Οι προτάσεις του Δ.Σ. της ΕΠΣΛ στην ΕΠΟ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2014 14:11 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:04

 

Ενόψει των τροποποιήσεων και αλλαγών που θα γίνουν σε Κανονισμούς και Καταστατικό της ΕΠΟ, στη θερινή τακτική γενική συνέλευση, βάσει των επιταγών της FIFA το Δ.Σ. της ΕΠΣΛ απέστειλε στην Ομοσπονδία τις σχετικές προτάσεις για τη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι προτάσεις αφορούν στην αύξηση του αριθμού ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών που μπορούν να αποκτηθούν από σωματείο κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, στην αύξηση του προστίμου που καταβάλλει μία ΠΑΕ όταν επιχειρεί να αποκτήσει ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή χωρίς τη συναίνεση του σωματείου), στην επιβολή ποινής αφαίρεσης τριών (3) βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα για ομάδες που αντικανονικά χρησιμοποίησαν ποδοσφαιριστή τους κ.ά.

Ιδιαίτερη έμφαση από την πλευρά του Δ.Σ. της ΕΠΣΛ δίδεται στην παροχή επιχορηγήσεων προς τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, καθώς σ’ αυτά που διαθέτουν και λειτουργούν τμήματα υποδομής. Επίσης προτείνεται να μην υπάρχει ισομερής καταμερισμός προς όλες τις Ενώσεις της κρατικής επιχορήγησης, αλλά ο καταμερισμός αυτός θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των ενεργών σωματείων της κάθε Ένωσης, αφού ανάλογα μ’ αυτόν είναι και τα έξοδα της κάθε ΕΠΣ.

Παράλληλα τονίζεται ότι θα πρέπει να επαναλειτουργήσει ο θεσμός του πανελλήνιου πρωταθλήματος Ακαδημιών Ενώσεων, ενώ τέλος γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την τροποποίηση του άρθρου 22 του Καταστατικού της Ομοσπονδίας και τον αριθμό ψήφων των Ενώσεων στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΟ. Αναλυτικά οι προτάσεις του Δ.Σ. της ΕΠΣΛ:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ - Παράρτημα Β΄: Διατάξεις εφαρμογής Κανονισμού για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές

Άρθρο 13 – Χρονική περίοδος μετεγγραφών

Προτεινόμενη τροποποίηση:

Στην παράγραφο 1  που  αναφέρει: Κάθε σωματείο δύναται να αποκτά με μεταγραφή από 1/1 έως 31/1 κάθε έτους, μέχρι τρεις (3) ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Να αυξηθεί ο αριθμός των προς απόκτηση ή παραχώρηση ποδοσφαιριστών, σε πέντε (5).

Αιτιολογία της προτεινόμενης τροποποίησης

Αναντίρρητη προκύπτει για πολλά ερασιτεχνικά σωματεία η αναγκαιότητα της συμπλήρωσης ή ενίσχυσης του έμψυχου ποδοσφαιρικού τους υλικού, κατά το μέσον περίπου των πρωταθλημάτων στα οποία συμμετέχουν, στην προσπάθειά τους να πετύχουν άνοδο σε παραπάνω κατηγορία, ή να αποφύγουν τυχόντα υποβιβασμό. Η δυνατότητα απόκτησης ή παραχώρησης μέχρι 5 ποδοσφαιριστών, έχουμε την άποψη, ότι τονώνει και ενισχύει τις προσπάθειες του κάθε ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού σωματείου, μέχρι τη λήξη της εξελισσόμενης ποδοσφαιρικής περιόδου, ενώ παράλληλα μπορούν να αναδειχτούν σαν διορθωτικές κινήσεις των μεταγραφών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι (όταν από κάποιο σωματείο αποκτήθηκαν πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές,  σε μια προσπάθεια πρωταθλητισμού, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν και ουσιαστικά παρέμειναν ανενεργοί και «όμηροι» για πολλούς μήνες στο σωματείο αυτό).

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ - Παράρτημα Α΄: Διατάξεις εφαρμογής Κανονισμού για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές

Άρθρο 10 – Αποζημιώσεις

Προτεινόμενη τροποποίηση:

Στις 2 παραγράφους:

Τα αναφερόμενα χρηματικά ποσά που αναφέρονται πως πρέπει να καταβάλλονται στα ερασιτεχνικά σωματεία, όταν επιχειρείται απόκτηση ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών της δύναμής τους, χωρίς τη συναίνεσή τους, από επαγγελματικά σωματεία των Α΄και Β΄ κατηγοριών, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς υψηλότερα χρηματικά ποσά, κατά την άποψή μας, σε 50.000 ευρώ για την Α΄ Εθνική και 40.000 ευρώ για την Β΄ Εθνική

Αιτιολογία της προτεινόμενης τροποποίησης:

Προφανής είναι η αιτιολογία της προτεινόμενης τροποποίησης. Πρωταρχικός στόχος της, η οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων που συντήρησαν και ανέδειξαν ποδοσφαιρικά ταλέντα και δεν συναινούν στην παραχώρησή τους σε επαγγελματικά σωματεία. Η προτεινόμενη αύξηση των χρηματικών ποσών απόκτησης ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών από επαγγελματικά σωματεία, έχουμε την άποψη ότι θα συμβάλλει σε μια περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων που έχουν δημιουργήσει στις τάξεις τους ποδοσφαιρικά ταλέντα, ενώ παράλληλα, ενδεχομένως να περιορίσει σημαντικά την «αυθαίρετη» διάθεση των επαγγελματικών σωματείων, απέναντι σ΄ αυτά.

•Μεταγραφή ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή 2 φορές την ίδια ποδοσφαιρική περίοδο

Προτείνουμε να εισαχθεί στις διατάξεις Εφαρμογής Κανονισμού για τους Ερασιτέχνες Ποδοσφαιριστές και στο Παράρτημα Β΄, παράγραφος που να επιτρέπει στον ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή που μεταγράφηκε σε κάποια ομάδα την περίοδο μεταγραφών του καλοκαιριού, να μεταγραφεί εκ νέου σε άλλη ομάδα, κατά την περίοδο μεταγραφών του Ιανουαρίου. Με την παραπάνω πρόταση δίνεται οι δυνατότητα μετακίνησης πολλών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, οι ομάδες των οποίων, στα μέσα των πρωταθλημάτων στα οποία συμμετέχουν, έχουν ή τείνουν να αδρανήσουν αγωνιστικά, φαινόμενο που συχνά εμφανίζεται στο Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

•Ομαδικές αποδεσμεύσεις ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών

Προτείνουμε να εισαχθεί στις διατάξεις Εφαρμογής Κανονισμού για τους Ερασιτέχνες Ποδοσφαιριστές και στο Παράρτημα Β΄, παράγραφος με την οποία να επιτρέπει στις ερασιτεχνικές ομάδες να προβαίνουν σε ομαδικές αποδεσμεύσεις ποδοσφαιριστών τους, προκειμένου να «αποσυμφορήσουν» τη λίστα της δύναμής τους από παίκτες που συστηματικά και χρόνια απέχουν από την αθλητική δραστηριότητα της ομάδας. Η δυνατότητα αυτή να παρέχεται σε κάθε ομάδα, σε χρονικά διαστήματα 3ή 4 ετών και να δίδεται χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του σωματείου (παράβολα).

•ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (Ερασιτεχνικού)

Άρθρα 23 - Υποβολή ενστάσεων,  παρ. 11:

Προτεινόμενη τροποποίηση:

Στην παράγραφο 11 του άρθρου 23, για ομάδες που αντικανονικά χρησιμοποίησαν ποδοσφαιριστή τους, ως ποινή τιμωρίας, να επανέλθει η αφαίρεση τριών (3) βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα.

Αιτιολογία της προτεινόμενης τροποποίησης:

Η μη αφαίρεση βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, για τις ομάδες  που χρησιμοποίησαν αντικανονικά ποδοσφαιριστή (τιμωρημένο κ.λ.π.), οδηγεί, κατά την άποψή μας, τις ερασιτεχνικές ομάδες στην «παραβατικότητα», ειδικά όταν, αγωνιστικά έχουν εξασφαλίσει ή απομακρυνθεί πλήρως από τους επιδιωκόμενους αγωνιστικούς στόχους τους. Πιστεύουμε ότι η αφαίρεση βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, θα προβληματίζει και θα περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις όποιες «παραβάσεις» των ερασιτεχνικών σωματείων, τις προβλεπόμενες από το παραπάνω άρθρο του ΚΑΠ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Παροχή των επιχορηγήσεων προς τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία των Α΄, Β΄, Γ΄ κατηγοριών, καθώς και αυτών που διαθέτουν και λειτουργούν τμήματα υποδομής.

Οι ετήσιες επιχορηγήσεις των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων της Χώρας μας, είναι νομίζουμε ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί όλους τους συναδέλφους διοικητικούς των Ελληνικών ποδοσφαιρικών Ενώσεων, αφού αφορά το παρόν και το μέλλον όλων των σωματείων που απαρτίζουν και δραστηριοποιούνται στις Ενώσεις τους. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα για την περαιτέρω ύπαρξη και ανάπτυξη του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου, χωρίζεται σε δύο σοβαρούς παραμέτρους. Α) Στο ύψος της ετήσιας χρηματικής επιχορήγησης ανά ερασιτεχνική κατηγορία στην οποία ανήκει το κάθε σωματείο, και, β) στην συνεχόμενη ασυνέπεια καταβολής των παραπάνω χρηματικών επιχορηγήσεων.

Έχουμε την πεποίθηση, η οποία νομίζουμε διακατέχει όλους τους συναδέλφους διοικητικούς όλων των Ενώσεων, ότι η διακοπή των επιχορηγήσεων προς τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία εδώ και πολλά χρόνια, και με δεδομένες τις συνεχώς και σε μεγάλο βαθμό αυξανόμενες ανάγκες στοιχειώδους και αξιοπρεπούς λειτουργίας ενός ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού σωματείου, δημιουργούν τεράστιο και αξεπέραστο πρόβλημα για την ύπαρξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Η ανάγκη καταβολής και σημαντικής αύξησης του ποσού της επιχορήγησης των ερασιτεχνικών σωματείων προβάλει ήδη σαν αναντίρρητη και πιστεύουμε ότι και το προεδρείο της Ομοσπονδίας μας, θα συμφωνεί με την άποψη αυτή, που θα πρέπει σθεναρά να ζητήσει και διεκδικήσει το δ.σ. της ΕΠΟ, από την Πολιτεία, πείθοντας τη ότι σε καμιά περίπτωση, οι οποιεσδήποτε «περικοπές» δαπανών που απαιτούν οι δύσκολες για τη χώρα μας οικονομικές συγκυρίες, δεν θα πρέπει να επεκταθούν και στον «ευαίσθητο» και αδύναμο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Νομίζουμε ότι μια δραστική περιστολή των δαπανών που γίνονται προς όφελος του σπάταλου και αδηφάγου επαγγελματικού ποδοσφαίρου, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Πολιτεία, στον τομέα του Αθλητισμού, και το προβλεπόμενο σχέδιο λιτότητας να εφαρμόσει και την «αδύναμη» πλευρά του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου να ενισχύσει.

Φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δεν έχουν οι παράγοντες των ερασιτεχνικών σωματείων και αν έχουν, φτάνει μέχρι τα δικά μας αφτιά. Έχουμε ιερή υποχρέωση, εμείς οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους τις «φωνές» τους αυτές, να τις μεταφέρουμε στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας και σθεναρά να ζητήσουμε από τους εκπροσώπους της, την άμεση προσπάθεια για την θετική επίλυση του προβλήματος. Διαφαίνεται καθαρά στον ορίζοντα, ότι αν δεν ικανοποιηθεί το θέμα των οικονομικών επιχορηγήσεων των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων, σύντομα οι «φωνές» των εκπροσώπων τους, θα πάρουν μορφή αγώνα και εμείς σαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους, έχουμε την ηθική υποχρέωση να συμπορευτούμε μ΄ αυτούς και να τους συμπαρασταθούμε.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε, και μια ακόμη παράμετρο του όλου προβλήματος, αυτή της οικονομικής επιχορήγησης, όλων των Ενώσεων, που κάθε χρόνο διεξάγουν στην περιφέρειά τους πρωταθλήματα Υποδομών. Η δική μας ΕΠΣ διοργανώνει κάθε ποδοσφαιρική περίοδο πρωταθλήματα, όπως Εφηβικό, Παιδικό, Προπαιδικό, Ακαδημιών, Τζούνιορ και Προτζούνιορ, στα οποία συμμετέχουν 200 περίπου τμήματα των ομάδων της δύναμής της και τα πρωταθλήματα αυτά διεξάγονται από τον Οκτώβριο μέχρι και το τέλος Μαΐου κάθε ποδοσφαιρικής χρονιάς. Για τη δραστηριότητα αυτή, που αποτελεί ποδοσφαιρική πανδαισία  για το Νομό Λάρισας, απαιτούνται σημαντικά χρηματικά μεγέθη, που επιβαρύνουν το ταμείο της Ένωσης, στην προσπάθειά της να συμβάλει στη διεξαγωγή των αγώνων και να πλαισιώσει αυτούς με γιατρούς, διαιτητές και ότι άλλο απαιτείται.

•Χορήγηση της κρατικής επιχορήγησης προς τις Ενώσεις

Δεν συμφωνούμε τον ισομερή καταμερισμό προς όλες τις Ενώσεις της κρατικής επιχορήγησης κάθε χρόνο. Ο καταμερισμός αυτός θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των ενεργών σωματείων της κάθε Ένωσης, αφού ανάλογα μ΄ αυτόν είναι και τα έξοδα της κάθε ΕΠΣ. Επίσης θα πρέπει από την ετήσια κρατική επιχορήγηση να διατίθεται ένα ποσό προς τις Ενώσεις που διοργανώνουν πρωταθλήματα Υποδομής Ποδοσφαίρου και ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων – τμημάτων που μετέχουν σ΄ αυτά.

•Τροποποίηση του άρθρου 22 του Καταστατικού της Ομοσπονδίας

Έχει συζητηθεί έντονα τον τελευταίο καιρό το θέμα της τροποποίησης του άρθρου 22 του καταστατικού της Ομοσπονδίας μας, και στο σημείο που προβλέπει ότι: «Κάθε Ένωση διαθέτει στη Γενική Συνέλευση μία (1) ψήφο».

Έχει ακουστεί – όχι από επίσημα χείλη – ότι υπάρχει πρόθεση να εισαχθεί στο Καταστατικό η δυνατότητα παροχής ψήφου στις Γενικές μας Συνελεύσεις, από 1 σε κάθε ομάδα της Α΄ Εθνικής και από 1 σε κάθε ομάδα της Β΄ Εθνικής.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην παραπάνω τροποποίηση που θα αλλοιώσει και πλήρως θα αποδυναμώσει την ισχύ και «φωνή» των Ενώσεων στις Γενικές συνελεύσεις της ΕΠΟ, και σε περίπτωση που τεθεί σαν επίσημη πρόταση τροποποίησης, προτείνουμε όπως: Αν δοθεί 1 ψήφος σε κάθε σωματείο της Α΄ Εθνικής, να δοθούν και 5 έως 10 ψήφοι σε εκλέκτορες  των σωματείων της Β΄ και Γ΄ Εθνικής  και από μία(1) ακόμη ψήφος σε εκλέκτορες των σωματείων της κάθε Ένωσης, ανά 1 ψήφος στον εκλέκτορα 15 ή 20 σωματείων της κάθε ΕΠΣ. (Π.χ.: Μία ένωση που έχει στη δύναμή της 120 σωματεία, να έχει 8 ή 6 ψήφους στη Γ.Σ.).

•Τέλος, σαν τελευταίο θέμα συζήτησης στο Διοικητικό Σας Συμβούλιο, κύριε Πρόεδρε, θέτουμε αυτό της επαναλειτουργίας του θεσμού του πανελλήνιου πρωταθλήματος Ακαδημιών Ενώσεων, που την τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο δεν πραγματοποιήθηκε με απόφασή σας.

Εμείς, σαν Ένωση, είχαμε κάνει τον προγραμματισμό μας, με την πρόσληψη προπονητών για το τουρνουά αυτό, οι οποίοι σήμερα παραμένουν ανενεργοί, χωρίς αντικείμενο εργασίας. Πέραν αυτού, το πρωτάθλημα Ακαδημιών της ΕΠΟ αποτελούσε και αποτελεί έναν χρήσιμο και αποδεκτό θεσμό, πιστεύουμε από όλες τις Ενώσεις, αφού μέσα από αυτόν δίνεται η δυνατότητα, τους μήνες της Άνοιξης σε εκατοντάδες παιδιά μικρών ηλικιών, να ασχοληθούν και να αναπτύξουν τις ποδοσφαιρικές τους δυνατότητες και ικανότητες, στο ανταγωνιστικό επίπεδο αγώνων με άλλες Ενώσεις. Για τους παραπάνω λόγους, επιβάλλεται η επαναφορά στις νέες προκηρύξεις της Ομοσπονδίας του εν λόγω πρωταθλήματος.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass