ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Λάρισα στη… Σούπερ Λίγκα της πυγμαχίας

*ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΤΩΝΟΥΝ ΣΤΑ ΡΙΝΓΚ ΑΛΛΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ *ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥΣ ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2012 23:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 21:23
 Του Κ. Γκιάστα
Φωτ. Β. Ντάμπλης
 Είναι παιδιά που όχι απλά ιδρώνουν, αλλά ματώνουν για μια διάκριση. Σπάνε τα δόντια τους, πρήζονται τα χείλη τους και το βλέμμα εκεί χαμηλά. Μετά από κάθε προπόνηση είναι οι ίδιοι που καθαρίζουν τα αποδυτήριά τους. Μαθήματα ταπεινότητας, άλλωστε, προσέφεραν πάντα οι άνθρωποι στην αίθουσα βαρέων αθλημάτων του ΕΑΚ Λάρισας. Δεν είχαν και δεν έχουν (ειδικά τώρα με τέτοια κρίση) την πολυτέλεια για «λούσα» όπως τα αποκαλούν οι ίδιοι.
Κι όμως με λίγα αχλάδια για κολατσιό και αυτό προσφορά από κάποιον γονέα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων κατάφεραν να βρεθούν στη.... Σούπερ Λίγκα της Ελληνικής Πυγμαχίας. Είναι οι Λαρισαίοι πυγμάχοι. Το νέο αίμα ενός αθλήματος που στη Λάρισα έχει παρελθόν και όπως διαφαίνεται και μέλλον.
Τρεις Λαρισαίοι αθλητές του «Τάλλου» κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο ανόδου στην Α’ κατηγορία. Αγωνιζόμενοι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη πήραν ένα χρυσό, ένα αργυρό και μια θέση στον τελικό (που θα φέρει χρυσό ή αργυρό στη συνέχεια).
Ο ένας είναι ο Γιάννης Μπιρμπίλης που μετά από τέσσερις συνεχόμενες νίκες και με τεχνικό νοκ άουτ στον τελικό αναδείχθηκε πρώτος. Είναι μόλις 20 χρονών.
Ο άλλος είναι ο Ευθύμιος Παπαδημητρίου που αναδείχθηκε δεύτερος. Ο 25χρονος πυγμάχος μετά από τρεις διαδοχικές επιτυχίες πέρασε στον τελικό αλλά ηττήθηκε στον τελικό εξαιτίας ενός τραυματισμού στο χέρι.
Τέσσερις νίκες συνεχόμενες μέτρησε και ο Χαράλαμπος Στεφανίδης. Ο 22χρονος αθλητής πήρε πανάξια την πρόκριση στον τελικό που ακόμα όμως δεν πραγματοποιήθηκε. Σίγουρα έχει ένα μετάλλιο στο χέρι του.
Ο τέταρτος αθλητής που έδωσε το «παρών» στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν ο Γρηγόρης Μέκρας. Ένας 21χρονος αυθεντικό ταλέντο που με εξαιρετικές εμφανίσεις έφτασε μια ανάσα από τον τελικό στα 69 κιλά. Με την εμφάνισή του έδειξε πως έχει αρκετό μέλλον μπροστά του.
«Οι επιτυχίες αυτές ήρθαν μετά από σκληρή και επίπονη προσπάθεια. Τα παιδιά αυτά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια» δήλωσε στην «Ε» ο προπονητής τους Νίκος Οικονόμου και συνέχισε «Με τις διακρίσεις τους αυτές δίνουν ένα καλό παράδειγμα στα νέα παιδιά που αρχίζουν τον αθλητισμό τώρα αλλά και στους αθλητές που ήδη βρίσκονται στο σύλλογο και γενικότερα στην πυγμαχία».
Συνεχίζοντας στάθηκε στα προβλήματα: «Η πυγμαχία δεν τραβάει δυστυχώς τα φώτα της δημοσιότητας και βρίσκεται συνεχώς παραγκωνισμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι μεγάλα και έντονα αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Θα προσπαθούμε για το καλύτερο συνέχεια».
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΡΑΟΥΤΟΝ ΣΤΟΝ… ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟ
Ο πρώτος γνωστός πρωταθλητής σε παγκόσμια κλίμακα ήταν ο Άγγλος Τζων Μπράουτον κι αυτός είναι που εφάρμοσε τους κανονισμούς του αθλήματος. Μετά, το αγώνισμα μεταφέρθηκε στην Αμερική, όπου και διαδόθηκε πολύ. Με αυτό πιο πολύ ασχολήθηκαν οι μαύροι της χώρας αυτής, που ανάδειξαν κατά καιρούς πολλά αστέρια της πυγμαχίας όπως ο Μοχάμεντ Άλι και ο Μάικ Τάισον. Την Ελλάδα στην επαγγελματική πυγμαχία στις ΗΠΑ εκπροσωπεί ο Μιχάλης Αρναούτης στην κατηγορία ελαφρών βαρών (κάτοχος του τίτλου WBO-NABO). Το αμερικάνικο κανάλι μετάδοσης αθλημάτων, ESPN, έχει κατατάξει την πυγμαχία ως το πιο δύσκολο άθλημα στον κόσμο.
Η πυγμαχία ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα αθλήματα των αρχαίων Ελλήνων, που πρώτοι απ' ό,τι φαίνεται την καθιέρωσαν και που διεξαγόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η σύγχρονη μορφή της πυγμαχίας πήρε τη μορφή της στην Αγγλία του 1700. Το 1719 ο Τζέημς Φιγγ που ήταν δάσκαλος της ξιφασκίας ανέλαβε τον τίτλο του «Champion of England» της πυγμαχίας και ίδρυσε το πρώτο αθλητικό γυμναστήριο για αυτό το άθλημα.
Στη Λάρισα το άθλημα της πυγμαχίας ήρθε από τον Κώστα Αγοραστό και την Πολωνία. Επι προεδρίας του Νίκου Κρεμέτη στον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας η πυγμαχία βρήκε πρόσφορο έδαφος στην πόλη. Με υποστηρικτή τον Γιώργο Στουκογεώργο άρχιζαν να βγαίνουν και οι πρώτοι σημαντικοί αθλητές.
Ο σημαντικότερος από αυτούς ήταν ο Βαγγέλης Τσακίρης που εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλά σπουδαία ραντεβού. Μαζί του και ο Νίκος Οικονόμου. Αργότερα και συγκεκριμένα το 2004 η Λάρισα εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της πυγμαχίας με τον Θοδωρή Κοτάκο. Να λοιπόν που έρχεται και το νέο αίμα…
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass