Τεντόγλου: Θέλω να κρατήσω τη σημαία στο Λος Αντζελες

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2024 8:30

«Ήταν ένας δύσκολος αγώνας, με ένα καλό αποτέλεσμα. Δεν είναι ποτέ εύκολο να κερδίζεις, ήταν ένας σκληρός τελικός. Η πίεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πραγματικά υψηλή, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να πετύχω κάτι μεγάλο», σχολίασε για την εμφάνισή του στον τελικό ο Μίλτος Τεντόγλου σε ειδική αθλητική εκδήλωση στο Παρίσι.


Όσο για το ότι είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής του στίβου που καταφέρνει να κατακτήσει δεύτερο χρυσό μετάλλιο; «Αυτό είναι απίστευτο. Έχουμε πολλούς θρύλους και πολλούς σπουδαίους αθλητές στην ιστορία μας, οπότε το να συμπεριλαμβάνομαι σε αυτούς και να είμαι ένας από αυτούς είναι εκπληκτικό για εμένα. Ποτέ δεν περίμενα να συμβεί αυτό. Είμαι πολύ χαρούμενος που το καταφέρνω αυτό και που κάνω περήφανη τη χώρα μου», απάντησε.
Ερωτηθείς για το πώς διαχειρίζεται την πίεση ένας Έλληνας αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Τεντόγλου είπε ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πολύ σημαντικοί για τη χώρα μου, γιατί οι Έλληνες τους εφηύραν. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι’ αυτό. Είναι κάτι φυσιολογικό να υπάρχει πίεση. Είναι πολύ υψηλή, γιατί όλοι εδώ προσδοκούν να αποδώσεις καλά. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά το διαχειρίζομαι».
Παράλληλα, εξήγησε πώς κατάφερε να φτάσει στο μεγάλο άλμα: «Έγινε γιατί έχω δουλέψει πολύ. Έχω μεγάλη πίστη στον εαυτό μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία για εμένα. Ξέρω τι είμαι ικανός να πετύχω. Απλά προσπάθησα να αποδώσω. Συγκεντρώθηκα, δεν άκουγα τίποτα και απλά πραγματοποίησα το άλμα».
Ο Τεντόγλου ρωτήθηκε για ποιο είναι περισσότερο υπερήφανος, να κρατά τη σημαία ή να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου. «Για εμένα είναι να βρίσκομαι στην κορυφή του κόσμου. Γιατί μαζί με αυτό, έρχεται και το άλλο κομμάτι, το να κρατάω τη σημαία. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να είμαι στην κορυφή και να κάνω τη χώρα μου υπερήφανη. Φυσικά και θέλω να κρατήσω τη σημαία, ελπίζω να έχω τη δυνατότητα να το κάνω στο Λος Άντζελες. Θέλω να το κάνω, θέλω να κρατήσω τη σημαία στην τελετή έναρξης, αν γίνεται φυσικά».
Όσο για το αν είναι ο καλύτερος Έλληνας όλων των εποχών στο άλμα εις μήκος; «Ναι, μπορώ να πω ότι είμαι ο καλύτερος όλων των εποχών στην Ελλάδα στο άλμα εις μήκος. Δε θέλω, όμως, να συγκρίνω τον εαυτό μου με άλλους αθλητές διαφορετικών αθλημάτων. Αλλά στο άλμα εις μήκος, συμφωνώ».
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΤΟΥ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ
Ο Μίλτος Τεντόγλου πήδηξε 8,48 μέτρα για να γίνει μόλις ο δεύτερος άνδρας, μετά τον Καρλ Λιούις, που υπερασπίστηκε με επιτυχία τον Ολυμπιακό τίτλο του άλματος εις μήκος.
Ο Λιούις, ο οποίος κέρδισε τον τίτλο τέσσερις φορές, από το 1984-1996, ήταν ο μόνος που είχε υπερασπιστεί τον τίτλο του.
«Αυτό είναι για τη χώρα μου. Η Ελλάδα είναι η χώρα που ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οπότε είμαι χαρούμενος που το κάνω για αυτούς», είπε ο Μίλτος Τεντόγλου.
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟΥΡ ΣΤΟ ΜΗΚΟΣ
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1998, μεγάλωσε στα Γρεβενά και πήγε Μουσικό Σχολείο στη Σιάτιστα. Στα εφηβικά του χρόνια έκανε παρκούρ ως χόμπι. Ξεκίνησε τον στίβο σε ηλικία 15 ετών, έπειτα από παρότρυνση του προπονητή του στίβου, Βαγγέλη Παπανίκου. Τον είδε στο παρκούρ και του πρότεινε να ξεκινήσει άλμα εις μήκος. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος είναι έως σήμερα προπονητής του.
ΤΑ 11 ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Στη διάρκεια της μοναδικής διαδρομής του έχει κερδίσει 11 κορυφαία μετάλλια:
* 2 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, το 2021 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο με άλμα 8,41 μέτρα και τώρα το 2024 στο Παρίσι με 8,48 μέτρα.
* 1 χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου στη Βουδαπέστη το 2023 (8,52) και ένα ασημένιο στο Γιουτζίν 2022 (8,32).
* 2 χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι το 2022 (8,55) και στη Γλασκώβη το 2024 (8,22).
* 3 χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου: 2018 στο Βερολίνο (8,25), 2022 στο Μόναχο (8,52), 2024 στη Ρώμη (8,65).
* 3 χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου: 2019 στη Γλασκώβη (8,38), 2021 στο Τορούν (8,35), 2023 στην Κωνσταντινούπολη (8,30).
Είναι, επίσης, πρωταθλητής Ευρώπης στις κατηγορίες: Εφήβων (Κ-20) και Νέων (Κ-23) (όταν ήταν παίδας-Κ-18 δεν υπήρχε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην κατηγορία).
ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΡΕΚΟΡ
Το ατομικό του ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο είναι 8,65 μέτρα και στον κλειστό 8,55 μέτρα.
Απέχει ένα εκατοστό από το πανελλήνιο ρεκόρ, τριάντα από το παγκόσμιο και 25 από το ολυμπιακό ρεκόρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass