Ολυμπιακά ενθυμήματα στην Πάτρα από Λαρισαίο!

*ΧΑΡΗ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΟΥΤΖΑΝΟΥΛΗ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΘΗΝΑ 2004»

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2024 12:05

Του Σωτ. Κέλλα
Ο Λαρισαίος Παντελής Κουτζανούλης συλλέκτης ολυμπιακών αντικειμένων ιδιαίτερα της «Αθήνας 2004» ενθουσίασε τους Πατρινούς και όχι μόνο, καθώς σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιούργησαν μια μεγάλη και εντυπωσιακή επετειακή έκθεση ολυμπιακών ενθυμημάτων – τεκμηρίων με τίτλο «Ολυμπιονίκης Νίκος Ανδριακόπουλος». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 χρόνων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, στην επιβλητική αίθουσα εκδηλώσεων του Νέου Δημαρχείου στο Αρσάκειο εγκαινιάζοντάς τη. Eπειδή θα γίνει σε άλλη πόλη της Ελλάδας εφέτος και γι’ αυτό αρκετοί ταξίδεψαν από διάφορα μέρη της χώρας για να την επισκεφτούν.


Ο Νικόλαος Ανδριακόπουλος ήταν ο πρώτος Πατρινός Ολυμπιονίκης και μετείχε στην πρώτη Ολυμπιάδα το 1896.
Ήταν αθλητής στον «Παναχαϊκού Γ.Σ.», αλλά είχε αγωνιστεί ως «φίλαθλος», στο αγώνισμα της αναρρίχησης σε σχοινί ή κατά την τότε ορολογία «επί κάλω», το οποίο είχε διεξαχθεί στις 29 Μαρτίου. Μεταξύ δεκατριών συναθλητών του, ο Ν. Ανδριακόπουλος πρώτευσε με τόση άνεση που ανάγκασε τους έντεκα (από τους αντιπάλους του) να εγκαταλείψουν.
Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν:« Με ποικίλες εκδηλώσεις οι Πατρινοί εκφράσανε τον ενθουσιασμό τους για τις ολυμπιακές επιτυχίες των αθλητών τους και ιδιαίτερα για το επίτευγμα του μαθητή Νικ. Ανδριακόπουλου. Πορτραίτα του Ολυμπιονίκη αναρτήθηκαν σε αρκετές προθήκες μαγαζιών του κέντρου της πόλης και στο Γυμναστήριο του «Π.Γ.Σ.». Ο αρχιμουσικός της Μπάντας του Συλλόγου Felice Boghen ανακοίνωσε ότι συνέθεσε εμβατήριο - ύμνο στον Ολυμπιονίκη. Ο ζαχαροπλάστης Παύλος Βουρδέρης κατασκεύασε, προς τιμήν του Ν. Ανδριακόπουλου, πάστες με την επωνυμία «αναρρίχησις». Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν χαρμόσυνα, οι γειτονιές αναστατώθηκαν και ο κόσμος έτρεχε να συγχαρεί τον κηροπλάστη Π. Ανδριακόπουλο, πατέρα του Ολυμπιονίκη. Όταν επέστρεψε στην Πάτρα ο Ολυμπιονίκης, στις 5 Απριλίου το απόγευμα, οι Πατρινοί τον υποδέχτηκαν με τιμές ήρωα. Η κοσμοσυρροή στον σιδηροδρομικό σταθμό ήταν τόσο μεγάλη, όπως και ο ενθουσιασμός του πλήθους, ώστε ο δημοσιογράφος της εποχής να παραδεχθεί ότι «...ουδέποτε συνεκεντρώθη τόσον πλήθος και ουδέποτε ηκούσθησαν τόσαι ζητωκραυγαί...».
Ο Παντελής Κουτζανούλης μας μιλάει για την έκθεση που κέρδισε τους Αχαιούς: «Όλα θύμιζαν ολυμπιακό πνεύμα καθώς έγινε στο υψηλής αρχιτεκτονικής και αισθητικής ανακαινισμένο Παλαιό Αρσάκειο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας και Ολυμπιονίκης Αναστάσιος Μεταξάς το 1929 (στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο ήταν τρίτος και χάλκινος ολυμπιονίκης στη βολή κατά πήλινων δίσκων με 57 βαθμούς) και είναι πλέον το Νέο Δημαρχείο της Πάτρας.
Ευχαριστώ από καρδιάς τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη που μου έκανε την τιμή να εγκαινιαστεί η μεγαλοπρεπής κι επιβλητική Αίθουσα Εκδηλώσεων με τη συλλογή μου, εκτιμώντας την αξία και τη σημασία της και περιβάλλοντάς με εμπιστοσύνη. Ευχαριστώ την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που έθεσε την έκθεση υπό τη βαρυσήμαντη αιγίδα της και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα τον Αντιπεριφερειάρχη Τάκη Αντωνόπουλο (παλαίμαχο βολεϊμπολίστα και προπονητή βόλεϊ) για την καθοριστική και ουσιαστική στήριξή τους. Η ιδέα αυτής της επετειακής έκθεσης για τα 20 χρόνια, που έγινε μόνο στην Πάτρα, είναι του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου Τάκη Πετρόπουλου (παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, αδελφός του διεθνή Κώστα, αποκαλούμενου «Νουρέγιεφ» του ελληνικού μπάσκετ), ο οποίος με προσέγγισε από τις αρχές Γενάρη και με έπεισε ότι θα βγει κάτι μοναδικό.»
Τι περιελάμβανε η έκθεση; ««Η έκθεση περιελάμβανε τα πάντα… Αρχικά δάδες όχι μόνο από το 2004 αλλά από 13 ακόμα Ολυμπιάδες, 3000 pin, 17 στολές εθελοντών, 100 κουστούμια από στολές παρέλασης της τελετής έναρξης, αλλά και απονομής μεταλλίων, γραμματόσημα με θέμα Ολυμπιακοί Αγώνες 1896-2004, γραμματόσημα και Φακέλους Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 τόσο ελληνικά όσο και ξένα, νομίσματα χωρών για το 2004, μετάλλια που δόθηκαν σε ομάδες εργασίας και ολυμπιακές αποστολές , 60 ρολόγια συλλεκτικά για τη διοργάνωση «Αθήνα 2004».
Τα χιλιάδες άτομα που επισκέφθηκαν την έκθεση είδαν το κουστούμι που φορούσε στην απονομή ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, το ένα παπούτσι της Πηγής Δεβετζή, το μαγιό και το σκουφάκι της τερματοφύλακα Γεωργίας Ελληνάκη υπογεγραμμένο απ‘ όλα τα μέλη της αποστολής. Και οι τρεις πήραν ασημένιο μετάλλιο. Επίσης διπλώματα που δόθηκαν και εισιτήρια».
Σχετικά με το γεγονός αν υπήρχε κάποια πρόταση για να γίνει η έκθεση στη Λάρισα ή στη Θεσσαλία είπε ότι έστειλε κάποιες επιστολές, αλλά για διαφορετικούς λόγους δεν μπόρεσε να διοργανωθεί από κάποιον φορέα.
Τέλος εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση αυθεντικών δημοσιευμάτων σε τόμους από τέσσερις αμερικάνικες εφημερίδες και δύο γαλλικές (την L’ Equipe και τη Le Monde).
O Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης εντυπωσιασμένος από τον πλούτο των εκθεμάτων – τεκμηρίων δήλωσε: «Εγκαινιάσαμε αυτόν τον καταπληκτικό χώρο με μία καταπληκτική έκθεση, που δίνει στους επισκέπτες της τη δυνατότητα να βγάλουν συμπεράσματα για την ομορφιά των Ολυμπιακών Αγώνων, για τη δυνατότητά τους να φέρουν σε επαφή διαφορετικούς λαούς, με διαφορετική κουλτούρα, αλλά με κοινό ότι είμαστε όλοι άνθρωποι με ίδια δικαιώματα, που δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και αδελφωμένοι πρέπει να προχωράμε για να προοδεύουμε. Ιδιαίτερα την εποχή που ζούμε, που απειλείται ακόμη και η ύπαρξη του πλανήτη από διάφορα συμφέροντα, που βεβηλώνονται από αυτά ακόμη και τα σύμβολά μας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και γενικότερα ο αθλητισμός μπορούν και πρέπει να υπερασπιστούν το ύψιστο και πανανθρώπινο ιδανικό της συναδέλφωσης των λαών και της Παγκόσμιας Ειρήνης. Ευχαριστούμε τον Παντελή Κουτζανούλη που ευγενώς μας πρόσφερε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τη μοναδική συλλογή του.

ΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Νιώθουμε ευγνώμονες

Ο αντιδήμαρχος Πατρέων παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Τάκης Πετρόπουλος δήλωσε για την έκθεση του Παντελή Κουτζανούλη: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μεταξύ άλλων πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας εικαστικής, λογοτεχνικής, φιλοτελικής, ενδυματολογικής και αρχιτεκτονικής, μέσα από την οποία διαχέεται στην κοινωνία το περιεχόμενο του ολυμπιακού πνεύματος για συναδέλφωση των λαών και παγκόσμια ειρήνη. Είμαστε χαρούμενοι και νιώθουμε ευγνώμονες στον Παντελή Γκουτζανούλη που ευγενώς εξέθεσε ένα μεγάλο μέρος της μοναδικής συλλογής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004» που έγιναν και στην πόλη μας. Έδωσε την ευκαιρία στον πατραϊκό λαό και κυρίως στη νεολαία να την απολαύσει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass