ΟΙ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ... ΚΑΜΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ

Ένας «έφηβος» ετών 82

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2014 13:04 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:16

 

 

Του Κ. Γκιάστα

 Είναι 82 ετών και όμως δείχνει πως διανύει τα καλύτερά του χρόνια. Ο ΕΟΣ Λάρισας περνάει μια... δεύτερη εφηβεία και μέσα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης δεν φαίνεται να καταλαβαίνει από δυσκολίες και προβλήματα καθώς κόντρα σε κάθε πρόβλεψη κερδίζει φίλους και μάλιστα νεαρούς σε ηλικία. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι αυξημένες απαιτήσεις τον έφεραν σε νέα γραφεία στο κέντρο της πόλης μια κίνηση που θα λειτουργήσει και ως άμεση διαφήμιση για το σύλλογο.

Τόσο για την αυξητική τάση κυρίως των νέων Λαρισαίων όσο και για την αλλαγή έδρας μετά από 20 περίπου χρόνια η «Ε» μίλησε με τον πρόεδρο του ΕΟΣ Λάρισας κ. Χρήστο Καραμπούζη ο οποίος έκανε και μια καταγραφή των σχεδίων για το άμεσο μέλλον του συλλόγου.

* Ήταν το Μάρτιο του 1932 όταν μια φυσιολατρών και ρομαντικών Λαρισαίων, πήραν τη γενναία απόφαση για την εποχή να προβούν σε κάτι καινοτόμο. Να ιδρύσουν τότε τον «Ορειβατικό Σύνδεσμο Λάρισας» που λειτούργησε ως τμήμα  του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου. Ανάμεσά τους ήταν οι Αριστ. Μαλάκης, Αλ. Συρμακέζης, Ιωαν. Μακρίδης, Κων. Τουφεξής, Εμμ. Σακελλάριος, Ηλ. Ρέμμος, Μ. Παπαϊωάννου, Α. Καρανάσιος και Λ. Καϊρης συγκροτώντας και το πρώτο ΔΣ.  και από τότε μέχρι σήμερα το νερό που μπήκε στο αυλάκι είναι αρκετό...

Για να φτάσουμε στο σήμερα με τον ΕΟΣ να μετακομίζει και να μπαίνει δυναμικά και κεντρικά στην Λάρισα. «Ήταν μια κίνηση που κάναμε γιατί το είχαμε ανάγκη. Το πνεύμα της αλλαγής έδρας ήταν γιατί θέλαμε ένα χώρο με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια όπου οι συζητήσεις και οι συνευρέσεις θα γίνονται σε καλύτερο κλίμα» μας εξηγεί ο πρόεδρος κ. Καραμπούζης και συνεχίζει δένοντας το με το γεγονός πως βλέπει αρκετά νέα παιδιά να έρχονται και να ασχολούνται με το βουνό «Με αυτήν την κίνησή μας αναμένεται να υπάρχει όχι μόνο αύξηση μελών αλλά και αύξηση των δραστηριοτήτων. Μέχρι στιγμής βλέπουμε ήδη πως υπάρχει μια αυξητική τάση την οποία και περιμένουμε να μεγαλώσει».

ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ

Εντάξει τα γνωστά αθλήματα υπάρχουν παντού. «Βομβαρδισμός» για ποδόσφαιρο και μετά λίγο μπάσκετ. Τα παιδιά σπάνια μαθαίνουν τα νέα του βόλεϊ, του τένις. Για αναρρίχηση, ορειβασία, χιονοδρομία; Μπα.

Και όμως στον ΕΟΣ είδαν αύξηση και μάλιστα μεγάλη.

«48 νέες εγγραφές είχαμε μόλις πέρυσι. Μιλάμε για νέα παιδιά από 18 - 30 ετών. Αυτό μας δίνει δύναμη και όραμα να συνεχίσουμε τις όποιες προσπάθειες που κάνουμε για τον ΕΟΣ της Λάρισας. Θέλουμε να προσφέρουμε στα νέα παιδιά της Λάρισας κάτι το διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Είμαστε εδώ για ανθρώπους που ψάχνουν το κάτι διαφορετικό».

Όταν η συζήτηση πήγε σε συγκεκριμένους τομείς ο κ. Καραμπούζης τόνισε «για παράδειγμα στη χιονοδρομία, οι αθλητές και αθλήτριες στις κατηγορίες παίδων – κορασίδων αυξήθηκαν με αποτέλεσμα πέρυσι να έχουμε φθάσει στον αριθμό 52 ατόμων που είναι ουσιαστικό φυτώριο, παίρνοντας μέρος μάλιστα σε όλους τους αγώνες».

Αναμφισβήτητα πάντως το μεγάλο «όπλο» του ΕΟΣ είναι η ορειβασία. Χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τον κ. Καραμπούζη το 2013 από το συγκεκριμένο τμήμα πραγματοποιήθηκαν 40 αναβάσεις και διασχίσεις σε βουνά και περιοχές φυσικής ομορφιάς από ορειβάτες – μέλη του συλλόγου αλλά και αρκετών φίλων. Οι συμμετοχές στις προαναφερθείσες εξορμήσεις ανήλθαν στις 900 (!) με την εγγραφή αρκετών νέων μελών.

Κλείνοντας αναφέρθηκε και σε ένα σημαντικό γεγονός για το σύλλογο που είναι ο Ορεινός μαραθώνιος Κισσάβου ο οποίος πραγματοποιήθηκε πέρυσι με τη συμμετοχή των αθλητών – αθλητριών να φτάνει στους 115 . «Κάθε χρόνο έχουμε και μία σταθερή αύξηση. Με την άψογη διοργάνωση και την υποστήριξη όλων των μελών του Συλλόγου μας ο αγώνας χαρακτηρίστηκε από του πιο οργανωμένους αγώνες στην Ελλάδα. Άλλη μια διαφήμιση»...

 

 

 

ΤΟ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ένα καταφύγιο γεμάτο αναμνήσεις...

 

 

Ταυτόσημες έννοιες αποτελούν ΕΟΣ Λάρισας και καταφύγιο στον Κίσσαβο και παράλληλη είναι και οι πορεία τους. Το 1938 ξεκίνησε και η θεμελίωση του στη σημερινή θέση «Κάναλος». Έπειτα από δύο χρόνια αποπερατώθηκε και άρχισε να αποτελεί την βάση για την εξάσκηση της πρώτης χιονοδρομικής ομάδας του συλλόγου, μέλη της οποίας θα επανδρώσουν το Τάγμα Χιονοδρόμων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Βάση στοιχείων από τον ΕΟΣ Λάρισας, λίγο μετά το 1972 γίνεται και η πρώτη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στο καταφύγιο από τη μεριά της Καρύτσας, ενώ το 1977  τοποθετείται  ένα ski lift, μήκους 300 μέτρων. Στα χρόνια που ακολουθούν υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση του συλλόγου στους τομείς, της οργάνωσης ισχυρής χιονοδρομικής ομάδας, της διάνοιξης δρόμου προς το καταφύγιο από τη μεριά της Σπηλιάς (ο σημερινός ασφαλτοστρωμένος δρόμος), της ηλεκτροδότησης του καταφυγίου με την αγορά γεννήτριας και της εγκατάστασης χιονοδρομικού  αναβατήρα. Το 1982 ξεκινούν οι εργασίες επέκτασης του καταφυγίου στη σημερινή του μορφή, οι οποίες θα αποπερατωθούν το 2002.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass