ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Αυτό το κύπελλο ποιος θα το πάρει;

ΑΡΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ THN ΚΥΡΙΑΚΗ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2014 22:16 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:19

 

Για πρώτη φορά μετά από έξι διαδοχικούς τελικούς ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο Κύπελλο ανδρών, η καταληκτική αναμέτρηση του θεσμού φέτος δεν είναι υπόθεση... αιωνίων.  Την Κυριακή στις 19:45, στο κλειστό «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου Κρήτης, το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς θα διεκδικήσουν ο Άρης και ο Παναθηναϊκός.

Στον 20ο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας που συμμετέχει ο πολυνίκης του θεσμού Παναθηναϊκός, διεκδικεί τον 15ο τίτλο στην ιστορία του στη διοργάνωση και τρίτο διαδοχικό. Ο Άρης συμμετέχει στον 13ο τελικό της ιστορίας του, με στόχο να βάλει στο παλμαρέ του το 9ο τρόπαιο από τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τον τον τελευταίο τίτλο του Άρη σε Κύπελλο (1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992, 1998, 2004), ενώ το 2005 σημειώθηκε η τελευταία παρουσία του σε τελικό Κυπέλλου, πάλι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στην ίδια πόλη, το Ηράκλειο της Κρήτης (ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει 72-68). Σε περίπτωση που ο Άρης καταφέρει να αναδειχθεί Κυπελλούχος Ελλάδας, θα ισοφαρίσει τον Ολυμπιακό που βρίσκεται στη 2η θέση με 9 τρόπαια.

Αυτή είναι η 5η φορά στην ιστορία που Αρης και Παναθηναϊκός «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» σε τελικό Κυπέλλου. Οι τέσσερις προηγούμενες ήταν το 1985, το 1993, το 2003 και το 2005. Μόνο την πρώτη, το 1985 νικητής αναδείχτηκε ο Άρης, ενώ τις τρεις που ακολούθησαν τελευταίος χαμογέλασε ο Παναθηναϊκός.

Σε επίπεδο προπονητών, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Αργύρης Πεδουλάκης, μετέχει στον δεύτερο τελικό Κυπέλλου στην καριέρα του, αφού πέρυσι η παρθενική του παρουσία συνδυάστηκε με νίκη επί του Ολυμπιακού, στο κλειστό του Ελληνικού. Ο Αργύρης Πεδουλάκης και οι παίκτες του έβαλαν φέτος φρένο στα όνειρα του Ολυμπιακού για παρουσία στον τελικό, αποκλείοντάς τον στον ημιτελικό στο ΟΑΚΑ, βάζοντας παράλληλα τέλος σ' ένα σερί 23-0 των «ερυθρόλευκων» μέχρι τότε (23/12/2013) σ' όλες τις διοργανώσεις που συμμετείχαν φέτος. Αυτή θα είναι η πρώτη συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας για τον Μίλαν Μίνιτς ως πρώτος προπονητής, με το Σέρβο τεχνικό να διαδέχεται τον Βαγγέλη Αγγέλου στην τεχνική ηγεσία του Άρη, αφού είχε ήδη πάρει την πρόκριση για τον τελικό επικρατώντας του Πανιωνίου, στο Αλεξάνδρειο, στον ημιτελικό.

Πρώτος στην ιστορία σε συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου με 10 παρουσίες θα περάσει το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου 2014 ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης, ξεπερνώντας κατά έναν τον τέως αρχηγό των «πρασίνων», Φραγκίσκο Αλβέρτη. Τον τελευταίο θα ισοφαρίσει την Κυριακή, ο Μάικ Μπατίστ με 9 συμμετοχές.

Από το 1976 μέχρι και το 1994, ο Κυπελλούχος Ελλάδας κρινόταν μέσα από τελικό. Από το 1995 έως το 2004, καθιερώθηκε το φάιναλ φορ (10), ενώ από το 2005 η διοργανώτρια αρχή, δηλαδή η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), επανέφερε τον τελικό (άνευ φάιναλ φορ).

ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (Κομισάριοι)

Δύο Αοράκια 19:45 Άρης-Παναθηναϊκός Τανατζής, Καρακατσούνης, Παναγιώτου (Μαγγανάς, Μαχαιριανάκης)

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass