Η ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΖΑΧΟΥ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΕ ΤΗ… ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗ

Έτσι έζησα το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΣΑΜΠΛ, ΤΙΣ ΥΠΟΠΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ, ΤΙΣ 12ΩΡΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2012 20:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:48
 Συνέντευξη στον Κ. Γκιάστα
 
Δεν είχε την πολυτέλεια να έχει κοντά τους γονείς της στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της ζωής της. Δεν είχε στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας επάνω της. Δεν μπόρεσε μαζί με την ομάδα της Εθνικής Ανσάμπλ για λίγους βαθμούς να περάσει στους τελικούς (ένατη θέση ενώ περνούσαν 8). Παρόλα αυτά όμως η Βασιλεία Ζάχου έζησε το όνειρό της και συμμετείχε με περηφάνια και τιμή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Ήταν η μοναδική Λαρισαία (υπήρχε και ο Παπαδημητρίου αλλά ο συγκεκριμένος απλά γεννήθηκε εδώ καθώς ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός) που έλαβε μέρος σε αυτούς τους αγώνες και αποτελεί πραγματική διαφήμιση για την ρυθμική γυμναστική της Λάρισας.
Η Βασιλεία Ζάχου λίγο μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα επισκέφτηκε την «Ε» και έφερε λίγο αέρα Λονδίνου αλλά και πολλές εικόνες με τη… φωτογραφική της μηχανή. Μας μίλησε για την ατμόσφαιρα που υπήρχε στο Ολυμπιακό Χωριό, τους κανόνες ασφαλείας, τις ύποπτες σχέσεις κάποιων χωρών στη ρυθμική γυμναστική και την ανταλλαγή ψήφων αλλά και για το μέλλον της στην Εθνική ομάδα της Ανσάμπλ.
-Βασιλεία, μετά από μια τέτοια γιορτή πως είναι η προσαρμογή στην καθημερινότητα και στην πραγματικότητα;
* Όπως όλα τα ωραία έτσι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν πολύ γρήγορα. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία που την έζησα από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή και πραγματικά την απόλαυσα. Τώρα ναι, η επιστροφή στην πραγματικότητα είναι λίγο δύσκολη αλλά πιστεύω πως θα τα καταφέρω και θα επανέλθω κανονικά σε ό,τι έκανα και πριν.
-Μίλησέ μας λίγο για τα αγωνιστικά ζητήματα. Είδαμε πως δεν μπήκατε στον τελικό για λίγους μόνο βαθμούς. Τι συναισθήματα σας δημιούργησε αυτό;
* Αίσθημα αδικίας. Το πρόγραμμά μας και η συνολική μας παρουσία άξιζε και με το παραπάνω να περάσει στις οκτώ καλύτερες ομάδες. Τώρα αν οι κριτές ήθελαν να μην μπούμε, αυτό είναι άλλο ζήτημα.
- Δηλαδή;
* Δηλαδή ακούστηκε πως εμείς επειδή ήμασταν οι μικρότερες σε ηλικία ήθελαν να μας αφήσουν απ΄ έξω. Αυτά είναι για γέλια και δεν είναι σοβαρά κριτήρια για το αν θα περάσει μια ομάδα στον τελικό η όχι. Και να μην ξεχνάμε πως οι σχέσεις κάποιων χωρών στην ψηφοφορία θυμίζουν λίγο… Eurovision. Κάποιες χώρες στηρίζουν συνεχώς κάποιες άλλες στην ψηφοφορία.
- Σας γκρέμισαν δηλαδή όλα όσα χτίζατε μια ολόκληρη χρονιά;
* Παραπάνω, όχι μόνο μια ολόκληρη χρονιά. Όμως πιστεύω πως οι δυσκολίες μας ατσαλώνουν και δεν πρέπει να μας απογοητεύουν. Κάθε εμπόδιο και σε καλό.
ΤΟ ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ ΚΑΙ Η ΓΕΛ...
- Τι γίνεται με το μέλλον σου στη ρυθμική γυμναστική. Είσαι μόλις 18 χρονών και έχεις μπροστά σου αρκετά χρόνια. Σκέφτεσαι τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου;
* Έτσι όπως είμαι «ζεστή» και ενθουσιασμένη από τη συμμετοχή μου στο Λονδίνο, ναι, σκέφτομαι το Ρίο Ντε Τζανέιρο και μάλιστα με μεγάλη αναμονή. Όμως τα πράγματα πρέπει να τα δω με μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Θα σκεφτώ μέσα στο επόμενο διάστημα αν θα συνεχίσω στους ίδιους ρυθμούς και αν θέλω να είμαι στην Εθνική ομάδα του Ανσάμπλ. Είναι αποφάσεις ζωής και θα πρέπει να έχω χρόνο και καθαρό μυαλό. Έχω περάσει στο Παιδαγωγικό και θα πρέπει να βάλω στη ζωή μου και τις σπουδές.
-Πάντως αποτελείς διαφήμιση για τη ρυθμική γυμναστική της Λάρισας και δεν είναι μικρό πράγμα για τη ΓΕΛ το γεγονός πως βγήκες από τον συγκεκριμένο σύλλογο;
* Η Γυμναστική Ένωση Λάρισας είναι το σπίτι μου και αυτό δεν το ξεχνάω. Θα το κουβαλάω για μια ζωή. Γι΄ αυτό και θα βοηθάω και θα προσφέρω όσο μπορώ στον σύλλογο που με ανέδειξε. Από οποιοδήποτε πόστο μου ζητηθεί θα βοηθήσω έτσι ώστε νέα κορίτσια να έρθουν στο άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής και συγκεκριμένα στη ΓΕΛ.
Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΠΑΡΤΙ
- Ας πάμε όμως και στο μεγαλύτερο πάρτι του πλανήτη. Δισεκατομμύρια κόσμος παρακολουθούσε την τελετή λήξης στο Λονδίνο. Όλοι ήταν απ΄ έξω και εσύ ήσουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Πώς ήταν τα πράγματα από εκεί μέσα;
* Ηταν υπέροχα παρά το γεγονός πως εμένα μου αρέσαν τα ... ελληνικά τραγούδια και κυρίως τα λαϊκά (γελάει), το πάρτι ήταν μοναδικό. Δεν προλαβαίναμε να χαζεύουμε προς κάθε μεριά και ο ήχος ήταν εκπληκτικός. Σε μετέφερε κάπου αλλού. Αλήθεια εκείνη τη βραδιά έκλαψα από συγκίνηση. Έπαιρνα μέρος σε ένα μοναδικό ραντεβού όλου του κόσμου.
-Από άγχος πώς τα πήγαινες. Όταν έμπαινες να αγωνιστείς πώς ένιωθες;
* Ευτυχώς καθόλου. Σε κάποια στιγμή βέβαια λίγο πριν μπω στον αγώνα είπα από μέσα μου πως «αυτός είναι ο σημαντικότερος αγώνας που έχω λάβει μέρος πρέπει να παλέψω σκληρά» όμως αμέσως το απέβαλα γιατί μου έφερνε άγχος. Είπα απλά πως είναι ένας συνηθισμένος αγώνας και μπήκα κανονικά χωρίς να νοιώθω κάτι το ιδιαίτερο.
- Είχες και τους δικούς σου στην κερκίδα;
* Όχι δυστυχώς δεν μπόρεσαν να είναι οι γονείς μου στην κερκίδα ή κάποιος δικός μου.
-Πολλά ακούγονται για το Ολυμπιακό Χωριό. Για μίλησέ μας λίγο γι΄ αυτό;
* Μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό όλα είναι παραμυθένια για τους αθλητές. Εκεί σταματάει ο χρόνος και σου δίνεται η ευκαιρία να έχεις το μυαλό σου μόνο στους αγώνες σου και τίποτα άλλο. Εμείς σαν εθνική Ανσάμπλ μέναμε σε ένα σπίτι όλες μαζί και νιώθαμε πως δεν ήταν απλά αγώνες αλλά ένας τρόπος ζωής η Ολυμπιάδα.
- Από πλευράς οργάνωσης πώς ήταν;
* Σκληρά μέτρα. Περνούσες συνεχώς από ελέγχους τόσο για την είσοδο όσο και για την έξοδο. Συνεχώς μας ήλεγχαν και ήθελαν να μην υπάρχουν προβλήματα. Το καλό όμως ήταν πως υπήρχαν πολλές παροχές. Ακόμα και τα νύχια μας μπορούσαμε εμείς οι γυναίκες να φτιάχνουμε... Επίσης μεγάλο βάρος έριξαν στην ανακύκλωση. Υπήρχαν αρκετοί κάδοι γι΄αυτό αλλά και πολλά υλικά στο Ολυμπιακό Χωριό ήταν από ανακυκλώσιμα υλικά.
- Έχουν αποτυπωθεί δηλαδή όλα στο μυαλό σου έτσι;
* Δεν θα γινόταν αλλιώς. Όμως κρατάω και ένα ημερολόγιο και θα είναι αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μου και στο μυαλό μου.
ΤΑ 200 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
- Όλη την ημέρα ήσασταν με αθλητές από άλλες χώρες. Τι διαφορές είδατε στην αντιμετώπιση που έχουν από το ίδιο τους το κράτος.
* Λοιπόν ας ξεκινήσουμε από το γεγονός πως εμάς μας έδωσαν 200 ευρώ για να περάσουμε όλες αυτές τις ημέρες για προσωπικά έξοδα... Υπήρχαν χώρες που ειδικά στο δικό μας άθλημα λειτουργούν άκρως επαγγελματικά ενώ εμείς ερασιτεχνικά. Γενικά βλέπουμε πως έχουν κοπεί τα κίνητρα για τον πρωταθλητισμό. Δεν μπορεί ένας αθλητής να επωμιστεί όλα τα έξοδα τη στιγμή που δεν έχει καθόλου έσοδα. Αυτό πρέπει να τα κοιτάξει η πολιτεία. Είναι σημαντικό κομμάτι και δεν μπορεί να το κόβει με μιας.
- Μετά από μια γεμάτη περίοδο από προετοιμασία και αγώνες ήρθε η ώρα να γεμίσεις τις μπαταρίες σου;
* Ναι και γι΄ αυτό θα πάω διακοπές αμέσως. Τις έχω ανάγκη δηλαδή για σωματικούς και πνευματικούς λόγους. Θα πάω αρχικά Κέρκυρα και μετά Χαλκιδική. Ελπίζω να ετοιμαστώ κατάλληλα για το φθινόπωρο που θα έρθει με κρίσιμες αποφάσεις για μένα.
- Όλα αυτά τα χρόνια είχες φυσικά κάποιους ανθρώπους να σε στηρίζουν...
* Μόνος σου ή μόνη σου δεν γίνεται ποτέ να καταφέρεις τίποτα. Πρώτα απ΄ όλα οι γονείς, Φώτης και Μαρία, μου στάθηκαν όσο κανένας άλλος. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για όλα όσα εφόδια μου έχουν δώσει. Επίσης δεν θέλω να ξεχάσω την παλιά μου προπονήτρια Γκαλίνα Μπεζοκλάζοβα όπως και την πρώτη μου προπονήτρια Ναταλία Μπελιάεβα. Ένας άνθρωπος που ήταν σπουδαίος στην έως τώρα πορεία μου ήταν ο Κώστας Παπαγεωργίου, η ψυχή της ΓΕΛ. Επίσης να ευχαριστήσω και τις προπονήτριές μου Τζένη Παπαδοπούλου αλλά και Γωγώ Αργύρη αλλά και τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό για τη στήριξή του. Τέλος θα ήθελα να τοποθετήσω σε ένα ξεχωριστό μέρος της καρδιάς μου τον Κωνσταντίνο Ζάχο για την επιμονή του και την υπομονή που έδειξε όλο αυτό το διάστημα.  
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass