ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Λαρισαίοι στα... βήματα του Φειδιππίδη

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ, ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΣΤΙΒΟΥ, ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ... ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * Ο ΑΠ.ΓΟΥΛΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ... ΧΛΕΥΑΣΜΟ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ

Δημοσίευση: 10 Νοε 2012 23:12 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:29
 Του Κ. Γκιάστα
Ένα σορτσάκι. Μια φανέλα. Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Γυαλιά ηλίου, καπέλο και... κουράγιο για 42 χιλιόμετρα. Αυτά πήραν μαζί τους οι Λαρισαίοι που θα λάβουν μέρος στον επετειακό Κλασικό Μαραθώνιο που διεξάγεται σήμερα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και από κάθε κοινωνική τάξη. Μέλη του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων, μέλη των Βετεράνων στίβου, μεμονωμένοι λάτρεις του αθλητισμού αλλά και... διάσημοι Λαρισαίοι θα δώσουν το παρών στη σημερινή γιορτή.
Την παράσταση έκλεψε ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Λάρισας που για πρώτη φορά στην ιστορία του αναχώρησε χθες με λεωφορείο που ήταν γεμάτο αποκλειστικά με μέλη του. Κάτι που μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται.
Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, γιορτάζει την 30ή επέτειό του και το γεγονός αυτό αναμένεται να συνδυαστεί με μεγάλη συμμετοχή και έντονα εορταστικό κλίμα.
«Εμείς από την πλευρά μας γιορτάζουμε το γεγονός πως για πρώτη φορά ταξιδεύουμε αποκλειστικά ως σύλλογος. Τις άλλες χρονιές πηγαίναμε μαζί με μια άλλη πόλη. Τώρα το ενδιαφέρον είναι μεγάλο» τονίζει στην «Ε» ο γραμματέας του συλλόγου Λάρισας κ. Αποστόλης Γούλας και συνεχίζει: «Για να καταλάβει ο κόσμος εμείς έχουμε πλέον 93 μέλη και όλα είναι ενεργά. Καλύπτουμε όλες τις ηλικίες και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μεγάλη άνοδο. Ο μικρότερος που θα τρέξει θα είναι 22 και ο μεγαλύτερος 66 ετών».
Όμως γιατί ο κόσμος άλλαξε ρότα... στα ενδιαφέροντά του, τον ρωτήσαμε, για να μας απαντήσει: «Η εκτόξευση του ενδιαφέροντος για τον μαραθώνιο έγινε τα τελευταία δύο χρόνια. Χρονιά σταθμός ήταν το 2010 που ήταν ο επετειακός μαραθώνιος και ο κόσμος βγήκε στον δρόμο για να δει και να τρέξει και να χειροκροτήσει. Γενικά τώρα όσον αφορά τις μεγάλες αποστάσεις αυτοί που είναι έμπειροι είδαν τη νοοτροπία να αλλάζει. Από εκεί που χλεύαζαν οι οδηγοί και τους ενοχλούσαν οι αθλητές και πατούσαν κόρνα τώρα βγήκαν να χειροκροτήσουν και μαζί τους πήραν και τα παιδιά του. Εμείς είναι χαρακτηριστικό πως ξεκινήσαμε σαν σύλλογος το 2007 με 24 μέλη. Αλλά δείτε το και γενικά σαν Ελλάδα. Μέχρι το 2009 τρέχαμε μόνο 4000 και οι ξένοι ήταν περισσότεροι. Από το 2010 είδαμε την άνοδο στις συμμετοχές των Ελλήνων και φέτος όπως και πέρυσι παρατηρούμε πως οι Έλληνες είναι περισσότεροι από τους ξένους. Η εξήγηση είναι απλή. Βαρέθηκε ο Λαρισαίος και γενικότερα ο Έλληνας να βλέπει τους άλλους να αθλούνται και να είναι απλά θεατής σε ένα ποδοσφαιρικό ματς με παχυλούς μισθούς των αθλητών. Θέλει πλέον να είναι ενεργός και να νιώθει ευεξία μέσα από την άθληση. Αυτό είναι και το νόημα άλλωστε...».
Εν κατακλείδι σχετικά τα οφέλη που θα έχει η Αθήνα από τη συγκεκριμένη διοργάνωση υπογράμμισε: «Ο τρόπος με τον οποίο διοργανώνεται ο Μαραθώνιος στην Αθήνα θα πρέπει να αποτελέσει και φάρο για όλες τις επαρχίες που θα πρέπει να αναζητήσουν κάποιες ιστορικές διαδρομές και θα έχουν οφέλη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το γεγονός αυτό θα φέρει στην Αθήνα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως έσοδα από τα χρήματα που αφήνουν οι ξένοι δρομείς και οι συνοδοί τους».
ΑΝΑΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η εκκίνηση για τον Μαραθώνιο Δρόμο και στο Δυναμικό Βάδισμα δίνεται στις 09.00 π.μ. από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αφετηρίας στο Μαραθώνα και ακολουθείται η κλασική διαδρομή. Η εκκίνηση στον ανοικτό Λαϊκό Αγώνα Δρόμου των 5 χιλιομέτρων δίνεται στις 8.30 π.μ., μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου (αριστερό ρεύμα), στο ύψος του αγάλματος του Γ. Αβέρωφ. Η διαδρομή διατρέχει το ιστορικό κέντρο της πόλης της Αθήνας, περνώντας μπροστά από σημαντικά μνημεία και κτίρια της πόλης, όπως το Πολεμικό Μουσείο, η Βουλή, η Πλατεία Συντάγματος, η Ακρόπολη. Ο Αγώνας Δρόμου των 10 χιλιομέτρων, ξεκινάει στις 09.15 π.μ. μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου και τερματίζει.
Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών έχει μια μοναδική θέση στο διεθνές γίγνεσθαι, καθώς είναι ο μόνος που διεξάγεται επί της αυθεντικής, Ολυμπιακής Μαραθώνιας Διαδρομής. Η ευθεία των 42.195 μέτρων ξεκινάει από τον Μαραθώνα, περνάει δίπλα τον Τύμβο του Μαραθώνα, διατρέχει μια σειρά δήμων της Αττικής γης και καταλήγει στην Αθήνα, μέσα στο υπέροχο μαρμάρινο στάδιο των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, το Παναθηναϊκό Στάδιο.
ΠΟΣΟΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Στον 30ό Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 9.500 δρομείς, εκ των οποίων 7.700 άνδρες και 1.600 γυναίκες. Οι Έλληνες διατηρούν την πλειοψηφία, αφού φτάνουν τους 5.500, ενώ οι ξένοι δεν θα ξεπεράσουν τους 4.000. Το αποκορύφωμα της συμμετοχής θα είναι φέτος στους Αγώνες Δρόμου 5 και 10 χλμ. όπου έχουν δηλώσει να αγωνιστούν πάνω από 13.000 δρομείς. Σε όλους τους παραπάνω δρομείς, πρέπει να προστεθούν και περίπου 3.500 παιδιά που θα συμμετάσχουν στους παιδικούς αγώνες κατά μήκος της διαδρομής και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
* Ο 30ός Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα αγωνιστή της Ειρήνης και Βαλκανιονίκη, Γρηγόρη Λαμπράκη, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώθηκαν φέτος 100 χρόνια και 49 από τη δολοφονία του στις 22 Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass