ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Το τοπικό μπάσκετ εκπέμπει S.O.S.

* ΤΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2010 3:29 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 8:56
 Χωρίς σανίδα σωτηρίας «πλέει» στον... ωκεανό οικονομικών δυσκολιών το τελευταίο διάστημα το τοπικό μπάσκετ ολόκληρης της Ελλάδας. Η Γενική Γραμματεία του Αθλητισμού δεν δίνει χορηγίες στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης που αναλογούν για τις τοπικές Ενώσεις και έτσι η πηγή ταλέντων πάει να «στερέψει». Βέβαια οι άνθρωποι του τοπικού μπάσκετ απ’ όλη την Ελλάδα δεν θέλουν να αφήσουν τα πράγματα στην τύχη και γι’ αυτό φαίνεται πως ανέλαβαν δράση. Συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της ΕΟΚ και έστειλαν ψήφισμα στον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Νικητιάδη, και το γενικό γραμματέα Αθλητισμού, κ. Παναγιώτη Μπιτσαξή. Μέρος του ψηφίσματος αναφέρει τα εξής:
Τα τελευταία χρόνια οι συνεχείς μειώσεις της οικονομικής επιχορήγησης της Γ.Γ.Α. προς την Ε.Ο.Κ. μέσω της οποίας οι Αθλητικές Ενώσεις και οι Τοπικές Επιτροπές λαμβάνουν αναλογικά τη δική τους οικονομική επιχορήγηση που αποτελεί το αποκλειστικό οικονομικό έσοδο δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία τους με αρνητικές συνέπειες για το παραγωγικό, αγωνιστικό και αναπτυξιακό έργο.
Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ε.Ο.Κ. για τη χορήγηση της οικονομικής επιχορήγησης στο ύψος που δικαιούται το άθλημα λόγω των διακρίσεων που προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό και την ευρύτατη αναγνώρισή του από την κοινή γνώμη ως το εθνικό άθλημα της χώρας εν τούτοις η επιχορήγηση μειώνεται ουσιωδώς και σε συνδυασμό με την καθυστέρηση γνωστοποίησης από την Γ.Γ.Α. του ποσού που εγκρίνεται και τη σοβαρή χρονική καθυστέρηση καταβολής της δημιουργούνται λειτουργικά προβλήματα που πλήττουν την εικόνα και το κύρος των θεσμικών οργάνων του αθλήματος.
Καλούμε την αθλητική ηγεσία να υλοποιήσει τις συνταγματικές της υποχρεώσεις για προστασία και ενίσχυση του αθλητισμού με την τακτική καταβολή της οικονομικής επιχορήγησης στην Ε.Ο.Κ. το ύψος της οποίας επιβάλλεται να είναι ανάλογο της πρωταγωνιστικής θέσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η διαιώνιση της σημερινής ανεπίτρεπτης κατάστασης δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή από τους κεντρικούς θεσμικούς φορείς του αθλήματος που έχουν νομική αλλά και ηθική υποχρέωση έναντι των εκατοντάδων σωματείων μελών τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την αδιαφορία και την υποβάθμιση ενός καταξιωμένου εδώ και δεκαετίες δημιουργικού και κοινωνικού έργου που παράγουν και προσφέρουν προς όφελος του αθλήματος αλλά και του κοινωνικού χώρου».
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ
Ένα μεγάλο και σημαντικό ζήτημα είναι αυτό που έχει να κάνει με τις πληρωμές των διαιτητών στα τοπικά πρωταθλήματα. Πλέον το μπαλάκι πάει να πέσει στα σωματεία για να τους πληρώνουν αυτά. Βέβαια κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκαλέσει πολλούς τριγμούς και αναβολές αφού μπορεί να υπάρξουν ομάδες που ανά διαστήματα θα επικαλούνται σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν θα πληρώνουν.
Αρκετές είναι οι ενώσεις στην Ελλάδα που σκέφτονται τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου ανά κατηγορία. Αυτό θα λειτουργεί ως εξής: οι ομάδες με την έναρξη του πρωταθλήματος θα πληρώνουν ένα παράβολο συμμετοχής το οποίο θα κυμαίνεται από 200 έως και 500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία. Στην Πάτρα για παράδειγμα οι ομάδες της πρώτης τοπικής κατηγορίας θα βάζουν από 500 ευρώ με σκοπό να πληρώνονται από εκεί οι διαιτητές. Στην ΕΣΚΑΘ ακόμα δεν υπάρχει σκέψη για κάτι τέτοιο και θα αποφασιστεί στη συνέχεια ο τρόπος που θα βρεθεί.
Υπάρχει όμως και η πλευρά των διαιτητών που αυτό που ζητάει είναι την άμεση καταβολή των χρημάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσω της ΕΟΚ κάποιοι διαιτητές έχουν να πάρουν χρήματα από το Μάιο του 2008 και είναι άγνωστο πότε και εάν θα τα πάρουν. Στη Θεσσαλία τώρα οι αμοιβές των διαιτητών έχουν ως εξής: 20 ευρώ παίρνουν για ένα παιχνίδι στην Α1 ΕΣΚΑΘ ενώ από 15 για παιχνίδια σε Α2 και Β’ ΕΣΚΑΘ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass