ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ:

Τι αλλάζει για το ελληνικό τζούντο το μετάλλιο Τσελίδη

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ο ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ - ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2024 13:09

Το ελληνικό τζούντο μετά από δώδεκα χρόνια ξαναπήρε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό ήταν το χάλκινο με τον Θόδωρο Τσελίδη  στους πρόσφατους που έγιναν στο Παρίσι. Ένα μετάλλιο που ήρθε για να ξαναφέρει το άθλημα στο προσκήνιο μετά την εποχή της οικογένειας Ηλιάδη. Γιατί όμως 12 χρόνια δεν υπήρχε μετάλλιο.


Ο Λαρισαίος αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο Χρήστος Αντωνίου μας λέει: «Η πορεία του ελληνικού τζούντο μετά το 2004 μόνο επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί με μια συνεχή παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες με ενδιάμεσους σταθμούς το χάλκινο μετάλλιο του Ηλία Ηλιάδη το 2012 και στη συνέχεια την παρουσία μας με 2 αθλητές κάθε φορά το 2016, αλλά και το 2020 όπου η Ελισσάβετ Τσελτσίδου έφθασε στην 7η θέση της κατηγορίας της. Στη συνέχεια φτάσαμε στο σήμερα όπου η ίδια προπονητική ομάδα, με τα ίδια ακριβώς πλάνα και την ίδια σκληρή προετοιμασία των αθλητών της όπως και στις προηγούμενες Ολυμπιάδες ευτύχησε να πανηγυρίσει μέσω του εξαιρετικού Θεόδωρου Τσελίδη την 3η θέση στα -90. Αρα η απάντηση είναι ότι απλά η κακή απόδοση της στιγμής – κάτι που συμβαίνει σε όλους τους αθλητές αυτού του επιπέδου – μας στέρησε το μετάλλιο στις προηγούμενες διοργανώσεις.»

*Ο Θόδωρος Τσελίδης είναι προϊόν της ελληνικής παραγωγικής διαδικασίας του αθλήματος;
Ο υποδειγματικός σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε ευγένεια ψυχής Θεόδωρος Τσελίδης κατόπιν ενεργειών του εθνικού προπονητή Νίκου Ηλιάδη έχει μια αδιάλειπτη παρουσία και αθλητική συνέχεια με την εθνική ομάδα τζούντο από το 2017. Εχει ήδη αναφέρει ο ίδιος με απόλυτη λεπτομέρεια τις διαδρομές που έχει ακολουθήσει και πραγματικά αποτελεί ένα τέκνο του ελληνισμού της διασποράς που μας γεμίζει με υπερηφάνεια για το ήθος του, την προσήλωσή του στο τζούντο και την αγάπη του για την πατρίδα μας. Είναι ένας απόλυτα σοβαρός, εξαιρετικά τεχνικός αθλητής, εστιασμένος στο τζούντο με σεβασμό στις αξίες που αυτό πρεσβεύει δηλ. την ευγενή άμιλλα και τον σεβασμό στον αντίπαλο.

* Τι σημαίνει για το ελληνικό τζούντο το μετάλλιο του Τσελίδη;
«Το χάλκινο μετάλλιο του Τσελίδη έρχεται να επιβεβαιώσει μια πραγματικότητα η οποία λέει ότι το τζούντο στην Ελλάδα είναι σε μια σταθερή ανοδική πορεία. Η Ελληνική Ομοσπονδία με τα εντεταλμένα όργανά της και τον εθνικό προπονητή κ. Νίκο Ηλιάδη με τους συνεργάτες του και οι σύλλογοι που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο της ΓΓΑ αποτελούν μια ομάδα που προάγει το τζούντο ως Μαχητική Τέχνη – Ολυμπιακό Αθλημα και προετοιμάζουν νέες επιτυχίες καθιστώντας τη χώρα μας μια σταθερή υπολογίσιμη δύναμη στο αθλητικό στερέωμα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η πλειονότητα των χωρών δεν έχουν καν εκπροσώπηση σε Ολυμπιακούς Αγώνες!»

*Ο Ηλίας Ηλιάδης γιατί δεν προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χώρα μας, αλλά προπονούσε τη χρυσή ολυμπιονίκη Ντιγιόρα Κελντιγιόροβα;
«Το μεγάλο όνομα για το Ελληνικό και Παγκόσμιο Τζούντο είναι όντως ο Ηλίας Ηλιάδης. Ένας «θρύλος» ο οποίος από τη στιγμή που αποφάσισε να σταματήσει την αγωνιστική του δραστηριότητα αμέσως προχώρησε στο επόμενο στάδιο – το οποίο είναι και φυσιολογικό – και αξιοποιήθηκε ως πρεσβευτής του Τζούντο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τζούντο. Στη συνέχεια δέχτηκε μια απίστευτα εξαιρετική πρόταση από το Ουζμπεκιστάν για να προετοιμάσει την ομάδα τους ενόψει του 2024. Το συμβόλαιό του εκεί τελειώνει πια και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει ο στόχος του είναι η επιστροφή του στην Ελλάδα ώστε να συμβάλλει και αυτός στο χτίσιμο μιας επιτυχημένης συνέχειας της εθνικής μας, εντασσόμενος στην προπονητική ομάδα που ήδη υπάρχει και η οποία είναι και πραγματική οικογένειά του! Εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε κάνει ήδη γνωστό ότι αναμένουμε τον Ηλία για να οργανώσουμε θεσμικά αυτή την κοινή επιθυμία και είναι κάτι που δρομολογείται!»

*Ποιες οι προβλέψεις σας για τις εκλογές στην Ομοσπονδία τζούντο;
«Είμαστε ενόψει εκλογών και φυσικό είναι να υπάρχει μια συζήτηση και μια κινητικότητα σε αυτό το θέμα. Η Λάρισα εκπροσωπείται συνεχώς από το 2017 στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μέσω εμού και μάλιστα κατέχω και τη θέση του Αντιπροέδρου, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά τιμητικό και ουσιαστικό όπως θα εξηγήσω πιο κάτω. Θεωρώ ότι η ομάδα στελεχών η οποία πλειοψηφεί στις τελευταίες 2 θητείες και στην οποία ανήκω με σημαία της το σαφές θετικό αποτέλεσμα της πρωτοφανούς οικονομικής εξυγίανσης και των θετικών αγωνιστικών αποτελεσμάτων, θα συνεχίσει να εκφράζει την πλειονότητα των συλλόγων και αυτό θα αποδειχθεί και στη φετινή εκλογική διαδικασία. Αρα νομίζω ότι το νέο Δ.Σ. θα συνεχίσει να αποτελείται από ανθρώπους που μοιραζόμαστε την αγάπη για το τζούντο, μαζί όμως με αξίες όπως η ουσιαστική προσφορά και η εμπειρία σε διοίκηση με απτά αποτελέσματα.»

*Τι είδε η Λάρισα από τη μέχρι τώρα θητεία σας στην Ομοσπονδία του τζούντο;
Το όραμά μου για τη Λάρισα είναι από την πρώτη στιγμή η ανάδειξή της ως πόλη που είναι σημείο αναφοράς στο τζούντο. Με προσπάθειές μου η Ομοσπονδία μου εμπιστεύτηκε ανελλιπώς από το 2019 την οργάνωση Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων τα οποία είχαν απόλυτη επιτυχία σε οργανωτικό επίπεδο και είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα ως δράσεις αθλητικού τουρισμού για την πόλη και τους επαγγελματίες της. Παράλληλα μέσω του σωματείου μου, Α.Σ. ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ, διοργανώθηκαν μέχρι στιγμής στη Λάρισα τρία Διεθνή Τουρνουά Τζούντο με συμμετοχές άνω των 500 αθλητών κάθε φορά, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται συνεχώς η πόλη και οι υποδομές της. Σε αυτό το σημείο θα κάνω μνεία στη διοίκηση του ΕΑΚ και στα στελέχη του, στον Δήμο Λάρισας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας διότι όλοι τους βλέποντας την πραγματικότητα των επιτυχημένων διοργανώσεων και του μεγέθους τους, με στηρίζουν κάθε φορά και τους ευχαριστώ για αυτό.

* Α.Σ. Πολυμήχανος Οδυσσέας και Λάρισα...;
Α.Σ. ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ και Λάρισα πλέον έχουν αποτυπωθεί ως κάτι επιτυχημένο στο μυαλό όσων ασχολούνται με το τζούντο και όχι μόνο. Είμαι περήφανος για την ανάπτυξη του σωματείου μου το οποίο με έδρα τη Νεάπολη (Καραολή - Δημητρίου 63) έχει φθάσει σήμερα να είναι στην καλύτερη φάση του με πολλούς μεταλλιούχους αθλητές του να τιμούν την πόλη και βάσει των επιδόσεών τους να έχουν μοριοδοτηθεί για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο, να διαθέτει 4 τμήματα προπονήσεων σε καθημερινή βάση ώστε να καλύπτονται όλες οι ηλικίες από προνήπια και πάνω, με πιστοποιημένους προπονητές ενταγμένους στο μητρώο της ΓΓΑ, με συνεχείς συμμετοχές σε διοργανώσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό, με νέους κλάδους μαχητικών αθλημάτων όπως την εξειδικευμένη ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ , το Ρωσικό SAMBO και το BRASILIAN JIU-JITSU και όλα αυτά με πραγματικά χαμηλή συνδρομή ώστε να προάγεται ο μαζικός αθλητισμός και να μπορεί η κάθε οικογένεια να αντεπεξέρχεται στο κόστος με χαρακτηριστική ευκολία για όλα τα μέλη της. Το όραμά μου για το σωματείο μου είναι να συνεχίσει να αποτελεί ένα χώρο όπου τα παιδιά και οι ενήλικες διαπαιδαγωγούνται στο να προστατεύουν τον εαυτό τους, στο να χτίζουν τον χαρακτήρα τους με αξίες, να κοινωνικοποιούνται και να μαθαίνουν όταν «πέφτουν» στη ζωή να σηκώνονται αμέσως και να προσπαθούν πάλι!
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΕΛΛΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass