ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΞΑΚΡΙΒΩΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ «Ε»

Οι «Μεσογειακές» σκέψεις του Παύλου Γερουλάνου...

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2010 23:09 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:36
Η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και πολιτικού προϊστάμενου των Μεσογειακών Αγώνων 2013 που θα γίνουν σε Λάρισα και Βόλο, Παύλου Γερουλάνου, ότι έκανε πρόταση στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων οι Αγώνες να διεξαχθούν με το μισό προϋπολογισμό και αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 δεν θα γίνουν καθόλου δημιούργησε αναστάτωση τις τοπικές κοινωνίες των δύο περιοχών που επένδυσαν πολλά στη συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση.
Η συγκεκριμένη δήλωση όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες της «Ε» δεν έγινε τυχαία καθώς ο υπουργός εξοργίστηκε με δαπάνες που υπήρχαν στο επιχειρησιακό σχέδιο των Αγώνων και μάλιστα δεν αποκλείεται σύντομα θα δώσει στοιχεία για δαπάνες που θεωρούνταν υπερβολικές και αφορούσαν κυρίως στη φιλοξενία. Η σύμβαση της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων υπογράφηκε ανάμεσα στη Διεθνή Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων, το Δήμο Βόλου και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο και δεν ήθελε με τίποτα να δοθούν υπερβολικά χρήματα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι μια απόφαση να δοθούν πίσω οι Αγώνες θα ήταν μια απόφαση που μπορεί να δημιουργούσε δυσαρέσκεια σε Βόλο και Λάρισα αλλά θα την επικροτούσαν οι κάτοικοι όλης της υπόλοιπης Ελλάδας.
Ο κ. Γερουλάνος θα ανοίξει τα χαρτιά του για τη συγκεκριμένη διοργάνωση σε συνέντευξη Τύπου τον Απρίλιο (αμέσως μετά το Πάσχα λένε οι πληροφορίες) ενώ θα έχει περισσότερα στοιχεία μετά την πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής που θα γίνει πιθανότατα 10 και 11 Απριλίου στο Βόλο (αναμένεται να πάρει ΦΕΚ η σύσταση της ΟΕΜΑ 2013 σε λίγες μέρες).
Ο υπουργός Πολιτισμού για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 ζήτησε να υπάρχουν τρία πλάνα για τις εγκαταστάσεις και τα οποία θα παρουσιάσει στη ΔΕΜΑ με την οποία είναι δυσαρεστημένος για τις συνεχείς επιστολές που στέλνει με το περιεχόμενό τους να αναφέρεται σε καθυστερήσεις έργων και επιτροπών.
Αυτό που διαπίστωσε από την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με τη διοργάνωση ήταν ότι γίνεται μια προσπάθεια να γίνει η συγκεκριμένη διοργάνωση μια μικρογραφία του «Αθήνα 2004» κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να αντέξει ο ελληνικός λαός και να πληρωθεί επτά φορές περισσότερο ο προϋπολογισμός των Αγώνων όπως έγινε με την Ολυμπιάδα.
Πρόθεση του κ. Γερουλάνου είναι να γίνουν οι Αγώνες σε Λάρισα και Βόλο αλλά θα υπάρχει ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θεσσαλία. Εκεί που ο κ. Γερουλάνος θα δώσει ιδιαίτερα βαρύτητα δεν είναι μόνο να γίνουν πετυχημένοι Αγώνες αλλά η Θεσσαλία να έχει σημαντικά κέρδη από αυτούς.
Η ανάπτυξη που είναι στις σκέψεις του υπουργού περιλαμβάνει δύο τομείς: 1) την προβολή των Θεσσαλικών προϊόντων που είναι μοναδικά 2) να αναπτυχθεί ο τουρισμός της Θεσσαλίας καθώς διαπίστωσε ότι η Θεσσαλία προσφέρεται για πολλές μορφές τουρισμού όπως ο καταδυτικός (περιοχή Σποράδων), ο θρησκευτικός (Μετέωρα), ο περιπατητικός (Πήλιο), ο αγροτουρισμός (Όλυμπος) αλλά και ο αθλητικός. Και μάλιστα στις συγκεκριμένες αυτές δράσεις θα δοθούν χρήματα κάτι το οποίο δεν προβλέπεται ούτε από το επιχειρησιακό σχέδιο ούτε από το φάκελο υποψηφιότητας.
ΠΕΡΙ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ
Το αθλητικό έργο ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων που απασχολεί ιδιαίτερα τον υπουργό είναι το κωπηλατοδρόμιο για το οποίο υπάρχουν τρία πλάνα. Το πρώτο αφορά στη δημιουργία του στην Κάρλα (λύση που αρχίζει να χάνει έδαφος), το δεύτερο την κατασκευή του στο λιμάνι του Βόλου και το τρίτο να μην γίνει αλλά οι κωπηλατικοί να διεξαχθούν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Σχοινιά.
ΠΕΡΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΟΕΜΑ 2013 κ. κ. Γεώργιος Κολέτσος με τον οποίο ο υπουργός πριν αποφασίσει για το διορισμό του είχε συνάντηση μαζί του, αποτελεί άτομο που εκτίμησε τα προσόντα του και η επιλογή ήταν αποτέλεσμα της ανοιχτής διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Πάντως δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι στη δεκαπενταμελή επιτροπή υπάρχουν τρία άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης κυβερνητικών στελεχών. Ο Κ. Γερουλάνος τοποθέτησε τον κ. Μπίκο που περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη και του έχει δώσει εν λευκώ τον αθλητικό σχεδιασμό των αρμοδιοτήτων του, η υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γκερέκου τοποθέτησε τον Κ. Ζήκο ενώ ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Παν. Μπιτσαξής την αντιπρόεδρο κ. Μαρία Πατελάρου.
Για τις φήμες που ήθελε τον κ. Βούλγαρη για τη θέση του προέδρου οι λόγοι της μη τοποθέτησής του (αν και συναντήθηκε με τον κ. Γερουλάνο) ήταν το θεσμικό αξίωμα που έχει κάτι που σε περίπτωση μη επανεκλογής του στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές θα δημιουργούσε κενό στη θέση του προέδρου ενώ αν τοποθετούνταν σαν πρόσωπο θα δημιουργούσε αθέμιτο ανταγωνισμό με τους συνυποψήφιους του και πρόβλημα επίσης σε περίπτωση μη εκλογής του.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΕΜΑ
Από την πλευρά του υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΜΑ δήλωσε άγνοια όσον αφορά στο ελληνικό αίτημα για μείωση του προϋπολογισμού υποστηρίζοντας: «Το ύψος του προϋπολογισμού δεν είναι αρμοδιότητα της ΔΕΜΑ. Αυτό είναι θέμα της Οργανωτικής Επιτροπής και της Ελλάδας. Εμείς συζητάμε με την ελληνική πλευρά ορισμένες αλλαγές που μας έχουν ζητήσει όσον αφορά στον τόπο διεξαγωγής ορισμένων αθλημάτων, ενώ ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Δεχτήκαμε, για παράδειγμα, να μη διεξαχθεί το γκολφ, όπως μας είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά, και μπορεί να το κάνει μόνη της η διεθνής ομοσπονδία στη Χαλκιδική».
ΑΣΤΟΧΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλης αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνο τις χαρακτήρισε άστοχες και τόνισε ότι θα έπρεπε να γίνουν εφόσον ενημερωθεί η ΟΕΜΑ 2013 και να εξετάσουν τις αλλαγές που προτείνει ο υπουργός καθώς υπάρχουν περιθώρια να αλλάξει το επιχειρησιακό σχέδιο των Αγώνων αλλά και πολλά άλλα θέματα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass