ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΤΕΛΙΚΑ EURO TO 1980 KAI ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΟ 1994

Έφυγε από τη ζωή ο Αλκέτας Παναγούλιας

*ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΠΕΡΙΒΡΑΧΙΟΝΙΑ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2012 3:14 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 22:38
 Μια μεγάλη φυσιογνωμία του ελληνικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή προχθές το βράδυ. Ο Αλκέτας Παναγούλιας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 78 ετών, στο σπίτι του στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου διέμενε με την οικογένειά του.
Ο εκλιπών ήταν ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου που οδήγησε για πρώτη φορά την Ελλάδα σε τελικά Euro το 1980 στην Ιταλία και σε Μουντιάλ το 1994 στις ΗΠΑ. Επίσης, όταν ήταν προπονητής του Ολυμπιακού κατέκτησε τρία πρωταθλήματα.
Φιλικά πρόσωπα του εκλιπόντος ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε βαθιά θλίψη στο ποδοσφαιρόφιλο κοινό της Ομογένειας, αφού ο Αλκέτας, όπως όλοι τον ήξεραν, είχε ταυτιστεί με επιτυχίες και διακρίσεις ομογενειακών ποδοσφαιρικών ομάδων.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη Falls Church, της ίδιας πολιτείας.
Ο Αλκέτας Παναγούλιας είχε μία πολύχρονη και αξιόλογη πορεία στο ποδόσφαιρο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αμερική, όπου διετέλεσε και ομοσπονδιακός τεχνικός στην εθνική και την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ.
Η ιστορία του καταγράφεται στο βιβλίο "Από το Λευκό Πύργο στο Λευκό Οίκο", μέσα από το οποίο ο Μακεδόνας τεχνικός αναπολεί τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και το ξεκίνημά του στην ιστορική ομάδα του 'Αρη Θεσσαλονίκης, το 1949. Εκτός από την Ελλάδα, το ποδόσφαιρο και τον "έξω Ελληνισμό", στο βιβλίο του αναφέρεται και στους ανθρώπους που είχαν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή του, όπως η σύζυγός του Βάνα Δημητριάδη, τα παιδιά του Δέσποινα και Γιάννης και τα εγγόνια του Μικέλα και Ζωή Βάννα.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ
Ο Αλκέτας Παναγούλιας υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του Άρη και ένας από τους κορυφαίους Έλληνες προπονητές. Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1934. Το 1949 εντάχθηκε στα μικρά τμήματα του Άρη και το 1951 έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, σε ηλικία 17 ετών. Ξεκίνησε ως αριστερός εξτρέμ, αλλά σύντομα καθιερώθηκε σ' ένα από τα κορυφαία αριστερά μπακ της εποχής του και διετέλεσε αρχηγός της ομάδας επί σειρά ετών, ενώ κλήθηκε και στην Εθνική ομάδα, αλλά δεν αγωνίστηκε. Τη δεκαετία του ΄50 κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης (1953, 1959).
Το 1962 αναχώρησε για τις ΗΠΑ, αποδεχόμενος την πρόσκληση Ελλήνων ομογενών να αγωνιστεί στην ομάδα "Greek American" της Νέας Υόρκης.
Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 ολοκλήρωσε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, έγινε ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία της Ελλάδας, συνδέοντας το όνομά του με όλες τις τότε επιτυχίες της Εθνικής ομάδας, στην οποία διετέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής σε τρεις περιόδους. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα απο την ελληνοαμερικάνική ομάδα Άτλας, με την οποία κατέκτησε το US Open Cup τρεις φορές (1967, 1968, 1969).
Το 1972 ανέλαβε βοηθός προπονητή του Μπίλι Μπίγκαμ στην Εθνική ομάδα και τον επόμενο χρόνο τον αντικατέστησε. Πρώτο παιχνίδι ήταν το φιλικό Γαλλία-Ελλάδα 3-1 στις 8/9/1973. Το 1976 ανέλαβε τον Άρη και το 1977 επέστρεψε στην Εθνική, την οποία θα οδηγήσει στην πρώτη μεγάλη επιτυχία της ιστορίας της, καθώς θα καταφέρει να προκριθεί για πρώτη φορά στα τελικά μιας διοργάνωσης και συγκεκριμένα στο Κύπελλο Εθνών (νυν EURO), το 1980, στα γήπεδα της Ιταλίας.
Τον Δεκέμβριο του 1981 αντικατέστησε τον Χέλμουτ Σενέκοβιτς στον πάγκο του Ολυμπιακού και με τους «ερυθρόλευκους» θα κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (1982, 1983). Την περίοδο 1983-1985 διετέλεσε προπονητής της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, ενώ το 1984 ανέλαβε και την αμερικανική Ολυμπιακή ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες. Το 1986 επέστρεψε στον Ολυμπιακό και κατέκτησε εκ νέου το πρωτάθλημα (1987) και το Σούπερ Καπ κι έτσι έγινε ένας από τους πολυνίκες σε τίτλους προπονητές στην ιστορία του πειραϊκού συλλόγου.
Στη συνέχεια επέστρεψε στον Άρη και το 1992 κλήθηκε για τρίτη φορά να αναλάβει την Εθνική ομάδα, την οποία θα οδηγήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 1994 στα γήπεδα των Η.Π.Α. Στο ματς Νιγηρία-Ελλάδα 2-0 στις 30/6/1994, θα καθίσει για τελευταία φορά στον πάγκο της, έχοντας συμπληρώσει 74 αγώνες (23 νίκες, 20 ισοπαλίες, 31 ήττες), τους περισσότερους από κάθε άλλο ομοσπονδιακό προπονητή της Εθνικής ανδρών. Έκτοτε μόνο ο Ότο Ρεχάγκελ θα τον ξεπεράσει.
Τα επόμενα χρόνια θα αφοσιωθεί στον Άρη, προσπαθώντας να τον βοηθήσει στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε από διάφορα πόστα, όπως αυτό του προπονητή, του μέλους της διοίκησης, αλλά και του προέδρου το 2002, με σύμβουλο τον Λάμπρο Σκόρδα και με στόχο να μην καταρρεύσει οικονομικά η ΠΑΕ. Οταν αποχώρησε, διαφωνώντας σε βασικά θέματα, αποσύρθηκε οριστικά από το ποδόσφαιρο και επέστρεψε στις ΗΠΑ.
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ Π.ΜΠΙΤΣΑΞΗ, Σ.ΠΙΛΑΒΙΟ, ΕΠΟ, ΑΡΗ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Αλκέτα Παναγούλια. «Ο Αλκέτας Παναγούλιας υπήρξε προπονητής σύμβολο της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Η απώλειά του προκαλεί συγκίνηση στους πολίτες και τον κόσμο του Αθλητισμού αναφέρει ο κ.Μπιτσαξής για τον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή.
*Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος πρώην ομοσπονδιακού εκλέκτορα της εθνικής ομάδας, Αλκέτα Παναγούλια. Για να τιμήσει τη μνήμη του, η ΕΠΟ ζήτησε από την UEFA να τηρηθεί σιγή ενός λεπτού πριν την έναρξη του αγώνα με τη Γερμανία, την προσεχή Παρασκευή, και οι διεθνείς να αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια.
Η δήλωση του κ.Πιλάβιου: «Εκφράζω τα συλλυπητήρια ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ στην οικογένεια του Αλκέτα Παναγούλια. Ήταν μεγάλη προσωπικότητα και πολύ σημαντικός για μας. Αυτός πήγε την Ελλάδα στο πρώτο Euro και στο πρώτο Μουντιάλ. Έχουμε ζητήσει από την UEFA να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στο ματς με τη Γερμανία και οι ποδοσφαιριστές να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια».
*Τη θλίψη της για το θάνατο του Αλκέτα Παναγούλια εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΕΠΟ. «Το ελληνικό ποδόσφαιρο πενθεί για το χαμό του Αλκέτα Παναγούλια, του πρωτοπόρου των επιτυχιών της Εθνικής Ανδρών. Η απώλεια του προπονητή που με την καθοριστική συνδρομή του έδωσε στην Ελλάδα το δικαίωμα να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τελικές φάσης Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και Παγκοσμίου Κυπέλλου, προκαλεί θλίψη στην ποδοσφαιρική οικογένεια της χώρας μας. Ο Αλκέτας Παναγούλιας είχε πολυσχιδή δραστηριότητα στον αθλητικό και κοινωνικοπολιτικό βίο και ήταν ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων προπονητών. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους του εκλιπόντος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδία.
*Στη θλίψη βύθισε την "οικογένεια" του Αρη η είδηση του θανάτου του Αλκέτα Παναγούλια. Ο εκλιπών "υπηρέτησε" τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης από κάθε πιθανό πόστο (ποδοσφαιριστής, προπονητής, διοικητικός παράγοντας, αλλά και πρόεδρος) και η ΠΑΕ τον αποχαιρέτησε με ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας κορυφαίος προπονητής, αλλά και μεγάλος Αρειανός δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Ο Αλκέτας Παναγούλιας «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα στην Ουάσινγκτον. Είχε γεννηθεί στις 20 Μαΐου 1934 στην Θεσσαλονίκη και σε ηλικία 15 ετών φόρεσε την φανέλα του Θεού του Πολέμου. Το 1951 έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα. Κατέκτησε ως παίκτης δύο πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης με τη φανέλα του Άρη, το 1953 και το 1959, ενώ πέτυχε συνολικά 13 γκολ για το τοπικό πρωτάθλημα, 3 για το Κύπελλο Ελλάδας και 10 για το εθνικό πρωτάθλημα.
Ως προπονητής ανέλαβε τον Άρη το 1975, παράλληλα με την Εθνική Ελλάδος. Στον Άρη διετέλεσε προπονητής και από το 1988 ως το 1990, αλλά και στο τέλος του 1999, όταν και ανέλαβε στο τέλος της περιόδου (τελευταίες 6 αγωνιστικές) και πέτυχε την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
Αναδείχθηκε από την ΟΥΕΦΑ κορυφαίος Έλληνας προπονητής για τον εικοστό αιώνα. Οδήγησε την Εθνική Ελλάδας στο Κύπελλο Εθνών το 1980 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994. Ήταν καθηγητής FIFA από το 2001.
Το 2002 διετέλεσε και πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης σε μία προσπάθεια σωτηρίας του συλλόγου.
Η ΠΑΕ Άρης εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια της στους οικείους του. Αλκέτα ζωντανός για πάντα Αρειανός!».
*Το δικό της «αντίο» λέει η οικογένεια του Ολυμπιακού στον Αλκέτα Παναγούλια, έναν από τους πιο πετυχημένους προπονητές στην ιστορία της ομάδας, καθώς την οδήγησε σε τρία πρωταθλήματα και ένα Σούπερ Καπ, στις δύο περιόδους που βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία της, από το 1981 έως το 1983 και τη σεζόν 1986-1987.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρονται τα εξής: «Η οικογένεια του Ολυμπιακού πενθεί μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, για τον πρόωρο χαμό του Αλκέτα Παναγούλια. Υπήρξε ένας πρωτοπόρος του ποδοσφαίρου και η προσφορά του στον Ολυμπιακό, στην Εθνική Ελλάδος και στο ποδόσφαιρο συνολικά, είναι αρκετή ώστε να τον κρατήσει για πάντα ζωντανό στο μυαλό των φιλάθλων».
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass