ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΙ

Σχολεία για... μπίζνες

* ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 350 ΕΥΡΩ - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΑΚ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2011 3:08 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:45
Του Σωτ. Κέλλα
Τα σχολικά γυμναστήρια αλλά και οι διάφορες αίθουσες που κατασκευάστηκαν από το υπουργείο Παιδείας σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια είχαν ως στόχο (τουλάχιστον στις εξαγγελίες...) την άθληση των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία η τη χρησιμοποίησή τους για συνέδρια και ημερίδες που έχουν στόχο την αύξηση του επιπέδου της σχολικής κοινότητας.
Τα τελευταία χρόνια αντί τα γυμναστήρια ή οι αίθουσες των σχολείων να χρησιμοποιούνται για τους μαθητές, έχουν γίνει χώροι ανάπτυξης αθλητικών επιχειρήσεων με χιλιάδες ευρώ να κυκλοφορούν μεταξύ των ενδιαφερομένων και πιθανότατα να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η εκπαίδευση δεν υπόκειται σε ΦΠΑ (είναι ο μόνος χώρος) και παράλληλα να μην ελέγχονται από τις αρμόδιες εφορίες οι σχολικοί οργανισμοί που απαλλάσσονται κάθε ελέγχου. Κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε εγγραφή οικονομική γίνεται χωρίς να αναφέρονται στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.
Το ενδιαφέρον στο χώρο του αθλητισμού βρίσκεται στα σχολικά γυμναστήρια που τα περισσότερα δεν χρησιμοποιούνται ούτε την ώρα της γυμναστικής αλλά από την άλλη χρησιμοποιούνται από πολλούς συλλόγους τις απογευματινές ώρες και μάλιστα η πληρότητα φθάνει στο 100%.
Οι περισσότεροι σύλλογοι συνήθως στεγάζουν τις ακαδημίες τους και τα έσοδα είναι 50 περίπου ευρώ τον μήνα κάτι που σημαίνει ότι αν κάποιο σωματείο έχει 200 παιδιά τότε εισπράττουν το ποσό των 100.000 ευρώ ετησίως με απλές αποδείξεις που καταχωρούνται στα βιβλία τους (στα σωματεία δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος των αρμόδιων φορολογικών υπηρεσιών).
Από την άλλη το κόστος των εγκαταστάσεων είναι για κάθε σωματείο αν το χρησιμοποιεί μια ώρα εβδομαδιαίως 140 ευρώ το χρόνο ή αν το χρησιμοποιεί δύο ώρες 280 ευρώ το χρόνο. Για τρεις ώρες τη βδομάδα 420 ευρώ ενώ σε περίπτωση που κάποιο δεν πληρώσει την επόμενη χρονιά δεν έχει την αντιμετώπιση που επιθυμεί το ίδιο για τους χώρους που θα ζητήσει.
Σε περίπτωση που υπάρχει θέρμανση η τιμή ανεβαίνει κατά 30, 60, 90 ευρώ ετησίως ανάλογα με τις ώρες που το χρησιμοποιεί.
Με απλά μαθηματικά με 340 ευρώ το χρόνο ένας σύλλογος μπορεί να έχει δύο ώρες την εβδομάδα και τα κέρδη του να είναι πάνω από 10.000 ευρώ εφόσον αυτές τις ώρες έχει τουλάχιστον είκοσι παιδιά το μήνα.
Τελικά τα γυμναστήρια χτίζονται από την Πολιτεία για τους μαθητές ή για τις αθλητικές επιχειρήσεις; Γιατί δεν βρίσκεται μια φόρμουλα ώστε να χρησιμοποιηθούν αφιλοκερδώς ως χώροι άθλησης από τους μαθητές των σχολείων; Και βέβαια οι καταστροφές που ενδεχομένως γίνουν στο τέλος πληρώνονται από τα σχολεία (η εγγύηση των 300 ευρώ που κρατείται ίσως να μην φθάνει...).
Αλήθεια τελικά σε τι αποσκοπούν τα σχολικά γυμναστήρια και οι αίθουσες; Για τους μαθητές και την αθλητική τους εκπαίδευση ή για να γίνονται μπίζνες;
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟ ΕΑΚ
Στο μεταξύ τους χώρους εκγύμνασης διαθέτει και το ΕΑΚ Λάρισας που μέχρι πέρυσι γινόταν χωρίς κανένα αντίτιμο (παρότι υπήρχαν έξοδα για ρεύμα και νερά) το οποίο είναι περίπου στα 80-100 ευρώ μηνιαίως κάτι που ετησίως είναι 800-1000 ευρώ.
Και βέβαια οι χώροι δίνονται σε αγωνιστικές ομάδες και όχι σε ακαδημίες.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass