ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Η «φούσκα» των Μεσογειακών έσκασε...

ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ Ο ΔΗΜΟΣ

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2010 3:31 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 8:59
«Η «φούσκα» των Μεσογειακών έσκασε στα χέρια τους» αυτό τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Απόστολος Καλογιάννης πλαισιωμένος από το δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Μπουσμπούκη και τον Γιώργο Κωσταρόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των Μεσογειακών Αγώνων 2013 με αφορμή την αδυναμία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας να κατασκευάσει τα Μεσογειακά Χωριά και πλέον η υπόθεση της κατασκευής του πηγαίνει στο υπουργείο Οικονομικών. 
Ο κ. Καλογιάννης στον πρόλογο του τόνισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, δηλαδή η ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν πρέπει να γίνουν από τη χώρα μας, οι ανακοινώσεις του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) ότι αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την ανέγερση των Μεσογειακών Χωριών, η δήλωση του Δημάρχου Κώστα Τζανακούλη ότι ο Δήμος μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού, καθώς και η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθιστούν αναγκαία τη σημερινή μας παρέμβαση.   
ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
Ο επικεφαλής της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» ξεκίνησε ρίχνοντας ευθύνες και στις δύο παρατάξεις που υποστήριζαν θερμά τους Αγώνες και συγκεκριμένα αυτές των κ. Τζανακούλη και Σάπκα λέγοντας: «Από την πρώτη στιγμή της υποβολής του φακέλου διεκδίκησης των Μεσογειακών αγώνων του 2013 από τη Λάρισα και το Βόλο και, πολύ περισσότερο, μετά την ανάληψη της διοργάνωσης, η δημοτική αρχή αλλά και η παράταξη «Λαρισαίων Πόλις» ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχυ της αισιοδοξίας αλλά και των ωφελημάτων που θα απολάμβανε η πόλη από την επιτυχή διεκπεραίωσή τους. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το Δήμαρχο κ. Τζανακούλη ο οποίος έκανε λόγο για «το όνειρο που πρέπει να ζήσουμε», η τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννη Σάπκα να ευχαριστεί δημόσια το Δήμαρχο για «το δώρο που έκανε στην πόλη», καθώς και «το λαχείο που έπεσε στην πόλη» κατά τον κ. Κούβελο στην τελετή βράβευσής του από το Δημοτικό Συμβούλιο! Η Ενωτική Πρωτοβουλία δεν συμμερίστηκε ποτέ αυτό τον ενθουσιασμό όσο και την εξαρχής εμμονή στο «όνειρο» διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων. Δεν επέλεξε όμως και το δρόμο του «αναχωρητή» που θα τους άφηνε να «αλωνίζουν» ελεύθεροι! Για το λόγο αυτό κατέστησε εξαρχής σαφείς τις απόψεις και τις προτάσεις της».
 ΠΕΡΙ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ
Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Παύλου Γερουλάνου για μείωση του προϋπολογισμού για τους Μεσογειακούς Αγώνες που σύμφωνα με την άποψή του έπρεπε να πεισθεί για να δώσει εξηγήσεις για τις περικοπές. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Τον περασμένο Μάιο, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες μπορούν να διοργανωθούν με το 50 % του ποσού που είχε προβλεφθεί στο σχετικό φάκελο, διαχωρίζοντας μάλιστα την εκτίμησή του αυτή από τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και των σκληρών μέτρων που επιβάλλει η υπογραφή του μνημονίου εκ μέρους της χώρας μας και το ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για «έργα που στόχευαν μόνο στο να βγάλουν κάποιοι άνθρωποι χρήματα»! Για την πολύ σκληρή αυτή αιχμή, ούτε ο ίδιος θεώρησε σωστό να παράσχει περισσότερες εξηγήσεις, ούτε οι τοπικοί παράγοντες έδειξαν ότι ιδρώνει το αυτί τους». 
ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ...
Στη συνέχεια ο κ. Καλογιάννης εξήγησε γιατί η παράταξή του ήταν αντίθετη στην βράβευση των κ.κ. Καραμανλή, Μπακογιάνη, Κούβελου λέγοντας: «Ως Ενωτική Πρωτοβουλία, εναντιωθήκαμε στο να βραβευτούν από την επίσημη Λάρισα ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο σύζυγός της για τη βοήθεια που πρόσφεραν προκειμένου να αναλάβει η περιοχή μας τους Μεσογειακούς Αγώνες! Έγκαιρα εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας και για το ίδιο το εγχείρημα, αλλά και για τον ενθουσιασμό που επεδείκνυαν οι συγκεκριμένοι φορείς, καταθέτοντας σειρά προϋποθέσεων που θα διασφάλιζαν τις ωφέλειες της πόλης: Πρώτον, την ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των συνοδών έργων που προβλέπονταν στο φάκελο, δεύτερον, την εξασφάλιση της μετα - αγωνιστικής χρήσης των αθλητικών έργων των Μεσογειακών Αγώνων και τρίτον τη διασφάλιση ότι για τους Μεσογειακούς Αγώνες δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν οι πολίτες από την τσέπη τους. Μάλιστα, στο δημοτικό συμβούλιο καταψηφίσαμε την απόφαση για τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου «Τζήμα», προκειμένου να κτιστεί εκεί το Μεσογειακό χωριό, για το οποίο, όπως ισχυρίζονται, σε ολόκληρη τη Λάρισα δεν έβρισκαν άλλο μέρος! Όπως είναι φανερό, δεν ήμασταν αντίθετοι στους αγώνες αλλά στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους, έχοντας και την τραγική εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας». 
Και πρόσθεσε: «Εμείς θέλαμε το στρατόπεδο «Τζήμα» να γίνει ένας χώρος πρασίνου και να βοηθούσε σημαντικά τις κλιματολογικες συνθήκες της πόλης»
ΜΕ ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ;
Για την πρόθεση του Δήμου Λαρισαίων να κατασκευάσει το Μεσογειακό Χωριό ο Δήμος Λαρισαίων ο κ. Καλογιάνης ζήτησε οικονομική περισυλλογή λέγοντας: «Σήμερα πλέον έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα, τόσο για τους αγώνες, το μέλλον των οποίων παραμένει άδηλο, όσο και για την κατασκευή του Μεσογειακού χωριού, οι κατοικίες του οποίου, προβλέπονταν να αναγερθούν από τον ΟΕΚ και να αποδοθούν σε δικαιούχους του, μετά το τέλος των αγώνων. Η τεράστια οικονομική δυσπραγία του οργανισμού, που αδυνατεί πλέον να συνεχίσει την καταβολή στεγαστικών δανείων, αλλά ακόμα και την απόδοση του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του, οδηγεί και στην αδυναμία του να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των Μεσογειακών χωριών! Παρόλα αυτά ο Δήμαρχος φέρεται να δηλώνει ότι ο Δήμος Λάρισας μπορεί να… κτίσει μόνος του τα 350 διαμερίσματα και θα το προτείνει μάλιστα στη ΔΕΜΑ και την ΟΕΜΑ, όταν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο μίλησε για περικοπές στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα! 
Τα χρήματα που θα χρειαστούν είναι 80 εκατομμύρια ευρώ και εμείς φοβόμαστε ότι θα γίνουμε χειρότεροι ενώ τώρα είμαστε καλύτεροι από οικονομική άποψη από άλλους Δήμους».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Σχετικά με τις προτάσεις για τη σωτηρία των Μεσογειακών Αγώνων ο κ. Καλογιάννης είπε: «Η Ενωτική Πρωτοβουλία θεωρεί επικίνδυνη για την πόλη την κατάσταση που διαμορφώνεται και ζητάει:
α) Να συμπεριληφθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο την προσεχή Τρίτη.
β) Την άμεση ενεργοποίηση του «Παρατηρητηρίου Φορέων» της περιοχής για τους Μεσογειακούς Αγώνες, ενός άτυπου οργάνου τη δημιουργία του οποίου είχε προτείνει ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Απόστολος Καλογιάννης από κοινού με τον πρόεδρο του τοπικού ΤΕΕ Ντίνο Διαμάντο, ώστε να τοποθετηθούν οι φορείς της πόλης για όσα γίνονται και να αποφασιστεί συλλογικά η στάση της πόλης.
γ) Άμεση στροφή της Δημοτικής πολιτικής προς την κατεύθυνση εξασφάλισης των κονδυλίων για την υλοποίηση των μεγάλων υποδομών (δακτύλιος κ.λπ.) της πόλης που θεωρούνταν συνοδά έργα των αγώνων και δεν θα γίνουν. Να μην χαθεί άλλος χρόνος!
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, όπως σωστά επισήμανε στη χθεσινή του δήλωση και ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Γκουντόπουλος, κινδυνεύουμε «το όνειρο κάποιων» να γίνει «εφιάλτης για την πόλη». Όταν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων δημιουργούν σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια στην τέλεση των αγώνων, όταν η οικονομική κρίση οξύνεται και επηρεάζει και την κοινωνία, όταν η ίδια η Ολυμπιακή Επιτροπή δηλώνει ότι οι αγώνες πρέπει να επιστραφούν εμείς δεν μπορούμε παρά να συμμεριστούμε την αυτονόητη πια δυσπιστία. Με ποια επιχειρήματα, με ποια δεδομένα οι διαχειριστές του ονείρου επιμένουν στη διοργάνωσή τους και μάλιστα «προς όφελος της πόλης»; Πώς συνεχίζουν, αντί να παραδεχτούν ότι η «φούσκα» έσκασε και μάλιστα στα χέρια τους, να παρουσιάζονται ως οραματιστές – σωτήρες; Οφείλουν αυτή τη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβουν καθαρά τις ευθύνες τους και να παρουσιάσουν δημόσια τα όποια επιχειρήματά τους για να μας πείσουν. Φτάνουν πια τα παιχνίδια δημοσίων σχέσεων! Καταντούν επικίνδυνα για την πόλη.
Πρέπει επίσης να μας δώσουν το φάκελο και να μάθουμε τι περιλαμβάνει γιατί όποτε τον ζητήσαμε εισπράξαμε άρνηση. Αν και το επόμενο διάστημα δεν γίνει τίποτα τότε θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα για τη διεξαγωγή των Μεσογειακών»
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Στη συνέχεια ο κ. Καλογιάννης δέχθηκε ερωτήσεις από εκπροσώπους τύπου και συγκεκριμένα αν πιστεύει ότι μέσα σε οικονομική κρίση υπάρχει άλλη δράση η έργο που να φέρει στη Λάρισα 150 εκατομμύρια ευρώ όπως είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες.    
Ο κ. Καλογιάννης είπε: «Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες για την πόλη σε έργα που πρέπει να γίνουν και να διοχετευτούν σε αυτά τα έργα και να μην πάνε τα χρήματα για τους Αγώνες που αν εξαιρέσουμε 4-5 ομάδες επαγγελματιών δεν θα ωφελήσουν σε άλλους τομείς».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass