ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΧΙΟΝΟΠΕΔΙΛΑ ΤΟΥΣ

Λάρισα - Ευρώπη με... σλάλομ

* ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΣΚΙΕΡ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟ

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2011 1:35 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:08
Τι κι αν η Λάρισα είναι κάμπος. Τι και αν δεν υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο κάτω από δύο ώρες. Κάποιοι νεαροί είπαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα και να αποδείξουν πως όλα γίνονται. Με θέληση και αγάπη για το άθλημα του Σκι. Τρία παιδιά από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Λάρισας καταφέρνουν και διακρίνονται σε διεθνείς διοργανώσεις. Ο Κώστας Καραπιπέρης και ο Πρόδρομος Γαλανόπουλος ταξίδεψαν πριν από μερικές ημέρες στο Grans Montana της Ελβετίας όπου πήραν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων. Ο Γαλανόπουλος αναδείχθηκε 58ος και 73ος ενώ ο Καραπιπέρης είχε μια άτυχη στιγμή τραυματισμού (φέτος άλλωστε δίνει και πανελλήνιες και έτσι ο χρόνος προπονήσεων είναι περιορισμένος) όπου τον ανάγκασε να εγκαταλείψει.
Όσον αφορά την κοπέλα της παρέας αυτήν αναχωρεί σήμερα για το Liberec της Βόρειας Τσεχίας στα σύνορα με την Πολωνία. Εκεί θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας 2011. Μαζί της θα είναι και ο Πρόδρομος Γαλανόπουλος. Και οι τρεις αγωνίζονται στο Αλπικό Σκι. Οι δύο από αυτούς επισκέφτηκαν την «Ε» μαζί με τον κ. Χρήστο Καραμπούζη του Ε.Ο.Σ. Λάρισας και τα όσα μας είπαν είναι ενδιαφέροντα.
ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΕΣ
Αρχικά ο Κώστας και η Ελένη Καραπιπέρη μας μίλησαν για τα πρώτα τους... βήματα στο άθλημα του σκι και μας εξέπληξαν ευχάριστα. «Εγώ από τα 3 μου έτη ενώ η αδερφή μου από τα 4 της. Ακολουθήσαμε τα βήματα των γονιών μας που πήγαιναν συνέχεια στα χιονοδρομικά κέντρα» είπε ο Κώστας που έχει σαν στόχο μια Ιατρική Σχολή και παράλληλη ασχολία το ποδόσφαιρο (αγωνίζεται στην Πελασγιώτιδα ως αμυντικό χαφ).
Πώς και πού, όμως, κάνετε προπονήσεις, ρωτήσαμε τους δύο νεαρούς αθλητές; «Βασικά εμείς οι Λαρισαίοι δεν έχουμε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο. Πηγαίνουμε στα 3-5 Πηγάδια ή στη Βασιλίτσα επειδή οι όποιες προσπάθειες γίνονται από το σύλλογο μας για τον Κίσσαβο πέφτουν στο κενό. Οι άλλες προπονήσεις είναι ξηρού τύπου στο γήπεδο Αλκαζάρ. Επειδή το σκι είναι ένα άθλημα με αρμονία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα πόδια, στο πάνω μέρος με βάρη, τρέξιμο, ισορροπία με ειδικές ασκήσεις. Όσον αφορά το καλοκαίρι πάμε στη Νάουσα ή στη Γρίτσα Πιερίας».
Αυτή άλλωστε είναι και η διαφορά τους με όλα τα υπόλοιπα παιδιά από την Ευρώπη. Οι Λαρισαίοι συνολικά κάθε χρόνο βρίσκονται για 60 ημέρες μόνο πάνω στα χιονοδρομικά ενώ οι Ευρωπαίοι πάνω από 300. Λογικό λοιπόν είναι να υπάρχει μια διαφορά στην ποιότητα και έτσι η κάθε επιτυχία σε μεγάλες διοργανώσεις από τους Λαρισαίους αθλητές πρέπει έχει διαφορετικό μέγεθος και σπουδαιότητα.
«Ο Χρήστος Μάλλιος, ο Δημήτρης Νικολόπουλος, η Νατάσσα Παπαχατζή είναι από τους προπονητές που μας προπονούν και μας βοηθάνε στην προσπάθεια που κάνουμε για διάκριση. Ωστόσο όλοι οι προπονητές του Ε.Ο.Σ. Λάρισας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια καθώς ο καθένας από την πλευρά του προσφέρει και κάτι διαφορετικό».
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ. ΚΑΙ ΟΙ... ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
«Δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν όλα τα παιδιά του Ε.Ο.Σ. Λάρισας περνάνε σε κάποια σχολή και στη συνέχεια γίνονται επιστήμονες» υπογραμμίζει ο Χρήστος Καραμπούζης γεμάτος περηφάνια και συνέχισε ως εξής: «Εδώ και 15 χρόνια ο Ε.Ο.Σ. Λάρισας παρά το γεγονός πως δεν έχει κάποιο δικό του χιονοδρομικό κέντρο δίνει το παρών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις». Τελειώνοντας έκανε και ένα συνδυασμό με την οικονομική κρίση αναφέροντας: «Παρά το γεγονός πως υπάρχει οικονομική κρίση δεν υπάρχει θεαματική μείωση των παιδιών που ασχολούνται με το άθλημα. Βέβαια σε αυτό οφείλουμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς των παιδιών που κάνουν τα πάντα για να τα κρατάνε στο άθλημα».
ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Με Λαρισαίο αρχηγό αποστολής θα αναχωρήσει σήμερα η ελληνική αποστολή. Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Λάρισας κ. Χρήστος Καραμπούζης θα ηγηθεί της ελληνικής αποστολής στο χειμερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ που θα ξεκινήσει στις 12 και θα ολοκληρωθεί στις 19 Φεβρουαρίου. Αλπικό Σκι, Χιονοσανίδα, Σκι αντοχής, Δίαθλο και Καλλιτεχνικό Πατινάζ θα είναι τα αθλήματα στα οποία θα συμμετάσχουν οι Έλληνες αθλητές. Τόσο η Ελένη Καραπιπέρη όσο και ο Πρόδρομος Γαλανόπουλος θα αγωνιστούν στο Αλπικό Σκι.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΠΙΚΟ ΣΚΙ
Το αλπικό σκι είναι συνδυασμός της ελευθέρας και της τεχνικής κατάβασης. Αναπτύχθηκε από τις αρχές του 20ού αιώνα στις Άλπεις της κεντρικής Ευρώπης και για πρώτη φορά εισήχθη σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βαθμός δυσκολίας του αγωνίσματος που χωρίζεται σε 5 κατηγορίες είναι εξαιρετικά υψηλός αφού οι σκιέρ αναπτύσσουν ταχύτητες που ξεπερνούν τα 130 (!) χιλιόμετρα την ώρα, ως εκ τούτου απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες, αντοχή, μέγιστη αυτοσυγκέντρωση, και αποφασιστικότητα.
Υπάρχουν οι εξής κατηγορίες στο αλπικό σκι όπου το καθένα έχει διαφορετική τεχνική και εξοπλισμό: 1) Τεχνική κατάβαση (SLALOM), 2) Γιγαντιαία κατάβαση (GIANT SLALOM), 3) Σούπερ γιγαντιαία κατάβαση (SUPER G), 4) Ελευθέρα κατάβαση (DOWNHILL) και 5) Αλπικό σύνθετο (SUPER COMBINED) το οποίο είναι συνδυασμός της ελευθέρας και της τεχνικής κατάβασης.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass