«Ο συγγραφέας ενός απίστευτου παραμυθιού»...

ΧΟΣΕ ΛΟΥΙΣ ΜΕΝΤΙΛΙΜΠΑΡ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2024 8:44

Γεννημένος στη Ζαλντιμπάρ της Χώρας των Βάσκων και παρ’ όλο που δεν έπαιξε ποτέ σε ομάδα της La Liga, αλλά ούτε και κατέκτησε καμία διάκριση ως παίκτης, η καριέρα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ διήρκεσε 15 χρόνια από το 1979 έως το 1994, αγωνιζόμενος ως μέσος για τις Αθλέτικ Μπιλμπάο (στη Β’ ομάδα), Λογκρονιές, Σεστάο και Λεμόνα, καταγράφοντας 497 συμμετοχές και 63 γκολ.
Όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση, άρχισε να προπονεί έναν μικρό σύλλογο, την Αράτια, και τα επόμενα 11 χρόνια εργάσθηκε στις Μπασκόνια, Αθλέτικ Μπιλμπάο (Β’ ομάδα), Ορέρα, Λανθαρότε κι Εϊμπάρ, ενώ το 2005 ανέλαβε την πρώτη ομάδα της Μπιλμπάο. Έναν χρόνο αργότερα αποφάσισε να εργασθεί στη Βαγιαδολίδ, στη Β’ κατηγορία και είχε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα με ρεκόρ βαθμών (88), ενώ διατήρησε αήττητο σερί για 29 αγώνες. Μάλιστα, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του, μέχρι και τα προημιτελικά του Copa Del Rey.
Το 2010 απολύθηκε από τη Βαγιαδολίδ και ακολούθησαν θητείες σε Οσασούνα, Λεβάντε, Εϊμπάρ και Αλαβές. Στις 23 Μαρτίου 2023 «μετακόμισε» στη Σεβίλλη, αντικαθιστώντας τον Χόρχε Σαμπαόλι, οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση του Europa League, αφού απέκλεισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο τελικό, η Σεβίλλη επικράτησε με 4-1 στα πέναλτι της Ρόμα κι ενώ η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 1-1.
Στις 8 Οκτωβρίου του 2023 ο Μεντιλίμπαρ απολύθηκε από τη Σεβίλλη, αφού η ομάδα είχε μόλις δύο νίκες στα πρώτα οκτώ παιχνίδια της σεζόν.
Ο Μεντιλίμπαρ υπέγραψε στον Ολυμπιακό στις 12 Φεβρουαρίου 2024 και έκανε το ντεμπούτο του τρεις ημέρες αργότερα, νικώντας τη Φερεντσβάρος με 1-0 στον γύρο των play off του Conference League. Ο Βάσκος τεχνικός οδήγησε την ομάδα του Πειραιά στον πρώτο ημιτελικό της Ιστορίας της σε διοργάνωση της UEFA, όπου απέκλεισε την Άστον Βίλα του συμπατριώτη του Ουνάι Έμερι με συνολικό σκορ 6-2 (4-2 στην Αγγλία και 2-0 στο «Γ.Καραϊσκάκης»). Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα μετά τον Παναθηναϊκό το 1971, που προκρίθηκε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και με «αρχιτέκτονα» τον Μεντιλίμπαρ κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο σε συλλογικό επίπεδο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, νικώντας τη Φιορεντίνα με 1-0 στον τελικό της Αθήνας.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ «ΠΡΟΦΙΛ»
Ο Μεντιλίμπαρ είναι γνωστός για την πραγματιστική και πειθαρχημένη προσέγγισή του στην προπονητική. Δίνει έμφαση στην αμυντική σταθερότητα και την αποτελεσματική οργάνωση της ομάδας, συχνά αναπτύσσοντας τις ομάδες του με συμπαγή και πειθαρχημένο τρόπο. Με την εστίασή του στην ομαδική προσπάθεια και στην τακτική πειθαρχία, έχει κερδίσει επάξια τη φήμη ενός αξιοσέβαστου προπονητή στο ισπανικό ποδόσφαιρο.
Η επίδραση του Μεντιλίμπαρ στους συλλόγους που έχει διευθύνει είναι ευρέως αναγνωρισμένη. Εκτιμάται ιδιαίτερα για την ικανότητά του να μεγιστοποιεί τις δυνατότητες των ομάδων του, πετυχαίνοντας συχνά επιτυχίες, παρά τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους, σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστικούς συλλόγους.
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΑΚΤΙΚΗ»
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει δείξει ευελιξία στην τακτική του προσέγγιση και έχει χρησιμοποιήσει διάφορους σχηματισμούς σε όλη την προπονητική του καριέρα, προσαρμόζοντάς τους στα χαρακτηριστικά των παικτών του και στις συγκεκριμένες καταστάσεις του αγώνα. Ωστόσο, συχνά χρησιμοποιεί έναν παραδοσιακό σχηματισμό 4-4-2.
Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελείται συνήθως από τέσσερις αμυντικούς, έναν σχηματισμό «διαμαντιού» στη μεσαία γραμμή με έναν αμυντικό μέσο, δύο κεντρικούς χαφ και έναν επιθετικό χαφ και δύο επιθετικούς μπροστά. Αυτός ο σχηματισμός επιτρέπει μια ισορροπημένη δομή, με σταθερή αμυντική κάλυψη και επιλογές, τόσο για πλάτος όσο και για κεντρικό παιχνίδι στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση.
Η προτίμηση του Μεντιλίμπαρ για τον σχηματισμό 4-4-2 μπορεί να φανεί στις προηγούμενες προπονητικές του θητείες, όπως συνέβη σε συλλόγους, όπως η Οσασούνα, η Λεβάντε και η Εϊμπάρ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχει «πειραματισθεί» και με άλλους σχηματισμούς, όπως παραλλαγές του 4-2-3-1 ή του 4-3-3, ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της ομάδας και του αντιπάλου που αντιμετωπίζει.
Στον τελικό του Conference League κόντρα στη Φιορεντίνα ο Μεντιλίμπαρ προτίμησε ένα 4-2-3-1, προκειμένου να περιορίσει τα «ατού» της ιταλικής ομάδας και να έχει έναν επιπλέον παίκτη στο κέντρο.
Η τακτική ευελιξία του Μεντιλιμπάρ είναι ένα από τα δυνατά του σημεία ως προπονητής, καθώς προσαρμόζει τους σχηματισμούς και τις στρατηγικές του, έτσι ώστε να αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες των παικτών του και να εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες του αντιπάλου. Η εστίασή του στην αμυντική οργάνωση, το πρέσινγκ υψηλής έντασης και το άμεσο παιχνίδι παραμένουν σταθεροί άξονες, ανεξάρτητα από τον σχηματισμό που χρησιμοποιείται.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
1997/98 Πρωτάθλημα 4ης κατηγορίας με Μπασκόνια
2006/07 Πρωτάθλημα 2ης κατηγορίας με Βαγιαδολίδ
2022/23 Europa League με Σεβίλλη
2023/24 Conference League με Ολυμπιακό.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ δΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
2016/17 Βραβείο Miguel Munoz στη La Liga
Φεβρουάριος του 2017 Προπονητής του μήνα στη La Liga

 

Ρεκόρ τηλεθέασης
ΣΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ 82,2%

Με το ασύλληπτο 58% στο δυναμικό κοινό 18-54, ο ευρωπαϊκός θρίαμβος του Ολυμπιακού στο UEFA Europa Conference League, που μεταδόθηκε ζωντανά από το MEGA, κατέρριψε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης. Το MEGA «χάρισε» στους φιλάθλους τη βραδιά που άλλαξε το ελληνικό ποδόσφαιρο και εκείνοι ανταποκρίθηκαν εκτοξεύοντας την τηλεθέαση σε άνευ προηγουμένου επιδόσεις. Η πρώτη κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου από ελληνική ομάδα έσπασε τα κοντέρ τηλεθέασης, σημειώνοντας 58% στο δυναμικό κοινό και 56,6% στο γενικό σύνολο. Κατά τη διάρκεια της απονομής του βαρύτιμου κυπέλλου, η τηλεθέαση χτύπησε «κόκκινο» και έφτασε το 63,9% στο σύνολο του κοινού. Μάλιστα, τη στιγμή του γκολ του Ελ Κααμπί η τηλεθέαση εκτινάχθηκε στο 74,1% στο δυναμικό κοινό 18-54. Σε επιμέρους ανδρικό κοινό άγγιξε το αστρονομικό 82,2%! Η μετάδοση των πανηγυρισμών απ’ όλη τη χώρα κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών και σημείωσε ποσοστό 53,6% στο δυναμικό κοινό 18-54 και 50,2% στο γενικό σύνολο. Το MEGA, μετά την κάλυψη και αυτής της ιστορικής αθλητικής βραδιάς, παγιώνεται στη συνείδηση των φιλάθλων ως σημείο αναφοράς για κάθε μεγάλο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό ραντεβού. Επόμενος σταθμός, το Σάββατο 1η Ιουνίου, στις 22:00, με τον τελικό του UEFA Champions League ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Γουέμπλεϊ».

 

Μαρινάκης: Επόμενο όνειρο ένα Europa League

Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης στις δηλώσεις του μετά την κατάκτηση του Europa Conference League, θέτοντας μάλιστα και τον νέο στόχο των «ερυθρόλευκων»: την κατάκτηση του Europa League. Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχουν ως εξής: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, περήφανοι. Τόσα χρόνια, 99 χρόνια, όλος ο λαός του Ολυμπιακού τραγουδάει για ένα όνειρο τρελό, έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Εγώ από μικρός που ταξίδευα είχα αναμνήσεις να βλέπω παιδιά από όλο τον κόσμο να φεύγουν στεναχωρημένοι από το γήπεδο, για ορισμένες, άτυχες, κακές στιγμές. Είτε στην Ελλάδα, στην Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία. Όταν ανέλαβα τον Ολυμπιακό, γιατί δεν τον αγόρασαν τον Ολυμπιακό, δεν αγοράζεται μια ιδέα, το όνειρό μου ήταν να δω αυτά τα παιδιά χαρούμενα. Τους αξίζει για όλα αυτά τα ταξίδια, για όλες αυτές τις στιγμές. Σήμερα δεν είναι όνειρο τρελό, είναι πραγματικότητα εδώ στην Ελλάδα. Είχαμε μια πολύ καλή φιλοξενία και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για αυτό. Σήμερα θα γιορτάζει όλη η Ελλάδα, το χρωστάγαμε σε όλους τους Έλληνες, στα παιδιά που έχουν φύγει, στον πατέρα μου, τον Σάββα, τα παιδιά της Θύρας 7. Πρώτα θα πάει εκεί το κύπελλο απόψε και αύριο στον πατέρα μου και τον Σάββα. Συνεχίζουμε όχι να ονειρευόμαστε μόνο, αλλά και να ανεβαίνουμε ψηλά. Είναι μια συλλογική δικαίωση και είμαστε τυχεροί, γιατί συνήθως το πιάτο της δικαίωσης τρώγεται κρύο, σήμερα το φάγαμε ζεστό και προχωράμε. Η χρυσή εποχή ξεκινάει τώρα. Το επόμενο μπορεί να είναι το Europa. Είδατε τι κάνανε και οι Νέοι, που δεν είναι νέοι, είναι 16, 17, 18 χρονών, σε ηλικίες που παίζουν βασικοί σε μεγάλες ομάδες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που πήραμε και το Youth League, ειλικρινά το χαίρομαι να βλέπω ελληνόπουλα να προοδεύουν. Θα είμαστε δίπλα τους και θα τους στηρίζουμε να μεγαλουργούν.
Αυτές τις στιγμές σήμερα τις είχα ονειρευτεί. Το είπα στους αρχηγούς, σε όλη την ομάδα. Ότι θα πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι και να μη σκεφτούμε κάτι άλλο, μόνο τη νίκη. Το ακούσανε και το ίδιο είχα πει και στους Νέους. Όταν φτάνεις σε έναν τελικό, ξέρεις ότι μπορείς να το πετύχεις. Σήμερα δε θα χάναμε ποτέ, ειδικά στην Ελλάδα. Ήμουν σίγουρος και έπρεπε να το μεταδώσουμε σε όλους. Είδατε το αποτέλεσμα, είμαστε χαρούμενοι, συγκινημένοι και βλέπετε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Το άξιζε όλος αυτός ο κόσμος, αλλά και όλοι οι Έλληνες. Το κάναμε και μόνοι μας, χωρίς βοήθειες, αλλά και με κόντρα πολλών. Αλλά σήμερα δεν έχει σημασία. Ο Ολυμπιακός έκανε την αρχή, αλλά ο κόσμος θυμάται τον τελευταίο. Εμείς κάναμε το ξεκίνημα, είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και άλλες ομάδες που θα το πετύχουν. Επόμενο όνειρο ένα Europa League! Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω ο Ολυμπιακός, ζήτω ο Πειραιάς μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass