτό και μιλάνε για ρήτρες που υπάρχουν στη συμφωνία να κρίνουμε από αυτό που είπε ο Κωστής Πηλαδάκης: «Υπάρχουν ποινικές ρήτρες οι οποίες καλύπτουν 100% τις ομάδες της Super League και αν τα κανάλια είναι διατεθειμένα να πληρώσουν αυτές τις ρήτρες που στοιχίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, ας κάνουν ότι νομίζουν. Η σύμβαση που έχουμε υπογράψει είναι τριετής.
ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ
Η επίθεση στις ΠΑΕ δεν σταματάει μόνο στη φορολογία και στην επιχορήγηση των ΠΑΕ αλλά αρχίζουν ήδη να ψάχνουν τα παλαιά χρέη των ομάδων και αυτά που ναι μεν έχουν χαριστεί θεωρητικά με νόμο του κράτους αλλά ακόμα υπάρχουν στις Εφορίες και δεν είναι τυχαίο ότι διαβάστηκαν επίσημα στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη. Στις ΠΑΕ για τα χρέη πριν την εποχή της ειδικής εκκαθάρισης (αφορά και στην ΠΑΕ ΑΕΛ) δεν ανησυχούν αλλά σίγουρα προβληματίζονται και φάνηκε από τη δήλωση του πρόεδρου της ΑΕΛ στην ανακοίνωση Σαχινίδη για χρέη 222 εκατομμυρίων ευρώ που τόνισε τα ακόλουθα: «Το νούμερο αυτό είναι ψευδές. Αναφέρονται σε ποσά που το ίδιο το κράτος, με εκπροσώπους από όλα τα κόμματα, έχουν στο παρελθόν καταργήσει. Μιλάω για νομοσχέδια με τα οποία έχει μπει σε διακανονισμό η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Ηρακλής και άλλες ομάδες. Εδώ αναφέρονται σε ποσά που χρωστούν ομάδες που έχουν κλείσει. Σε οποιοδήποτε άλλο φορολογικό σύστημα διαγράφονται ως επισφαλείς και όχι να τα δείχνουν ως απαίτηση του κράτους. Ομάδες όπως ο Αθηναϊκός και ο Εδεσσαϊκός, δεν υπάρχουν πια καν. Από πού θα τα πάρουν δηλαδή τα λεφτά; Οι ίδιοι που ψήφισαν αυτά τα νομοσχέδια τώρα τα δείχνουν σαν υποχρεώσεις. Όλα τα υπόλοιπα, με τη συμμετοχή των ιδιοκτητών των ΠΑΕ, πληρώνονται και διακανονίζονται. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος για να αποπληρωθούν αυτά τα ποσά».
Το «σούβλισμα» των ΠΑΕ οικονομικά προβλέπεται να αρχίσει μετά το Πάσχα και σίγουρα τα οικονομικά μεγέθη μπορούν να αλλάξουν καθώς θα βαδίσουμε προς μείωση των προϋπολογισμών. Ίσως οι «παχιές» αγελάδες για το ποδόσφαιρο να πήραν τέλος.
ΑΥΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
Στο μεταξύ αγωνιστικά στην ΠΑΕ ΑΕΛ σήμερα οι παίκτες μπορούν να απολαύσουν το Πάσχα αλλά από αύριο στις 7 μ.μ. θα βρεθούν στο γήπεδο καθώς θα αρχίσει η προετοιμασία για τον αγώνα με τον Πανιώνιο στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα με στόχο να πάρει ένα βαθμό που θα σημάνει και την οριστική παραμονή στην κατηγορία.
Για το παιχνίδι της Κυριακής ο τεχνικός της ομάδας Γιάννης Παπακώστας θα στερηθεί των υπηρεσιών από τους τιμωρημένους Μπλάζεκ, Κατσιαρό, Νταμπίζα και τους τραυματίες Αμπουχατζίρα, Βλασόπουλο, Βελάσκο και βέβαια τον παροπλισμένο Μάλαρτζ.
Οι υπόλοιποι παίκτες θα είναι στη διάθεση του προπονητή.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass