ΔΗΛΩΣΕ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ:

Μεγάλη ομάδα, νιώθω ευλογημένος...

* ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΩ ΣΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2013 1:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:01
Διακρίσεων συνέχεια για τον αρχηγό και φυσικό ηγέτη της Εθνικής ομάδας, Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος -μαζί με τον Κατσουράνη- θα συμμετάσχει για πέμπτη φορά στην καριέρα του στην τελική φάση μιας κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης και για δεύτερη συνεχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Απελευθερωμένος από το άγχος της πρόκρισης, ο μέσος της Φούλαμ δεν έκρυψε την ανακούφισή του για το αίσιο τέλος που είχε η πορεία της ελληνικής ομάδας στην προκριματική φάση του Μουντιάλ, καθώς όπως τόνισε «η πίεση ήταν πολύ μεγάλη, γιατί όταν διακυβεύεται ένας τέτοιος στόχος πρέπει να τον διαχειριστείς αναλόγως. Το Μουντιάλ είναι όνειρο για κάθε ποδοσφαιριστή, πόσο μάλλον όταν γίνεται στη Βραζιλία που όλοι ξέρουμε πόσο αγαπούν το ποδόσφαιρο. Η Ελλάδα θα είναι και πάλι εκεί και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους Έλληνες, που περνούν τόσο δύσκολες στιγμές».
-Περίμενες ότι θα συμμετάσχεις σε πέντε τελικές διοργανώσεις, Euro και Μουντιάλ;
«Είναι ένα όνειρο, δεν έχω λόγια... Νιώθω ευλογημένος. Αν δεν τα παρατάς αλλά συνεχίζεις να δουλεύεις και στο τέλος έρχεται η δικαίωση, αυτό είναι το καλύτερο συναίσθημα. Μην ξεχνάτε ότι εγώ στα 26 προς 27 χρόνια μου έπαιξα στα τελικά της πρώτης μεγάλης διοργάνωσης, τη στιγμή που βλέπουμε παιδιά 22-23 χρονών να έχουν κάνει ήδη δύο διοργανώσεις. Μετά από δέκα χρόνια και ύστερα από όλα αυτά νοιώθω υπερήφανος. Όλο αυτό τον καιρό εισπράτταμε τη θετική ενέργεια του κόσμου, καταλαβαίναμε πόσο ήθελαν αυτή την πρόκριση και τώρα που το καταφέραμε είμαστε πολύ χαρούμενοι».
-Τι «μεταφέρεις» στους συμπαίκτες σου και γίνονται όλα αυτά;
«Είμαστε μια ομάδα, μεγάλη ομάδα. Μετά το παιχνίδι με τη Βοσνία που χάσαμε 3-1 έχουμε κάνει επτά νίκες και μία ισοπαλία. Έτσι απαντούν οι μεγάλες ομάδες... Έχουμε καρδιά, έχουμε και ταλέντο, παρόλο που πολλοί από εσάς (σ.σ. ο Τύπος) μπορεί να μην το πιστεύετε αυτό. Καμιά φορά κερδίζουμε 1-0 και σας... στενοχωρούμε λίγο. Δεν ξέρω πολλές ομάδες στην Ευρώπη και μάλιστα από τις μεγάλες, μεγαλύτερες από εμάς σε οργάνωση και υποδομή, να πετυχαίνουν τέτοια πράγματα. Εμείς συνεχίζουμε ταπεινά, όπως πάντα. Αυτή τη φορά έχουμε το κύρος ως ομάδα, το ταλέντο και την προσωπικότητα να εκπληρώσουμε το στόχο που δεν εκπληρώσαμε στη Νότια Αφρική, δηλαδή να προκριθούμε στην επόμενη φάση».
-Στην αλλαγή σου, ο κόσμος φώναζε «Καραγκούνης» και γέμιζε το στόμα του...
«Ο κόσμος ήταν συγκινητικός. Ήταν μεγάλη βοήθεια για μας ότι βρέθηκαν 2.000 στην εξέδρα, παρά τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν. Έκλεισε μία δεκαετία με τεράστιες επιτυχίες, αφού μην ξεχνάτε ότι δεν πάμε μόνο στις τελικές φάσεις. Τη μια φορά το πήραμε, την άλλη πήγαμε στους "8"... Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που κάνουμε τους συμπατριώτες μας να χαίρονται».
-Πόσα χρόνια σου χάρισε, ποδοσφαιρικά, αυτή η πρόκριση;
«Πριν από αυτό το παιχνίδι είχα χάσει αρκετές ώρες ύπνου. Αν δεν προκρινόμασταν, αυτό θα ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι. Με τη βοήθεια του Θεού θα βρεθώ σε ακόμη ένα Μουντιάλ και είμαι ευγνώμων γι΄ αυτό, οπότε ευχαριστώ όλους τους συμπαίκτες μου, το τεχνικό επιτελείο και τα μέλη της Εθνικής ομάδας γι΄ αυτή τη χαρά».
ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ένα διαφορετικό Φερνάντο Σάντος είδαν οι εκπρόσωποι του Τύπου που βρέθηκαν στο «Νασιονάλ Αρένα» για τον αγώνα της Ελλάδας με τη Ρουμανία. Η αρχή έγινε με το τελευταίο σφύριγμα του Μίλοραντ Μάζιτς, όταν ο Πορτογάλος τεχνικός διέσχισε τον αγωνιστικό χώρο με... «φουλ σπριντ» για να βρεθεί και να πανηγυρίσει την πρόκριση με τους παίκτες του, όπως ο Ότο Ρεχάγκελ στον τελικό του Euro 2004. Η συνέχεια δόθηκε λίγο αργότερα, με τον πάντοτε σοβαρό και απολύτως «πειθαρχημένο» ως προς τη δημόσια έκφραση των συναισθημάτων του ομοσπονδιακό εκλέκτορα να δακρύζει ενώπιον του Τύπου.
Ο επιτυχημένος επαγγελματίας άφησε για λίγες στιγμές τα συναισθήματά του ελεύθερα, καθώς, όπως υπογράμμισε μιλώντας στη μικτή ζώνη, «ήταν μια ενστικτώδης αντίδραση, ήταν ουσιαστικά η έκρηξη όλης της πίεσης που κουβαλούσαμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ήταν ο τεράστιος ενθουσιασμός και η ικανοποίηση και θέλησα να μοιραστώ όλα αυτά τα πάρα πολύ έντονα συναισθήματα που ένιωσα εκείνη τη στιγμή με τον ελληνικό λαό».
Ο Σάντος ομολόγησε ότι τρέφει μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη για τους Έλληνες. «Νιώθω, και το έχω πει αυτό πάρα πολλές φορές, ότι ο ελληνικός λαός με έχει αγκαλιάσει, με αγαπάει και με σέβεται σε απεριόριστο βαθμό. Είναι κάτι που δεν έχω συναντήσει πουθενά αλλού και, πραγματικά, ήθελα να δώσω αυτή τη χαρά σε όλους τους Έλληνες και να μπορέσουμε να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί την πρόκριση».
Όσο για τα υγρά μάτια του; «Παιδιά, αυτό ήρθε μέσα από την καρδιά μου. Δεν χρειάζεται εξήγηση... Είναι πράγματα που είτε τα νιώθεις είτε δεν τα νιώθεις. Έτσι το ένιωσα, έτσι μου βγήκε, δεν χρειάζεται να το αναλύουμε άλλο» είπε.
Μέσω του ποδοσφαίρου και της νέας μεγάλης επιτυχίας της Εθνικής ομάδας, ο κ. Σάντος έστειλε μήνυμα ελπίδας στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, τον οποίο καλεί να αντλήσει πίστη από το επίτευγμα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος: «Κατά τη γνώμη μου δεν είναι ώρα να μιλάμε για ποδόσφαιρο, για το τι πήγε και τι δεν πήγε καλά σε αυτόν τον αγώνα, αλλά είναι μια στιγμή για να χαρούμε όλοι οι Έλληνες και να καταλάβουμε ότι τέτοιες μεγάλες στιγμές περιμένουν όλους μας, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και γενικότερα. Τα πράγματα θα βελτιωθούν, υπάρχει ελπίδα και πίστη ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Πρώτο θέμα στην επίσημη ιστοσελίδα της FIFA "έπαιξε" το στατιστικό αφιέρωμα στην πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στους τελικούς του Μουντιάλ 2014. Με τίτλο "Η πρόκριση της Ελλάδας σε αριθμούς" η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία αναλύει την πορεία της γαλανόλευκης προς το λατινοαμερικάνικο όνειρο.
Αναλυτικά:
1.080: Τα λεπτά που έπαιξε ο τερματοφύλακας Ορέστης Καρνέζης, ο μόνος Έλληνας που δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο από τους 12 αγώνες της ομάδας. Ο αμυντικός της Ντόρτμουντ, Σωκράτης Παπασταθόπουλος ακολούθησε με 11 αγώνες και 990 λεπτά, ενώ τρίτος ήταν ο φουλ μπακ Βασίλης Τοροσίδης με 972΄.
27: Ο μέσος όρος ηλικίας των 32 ποδοσφαιριστών που ο Φερνάντο Σάντος χρησιμοποίησε στους προκριματικούς. Ο γηραιότερος ήταν ο 36χρονος Γιώργος Καραγκούνης και νεότερος ο μόλις 19 ετών, Χάρης Μαυρίας. Μόνο έξι παίκτες ήταν άνω των 30 ετών και μόνο ο Μαυρίας κάτω των 20.
22: Η πολύ καλή αμυντική παρουσία της Ελλάδας, περιλάμβανε και δυνατά μαρκαρίσματα. Η ομάδα συγκέντρωσε 22 κίτρινες κάρτες καθώς και δύο κόκκινες (αμφότερες με δεύτερη κίτρινη).
16: Η Βοσνία είχε κατά 16 γκολ καλύτερη διαφορά τερμάτων και χάρη σ΄ αυτήν πήρε την πρώτη θέση, στέλνοντας την Ελλάδα σε αγώνες πλέι οφ με την Ρουμανία.
7: Οι διαφορετικοί σκόρερ στην πορεία της Ελλάδας στους προκριματικούς. Τα 16 γκολ που πέτυχε αναδεικνύουν την ικανότητα της ομάδας να απειλεί από διαφορετικά σημεία του γηπέδου. Ο Κώστας Μήτρογλου πέτυχε τα περισσότερα (5), ακολούθησε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με 4 και ο Φάνης Γκέκας με 2, ενώ από ένα σημείωσαν οι Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Σωτήρης Νίνης, Γιώργος Καραγκούνης και Νίκος Σπυρόπουλος. Το σύνολο των 16 συμπληρώνει ένα αυτογκόλ του Σλοβάκου, Μάρτιν Σκρτελ.
5: Οι μισοί από τους 10 αγώνες του προκριματικού ομίλου όπου μετείχε η Ελλάδα έληξαν με νίκη 1-0, ξυπνώντας αναμνήσεις από την τέλεια αμυντική της λειτουργία στο EURO 2004. Οι Ελληνες κράτησαν συνολικά για οκτώ αγώνες ανέπαφη την εστία τους, αλλά δεν κέρδισαν ούτε ένα ματς με διαφορά μεγαλύτερη των δύο τερμάτων.
4: Τα γκολ που δέχθηκε ο Ορέστης Καρνέζης στον προκριματικό όμιλο. Μόνο η Ισπανία (3) είχε καλύτερη άμυνα. Τα συνολικά 16 γκολ που πέτυχε στους προκριματικούς και τα πλέι οφ, αποτελούν τη χειρότερη επιθετική συγκομιδή, μαζί με την Κροατία, ανάμεσα στις ομάδες που προκρίθηκαν στους τελικούς.
3: Τα χρόνια στα οποία ο Σάντος βρίσκεται στο τιμόνι της Εθνικής. Διαδέχθηκε τον Οτο Ρεχάγκελ ο οποίος οδήγησε την Ελλάδα στην κορυφή στο EURO 2004. O Σάντος έχει καταγράψει τις δικές του επιτυχίες, καθώς επί των ημερών του η Ελλάδα έφτασε στους προημιτελικους του EURO 2008 και βέβαια προκρίθηκε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας.
ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ
Η εθνική ομάδα του Μεξικού επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και προκρίθηκε στα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας, καθώς νίκησε και στην ρεβάνς των μπαράζ, αυτή τη φορά εκτός έδρας, τη Νέα Ζηλανδία με 4-2. Στον πρώτο αγώνα στο Μεξικό είχε νικήσει εύκολα με 5-1 και τώρα, μετά τα δύο παιχνίδια, και συνολικό σκορ 9-3, σφράγισε το εισιτήριο της συμμετοχής στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου. Τα γκολ των γηπεδούχων σημείωσαν οι Τζέιμς (80' πεν.), Φάλον (83'), ενώ των νικητών οι Περάλτα (14', 29', 33') και Πένα (87').
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΕΣΑΚΕ
Συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία εξασφάλισε την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έδωσε με δήλωσή του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο Πρόεδρος της Βουλής τονίζει ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έκανε για ακόμη μία φορά υπερήφανους όλους τους Έλληνες και εκφράζει παράλληλα τις ευχές του για καλή παρουσία της ελληνικής ομάδας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Η δήλωση του Προέδρου της Βουλής έχει ως εξής: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους παίκτες, την προπονητική ομάδα και την ΕΠΟ για την μεγάλη επιτυχία της πρόκρισης της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 της Βραζιλίας. Η εθνική μας ομάδα μας έκανε για μια ακόμα φορά περήφανους. Θέλω να ενώσω την ευχή μου μαζί με όλους τους Έλληνες για καλή επιτυχία στη Βραζιλία».
*Επίσης με ανακοίνωσή του και ο ΕΣΑΚΕ συνεχάρη την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου για την πρόκρισή της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης αναφέρει: «Ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Χαλβατζάκης και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ συγχαίρουν την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου για την πρόκρισή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση. Η Εθνική ομάδα θα είναι από το 2004 και έπειτα, και πάλι παρούσα σε μεγάλη διοργάνωση συνεχίζοντας, και εκείνη, να κρατά ψηλά τη σημαία του ελληνικού αθλητισμού. Οι ευχές όλων μας, συνοδεύουν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην προσπάθειά του στα γήπεδα της Βραζιλίας τον ερχόμενο Ιούνιο και Ιούλιο».
ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ Ο ΠΙΤΟΥΡΚΑ
Ο Βίκτορ Πιτούρκα θα «πληρώσει» τον αποκλεισμό της εθνικής Ρουμανίας από τα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η ισοπαλία με την Ελλάδα (1-1) κράτησε τους Ρουμάνους μακριά από μια ακόμη μεγάλη διοργάνωση και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της γειτονικής χώρας αναμένεται, ίσως και σήμερα, να δείξει την πόρτα της εξόδου στον ομοσπονδιακό τεχνικό. Ο Πιτούρκα δέχεται πυρ ομαδόν από τα ΜΜΕ και θεωρείται ως ο βασικός υπεύθυνος για τον αποκλεισμό και την «εθνική αποτυχία», όπως τη χαρακτηρίζουν κάποια σχόλια στις αθλητικές στήλες των εφημερίδων. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα ο Πιτούρκα θ' απολυθεί και ο Νταν Πετρέσκου, προπονητής της Ντιναμό Μόσχας, θεωρείται ως ο βασικός υποψήφιος για να πάρει τη θέση του.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass