ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΕΡΟΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ

Τα μοντέλα του... λαρισινού ουρανού

* ΜΙΑ «ΤΡΕΛΑ» ΠΟΥ ΑΚΡΟΒΑΤΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΟΜΠΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ * ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2012 22:58 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:24
 Του Κ. Γκιάστα
Φωτ. Ν. Σιούμκας
 
Ένα Ζero ιαπωνικό μαχητικό. Ένα Τσέζνα 182. Ένα διπλάνο Stearmann. Μαζί τους και ένα Extra 300, ένα Piper Cub KA. Στην παρέα να και ένα αμερικάνικο πολεμικό Mustang P51 και από εκεί δεν λείπει ένα Lancer.
Δύο μέτρα πιο κει βρίσκεται το Focke-Wulf Fw 190 Würger (Αετομάχος), ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο καταδιωκτικό αεροσκάφος της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας.
Όχι δεν ξεκίνησε ο πόλεμος αλλά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αερομοντελισμού στην κατηγορία Scale που σημαίνει πως είναι πιστά αντίγραφα των συγκεκριμένων αεροσκαφών.
Στο πεδίο προσγείωσης της Τερψιθέας λοιπόν συγκεντρώθηκαν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα για να διαγωνιστούν στον τρόπο κατασκευής (ακρίβεια κλίμακας, χρωματισμός, σήμανση, υφή επιφάνειας, πιστότητα, ποιότητα και λεπτομέρειες) αλλά και στον τρόπο πτήσης (σύμφωνα με τα πραγματικά αεροσκάφη).
Μύρισε λοιπόν η ατμόσφαιρα μεθανόλη και καστορέλαιο (τέτοιο καταναλώνουν τα αεροσκάφη 6,5 cc έως και 200 cc) και γέμισαν με περηφάνια τα... στήθια των ανθρώπων της Αερολέσχης Λάρισας που διοργάνωσαν το πρωτάθλημα και δείχνουν πως είναι από τις πιο ισχυρές Λέσχες στην Ελλάδα.
«Είναι σημαντικό πως καταφέρνουμε να διοργανώνουμε ένα τέτοιο πρωτάθλημα στη Λάρισα. Ήρθαν άνθρωποι από την Αθήνα, τη Χαλκίδα, την Κοζάνη, τον Βόλο και άλλες πόλεις να αγωνιστούν και αυτό μας γεμίζει ευθύνη και χαρά για τη συνέχεια» ανέφερε στην «Ε» ο Κώστας Τριανταφύλλου που είναι έφορος του αερομοντελισμού της Αερολέσχης Λάρισας.
ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ...
Τι χρειάζεται να ξέρει κάποιος άνθρωπος για να ασχοληθεί με τον αερομοντελισμό; Ρωτήσαμε τον κ. Τριανταφύλλου για να μας απαντήσει: «Δεν χρειάζεται να ξέρει. Αλλά μαθαίνει πολλά στην πορεία. Μηχανολογία, αεροδυναμική, ηλεκτρονική και κομπιούτερ. Όλα αυτά τα συνδυάζεις για να πετάξεις».
Στο πεδίο προσγείωσης είδαμε ανθρώπους όλων των ηλικιών να παρακολουθούν τα μοντέλα να πιάνουν ταχύτητες έως και 150 χλμ. την ώρα.
Όσον αφορά τώρα στην τιμή τα πράγματα έχουν ως εξής: Το αεροπλάνο, η τηλεκατεύθυνση και ο κινητήρας όλα μαζί μπορούν να αρχίζουν από 150 ευρώ μόνο. Το πόσο μπορεί να φτάσουν εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες του καθένα σε συνδυασμό με την... τρέλα του για τον μοντελισμό.
Στη Λάρισα υπάρχει εξειδικευμένο κατάστημα που καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες των ντόπιων. Τώρα αν δεν βρίσκουν κάτι από εκεί τότε αναζητούν αυτό που θέλουν μέσω διαδικτύου.
ΕΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Εκεί συναντήσαμε και τον Άκη Χαλκιά. Έναν 31χρονο Λαρισαίο που είναι μέλος της Εθνικής Ελλάδας στην κατηγορία F3A. Μάλιστα το 2009 είχε πάρει μέρος και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία. Τώρα το επόμενο παγκόσμιο θα γίνει στη Νότιο Αφρική. Είσαι έτοιμος τον ρωτήσαμε;
* Δεν νομίζω να καταφέρω να ταξιδέψω εκεί. Τα έξοδα είναι πολλά και η ΓΓΑ δεν υπάρχει περίπτωση πλέον να χρηματοδοτήσει την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία. Όλα τα πληρώνουμε από την τσέπη μας και γι΄ αυτό τον αγαπάμε ακόμα πιο πολύ τον αερομοντελισμό.
-Εθνική ομάδα, παγκόσμια πρωταθλήματα. Τελικά τι είναι ο αερομοντελισμός. Χόμπι ή άθλημα;
* Είναι κάτι ανάμεσα από τα δύο. Από τη στιγμή που έχει προπόνηση, κόπο, άγχος και στόχους δεν μπορείς να το πεις μόνο χόμπι.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Οι αγώνες συνεχίζονται και σήμερα. Οι πτήσεις θα αρχίσουν σήμερα από τις 10.00 και θα ολοκληρωθούν στις 15.00.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass