ΔΗΛΩΣΕ Ο Ν. ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΒΟΛΟΥ

«Δεν βλέπουμε το παιχνίδι ως τοπικό ντέρμπι»

Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΕΛ ΠΟΥ ΤΟΝΙΣΕ ΟΤΙ Η ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2011 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:07
 Του Άρη Γκουτρουμάνη
«Δεν βλέπουμε την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό Βόλου ως τοπικό ντέρμπι αλλά σαν ένα παιχνίδι του πρωταθλήματος και προετοιμαζόμαστε για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς, τους οποίους αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε περισσότερο ανάγκη» δήλωσε ο Νίκος Κωστένογλου στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι «ο φανατισμός οδηγεί σε ακραίες αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί πολλές φορές να είναι καταστροφικές».
Το κλειδί της επιτυχίας για τον τεχνικό της ΑΕΛ είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα, ενώ η νίκη στην Κυριακάτικη αναμέτρηση δεν θα πρέπει να γίνει αυτοσκοπός καθώς όπως υπογράμμισε «αν μπούμε στη λογική ότι πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε την Κυριακή δεν θα το πετύχουμε».
Ο Νίκος Κωστένογλου τόνισε ότι η προπαίδεια δεν έχει εφαρμογή στο ποδόσφαιρο και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κόσμο της Λάρισας δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την αγάπη των φιλάθλων προς την ομάδα.
Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου:
«Καταφέραμε να πάρουμε ένα πολύτιμο βαθμό στο τελευταίο εκτός έδρας παιχνίδι μας και συνεχίζουμε την προσπάθεια για τα εναπομείναντα παιχνίδια τα οποία θα είναι και πιο σημαντικά. Από τη μία, είναι ευχάριστο ότι οι ποδοσφαιριστές είναι συγκεντρωμένοι, έχουν διάθεση και προετοιμάζονται κατάλληλα γι’ αυτό το παιχνίδι, ενώ από την άλλη, έχουμε κάποιους τραυματισμούς και ελλείψεις παικτών. Εμείς, όμως, θα συνεχίσουμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα την προσπάθεια που κάνουμε και θα προετοιμαστούμε κατάλληλα έτσι όπως αρμόζει στην ΑΕΛ για τον αγώνα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Βόλου».
-Τι πρέπει να προσέξει περισσότερο η ΑΕΛ στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου;
«Ο αντίπαλος στα εκτός έδρας παιχνίδια έχει αποσπάσει πολλούς βαθμούς και θεωρώ ότι είναι μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη ομάδα στις αντεπιθέσεις. Εμείς γνωρίζουμε τον αντίπαλο και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για τη νίκη... Όπως, όμως, έχω αναφέρει η νίκη δεν θα πρέπει να γίνει αυτοσκοπός. Όποιος μπαίνει σ’ αυτή τη λογική αποκτά άγχος».
-Είναι ένας ματς που έχει ιδιαιτερότητες λόγω τοπικού χαρακτήρα. Πόσο επηρεάζει αυτό την ομάδα;
«Εγώ λέω ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν ένα παιχνίδι του πρωταθλήματος. Θεωρώ ότι ο φανατισμός –ίσως από την κερκίδα ίσως από τον αγωνιστικό χώρο- οδηγεί σε ακραίες αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί πολλές φορές να είναι καταστροφικές. Δεν το βλέπουμε ως τοπικό ντέρμπι. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα, που μας διακρίνουν στα τελευταία παιχνίδια… Γνωρίζουμε τις αρετές και τις αδυναμίες του αντιπάλου και προετοιμαζόμαστε για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς, τους οποίους αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε περισσότερο ανάγκη».
-Μιλήσατε για θετικό αποτέλεσμα στην Τρίπολη. Αυτός ήταν ο σκοπός; Να πάρει η ομάδα την ισοπαλία;
«…Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ η ομάδα δεν κατέθεσε τα όπλα και αυτό είναι θετικό. Προσπάθησε να μπει στο παιχνίδι, ισοφαρίσαμε με την πρώτη φάση που δημιουργήσαμε, όμως από το 60’ και μετά θεωρώ ότι αξίζαμε να κερδίσουμε. Δεν είμαι ικανοποιημένος από την επιθετική ανάπτυξη και είναι δύσκολο η ομάδα να αποκτήσει σταθερότητα εντός και εκτός έδρας τη δεδομένη στιγμή. Κύρια μου σκέψη είναι η ομάδα να αποκτήσει σταθερότητα γιατί αυτό τελικά θα μας δώσει το δικαίωμα να παραμείνουμε στην κατηγορία.
Όταν τελείωσε το παιχνίδι θα έλεγα ότι οι περισσότεροι ίσως ήταν δυσαρεστημένοι με τον ένα βαθμό. Επικρατούσε η άποψη ήταν καταστροφικός και για τις δύο ομάδες... Μετά το τέλος της αγωνιστικής άρχισα σιγά-σιγά να βλέπω ότι ο βαθμός αυτός ήταν αρκετά καλός. Θεωρώ ότι σε βάθος χρόνου θα δούμε ότι ο βαθμός αυτός είναι πολύτιμος. Τώρα η αξία του δεν φαίνεται. Σε ένα μήνα θα φανεί».
-Πώς εξηγείται το γεγονός ότι σε ένα κρίσιμο – όπως παραδέχονταν όλοι – ματς η ομάδα δεν μπήκε καλά στο ξεκίνημα;
«…Βλέπουμε ότι βήμα-βήμα υπάρχει μια πρόοδος. …Στην Τρίπολη, αλλάξαμε την τακτική μας, προσπαθήσαμε να δώσουμε πιο επιθετικό τόνο στην ομάδα και να πιέσουμε τον αντίπαλο πιο ψηλά. Διαφοροποιήσαμε την τακτική μας, γιατί – σε μερικά παιχνίδια – δεν ταιριάζει στην ΑΕΛ να περιμένει τον αντίπαλο πίσω. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις οι οποίες και ψυχολογικά και από πλευράς τακτικής να είναι πιο εποικοδομητικές για την ομάδα…».
-Για το γεγονός ότι όπως και στο ματς με τον Πανσερραϊκό, έτσι και στην Τρίπολη, υπήρξαν φαινόμενα ατομισμού από κάποιους παίκτες;
«Θέλω να διαχωρίσω τις περιπτώσεις. Οι δυο φάσεις που έγιναν στο ματς με τον Πανσερραϊκό διαφέρουν από την αντεπίθεση στο παιχνίδι με τον Αστέρα. Με τον Πανσερραϊκό ήταν πιο εύκολη η πάσα στο να σκοράρουμε και να διευρύνουμε το σκορ. Στην Τρίπολη, ιδιαίτερα στη φάση με τον Κουζέν έγινε λάθος επιλογή των παικτών μας. Δεν είχαμε τις σωστές τοποθετήσεις. Οι δύο επιθετικοί που μετείχαν στην αντεπίθεση κινήθηκαν προς την ίδια πλευρά. Δεν ήταν θέμα ατομισμού. Εγκλωβιστήκαμε και βρεθήκαμε σε αδιέξοδο».
-Το θίγουμε γιατί ένα γκολ μπορεί να ισοδυναμεί με μια κατηγορία…
«Συμφωνώ και θα πω κάτι. Όταν παίζουμε μπάλα όλοι ρωτάνε ποιος έβαλε το γκολ. Όταν παίζουμε ποδόσφαιρο ο ποιοτικός φίλαθλος ρωτάει ποιος έδωσε την πάσα… Αυτό προσπαθώ να εμφυσήσω στους παίκτες μου...».
-Πλέον λέμε ότι η ομάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται 3 Χ 5 =15 βαθμούς και μια νίκη εκτός. Και τα ματς με Τρίπολη, Κέρκυρα κτλ ήταν απέναντι σε θεωρητικά εύκολους αντιπάλους για να πάρει το διπλό…
«Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν θεωρητικά εύκολα και δύσκολα παιχνίδια. Κανείς δεν μου λέει ότι τα ματς με Άρη και Παναθηναϊκό – που φαίνονται πιο δύσκολα – δεν μπορούμε να τα κερδίσουμε. Η προπαίδεια δεν έχει εφαρμογή στο ποδόσφαιρο. Αν πάμε στην προπαίδεια του 3 Χ 5 =15 σας το λέω – πολύ αυστηρά – ότι θα βρεθούμε στη Β’ Εθνική. Αν πάμε στη λογική ότι έχουμε αυτή τη στιγμή το ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου και - όχι πρέπει πάση θυσία να κερδίσουμε, αλλά πάση θυσία πρέπει να έχουμε καλή εικόνα – να ξέρετε ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό»
-Υπάρχει άλλο αποτέλεσμα για την ΑΕΛ εκτός από τη νίκη;
«Σας το υπογραμμίζω, ότι αν γίνει αυτοσκοπός η νίκη, δεν θα κερδίσουμε. Όταν μπαίνει στο ποδόσφαιρο το «πρέπει, οπωσδήποτε» τις περισσότερες φορές δεν το πετυχαίνεις. Τι θα οδηγήσει στη νίκη; Η σοβαρότητα από την πρώτη μέρα καθώς τελειώνει ένα παιχνίδι. Το πώς συμπεριφέρονται οι ποδοσφαιριστές μας μετά από ένα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, τη συμπεριφορά απέναντι στους δημοσιογράφους, στις δηλώσεις τους, καθώς ταξιδεύουμε, όταν επιστρέφουμε στην πρώτη προπόνηση μετά από ένα ματς. Εκεί φαίνεται η δομή μιας ομάδας. Ο φίλαθλος βλέπει την τελευταία εικόνα. Ο προπονητής – αν θέλει να συγκροτήσει μια σωστή ομάδα – με το σφύριγμα της λήξης ενός παιχνιδιού σκέφτεται όχι το επόμενο ματς, αλλά το πώς θα κάνει πιο σοβαρή και πιο υπεύθυνη την ομάδα του… Μην πούμε ότι εμείς οπωσδήποτε πρέπει να κερδίσουμε το ματς της Κυριακής. Εάν μπούμε σ΄ αυτή τη λογική δεν θα το πετύχουμε».
-Πιστεύετε ότι το σύμπαν δεν θα συνηγορήσει σε κάτι τέτοιο;
«Πάμε σε μια άλλη ερώτηση. Δεν υπάρχει σύμπαν. Υπάρχει ανθρώπινη προσπάθεια και ο Θεός. Ο Θεός δεν μπορεί να παρουσιαστεί μπροστά μας αν δεν καταβάλουμε προσπάθεια. Επειδή μ’ έχουν για θρησκευόμενο. Πάντως, θρησκόληπτος δεν είμαι. Να το διαχωρίσω λίγο το θέμα».
-Θα ήθελα να σας συγχαρώ γιατί δεν επιτρέψατε σε έναν νεαρό ποδοσφαιριστή, όπως είναι ο Βασίλης Ρέντζας να κάνει δηλώσεις αμέσως μετά τα δύο παιχνίδια που τον χρησιμοποιήσατε και να μου πείτε δύο λόγια για τον συγκεκριμένο παίκτη…
«Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε κανέναν ποδοσφαιριστή ονομαστικά, είναι αρχή μου αυτή. Θεωρώ ότι είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και είναι λάθος των προπονητών να διαχωρίζουν νέους και έμπειρους… Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω και περισσότερα νεαρά παιδιά και να τους δώσω και περισσότερο χρόνο, αλλά τη συγκεκριμένη στιγμή είναι πολύ επικίνδυνο...
Του απαγόρευσα λοιπόν να κάνει δηλώσεις, επισημαίνοντάς του ότι θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσει τον δημοσιογράφο, γιατί αυτό είναι ένα μέρος της δουλειάς. Οι δημοσιογράφοι είναι ένα βασικό κομμάτι της κοινωνίας μας και δη στο ποδόσφαιρο, που έχουν έναν ρόλο πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα υπεύθυνο. Επιβάλλεται οι ποδοσφαιριστές να μιλούν με τους δημοσιογράφους και είμαι κατά της τακτικής ότι οι παίκτες δεν θα πρέπει να μιλούν, το θεωρώ αδιανόητο...
Η επιλογή του Ρέντζα στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό δεν έγινε για να εντυπωσιάσω, απλά ήταν η ενδεδειγμένη λύση, με ρίσκο φυσικά, αλλά συνυπολόγισα και κάποιους παράγοντες. Μιλάμε για ένα εντός έδρας παιχνίδι, προηγούμασταν, ο Ρέντζας ταίριαζε με τον Γεωργιάδη, βρισκόταν από τη δική μου πλευρά και θα μπορούσα να τον κατευθύνω στο πώς να κινείται στον αγωνιστικό χώρο…».
-Πού οφείλεται το γεγονός ότι στα τελευταία παιχνίδια η ομάδα αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα τραυματισμών; Μήπως στην προετοιμασία του καλοκαιριού;
«…Ο Αμπουμπακάρι δεν είχε πρόβλημα, ήταν το πρώτο του παιχνίδι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα. Ο Ταλ είχε μία θλάση στον προσαγωγό, και ο παίκτης έχει ιστορικό στο συγκεκριμένο πόδι και σημείο. Για τον Ταυλαρίδη θα έλεγα ότι ήταν ξαφνικό. Ο Στάθης είναι πολύ καλός επαγγελματίας αλλά και ένα παιδί με ιδιαίτερη σωματοδομή που θέλει και ιδιαίτερη προπόνηση και το θέμα του προσαγωγού του ήταν ίσως τυχαίο γεγονός. Γι’ αυτό και είναι πολύ μικρό το πρόβλημά του. Όσον αφορά στον Κατσιαρό, ήταν μία θλάση που θα τον κρατήσει εκτός για τρεις εβδομάδες και είναι όντως μία δύσκολη περίπτωση…».
-Με την απόκτηση του Πανκράτ ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές της ομάδας. Πόσο ικανοποιημένους σας αφήνουν και κατά πόσο καλύφθηκαν τα κενά που υπήρχαν στην ομάδα;
«Είχα αναφέρει και παλαιότερα, ότι υπήρχαν δυσκολίες για να καλυφθούν οι αδυναμίες μας, γιατί είναι πιο δύσκολες οι μεταγραφές του Ιανουαρίου. Δεν θέλαμε να έρθουν και πολλοί παίκτες. Παράλληλα υπήρχε προδιάθεση από τον πρόεδρο να έρθουν ικανότεροι παίκτες με την καταβολή μεγαλύτερων χρηματικών ποσών, αλλά δυστυχώς η βαθμολογική μας θέση ήταν απαγορευτική. Πιστεύω ότι με βάση τις αντιξοότητες καλύφθηκαν στο μέτρο του δυνατού τα κενά που υπήρχαν».
-Με βάση το ρόστερ που έχει η ομάδα μπορεί να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού της;
«Μπορεί ας πούμε η ΑΕΛ να παίξει ένα 4-4-2; Είναι λίγο δύσκολο γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι παίκτες για να συμβεί αυτό. Ας πούμε, από την αριστερή πλευρά, μπορεί να χρησιμοποιούμε πολλές φορές τον Βενετίδη, αλλά θεωρώ ότι είναι ένας παίκτης που είναι ακραίος μπακ... Είμαι αναγκασμένος σε κάποια πράγματα να ακολουθήσω μία συγκεκριμένη τακτική που υπάρχει σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παικτών…».
-Η ΑΕΛ κατάφερε με την παρουσία σας να κλείσει τη βαθμολογική «ψαλίδα» από τις υπόλοιπες ομάδες. Αυτό έχει επηρεάσει θετικά τους παίκτες;
«Όλοι αντιλαμβάνονται και περισσότερο οι παίκτες ότι κλείνοντας την «ψαλίδα» γεμίζουν με αυτοπεποίθηση και βλέπουν με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Πιστεύουν περισσότερο στον εαυτό τους και στην ομάδα. Εμείς όμως θα πρέπει να έχουμε μία σκέψη, ακόμη και μαθηματικά αν έχουμε «πέσει» συνεχίζουμε με την ίδια σοβαρότητα θα γίνει κάτι και στο τέλος δεν θα πέσει η ΑΕΛ. Η πίστη μετακινεί βουνά, ας μην πάρουμε τις περιπτώσεις της προπαίδειας… Έχουμε το παιχνίδι με τον Βόλο, θα τελειώσει, θα το αξιολογήσουμε και θα πάμε παρακάτω. Με το κομπιουτεράκι οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα».
-Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους φιλάθλους της ΑΕΛ ενόψει της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό Βόλου;
«...Γνώριζα για τη δυναμική της ΑΕΛ αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι μία πόλη κινείται και ζει με τη σκέψη στον ποδοσφαιρικό αντίπαλό της. Αυτό με ικανοποίησε πάρα πολύ και με ξάφνιασε θετικά. Όσον αφορά στο κάλεσμα στον κόσμο, πάντα θα το κάνω και θα έλεγα ότι είναι από τις μοναδικές περιπτώσεις στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας που ο κόσμος δίνει βροντερό «παρών» ανεξάρτητα από τη βαθμολογική θέση της ομάδας και αξίζουν συγχαρητήρια στον κόσμο. Εγώ είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και από την παρουσία και τη στήριξη προς τους ποδοσφαιριστές μας. Μπορεί να έχουν συμβεί κάποια γεγονότα στο παρελθόν, αλλά εγώ πιστεύω ότι η υπερβολική αγάπη οδήγησε σε αυτά τα γεγονότα και θεωρώ ότι είτε οι οργανωμένοι μας είτε οι απλοί μας φίλαθλοι, όλοι μία γροθιά με σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα, θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τα πάντα… Οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές, ο κόσμος είναι όμως ο πρωταρχικός σε μία μεγάλη ομάδα. Όταν μπαίνω στον αγωνιστικό χώρο, θέλω να βλέπω γεμάτο το νέο μας γήπεδο και θεωρώ ότι ο κόσμος της ΑΕΛ έχει δώσει με το παραπάνω την παρουσία του στην ομάδα. Ζητάω ως και το τέλος του πρωταθλήματος να είναι παρατεταμένη η παρουσία του για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση».
-Αν κάτι δεν πάει καλά στο κυριακάτικο ματς, είναι έτοιμοι οι παίκτες για να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη «δοκιμασία»;
«Δεν είμαι προληπτικός, το να ξεκινήσει ένα παιχνίδι αρνητικά είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Αλλά αν το πιστεύουμε μπορούμε να ανατρέψουμε τα πάντα... Δεν με φοβίζει τίποτα και θεωρώ ότι οι παίκτες είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο…».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass