ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑ

Πρέλεβιτς: Η Λάρισα μπορεί...

* ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2013 3:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:35
Του Σωτ. Κέλλα
Μια παρουσία έκπληξη που θύμισε το ένδοξο παρελθόν της Ολύμπια (που τώρα παίζει η ανδρική ομάδα στην Α2 τοπική κατηγορία και η γυναικεία στην Α2 εθνική κατηγορία) υπήρξε, χθες, στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης, καθώς οι υπεύθυνοι της ομάδας για το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου επέλεξαν να έρθει ένας παίκτης που με την ιστορία του θα μπορούσε να εμπνεύσει τη νέα γενιά.
Και αυτός ήταν ο Μπάνε Πρέλεβιτς που αποτέλεσε για πολλά χρόνια τη «σημαία» του ΠΑΟΚ, πήρε αρκετούς τίτλους στην καριέρα του ενώ είναι πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ.
Ήρθε απλά στο κλειστό μετά από πρόσκληση της Λαρισινής ομάδας και μίλησε στα παιδιά αναφερόμενος κυρίως στον τρόπο που πρέπει να σουτάρει, αλλά και την κυριότερη αλλαγή στο μπάσκετ που είναι ότι τώρα πρέπει να παίζει κάποιος παίκτης πολύ καλή άμυνα, ενώ την εποχή του βασικό στοιχείο για έναν καλαθοσφαιριστή ήταν να πετυχαίνει πολλούς πόντους μια και τα παιχνίδια κρίνονται από την επιθετική συγκομιδή των ομάδων.
Ο Πρέλεβιτς δεν μίλησε μόνο στους παίκτες και τις παίκτριες της Ολύμπια αλλά στην «Ελευθερία» με το γνώριμο χαμογελαστό ύφος. Και πρώτα απ’ όλα ξεκίνησε για τον λόγο που ήρθε: Μας είπε λοιπόν: «Η Ολύμπια είναι μια ιστορική ομάδα που αποτέλεσε σημείο αναφορά του λαρισινού μπάσκετ την εποχή του Γιώργου Μαλάκου καθώς τερμάτισε 6η αλλά έφθασε και στους τέσσερις της Ευρώπης. Θεώρησα λοιπόν χρέος μου να ανταποκριθώ στην πρόσκληση των ανθρώπων της για να φέρουν παιδιά στο άθλημα».
*Γιατί η Περιφέρεια τώρα δεν βγάζει καλούς παίκτες; Η Λάρισα έχει πολλά χρόνια να δώσει παίκτες στις «μικρές» εθνικές...
«Είναι απλός ο λόγος. Τώρα μόλις ένας παίκτης δείξει ότι έχει κάποια προσόντα πηγαίνει σε μια μεγάλη ομάδα ή στο εξωτερικό ενώ αν έμενε στην ομάδα τότε θα μπορούσε να αποτελέσει αυτόν στον οποίο θα στηριζόταν μια ομάδα και θα αναδεικνύονταν και άλλοι παίκτες. Χρειάζεται λοιπόν πολλούς καλούς παίκτες οι ομάδες για να βγει και ο πολύ καλός.
Η Λάρισα είναι πόλη του μπάσκετ και μπορεί να ξαναφτιάξει το άθλημα γιατί πολλοί άνθρωποι της έχουν την τεχνογνωσία και ξέρουν πώς να κινηθούν. Χρειάζεται όμως χρηματοδότης».
* Απουσιάζει και ο κόσμος από τα γήπεδα του μπάσκετ...
«Φυσιολογικό είναι να υπάρχει πρόβλημα στα εισιτήρια των αγώνων. Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον είναι πέντε παιχνίδια(αν γίνουν όλα...) στο τέλος μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Τα υπόλοιπα δυστυχώς δεν έχουν ενδιαφέρον. Αυτή είναι η αλήθεια. Εμείς ως ΠΑΟΚ αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες όσο και αν προσπαθήσουμε δεν θα μπορέσουμε να φθάσουμε αυτούς του δύο που έχουν δύο ισχυρές οικονομικά οικογένειες της χώρας και παίρνουν τους καλύτερους παίκτες. Αν κάνει μια νίκη απέναντί τους θα θεωρηθεί άθλος.
Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα πώς θα γεμίσουν τα γήπεδα;
Το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται δυνατούς τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, την ΑΕΚ και την Περιφέρεια όπως είναι η Λάρισα που ξέρει μπάσκετ. Μόνο έτσι θα γεμίζουν τα γήπεδα».
* Εσύ ανέλαβες πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Θεωρείς ότι οι παλαίμαχοι παίκτες μπορούν να προσφέρουν διοικητικά;
«Εμένα όπως και όλη τη διοίκηση μας διόρισε το Πρωτοδικείο. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε οικονομική διαχείριση με πλεόνασμα εσόδων για να πληρώνουμε το Δημόσιο και άλλους πιστωτές αφού η ομάδα μπήκε στο άρθρο 99. Στόχος είναι να διατηρήσουμε το τμήμα μπάσκετ του ΠΑΟΚ βιώσιμο μέχρι να βρεθεί κάποιος χρηματοδότης που θα πάρει την ομάδα. Σε τέτοιες εποχές είναι πολύ δύσκολο αλλά παλεύουμε».
* Την εθνική μπάσκετ πώς την κρίνεις για την παρουσία της στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας;
«Νομίζω ότι είναι ένα Ευρωμπάσκετ στο οποίο έχουν αναδειχθεί κάποιες καινούργιες ομάδες όπως οι εθνικές της Φινλανδίας και του Βελγίου που τα πρωταθλήματά τους είναι πολύ υποβαθμισμένα. Και δεν πιστεύω ότι θα βελτιωθούν...
Από την άλλη ομάδες όπως η Ρωσία και η Τουρκία αποκλείστηκαν γιατί ενώ έχουν πολλούς καλούς παίκτες δεν μπορούσαν να βρούνε «χημεία».
Η Ελλάδα είναι ικανή για το χρυσό αλλά και για να μείνει εκτός οκτάδας. Θα δούμε στη συνέχεια τι θα κάνουν οι παίκτες (σ.σ. η πρόβλεψη του Μπάνε Πρέλεβιτς έγινε πριν το χθεσινό παιχνίδι Ελλάδας -Ισπανίας).»
 
Ποιος είναι ο Μπάνε Πρέλεβιτς
 
Ο Πρέλεβιτς ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1986 στον Ερυθρό Αστέρα, όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια. Το 1988 αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίστηκε τα επόμενα 8 χρόνια, έχοντας στο μεταξύ αποκτήσει και την ελληνική υπηκοότητα. Εκεί έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις και σύντομα εξελίχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας. Με τον ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1991, το Κύπελλο Κόρατς το 1994, το Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1992, καθώς και το Κύπελλο Ελλάδας το 1995. Επίσης αγωνίστηκε στους τελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1992 και 1996 και στο final four της Ευρωλίγκα το 1993.
Το 1996 μεταγράφηκε στην ιταλική Βίρτους Μπολόνια στην οποία αγωνίστηκε για ένα χρόνο, κατακτώντας μάλιστα το Κύπελλο Ιταλίας το 1997. Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έπαιξε για δύο χρόνια στην ΑΕΚ (1997 - 1999), με την οποία αγωνίστηκε στον τελικό της Ευρωλίγκα το 1998. Επέστρεψε στον ΠΑΟΚ την αγωνιστική περίοδο 1999-2000, με σκοπό να κλείσει την 14χρονη καριέρα του.
Ο Μπάνε Πρέλεβιτς κέρδισε 5 τίτλους. Τους τέσσερις πρώτους με τον ΠΑΟΚ και τον τελευταίο με την Βίρτους Μπολόνια. Αναλυτικά: Κύπελλο Κυπελλούχων 1991, Πρωτάθλημα Ελλάδας 1992, Κύπελλο Κόρατς 1994, Κύπελλο Ελλάδας 1995, Κύπελλο Ιταλίας 1997
Επίσης αγωνίστηκε σε δύο final four της Ευρωλίγκα (ΠΑΟΚ 1993, ΑΕΚ 1998), καθώς και σε δύο ακόμη τελικούς Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης με τον ΠΑΟΚ (1992, 1996).
Ατομικές επιδόσεις
Κατέχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ περισσότερων εύστοχων σουτ 3 πόντων στην ιστορία της Α1 με 10/14, ενώ έχει αναδειχθεί κατ' επανάληψη πρώτος στις επιμέρους στατιστικές κατηγορίες, με επαναλαμβανόμενη παρουσία στην κορυφή των σουτ τριών πόντων, ποσοστού ευστοχίας σε βολές και τρίποντα, ασίστ και κλεψίματα.
Το ατομικό ρεκόρ του σε παραγωγή πόντων (58) το πέτυχε σε ηλικία 19 ετών με τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ έχει από δύο φορές σημειώσει 41 πόντους. Ο μέσος όρος του στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι λίγο κάτω από 20 πόντους, ενώ στην Ιταλία κυμάνθηκε σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα (μ.ο. 15 πόντοι). Θεωρείται ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους σουτέρ στην ιστορία του αθλήματος.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass