ΑΙΤΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΕ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Ο προϋπολογισμός των Μεσογειακών στη Θεσσαλία

* ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ, ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ * ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: «ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ; ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΧΑΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΟΥΝ;»

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2011 2:05 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:03
 Συνάντηση με την Κυβέρνηση θα επιδιώξουν για σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, οι δήμαρχοι Βόλου και Λάρισας Π. Σκοτινιώτης και Κ. Τζανακούλης και βουλευτές προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις για την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από την περιοχή και δεσμεύσεις για την υλοποίηση των έργων που είχαν προγραμματιστεί.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη για του Μεσογειακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Βόλου υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού και τη συμμετοχή των κ. Σκοτινιώτη, Τζανακούλη, της αντιπροέδρου της Βουλής Ροδούλας Ζήση και των βουλευτών Κ. Καρτάλη, Θαν. Νάκου και Αστ. Ροντούλη. Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «η Θεσσαλία δέχτηκε ένα πλήγμα και οι Δήμοι Βόλου και Λάρισας θα έχουν δυσκολία να διεκδικήσουν άλλους αγώνες, γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη» και πρόσθεσε: «Να ζητήσουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για να δούμε αν δόθηκαν οι εγγυήσεις και αν υπάρχει αίτηση θεραπείας. Το δεύτερο μήνυμα, είναι να γίνει συγκεκριμένη ΣΑΕ με εγγεγραμμένα τα έργα για την προβολή της Θεσσαλίας, τα έργα του φακέλου διεκδίκησης και τα χρήματα για έργα από τη φιλοξενία, που θα αποφασιστεί από τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης να γίνει επαφή με Ομοσπονδίες Αθλητισμού για να ανατεθούν διοργανώσεις στη Θεσσαλία και να συσταθεί επιτροπή από περιφερειάρχη, βουλευτές, δημάρχους, για να διεκδικεί και να ενημερώνει».
Επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισήμανε: «Πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση αυτή. Πρώτο βήμα να ζητήσουμε συνάντηση με τον Θ. Πάγκαλο που γνωρίζει το θέμα, ως ύστατη προσπάθεια επανόρθωσης των πραγμάτων. Πρέπει να διεκδικήσουμε ως Θεσσαλία ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, στο ύψος του προϋπολογισμού των Μεσογειακών Αγώνων. Θέλουμε να είμαστε πραγματιστές. Τα έργα που επρόκειτο να γίνουν για τους Μεσογειακών Αγώνων είναι αναγκαία για την περιοχή και πρέπει να γίνουν. Για πρώτη φορά αφαιρούνται αγώνες τέτοιου βεληνεκούς στη Θεσσαλία. Είναι η μοναδική φορά που αφαιρούνται αγώνες από την Ελλάδα μ’ αυτό τον τρόπο. Σήμερα ενώ όλοι ήμασταν υπέρ ξαφνικά χάνουμε τους αγώνες και είμαστε πίσω από τη ΔΕΜΑ. Να στείλουμε πρόταση για να μη μειωθεί ο δείκτης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Ό,τι και να γίνει θα υπάρξει συνέχεια διεκδικήσεων και θα πρέπει να οριστεί επιτροπή με τους δύο δημάρχους.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Κων. Τζανακούλης είπε: «Να ζητήσουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, γιατί η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στη ΔΕΜΑ, μέσω Θ. Πάγκαλου, ότι η συνάντηση θα γίνει. Μας δημιούργησαν άσχημη εντύπωση τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Προ ημερών καταθέσαμε πρόταση για προϋπολογισμό 130 εκ. ευρώ. Η ΟΕΜΑ κατέθεσε έναν νέο προϋπολογισμό στους υπουργούς, που δεν απάντησαν ούτε έστειλαν έγγραφο στη ΔΕΜΑ, που ενδιαφερόταν για τη φιλοξενία των αθλητών, μετά το «όχι» για τα Μεσογειακά Χωριά. Καταληκτική ημερομηνία ήταν η 15η Ιανουαρίου. Στενοχωρήθηκα με όσα είπαν οι κ. Σαχινίδης και Γερουλάνος. Ωστόσο ακόμη και τώρα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα με διπλωματικό τρόπο. Η Θεσσαλία δεν μπορεί να χάσει όσα προσδοκούσε από Μεσογειακούς Αγώνες».
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης ενημέρωσε για την ηλεκτρονική επιστολή του προέδρου της ΔΕΜΑ Αμάρ Αντάντι προς τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής και στο δήμαρχο Βόλου, που υπέγραψαν τη σύμβαση και είπε: «Το τελεσίγραφο ήταν 24 Μαρτίου 2010 και η ΔΕΜΑ επικαλείται ότι παρά τις προσπάθειες της ΟΕΜΑ η Ελληνική πλευρά φάνηκε ανίκανη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις. Κι από δω προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν έστειλε κάποια απάντηση ή δεν έκανε παρέμβαση και επικαλείται την ΟΕΜΑ».
Μετά τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΟΕΜΑ Γ. Κολέτσος έδωσε τις δικές του εξηγήσεις λέγοντας: «Εμείς έπρεπε να καταθέσουμε το νέο προϋπολογισμό, το κάναμε και εγκρίθηκε. Μετά την έγκριση του νέου πλάνου, ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω σ’ αυτό. Εμείς στελεχώσαμε την ΟΕΜΑ τον Σεπτέμβριο και καλύψαμε την αδράνεια των τριών χρόνων. Εκκρεμούσε η φιλοξενία των Μεσογειακών Χωριών και τα αθλητικά έργα. Η απόλυτη ευθύνη είναι στην Ευρωπαϊκή Γραμματεία Αξιοποίησης. Μετά την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, υποχρέωσή μας ήταν να κινηθούμε και να κάνουμε εναλλακτική πρόταση και αυτό κάναμε. Ήταν αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να απαντήσει και να δεσμευτεί. Εμείς πιστέψαμε σε ένα όραμα και μια πραγματική προσέγγιση, είχαμε ενάντια τον αθλητικό κόσμο της Ελλάδας και προσπαθήσαμε με νύχια και δόντια να κρατήσουμε τους αγώνες».
Ο κ. Κολέτσος είπε ακόμη: «Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και Πολιτισμού στις 11 Δεκεμβρίου 2010, ενημέρωσα επίσημα τον κ. Αντάντι για τα δρώμενα και για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Ενώ όλη η επικοινωνία με τη ΔΕΜΑ μέχρι αρχές Ιανουαρίου ήταν σε ένα πολύ καλό επίπεδο, μετά την τοποθέτηση του κ. Παπακωνταντίνου να μην κατασκευαστούν τα Μεσογειακά Χωριά η επικοινωνία κόπηκε. Για την εγγύηση του προϋπολογισμού κατασκευής, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να απαντήσει».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι από τη στιγμή που δεν έγιναν τα Μεσογειακά Χωριά η ΔΕΜΑ αποφάσισε να εξετάσει άλλες εναλλακτικές λύσεις και στο τέλος να πάρει τους αγώνες από την Ελλάδα.
Ακολούθως ο κ. Νάκος τόνισε ότι αν η κυβέρνηση εγγυούταν τον προϋπολογισμό των έργων και τη φιλοξενία, δεν θα χανόταν οι Μεσογειακοί Αγώνες και συμπλήρωσε: «Καμιά στιγμή η κυβέρνηση και ο υπουργός κ. Γερουλάνος, δεν ήθελαν τους Μεσογειακούς Αγώνες. Απέφευγε να τοποθετηθεί έστω και έμμεσα, γιατί δεν ήθελε τους αγώνες. Συμφωνώ να γίνει η συνάντηση με Πάγκαλο έστω και αύριο, για να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια. Πρέπει να εγγυηθούν τον προϋπολογισμό και ότι θα γίνουν τα έργα. Για τη διεκδίκηση των συνοδών έργων είναι λανθασμένη εντύπωση. Το βασικό ζητούμενο των Μεσογειακών Αγώνων ήταν η προβολή της περιοχής, ώστε να προσελκύσουμε κόσμο σε μια περίοδο ύφεσης και φτώχειας. Πρέπει να αποσυνδέσουμε το θέμα των έργων και να ζητήσουμε ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και εξηγήσεις αν δόθηκαν οι εγγυήσεις και μήπως μπορούν να δοθούν λύσεις την ύστατη στιγμή».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ Καρτάλης σημείωσε ότι όταν προκύπτει τέτοιο «διαζύγιο» ευθύνονται όλες οι πλευρές και πρόσθεσε: «Δεν είναι ζητούμενο να κάνουμε μνημόσυνο. Δεν θα ήμουν αρνητικός να προσπαθήσουμε ξανά, αλλά το κεφάλαιο των Μεσογειακών Αγώνων φαίνεται να έκλεισε. Στην επιστολή του κ. Αντάντι δεν υπάρχει παράγραφος επαναπροσέγγισης. Πρέπει να γίνει μια συνάντηση - αποσαφήνιση και πρέπει να ζητήσουμε ανάπτυξη για την περιοχή, αφού οι ανακοίνωση των υπουργείων έκανε λόγο για προίκα. Θα πρέπει να συσταθεί ειδικός κωδικός στο Υπουργείο Οικονομικών, για χρηματοδότηση των έργων που θα ενταχθούν σε ειδικό σχέδιο ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχασε τους Μεσογειακούς Αγώνες και μπορεί να διεκδικήσει τη διατήρηση των πιστώσεων. Μίλησα με τον κ. Παπακωνταντίνου και είναι διατεθειμένος να κάνει τη συζήτηση.
Απαντώντας ο κ. Νάκος έκανε λόγο για «ακάλυπτες επιταγές» για να πει ο κ. Καρτάλης: «Ευθύνες έχουν και η ΔΕΜΑ και η Πολιτεία διαχρονικά. Μην δώσουμε ελπίδες και απογοητεύσουμε ξανά τον κόσμο. Να διεκδικήσουμε τα έργα με ειδικό κωδικό στο Υπουργείο Οικονομικών».
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο κ. Τζανακούλης λέγοντας: «Μας απαξίωσε ο Γερουλάνος να έρθει στη Θεσσαλία, πώς θα ξεπλύνουμε την ντροπή αυτή;».
Στη συνέχεια η αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ζήση συνεχάρη για την αμεσότητα της σύσκεψης και ανέφερε: «Δεν είμαι εδώ για να στηρίξω κάποια κυβέρνηση, αλλά για να δούμε πώς μπορούμε να σώσουμε το αναπτυξιακό σκέλος, γιατί οι αγώνες χάθηκαν οριστικά. Είχα ζητήσει να κάνουμε μια Οργανωτική Επιτροπή, που θα αναλάβει την εξωστρέφεια της Θεσσαλίας. Οι Διεθνείς Επιτροπές δεν είναι πανάκεια και δεν υπηρετούν τη διαφάνεια. Εμείς δεν είχαμε συνοχή και όταν λέγαμε κάτι δεν ακουστήκαμε. Η κυβέρνηση όρισε Οργανωτική Επιτροπή, έκανε αυτά που μπορούσε να κάνει και η ΔΕΜΑ δεν απάντησε για τα κριτήρια της επιλογής. Οι υπουργοί είπαν ότι έδωσαν εγγυήσεις. Η ΔΕΜΑ δεν έβαλε ποτέ θέμα απόσυρσης των Μεσογειακών Αγώνων αν δεν γινόταν η φιλοξενία. Δεν είναι σοβαρή η επιστολή της ΔΕΜΑ. Αυτά είναι τα κριτήρια και η απάντηση είναι ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο σοβαρή από τη Διεθνή αυτή επιτροπή. Να έχουμε ετοιμότητα και να αποκτήσουμε συνοχή, διαφάνεια και συλλογικότητα, για να πετύχουμε υποδομές και προβολή της περιοχής. Πρέπει να αποφασίσουμε τα έργα υποδομών και να δούμε τα έργα προβολής. Να γίνουν συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις που θα απολαύσουν οι πολίτες την ώρα της κρίσης. Ας αφήσουμε τις κομματικές αντιπαραθέσεις κι ας αποδείξουμε ότι είμαστε μια Περιφέρεια με ενότητα που ζητά έργα ανάπτυξης. Προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας, με τη θεσμική μου δυνατότητα».
Ακολούθησε μια φραστική διαμάχη μεταξύ του κ. Κολέτσου και του κ. Ροντούλη και η αντιπρόεδρος της Βουλής εξεμάνη όταν ο πρόεδρος της ΟΕΜΑ δεν αναγνώριζε τον βουλευτή.
Ο κ. Ροντούλης παρουσίασε έγγραφο του κ. Κολέτσου προς τον κ. Αντάντι, στο οποίο αναφερόταν ότι μετά την παρουσίαση της εναλλακτικής πρότασης ο κ. Παπακωνσταντίνου εντυπωσιάστηκε και επείσθη σχετικά με το αναπτυξιακό δυναμικό των αγώνων στη Θεσσαλία και επισήμανε: «Στο τέλος όχι μόνο δεν υπήρχε δέσμευση, αλλά ούτε υποτυπώδες χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα έργα και ποσά».
 
Ο πρόεδρος της ΟΕΜΑ αντέδρασε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ τον κατηγόρησε ότι εμπαίζει και πρόσθεσε: «Δόθηκαν 1,1 εκ. $ μέχρι τώρα. Θα επιστραφούν πίσω; Σήμερα απασχολούνται 25 υπάλληλοι, οι 22 από Αθήνα. Οι μισθοί Κολέτσου θα διεκδικηθούν δικαστικά; Ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά; Προγραμματίζονται οι Special Olymprics, η Ολυμπιάδα Κωφών και το Χάντμπολ Νέων. Θα γίνουν όλα αυτά; Πού θα βρεθούν κονδύλια; Για την Αθήνα θα βρεθούν; Να μην γίνουν αυτά, να γίνουν οι Μεσογειακοί Αγώνες. Ο περιφερειάρχης να ζητήσει να μην γίνουν ούτε αυτοί οι αγώνες λόγω λιτότητας. Γιατί πρέπει να συνδέουμε με ένα γεγονός τα έργα; Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρέπει να διεκδικήσει τα οφειλόμενα. Συμφωνώ με την κ. Ζήση ότι η Θεσσαλία δικαιούται έργα, χωρίς σχέση και διασύνδεση με τη Μεσογειάδα. Ο πρόεδρός μας κ. Καρατζαφέρης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και το θέμα θα τεθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή. Τζάμπα μάγκες διαχειρίζονται το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλίας. Να γίνει Πανθεσσαλικό μέτωπο, για να επιτευχθεί η διεκδίκηση των έργων. Είναι μεγάλη η ευθύνη και των δύο κομμάτων. Οι αυτοδιοικητικοί έκαναν αγώνα. Έπρεπε να υπάρχει μια κοινωνία από πίσω να φαίνεται. Να κοιτάξετε τα έργα και τι θα γίνει με τις άλλες αθλητικές διοργανώσεις. Θέλω πληροφορίες για τα έξοδα της ΟΕΜΑ».
Ο κ. Νάκος αντέδρασε λέγοντας: «Η ΝΔ σταμάτησε τους αγώνες; Είσαι καημένος» για να του απαντήσει ο κ. Ροντούλης: «Να μάθεις να μιλάς».
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο κ. Αγοραστός, ο οποίος τόνισε ότι κάποια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν από την ΟΕΜΑ, τη ΔΕΜΑ ή το υπουργείο που υπέγραψε τη σύμβαση των αγώνων.
Από την πλευρά του ο κ. Κολέτσος εξήγησε ότι το mail που στάλθηκε στον πρόεδρο της ΔΕΜΑ είναι επίσημη επικοινωνία και διευκρίνισε: « Έκανα εκτιμήσεις και είχα υποχρέωση να ενημερώσω. Η ΟΕΜΑ δεν έχει τη δικαιοδοσία να εγγυηθεί τη φιλοξενία. Για τους μισθούς θα πρέπει να αναζητήσετε τις ευθύνες από το αρμόδιο υπουργείο».
Τέλος ο δήμαρχος Βόλου είπε για το πλήγμα που δέχτηκε η περιοχή, ότι η κυβέρνηση είχε αρνητική άποψη για τους αγώνες και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση με την πλευρά της κυβέρνησης και να ζητήσουμε εξηγήσεις για τον χειρισμό και γιατί δεν γνωρίζουμε το παρασκήνιο. Πρέπει να αναπληρωθεί η απώλεια των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, με αντισταθμιστικό αναπτυξιακό πακέτο. Τα χρήματα της ΟΕΜΑ, μπορούν να συγκεντρωθούν για το πακέτο αυτό, που πρέπει να αφορά σε έργα που θα πιάσουν τόπο. Όσο για τη διεκδίκηση αθλητικών δραστηριοτήτων, η κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσει τις Ομοσπονδίες. Να ζητήσουμε από τη ΓΓΑ μεγάλα ή μικρότερα γεγονότα, για να αποκτήσει ζωή η περιοχή και να αντισταθμίσουμε την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων Συμφωνώ να κλειστεί το ραντεβού ακόμη και αύριο. Να κρατήσουμε ενωμένο το μέτωπο της Θεσσαλίας, που δικαιούται μια προίκα.
Απαντώντας ο κ. Νάκος είπε: «Θα είμαι παρών σε οποιαδήποτε συνάντηση, αλλά δεν ζητάω αυτό το πακέτο, διότι επιταγή από μπαταχτσή δεν παίρνουμε και δεν συμμετέχω σε μια προσπάθεια χρυσώματος του χαπιού».
Τρ. Δ. Γαβρινιώτης
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass