ΤΟΝΙΣΕ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ο ΕΚ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΗΣ ΑΕΛ ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΕΝΕΤΙΔΗΣ

«Η ώριμη στάση του κόσμου μάς βοήθησε να κερδίσουμε τον Ηρακλή»

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2010 1:57 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:16
Τον Στέλιο Βενετίδη τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την ποδοσφαιρική του ποιότητα και για το ταλέντο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά χθες είδαμε τον εκ των αρχηγών της ΑΕΛ να…παίρνει άριστα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Ο αριστεροπόδαρος μεσοαμυντικός για 40΄ περίπου άνοιξε πραγματικά την καρδιά του, έδειξε ότι έχει το «γνώθι σαυτόν», ήταν απόλυτα ειλικρινής και απάντησε χωρίς κανένα ενδοιασμό και φόβο, σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν και ήταν ουκ…ολίγες.
Θα κρατήσουμε από όλη τη συνέντευξη δύο στοιχεία, που έδειξαν ότι είναι πολύ ευχαριστημένος στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στη «βασίλισσα» του θεσσαλικού κάμπου.
Έπλεξε, λοιπόν, το εγκώμιο των φιλάθλων και έκανε ειδική αναφορά στην τεράστια βοήθεια που πρόσφεραν στο τελευταίο ματς με τον Ηρακλή, δείχνοντας ώριμη στάση, ενώ χαρακτηρίζοντας την ΑΕΛ μεγάλη ομάδα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρει τον δρόμο της.
Για τον αυριανό αγώνα με τον ΠΑΣ στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, ο διεθνής αμυντικός των «βυσσινί», τόνισε τα εξής: «Ακούγεται τετριμμένο, αλλά ισχύει ότι αντιμετωπίζουμε κάθε ματς ξεχωριστά. Όσο κρίσιμος είναι ο αγώνας του Σαββάτου για τον ΠΑΣ, άλλο τόσο κρίσιμος είναι και για μας. Μια νίκη δίνει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, αλλά δεν φτάνει για να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Χρειάζεται μια σειρά νικών για να το καταφέρουμε αυτό». Ερωτηθείς για τις πολλές αλλαγές προσώπων και τη λειτουργία της ομάδας είπε «πως δεν είναι εύκολο να αφομοιωθούν από την ομάδα τόσοι πολλοί νέοι ποδοσφαιριστές σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά προτεραιότητα στην παρούσα φάση είναι η ουσία και το αποτέλεσμα και όχι η δημιουργία μιας αγωνιστικής ταυτότητας. Παρ΄όλα αυτά, τα παιδιά που ήρθαν έχουν και την οξυδέρκεια και την ποιότητα». Ο Στέλιος Βενετίδης ερωτήθηκε επίσης για τα προβλήματα τραυματισμού που αντιμετωπίζει τη φετινή χρονιά, για το γενικότερο φαινόμενο μείωσης του ελληνικού στοιχείου στο ελληνικό ποδόσφαιρο αναφέροντας τον συμπαίκτη του, Τουμέρ Μετίν, ως φωτεινό παράδειγμα εξαίρεσης, μίλησε για την «ώριμη στάση του κόσμου που στους τελευταίους αγώνες στηρίζει χωρίς να μεταφέρει επιπλέον πίεση στην ομάδα» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ΑΕΛ στο υπόλοιπο της φετινής σεζόν τονίζοντας πως «η ομάδα διαθέτει χαρακτήρες οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν στην πίεση που δημιουργεί το άγχος της παραμονής στην κατηγορία».
Αναλυτικά οι ερωτήσεις που τέθηκαν στο Στέλιο Βενετίδη και οι απαντήσεις που δόθηκαν, έχουν ως εξής:
-Πώς αντιμετωπίζετε το παιχνίδι του Σαββάτου με τα Γιάννινα και γενικά όλα τα 11 εναπομείναντα ματς του πρωταθλήματος; 
«Καταρχήν είναι τετριμμένο ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί το κάθε ματς ξεχωριστά. Είναι μερικά παιχνίδια κρίσιμα, αλλά κάθε ένα είναι κρισιμότερο από το άλλο. Αρχής γενομένης από τον αγώνα του Σαββάτου, που θα έλεγα ότι είναι πολύ κρίσιμος.
Εμείς κάναμε μια επιτυχία την προηγούμενη αγωνιστική, κερδίσαμε στην έδρα μας, βρισκόμαστε όμως σε μια δεινή βαθμολογική θέση και στόχος μας είναι να ξεφύγουμε από αυτήν.
Χρειαζόμαστε δε μια σειρά πετυχημένων αποτελεσμάτων, γιατί μόνο, μία νίκη δεν μπορεί να τα δώσει όλα, αν και δίνει σίγουρα ψυχολογία, αυτοπεποίθεση, ηρεμία, βαθμολογική ανάσα».
-Ποια είναι η αιτία που η ΑΕΛ βρίσκεται στη συγκεκριμένη βαθμολογική θέση;
«Κυρίως έχουμε κουραστεί να μιλάμε για αυτό, το αναμοχλεύουμε και θα έλεγα ότι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, δεν μπορεί να είναι ένας και μόνο λόγος. Η ομάδα άλλαξε το δυναμικό της σε μεγάλο βαθμό. 
Είχαμε κάνει μια πολύ καλή χρονιά, οι προσδοκίες ανεβήκανε, ξεκίνησε πολύ γρήγορα η προετοιμασία, ήρθε ο αποκλεισμός και πρόσθεσε ένα βάρος, μια μεμψιμοιρία θα έλεγα, σε όλη αυτή την διάρκεια του καλοκαιριού.
Υπήρξανε πολλές ατυχίες, πολλά απρόσμενα γεγονότα, κάποιοι ποδοσφαιριστές που ήρθαν ανέτοιμοι και χρειαζόταν χρόνος για να συμπεριληφθούν στη φιλοσοφία της ομάδας και να τους γνωρίσουμε και εμείς καλύτερα.
Όλος αυτός ο συνδυασμός των πραγμάτων μάς έφερε σε αυτή τη θέση που βρισκόμαστε τώρα.
Το ζητούμενο είναι ότι έχουμε μιλήσει επανειλημμένα για το παρελθόν και πρέπει να κοιτάξουμε το παρόν και το μέλλον».
-Το αυριανό παιχνίδι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Μοιάζει να είναι για εκείνους τόσο κρίσιμο όσο ήταν για την ΑΕΛ το αντίστοιχο ματς με τον Ηρακλή…
«Πάνω-κάτω στην ίδια θέση βρισκόμαστε. Δεν θα έλεγα ότι για τον ΠΑΣ είναι αγώνας ζωής και θανάτου κι ότι εμείς δεν καιγόμαστε. Είναι το ίδιο κρίσιμο και για τις δύο ομάδες».
 -Έγιναν πολλές μεταγραφές κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Πιστεύεις ότι μπορεί η ομάδα να βρει τη «χημεία» της;
«Για να επέλθει «χημεία» μετά τις πολλές μεταγραφές που έγιναν χρειάζεται να έχει μία ομάδα «συστατικά». Κι εμείς δεν τα είχαμε αυτά. Είναι δύσκολο όταν γίνονται πολλές μεταγραφές, ειδικά τον Ιανουάριο, αλλά αν δεν έχεις τα συστατικά που χρειάζεσαι είναι προτιμότερο να τα αποκτήσεις. Από κει και πέρα δεν υπάρχει καθόλου χρόνος, το ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας και κυρίως εμείς από την πλευρά μας για να βρει η ομάδα τον ρυθμό της. Παράλληλα όλους αυτούς τους νέους παίκτες θα πρέπει να τους βοηθήσουμε εμείς οι συμπαίκτες, το τεχνικό τιμ αλλά και κόσμος – ο καθένας από την πλευρά του – να ενταχθούν άμεσα στο σύστημα και στη φιλοσοφία της ΑΕΛ. Είναι δύσκολο και το ξέρουμε όλοι, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος προσαρμογής για τους νέους παίκτες. Θα χρειαστεί και εμείς από την πλευρά μας να μάθουμε τα χαρακτηριστικά του κάθε νέου συμπαίκτη για να μπορέσουμε να βγάλουμε αυτοματισμούς στο παιχνίδι μας και η ομάδα να εκμεταλλευτεί τα καλά χαρακτηριστικά τους».
-Οι περισσότεροι νέοι ποδοσφαιριστές έχουν παίξει ήδη 3-4 ματς με την ομάδα. Διαπιστώνεις πως τους αφομοιώνει σιγά σιγά η ομάδα;
«Τα παιδιά που έχουν έρθει δείχνουν ότι έχουν και ποιότητα και οξυδέρκεια. Σε κάθε περίπτωση, στην προσαρμογή τού κάθε ποδοσφαιριστή ρόλο παίζει η αγωνιστική κατάστασή του και τα ατομικά του χαρακτηριστικά. Για να αποκτήσει η ΑΕΛ λοιπόν μία αγωνιστική «ταυτότητα» νομίζω ότι είναι δύσκολο, αλλά αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι η ουσία και το αποτέλεσμα. Δεν μπορείς να πεις τώρα ότι στόχος σου είναι να φτιάξεις μια ομάδα με συγκεκριμένη ταυτότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι καλό ή κακό».
-Το αυριανό παιχνίδι θα γίνει τελικά χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Την προηγούμενη φορά που η ΑΕΛ έδωσε αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, δεν είχε καθόλου καλή παρουσία και ηττήθηκε με 2-1 από τον Ηρακλή. Πόσο θα επηρεάσουν την ομάδα αυτές οι συνθήκες;
«Όταν μία ομάδα παίζει εντός έδρας θεωρητικά διατηρεί το πλεονέκτημα, ακόμη κι αν παίζει χωρίς κόσμο. Υπάρχουν στιγμές που ο φίλαθλος μπορεί να πιέσει μία ομάδα, να την αγχώσει περισσότερο και να την παρασύρει σε ένα επιθετικό παιχνίδι με συνέπεια να ανοιχτεί και να δημιουργηθούν κενά τα οποία και η ομάδα θα πληρώσει. Άρα, λοιπόν, δεν μπορώ να ξέρω πώς θα επηρεαστούν οι παίκτες του ΠΑΣ, μπορεί να εμφανιστούν αγχωμένοι αλλά μην ξεχνάμε ότι παίζουν σε γνώριμο περιβάλλον. Εμείς, από την πλευρά μας, θα πρέπει να παίξουμε στο παιχνίδι χωρίς να θεωρήσουμε ότι έχουμε ένα πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων μας. Και μην ξεχνάμε ότι αγωνίζονται στο γήπεδό τους και αυτό ψυχολογικά και μόνο τους δίνει ένα προβάδισμα, είναι στον χώρο τους. Θα πρέπει εμείς να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Να μην πιστέψουμε ότι έχουμε κάποιο αβαντάζ έναντι αυτών και να παλέψουμε για το αποτέλεσμα που θέλουμε. Εξάλλου, το γήπεδο θα είναι κεκλεισμένων των θυρών και όχι οι τριγύρω πολυκατοικίες…».
-Η ΑΕΛ σε σχέση με πέρυσι έχει χάσει πολλούς Έλληνες παίκτες και στη θέση τους έχουν αποκτηθεί κατά κόρον ξένοι ποδοσφαιριστές. Θεωρείς ότι ο περιορισμός του ελληνικού στοιχείου έχει παίξει ρόλο στην πορεία της ομάδας;
«Ο αφελληνισμός είναι ένα γενικότερο φαινόμενο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά πιστεύω ότι όλα είναι θέμα ποιότητας των παικτών και χαρακτήρα. Αν είσαι ξένος και έχεις καλύτερη ποιότητα από έναν παίκτη γιατί να μην πάρεις τη θέση στην ομάδα; Αν έχεις φιλοδοξίες και σέβεσαι την ομάδα, αν σου αρέσει αυτό που κάνεις δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο αφελληνισμός είναι μεν ένα πρόβλημα, αλλά απορρέει από την κρατούσα κατάσταση στον χώρο του ποδοσφαίρου».
-Στο εξωτερικό, οι ξένοι παίκτες υποχρεώνονται να μαθαίνουν τη γλώσσα της χώρας που παίζουν. Εδώ γιατί δεν συμβαίνει αυτό;
«Τα ελληνικά είναι μία δύσκολη γλώσσα… Δεν θεωρώ ότι η εκμάθηση της γλώσσας είναι απαραίτητη. Απαραίτητο είναι ο ποδοσφαιριστής να αφομοιώσει τη φιλοσοφία της ομάδας, απαραίτητο είναι να έχει φιλοδοξίες. Αν δεν μάθει τη γλώσσα, δεν σημαίνει ότι δεν ξέρει σε ποια ομάδα βρίσκεται. Εξάλλου πλέον όλοι μιλάμε αγγλικά, οπότε υπάρχει τρόπος επικοινωνίας μεταξύ μας. Μπορεί κάποιος Έλληνας ποδοσφαιριστής να δείξει στοιχεία ωχαδελφισμού, οπότε δεν θεωρώ ότι η γλώσσα αποδεικνύει και το πόσο ενδιαφέρεται ένας ποδοσφαιριστής για την ομάδα που τον αποκτά. Το ξαναλέω το ζητούμενο καταρχήν είναι να υπάρχει ποιότητα ποδοσφαιρική αλλά και ο χαρακτήρας. Το πλέον ξεχωριστό παράδειγμα γι’ αυτά που λέω είναι ο Τουμέρ, ο οποίος μάλιστα προέρχεται και από μία χώρα που είναι δύσκολο να προσελκύσεις παίκτη».
-Έχει υπάρξει από τα μέσα της περιόδου και μετά μία διχογνωμία για τον επιμερισμό των ευθυνών. Τελικά ποιος φταίει και σε τι βαθμό για τη βαθμολογική κατάσταση της ΑΕΛ; Ποιο είναι το μερίδιο που αναλογεί σε εσάς τους ποδοσφαιριστές;
«Είναι άδικο να μιλήσουμε με νούμερα. Είμαστε ομάδα και ο καθένας έχει το ποσοστό ευθύνης που του αναλογεί σε αυτή τη μέτρια αγωνιστική παρουσία της ομάδας. Μην μου ζητάτε λοιπόν να σας πω ότι το ποσοστό των παικτών είναι τόσο, της διοίκησης τόσο και της τεχνικής ηγεσίας τόσο. Όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι και φυσικά εμείς οι ποδοσφαιριστές, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που παίζουμε».
-Τι ακριβώς συμβαίνει με τον τραυματισμό σου; Έχεις επιβαρυνθεί περισσότερο τη φετινή σεζόν;
«Για μένα η χρονιά ξεκίνησε στραβά και σε αυτό αποτέλεσε τροχοπέδη η μη ένταξή μου στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Μετά έπρεπε να κερδίσω το χαμένο έδαφος αλλά και να βρω αγωνιστικό ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια και αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αν χάσεις, λοιπόν, το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, τρέχεις να προλάβεις μέσα από τα επίσημα παιχνίδια. Πάντα, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος μυικών τραυματισμών, όπως συμβαίνει τώρα και με μένα. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχα χάσει προετοιμασία. Το χρόνιο πρόβλημα μπορεί να υπάρχει, αλλά αν κάνεις σωστή διαχείριση μπορείς να παίξεις».
-Επισήμανες ότι για να καταφέρει ένας παίκτης να ενσωματωθεί σε μία ομάδα πρέπει να διαθέτει και ποιότητα αλλά και χαρακτήρα. Τι έλειπε τελικά στους παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι και δεν κατέστη δυνατόν να προσφέρουν αυτά που περιμέναμε;
«Υπήρχαν παίκτες που μπορεί να μην είχαν την ποιότητα και άλλοι που μπορεί να μην ταίριαξαν στη χημεία της ομάδας. Ενδεχομένως συνέβησαν και τα δύο».
-Μίλησες για πίεση του κόσμου. Μήπως αυτή είναι και η αιτία που τα τελευταία δύο χρόνια η ΑΕΛ δεν μπορεί να φτάσει σε πολλές νίκες στο γήπεδό της;
«Όχι, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ίσα, ίσα έχω εκπλαγεί ευχάριστα με τη στάση του φίλαθλου κόσμου στα τελευταία παιχνίδια, όπως για παράδειγμα στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Ηρακλή. Παρότι η ομάδα στο πρώτο ημίχρονο δεν είχε τις ευκαιρίες που θα μπορούσε, ούτε έπαιξε θεαματικό ποδόσφαιρο παρότι ήταν πιεστική στον αντίπαλο, ο φίλαθλος κόσμος μάς στήριξε και δεν αποδοκίμασε ούτε μια στιγμή. Με εξέπληξε αυτή η ωριμότητα. Αυτή την ωριμότητα χρειαζόμαστε στις δύσκολες στιγμές. Η στάση του κόσμου μάς μετέδωσε ηρεμία και μας βοήθησε σημαντικά».
-Ο τεχνικός σας μετά το ματς με τον Ηρακλή είχε κάνει λόγο για πίεση που έρχεται από έξω…
«Η πίεση υπάρχει. Είμαστε σε μία συγκεκριμένη βαθμολογική θέση και ο καθένας αντιλαμβάνεται τι ακριβώς αυτό σημαίνει. Η θέση της ομάδας μας πρέπει να είναι ψηλότερα και το ξέρουμε. Όταν μάλιστα προέρχεσαι και από δύο ανεπιτυχή αποτελέσματα, είναι βέβαιο ότι υπάρχει πίεση και στην ομάδα. Και το θετικό είναι ότι ο κόσμος ήρθε και μας στήριξε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Πέρσι είχαμε να αντιμετωπίσουμε άλλου είδους πίεση. Φέτος ο κόσμος έχει δείξει μία ώριμη στάση, μία στάση επιβίωσης. Προσπαθεί να μας στηρίζει και να μη μας αγχώνει. Κι αυτό το νιώθουμε όλοι στην ομάδα».
-Τελικά το άγχος είναι δημιουργικό ή λειτουργεί με αντίθετα αποτελέσματα;
«Καταρχήν, εγώ το άγχος το χωρίζω σε δύο κατηγορίες. Το άγχος το δημιουργικό που σου δίνει μία αυξημένη εγρήγορση, μία αυτοσυγκέντρωση και μία ενέργεια για να κάνεις το καλύτερο δυνατό και φυσικά υπάρχει και το στρες, η ψυχολογική πίεση που δεν σου επιτρέπει να κάνεις κάτι καλό. Και έχω συναντήσει πολλούς παίκτες που είχαν όλα τα στοιχεία να σταδιοδρομήσουν, αλλά το στρες δεν τους επέτρεψε να κάνουν καριέρα. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει η εγρήγορση και η αυτοσυγκέντρωση για να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς στο επάγγελμα που κάνεις. Μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο και υπάρχει πίεση φυσιολογικά. Αυτή, λοιπόν, η πίεση θα πρέπει να βγει δημιουργικά. Αν το άγχος δεν σε αφήνει να βγάλεις στο γήπεδο τον πραγματικό σου εαυτό, τότε δεν μπορείς να κάνεις καριέρα».
-Πριν από περίπου τρία χρόνια η ΑΕΛ είχε βρεθεί και πάλι σε ανάλογη θέση, αλλά κατάφερε να πραγματοποιήσει μία εντυπωσιακή πορεία και να αγγίξει την ευρωπαϊκή της έξοδο. Μήπως μπορεί να το επαναλάβει και φέτος;
«Κοιτάξτε να δείτε, μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Άλλη ομάδα τότε, άλλη ομάδα τώρα, διαφορετικό πρόγραμμα τότε, διαφορετικό πρόγραμμα τώρα. Είναι όμως οδηγός μας και μακάρι να συμβεί και φέτος. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι επειδή έγινε τότε, θα γίνει και τώρα. Μακάρι να το πετύχουμε».
-Στα τελευταία παιχνίδια η ομάδα δείχνει να ξυπνά μετά τα γκολ που δέχεται… Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο;
«Πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα ματς εκτός έδρας. Θεωρώ ότι κόντρα στον Ηρακλή η ομάδα είχε κατοχή της μπάλας, δεν κινδύνεψε καθόλου και ήταν πιεστική και παράλληλα είχε και υπομονή. Στα δύο προηγούμενα παιχνίδια φάνηκε ότι έχουμε μία παθητική στάση όταν ο αντίπαλος προσπαθεί να ασκήσει πίεση και μοιάζουμε σαν να περιμένουμε τον αντίπαλο. Δείχνουμε νωχελικότητα. Δεχθήκαμε γκολ και μετά ήταν δύσκολο να αντιδράσουμε. Δίνεται μία αίσθηση ότι η ομάδα ανεβαίνει μετά από τα γκολ που δέχεται, αλλά στην εικόνα αυτή παίζει ρόλο ο αντίπαλος και η μορφή του αγώνα. Διαφωνώ λοιπόν ότι σε αυτά τα παιχνίδια (με Ολυμπιακό και Ατρόμητο) η ομάδα ήταν καλύτερη στο δεύτερο ημίχρονο. Το σκορ ήταν 2-0, ο αντίπαλος φυσιολογικά οπισθοχώρησε και δόθηκε η αίσθηση ότι η ομάδα ανεβαίνει. Γενικά η εικόνα της ομάδας σε αυτά τα δύο παιχνίδια δεν ήταν η καλύτερη. Θα πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα την πίεση, να είμαστε πιο ενεργητικοί και να προβληματίζουμε τον αντίπαλο. Η ΑΕΛ δεν έχει τα χαρακτηριστικά της ομάδας που θα περιμένει τον αντίπαλο και θα ψάξει την αντεπίθεση. Είμαστε καλύτεροι όταν έχουμε στην κατοχή μας την μπάλα».
-Πιστεύεις ότι η ΑΕΛ δεν ξέρει πώς να διαχειρίζεται καταστάσεις πίεσης για την παραμονή στην κατηγορία, επειδή ακριβώς δεν τις αντιμετωπίζει σε ετήσια βάση όπως άλλες ομάδες;
«Όχι. Εξάλλου μόλις πριν από τρία χρόνια και πάλι σε ανάλογη θέση βρισκόμασταν. Το ίδιο άγχος έχεις και όταν κυνηγάς έναν υψηλό στόχο, την ίδια πίεση και όταν θέλεις να αποφύγεις τον υποβιβασμό. Η πίεση είναι ανάλογη, αλλά όταν υπάρχει ο υποβιβασμός μιλάμε για κάτι αρνητικό, ενώ όταν διεκδικείς κάτι υψηλό υπάρχει αίσθημα ευφορίας. Αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό είναι πρόβλημα. Υπάρχουν στην ομάδα οι χαρακτήρες με νοοτροπία που μπορούν να ανταποκριθούν στην πίεση, παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα να βγει από τη δύσκολη θέση».
-Τελικά είσαι αριστερό μπακ, ή αριστερό χαφ;
«Τα στοιχεία μου ως ποδοσφαιριστής ταιριάζουν περισσότερο στη θέση του αριστερού μπακ. Όσον αφορά στα τελευταία παιχνίδια, ο προπονητής βλέπει τις επιλογές, βλέπει τα χαρακτηριστικά μου, τι θα κερδίσει και τι θα χάσει με τη χρησιμοποίησή μου και με επιλέγει. Αν και θεωρώ ότι πολλά γίνονται και λόγω έλλειψης των παικτών».
-Σου αρέσει να αγωνίζεσαι ως αριστερό χαφ;
«Στο πρώτο άκουσμα, πέρυσι πριν από κάποιον αγώνα, μου φάνηκε παράξενο. Σιγά-σιγά αρχίζω να προσαρμόζομαι, αλλά δεν μπορώ να πω ότι μπορώ να προσφέρω στο 100%. Απλά προσπαθώ να χρησιμοποιήσω την εμπειρία και την οξυδέρκεια και να κάνω πράγματα που μπορώ, να μην επιτρέπω να φαίνονται τα μειονεκτήματά μου. Αλλά εν τέλει θεωρώ ότι δεν είναι η φυσική μου θέση»
-Ίσως στο μέλλον;
«Σε τόσο υψηλό επίπεδο, όπως είναι η ΑΕΛ, είναι βέβαιο ότι δεν μπορώ να είμαι το βασικό αριστερό της χαφ. Σε μικρότερο επίπεδο, ίσως… Παρ΄όλα αυτά μπορεί να χρειαστεί να παίξω ξανά σε αυτή τη θέση, ανάλογα με το τι στοιχεία θέλει να δώσει στην ομάδα ο προπονητής για τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού. Θα το κάνω και θα προσπαθήσω να δώσω ό,τι καλύτερο μπορώ».
-Τι συμβαίνει φέτος και η ομάδα δέχεται περισσότερα γκολ σε σχέση με πέρυσι;
«Πέρυσι η ομάδα δέχτηκε λιγότερα γκολ γιατί ήταν καλύτερη επιθετικά… Πίεζε τον αντίπαλο, ο αντίπαλος δεν είχε τη δυνατότητα να φτάνει εύκολα στην περιοχή μας αλλά παράλληλα φέτος έχουμε δεχτεί πολλά γκολ και από τις στημένες φάσεις. Θεωρώ ότι ο αριθμός των γκολ από τις στημένες φάσεις είναι μεγάλος και σίγουρα είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλύσουμε για να καταφέρουμε να ανακάμψουμε βαθμολογικά. Θεωρώ ότι είναι η «αχίλλειος πτέρνα» μας και πρέπει να το διορθώσουμε. Ας πούμε, ξέρουμε ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μία πολύ καλή ομάδα στις στημένες φάσεις και αν καταφέρουμε να μην δεχτούμε γκολ από στημένη φάση, πιστεύω πολύ ότι θα πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα το Σάββατο».
-Όπως όλα δείχνουν αύριο η ΑΕΛ θα παίξει σε έναν «βαρύ» αγωνιστικό χώρο και πολλά θα κριθούν στις προσωπικές μονομαχίες και στη δύναμη…
«Πρέπει λοιπόν να είμαστε πάρα πολύ δυνατοί. Αν αναλογιστούμε την εικόνα του αγωνιστικού χώρου, αυτομάτως το παιχνίδι θα μεταφερθεί στη δύναμη, στις μονομαχίες και εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να προσαρμοστούμε γρήγορα στις συνθήκες του παιχνιδιού για να πάρουμε αποτέλεσμα»
Κλείνοντας, ο Στέλιος Βενετίδης, έκανε ειδική αναφορά στο γενικότερο πρόβλημα συνεχόμενων τραυματισμών που αντιμετωπίζει τον τελευταίο χρόνο... «Όταν ήρθα στην ομάδα πριν από τέσσερα χρόνια ζήτησα από την ομάδα την κατανόησή της σε ένα χρόνιο πρόβλημα που είχα και παράλληλα τη συγκατάθεσή της για να μπορέσω να αναθέσω την περίθαλψή μου σε ένα συγκεκριμένο άτομο, ο οποίος σε ηλικία 18 ετών - μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό - κατάφερε να με φέρει και πάλι στα γήπεδα. Η ομάδα έδειξε την κατανόηση και την ευαισθησία της και όλο αυτό το διάστημα έχουμε πορευτεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Τα οφέλη είναι γνωστά για όλους και γι’ αυτόν τον λόγο είναι άδικο μετά από μυικούς τραυματισμούς και εξαιτίας των όσων συνέβησαν με το πρώην ιατρικό τιμ να δημιουργείται θέμα. Η ομάδα είναι σε μία δύσκολη καμπή και δεν χρειάζεται να δημιουργούμε πρόσθετα προβλήματα. Δεν έχει θιχτεί ούτε έχει αλλοιωθεί ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας στο συγκεκριμένο κομμάτι, δεν έχει γίνει «πλιάτσικο» - μιας και πλέον είναι κοινοποιημένη η περίπτωσή μου - και δεν νομίζω ότι υφίσταται πρόβλημα όσον αφορά στην αποκατάσταση. Οι μυικοί τραυματισμοί που έχω αντιμετωπίσει προέκυψαν κατά τη διάρκεια αγώνων».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass