Η 16ΧΡΟΝΗ ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΠΟΥΡΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΤΗΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Μια μικρή Λαρισαία σε μια... μικρή Ολυμπιάδα

* ΠΗΡΕ ΜΕΡΟΣ ΩΣ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΙΣΣΑ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΥΡΤΡΕΧΤΗ

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2013 3:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:56
Του Κ. Γκιάστα
Στο σχολείο της οι περισσότεροι είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη γύρω από το άθλημα της ποδηλασίας. Όταν το λέει την κοιτάζουν παράξενα. Η 16χρονη Σοφία Τσοπούρογλου δεν επέλεξε ένα από τα αθλήματα που κάνουν θραύση στις νεανικές ηλικίες. Διάλεξε την ποδηλασία γιατί έβλεπε τα μεγαλύτερα αδέρφια της, τον Αποστόλη και τον Βασίλη. Αν σε αυτό υπολογίσουμε και το γεγονός πως διοικητικά είναι πολύ ενεργός και ο πατέρας της Σάββας, τότε δεν υπήρχε... τρόπος διαφυγής από την ποδηλασία.
Και όμως η ίδια έκανε... πεντάλ καλύτερα από τον καθένα στην οικογένεια. Τόσο από τα αδέρφια της όσο και από τον πατέρα της. Η νεαρή αθλήτρια του Ποδηλατικού Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας κατάφερε μέσα σε λίγο διάστημα να κερδίσει τα βλέμματα των ανθρώπων της ποδηλασίας. Με τον διπλό πανελλήνιο τίτλο στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα κέρδισε πανάξια το εισιτήριο για το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία.
Με τις αποσκευές στο χέρι και τη φωτογραφική της μηχανή γεμάτη αναμνήσεις από την Ουρτρέχτη επέστρεψε στην Ελλάδα και η «Ε» τη συνάντησε για να αποσπάσει μερικές εμπειρίες που έζησε η ίδια.
ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΕΜΑΤΗ... ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΝΕΥΜΑ
* Πήρες μέρος σε μια τέτοια διοργάνωση. Μίλησέ μας λίγο για την εμπειρία σου αυτή.
-Ήταν μια διοργάνωση που τα είχε όλα. Είχε πολύ καλή οργάνωση, καλές εγκαταστάσεις και πολύ ενδιαφέρον από τον κόσμο» μας είπε και συνέχισε: «Είναι χαρακτηριστικό πως ο κόσμος γέμισε το γήπεδο που έγινε η τελετή έναρξης. Όμως έβλεπες πως και στα αγωνίσματα ο κόσμος έδινε δυναμικό «παρών». Ακόμα και στην ποδηλασία έβλεπες φιλάθλους να θέλουν να παρακολουθήσουν.
Γενικά ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα. Η ατμόσφαιρα και όλο το κλίμα ήταν κάτι που θα το θυμάμαι για όλη μου τη ζωή. Δεν θα ξεχάσω και το πώς ζούνε με το ποδήλατο στην Ολλανδία. Παντού κινούνται με βασικό μέσο το ποδάλατο. Άλλη φιλοσοφία.
* Εκτός από αγώνες υπήρξε και κάτι άλλο;
-Το πρόγραμμα εκτός από τους αγώνες περιελάμβανε και κάποιες εκδηλώσεις Ολυμπιακής ενημέρωσης αλλά και κάποια πάρτι για τις σχέσεις των αθλητών. Γενικά ήταν μια καλή ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με αθλητές της ηλικίας μας που είναι από άλλες χώρες. Είδαμε τον τρόπο εργασίας τους και δεν σας το κρύβω πως σε κάποιες στιγμές εντυπωσιαστήκαμε από την οργάνωσή τους. Εμείς θέλουμε δουλειά σε αρκετά σημεία.
* Από αρνητικά τι είδες;
-Το μόνο αρνητικό ήταν το φαγητό που δεν μπορέσαμε να συνηθίσουμε τις πρώτες ημέρες αλλά σε γενικές γραμμές όλα κύλησαν ωραία.
* Αγωνιστικά πώς τα πήγες;
-Την πρώτη ημέρα δεν τα πήγα καλά. Ήμουν λίγο στρεσαρισμένη και είχα μια άσχημη ημέρα. Όμως στην επόμενη ημέρα έσφιξα τα δόντια και έμεινα ευχαριστημένη από την επίδοσή μου.
* Πώς ήταν η σχέση σας με τους άλλους αθλητές από τις άλλες χώρες;
- Με τους μόνους που είχαμε ένα θεματάκι ήταν με τους Γερμανούς. Έκαναν κάποια σχόλια για την κρίση και την κατάστασή μας γενικά την οικονομική και με αυτό τους βάλαμε λίγο στη «μαύρη λίστα». Όμως με όλους είχαμε πολύ καλές σχέσεις.
* Τι πρέπει να γίνει για να ανέβει λίγο η ποδηλασία στην Ελλάδα;
- Η Ομοσπονδία να πάρει γενναίες αποφάσεις και να αλλάξει ρότα. Αν δεν μπορεί να αλλάξουν τότε οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας. Χρειάζεται να γίνει άμεσα πιο ελκυστική γιατί πρόκειται για ένα μοναδικό άθλημα που κάνει θραύση στην Ευρώπη.
* Τι στόχους έχεις για τη συνέχεια;
- Θέλω να πάω τόσο στο πανευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο. Αυτό έχω σαν στόχο στο άμεσο μέλλον. Αλλά να πάω με καλές προϋποθέσεις. Γι’ αυτό δουλεύω όσο πιο σκληρά γίνεται. Εδώ να τονίσω βέβαια πως πάντα δίπλα στις προσπάθειές μου έχω τον σύλλογό μου τον Ποδηλατικό ΓΣ Λάρισας αλλά και τους άνδρες αθλητές που προπονούμαι μαζί τους, τους Μπαξεβάνο και Δοξαρά.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Τα Oλυμπιακά Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας απευθύνονται σε νέους αθλητές απ’ όλη την Ευρώπη ηλικίας 14 έως 18 ετών. Περίπου 2.500 αθλητές συμμετέχουν και τα εννέα ολυμπιακά αθλήματα που διεξάγονται στο πλαίσιο τους είναι: κλασικός αθλητισμός, μπάσκετ, ποδηλασία, γυμναστική, χάντμπολ, τζούντο, κολύμβηση, τένις και βόλεϊ.
Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στις Ολυμπιακές Επιτροπές των χωρών της Ευρώπης, καθώς δίνει την ευκαιρία στους νέους και τις νέες να ζήσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, αγωνιζόμενοι σε ένα περιβάλλον φιλίας και ευγενούς άμιλλας. Η καθιέρωση των Ολυμπιακών Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας, σε συνδυασμό με την επιτυχία που γνώρισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, που έγιναν για πρώτη φορά το 2010 στη Σιγκαπούρη και το 2012 στο Ίνσμπρουκ, δείχνει την αποφασιστικότητα με την οποία το Ολυμπιακό Κίνημα θέλει να εμφυσήσει στην αθλητική νεολαία – το μέλλον δηλαδή του πλανήτη μας – τις Ολυμπιακές Αρχές και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass